bronquote:De Belastingdienst heeft over 2006 willens en wetens tienduizenden foutieve beschikkingen verstuurd voor zorg- en huurtoeslagen.
Door foutieve beschikkingen te sturen heeft de Belastingdienst willen voorkomen dat opnieuw niet aan een deadline van de Tweede Kamer zou worden voldaan.
Staatssecretaris De Jager van financiën kreeg op 25 februari van zijn dienst te horen dat nog ruim 200.000 definitieve beschikkingen voor de huur- en zorgtoeslagen over 2006 op afhandeling lagen te wachten. Die zouden normaal niet voor 1 april naar de ontvangers van die toeslagen gestuurd kunnen worden, aldus zijn ambtenaren. Begin april, zo had de Kamer echter geëist, moesten na herhaalde vertragingen alle ontvangers van toeslagen eindelijk weten waar zij over 2006 aan toe waren.
Van de dik 200.000 dossiers kon 15 procent niet op tijd worden verwerkt omdat de aanvragers te weinig gegevens hadden aangeleverd, schreef De Jager de Kamer eind februari. De rest zou wel op tijd zijn.
Wat niet in die brief stond, was dat De Jager had besloten om de beschikkingen zonder eindcontrole te versturen. Daarbij moest worden ingecalculeerd, aldus de dienst tegenover De Jager, dat 15 procent van die ’definitieve’ beschikkingen in feite onjuist zou zijn; enkele tienduizenden mensen kregen een ’definitieve’ beschikking die niet deugt. Medewerkers die zich erover verbaasden dat de fiscus willens en wetens foutieve eindafrekeningen verstuurde, kregen te horen dat ’mensen die het er niet mee eens zijn, altijd nog bezwaar kunnen maken’.
Eerder had de Belastingdienst laten weten dat vermoedelijk een derde van de in 2006 uitgekeerde huur- en zorgtoeslagen gedeeltelijk of geheel zou moeten worden terugbetaald. Dat kan voor ontvangers een probleem worden: zij zijn veelal afhankelijk van een minimuminkomen. Bovendien leerde een kleine steekproef begin deze maand dat veel gedupeerden de bezwaarroute niet kennen of op durven gaan. Van 35 mensen die een onterechte definitieve terugvordering hebben ontvangen en bezwaar konden maken, hebben slechts 10 dat gedaan.
Dat de fiscus willens en wetens foute beschikkingen laat uitgaan, ondergraaft bovenal het beeld van een betrouwbare overheid op een onaanvaardbare wijze, zo menen de informanten van Trouw. Volgens hen moet de dienst zich snel gaan realiseren dat ontvangers van toeslagen vaak tot de zwakste categorie in de samenleving behoren en daarmee een heel ander type ’klant ’ vormen dan de gemiddelde belastingbetaler.
De Belastingdienst is om een reactie gevraagd, maar meldde gisteravond die nog niet te kunnen geven.
Ik denk dat je daar inderdaad een goed punt hebt. Het is niet zo zeer de BD die beslist dat ze foute beschikkingen gaan sturen. Het is het politieke figuurtje dat zijn belofte na moet komen en daarom maar zegt tegen de BD dat ze het desnoods maar fout moeten doen.quote:Op dinsdag 29 april 2008 14:11 schreef morpheus_at_work het volgende:
als ze fair hadden gedaan hadden ze procentueel iets bijgeschat, zo doe je niemand te kort.
Op basis dat die uitgeknepen 'puist' alias de Jager, hier willens en wetens toestemming voor heeft gegeven samen met het theekransje van Jenny Thunnissen, mogen ze allebei opzoek naar een nieuwe baan.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |