abonnement Unibet Coolblue
pi_61421504
03-09-2008

Marslander Phoenix gaat laatste maand in


Een bergje Marsgrond, ontstaan bij het graven van een geul in de bodem.

De Amerikaanse Marslander Phoenix, die eind mei een zachte landing maakte aan de rand van het noordpoolgebied van de rode planeet, begint aan wat voorlopig zijn laatste operationele maand op Mars is.
Eind juli besloot NASA de geplande operationele levensduur van twee maanden te verlengen tot 30 september.

Phoenix heeft de aanwezigheid van (bevroren) water op Mars bevestigd, bodemmonsters onderzocht en de samenstelling ervan bepaald. Tot nu toe hebben de camera's van de ruimtesonde ongeveer twintigduizend foto's gemaakt.

Hoewel er verscheidene technische problemen waren, onder andere met het opscheppen van bodemmonsters en het afleveren ervan in de mini-oventjes aan boord van de lander, spreken vluchtleiders toch van een groot succes.
De analyse en interpretatie van de meetgegevens zal naar verwachting pas na de beëindiging van de Phoenix-missie goed op gang komen.

De komende dagen zal met de robotarm van de lander een poging worden ondernomen om de eerder gegraven geul 'Stone Soup' te verbreden en meer ijsrijk materiaal op te scheppen.

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 60% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-09-2008 09:58:19 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61421579
05-09-2008

Marsgrond is extreem droog, ondanks aanwezigheid van water


Het instrument waarmee de elektrische geleidingseigenschappen van de Marsbodem worden onderzocht.


Ja, de Amerikaanse Marslander Phoenix heeft ijs gevonden vlak onder het oppervlak van het noordpoolgebied. En ja, de ijle Marsdampkring bevat waterdamp, en meetinstrumenten van Phoenix zien de relatieve luchtvochtigheid in de loop van het Marsetmaal sterk fluctueren. Maar toch is de Marsgrond extreem droog, zo blijkt uit metingen van een vorkachtig instrument aan boord van de lander waarmee de elektrische geleidingseigenschappen van de bodem gemeten kunnen worden.

Terwijl op aarde (ook bij temperaturen onder het vriespunt) altijd wel wat vloeibare watermoleculen aanwezig zijn op het oppervlak van zandkorrels of ander bodemmateriaal, lijkt dat op Mars niet het geval te zijn, tot verbazing van de onderzoekers.
De aanwezigheid van een kleine hoeveelheid watermoleculen werd onder andere verwacht op basis van de 'plakkerigheid' van het bodemmateriaal. Vluchtleiders gaan het experiment nu op een andere manier herhalen, zodat bodemmateriaal wordt onderzocht dat zich dichter bij de ondergrondse ijslaag bevindt.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61516552
08-09-2008

Phoenix update - augustus 2008



De Phoenix Mars Lander is de laatste weken weer druk in de weer geweest. Hierbij heeft de sonde veel nieuwe geulen gegraven en bodemmonsters geanalyseerd. De resultaten hebben vooral betrekking op de eventuele aanwezigheid van perchloraten en de merkwaardige (schijnbare) afwezigheid van water in de grond. Phoenix heeft inmiddels zijn oorspronkelijke missieduur van 90 dagen voltooid, waarna de missie met een maand verlengd is door NASA.


Analyse van bodemmonsters gaat verder
Augustus 04, 2008


Wetenschappers analyseren de resultaten van de in het Wet Chemistry Lab, onderdeel van MECA, geleverde bodemmonsters die reeds een aantal weken geleden werden genomen. Zo proberen ze de chemische en mineralogische samenstelling van de landingslocatie te achterhalen. Een van de resultaten wijst erop dat er perchloraat, een sterk oxiderende substantie, aanwezig zou zijn. Het team wacht de resultaten af van het TEGA experiment om dit te bevestigen. Later bleek dat de resultaten tegenstrijdig waren: het TEGA experiment vond geen tekenen van perchloraat, ondanks het feit dat een vorige meting wel een suggestie gaf van perchloraat, maar geen echte bevestiging kon geven.


Bijkomend werd bekendgemaakt dat de missie, die normaal eind augustus zou eindigen na 90 dagen arbeid, verlengd zal worden tot het einde van september.





Perchloraat zout onderzoek gaat verder
Augustus 05, 2008

Wetenschappers doen een zeer uitgebreid onderzoek naar het al dan niet aanwezig zijn van perchloraat. Deze aanwezigheid is noch slecht, noch goed nieuws voor “leven op Mars”, maar het doet wel onze kijk op het leven op Mars veranderen. Verschillende types van perchloraat hebben verschillende eigenschapen die elk zéér interessante mogelijkheden bieden - als, en een grote als, onze bodemmonsters representatief zijn voor het gehele oppervlak van Mars, of toch een groot deel ervan.


Het Phoenix wetenschapsteam heeft een ongewone nieuwe manier van communicatie ontwikkeld, mede door de zéér grote publieke belangstelling, en op die manier misschien veel speculatie open latend voor alle voorlopige resultaten die worden bekend gemaakt.


Perchloraat is een ion, een geladen deeltje, dat bestaat uit een chloor atoom en vier zuurstofatomen. Het is een oxidant, dus kan het zuurstof vrijgeven, maar het is zeker geen sterke oxidant. Perchloraat is vrij stabiel, en het is geweten dat op Aarde er een aantal microorganismen leven op en proces gebaseerd op perchloraten.


Het TEGA experiment heft bij verhitting wel degelijk zuurstofmolecules ontdekt, maar geen chloor atomen, waardoor het niet 100% vast staat dat er zich inderdaad perchloraat in het monster van TEGA bevond.





Bodemonderzoek gaat verder
Augustus 09, 2008

De Phoenix lander heeft met succes een nieuwe lading grond van de geul “Rosy Red” naar de opening van de TEGA oventjes gebracht. Bij dezelfde activiteit werd tevens een van de geulen verbreed, en werden er ’s nachts metingen uitgevoerd met de geleidbaarheidsprobe.


Bij het leveren van de gronddeeltjes aan oven deur n°5, waren enkele deeltjes door de zeef geraakt, maar niet voldoende voor een volledige analyse. Daardoor werd TEGA geschud om toch voldoende deeltjes in het oventje te krijgen.





Eerste beeld van Mars deeltje onder microscoop
Augustus 14, 2008

Phoenix heeft het eerste beeld ooit gemaakt van een stofdeeltje van Mars, gebruikmakend van zijn atoomkrachtmicroscoop.

Het deeltje is vrij rond, met ongeveer een micrometer doorsnee (een miljoenste van een meter). Het is een stofdeeltje van Mars die een specifieke roze gloed veroorzaakt in de Martiaanse atmosfeer, en zorgt voor de specifieke rode grondkleur van Mars. Het beeld werd gemaakt door de hoogste resolutie microscoop buiten de Aardse wereld. De atoomkracht microscoop “voelt” met een zeer scherpe punt de contouren van een object, en maakt zo een driedimensionaal beeld ervan. De microscoop heeft een resolutie van 100 nanometer, en is ongeveer 100 maal krachtiger dan de optische microscoop van Phoenix.





Phoenix Mars Lander breidt onderzoeksterrein verder uit
Augustus 20, 2008

Het onderzoeksterrein wordt verder uitgebreid door steeds nieuwe geulen te graven, en zo op zoek te gaan naar nieuwe materialen en ijsstructuren. De nieuwe geulen zijn “Burn Alive 3” en “Stone Soup”. Deze namen zijn informele namen om gemakkelijker te kunnen werken. “Burn Alive 3” wordt uitgegraven tot 1 cm grond boven de ijslaag, en zal een van de volgende bodemmonsters aan TEGA voorzien. Dit bodemmonster zal dan “Burning Coals” worden genoemd.


Het oppervlak op de noordelijke vlakte is bezaaid met polygone vormen zoals te zien is in permafrost zones op Aarde, waar de grond door cycli van zwellen en krimpen zo heeft gevormd. Phoenix graaft dan ook in alle hoeken van zo’n polygoon. “Stone Soup” ligt bvb. in het midden tussen twee polygone vormen in. Het team is van plan om zo diep mogelijk te graven en zo de grond en ijs eigenschappen te bestuderen.


In “Upper Cupboard” zal een monster opgeschept worden om zo de sublimatie van ijs te volgen. Het smelten van dit ijs is dan weer een indicatie van aanwezigheid van zout. Wanneer dit zo zou zijn in “Upper Cupboard” dan zal een bodemstaal aan MECA gevoerd worden voor verdere analyse.


Een ander experiment is het houden van opgeschepte grond eenmaal in de zon, en andermaal in de schaduw. Zo proberen ze vast te stellen of de zon niet de oorzaak is van het samenklitten van de grond, zoals reeds eerder gebeurde.





Bodemmonster aan TEGA afgeleverd
Augustus 21, 2008

Phoenix heeft een bodemstaal “Burning Coal” geleverd aan de TEGA oven. Dit monster is ongeveer een vierde tot half theelepeltje groot, en werd op een diepte van ongeveer 3 cm onder het oppervlak gehaald, en van ongeveer 1 cm boven de harde ijsondergrond. In eerste instantie zal de oven dit monster opwarmen tot 35°C. Dit moet aantonen of er ijs aanwezig is of niet. De volgende fase is het opwarmen tot 125°C om het monster volledig te drogen. Daarna zal het verwarmd worden tot 1000°C om zo te verbranden en de vrijkomende gassen te analyseren. Zo wordt gekeken of er zuurstof vrijkomt, en eventueel ook tekenen van chloor, wat dan weer op aanwezigheid van perchloraat zou duiden…





Phoenix graaft dieper
Augustus 25, 2008

De originele geplande duurtijd van de missie zit er op met 90 sols aanwezigheid. De missie is verlengd tot eind september. Een bodemstaal zal uit “Stone Soup” gehaald worden, op een diepte van 18cm. Dit staal zal aan MECA ’s derde cel geleverd worden. Er zijn 4 MECA cellen aan boord. Het onderzoek kijkt vooral uit naar welke deeltjes eventueel zouden verzameld kunnen zijn in de putten tussen twee polygonen in. In het centrum van een polygoon is een keiharde laag ijs ontdekt, op ongeveer 5cm diepte.





Analyse van het diepste staal begint
September 01, 2008

Phoenix is begonnen met de analyse van het diepste staal ooit genomen. De wetenschappers willen weten waarom dit dieper staal meer samenklontert dan vorige stalen. Het meest intrigerende aan dit staal is dat het een verzameling kan bevatten van verschillende mineralen die samenvloeien tussen twee polygonen in. Spectrale observaties tonen niet direct de aanwezigheid van water aan in dit staal, maar tonen wel een textuur van hogere concentraties zout aan.


Phoenix is ook begonnen met de observatie van wolken. Een klein filmpje is gemaakt door een aantal foto’s aan elkaar te rijgen. Dit filmpje toont waterijs wolken die zich verplaatsen in een tijdsbestek van 10 minuten.





Resultaten van sonde leveren vochtprobleem op
September 04, 2008

De vorkachtige probe heeft reeds enkele malen een vochtigheid in de lucht gemeten rond de Phoenix lander, maar wanneer in de grond gestoken, blijkt dat deze metingen tot nu toe verrassend genoeg een volledig droge grond aantonen. Wanneer in de lucht waterdamp voorkomt, dan worden op Aarde elk contact met een oppervlak watermoleculen gevormd die kleven op dit oppervlak, zelfs bij grotere negatieve temperaturen. Op Aarde kan deze kleine laag zelfs voldoende groot zijn om microbieel leven te ondersteunen.

Het is de bedoeling van de probe om deze laag te detecteren, en zo vast te stellen of er zich microbieel leven kan vormen op Mars. Door een kleine stroom te sturen tussen twee pinnen in kan de probe een laag watermolecules detecteren die amper één molecule dik is.

Wanneer de probe in de lucht gehouden wordt, dan wordt een vochtigheid gemeten van bijna nul% tot bijna 100% bij elke dag/nacht cyclus, wat doet suggereren dat er veel vocht in en uit de grond moet komen. Wanneer grond opgeschept wordt, dan klontert het erg samen, maar wanneer dit in de lucht wordt gehouden voor een aantal dagen, dan verdwijnt dit samenklonteren enigszins. Dit kan een gevolg zijn van een dunne laag vochtigheid in de grond.



(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61569826
09-09-2008

Phoenix bereidt zich voor op laatste bodemmonsters van Mars


Illustratie van de Marslander Phoenix.

Het zal niet lang meer duren voordat de Amerikaanse Marslander Phoenix zijn laatste bodemmonsters neemt en onderzoekt.

Phoenix is uitgerust met twee typen laboratoria. In het 'natte lab' wordt Marsmateriaal vermengd met gezuiverd aards water. Het lab bestaat uit vier afzonderlijke cellen, waarvan er drie al zijn gebruikt. Daarnaast beschikt Phoenix over acht kleine oventjes, die elk één keer gebruikt kunnen worden. Daarvan zijn er nog vier over.

Marsgrond uit 'Snow White' (een geul die door de robotarm van de lander is gegraven en waarin eerder ijs is ontdekt) zal binnenkort opgeschraapt worden en over de vier resterende oventjes en de resterende cel van het natte lab verdeeld worden.
Vluchtleiders willen de proeven zo snel mogelijk uitvoeren, omdat de zomer in het noordpoolgebied van Mars ten einde loopt, waardoor er steeds minder zonne-energie beschikbaar is voor de lander.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61570771
Ik ben bang dat er geen leven gevonden gaat worden op mars, toch jammer...
pi_61666660
11-09-2008

Phoenix ziet stofhoosjes op Mars


Opname van een stofhoosje op Mars.

De Amerikaanse Marslander Phoenix heeft op 8 september minstens zes verschillende kleine stofhoosjes gefotografeerd in het noordpoolgebied van de planeet. De hoosjes werden op 9 september ontdekt in 12 van de 29 opnamen die de Phoenix-lander van de zuid-zuidwestelijke horizon maakte. Tegelijkertijd registreerde Phoenix een kort durende, scherpe afname in de toch al zeer geringe luchtdruk op Mars. Zulke luchtdrukvariaties zijn eerder gemeten, en werden al toegeschreven aan de passage van luchtwervelingen. Kennelijk waren die de afgelopen dagen krachtig genoeg om stof op te zuigen.

Het bestaan van stofhozen in het noordpoolgebied was verwacht, maar Phoenix heeft ze niet eerder vastgelegd. Vermoedelijk treden ze de komende weken en maanden vaker op, doordat de dagelijkse temperatuurvariaties op Mars toenemen nu de zomer op het noordelijk halfrond ten einde loopt. Overdag bedraagt de temperatuur ongeveer 30 graden onder nul; 's nachts worden nu minima van 90 graden onder nul bereikt

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61750057
15-09-2008

Nieuwe Marsmissie geleid door Universiteit van Colorado


De toekomstige Marsverkenner MAVEN.

De Amerikaanse NASA heeft Bruce Jakosky van het Laboratory for Atmospheric and Space Physics (LASP) van de Universiteit van Colorado in Boulder uitgekozen om leiding te geven aan het wetenschappelijk onderzoek van de toekomstige Marsverkenner MAVEN.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) is door NASA geselecteerd als tweede ruimtesonde in NASA's Scout-programma; de Marslander Phoenix, die eind mei 2008 een zachte landing maakte in het noordpoolgebied van Mars, was de eerste. MAVEN moet in 2013 gelanceerd worden en in 2014 bij Mars aankomen.

Vanuit een baan om Mars gaat de ruimtesonde onderzoek doen aan de wisselwerking tussen de ijle bovenste lagen van de Marsdampkring en de zonnewind. Als gevolg van die wisselwerking ontsnappen er vluchtige gassen uit de Marsatmosfeer het heelal in (waaronder kooldioxide en waterdamp). Een beter begrip van dat materieverlies moet meer inzicht geven in de vroegere evolutie van de dampkring van de rode planeet.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61817738
19-09-2008

NASA verlengt Marsmissie

AMSTERDAM - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft aangekondigd de missie van het ruimtevaartuig Phoenix op Mars voor een tweede keer te verlengen. NASA investeert zes miljoen dollar (bijna vier miljoen euro) voor de verlenging.

De Mars-sonde heeft sinds zijn landing in mei kanalen gegraven in de buurt van de noordpool van de planeet om te onderzoeken of op die plek microbiologisch leven heeft kunnen ontstaan. De Phoenix is het eerste ruimtevaartuig dat het ijs van Mars met zijn robotarm heeft aangeraakt.

De verlenging van de missie, waarin de sonde verandert in een weerstation, is mogelijk tegelijk de laatste, omdat de Phoenix de winter op Mars waarschijnlijk niet zal overleven

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_61838428
19-09-2008

Ongekend scherpe opnames van Mars (+ foto's)

Is het wetenschap of kunst? Deze week stuurde de Mars Reconnaissance Orbiter, een NASA-ruimtesonde die sinds 2005 rond de rode planeet cirkelt, duizend ongekend scherpe opnames van het Marsoppervlak naar aarde.



Klik voor fotoserie


Meer foto's? Klik hier

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62157805
02-10-2008

Sneeuw boven Mars

De Phoenix Marsrobot van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op Mars sneeuw naar beneden zien dwarrelen. De grote waterijskristallen (sneeuwvlokken) werden waargenomen op vier kilometer hoogte, boven de noordelijke vlakte waar de Phoenix op 25 mei van dit jaar landde.


Sporen van de Phoenix Marsrobot die zojuist een monster heeft genomen van de bodem van Mars. Op de grond is geen sneeuw aangetroffen.
Foto AFP

De waarneming werd gedaan met het Lidar-laserapparaat. Dat probeert de Marsatmosfeer te doorgronden door laserlicht te laten weerkaatsen tegen deeltjes in die atmosfeer.

Dichterbij de grond werden geen vlokken gezien. Het zou dus kunnen dat de kristallen onderweg in de ijle atmosfeer weer verdampen. „We gaan nu op zoek naar aanwijzingen voor sneeuwvlokken die wel op de Marsbodem belanden”, zei Jim Whiteway van de York University in Toronto in Canada.

Die voor de komende weken beoogde waarnemingen aan de sneeuwvlokken behoren wellicht tot de laatste van de Phoenix. De winter begint in te vallen op het noordelijk halfrond van Mars en de zon verdwijnt steeds langer achter de horizon. De zonnepanelen verzamelen daardoor nu al merkbaar minder energie. De verwachting is dat de Phoenix eind november stilvalt en na de Marswinter door bevriezing niet meer zal ontwaken.

Het weerstation van Phoenix meet nu al lagere temperaturen en ook worden vaker mistflarden waargenomen en rijp op de Marsbodem.

De apparatuur aan boord om bodemmonsters te analyseren is nog wel volop actief. In de monsters zijn aanwijzingen voor calciumcarbonaat aangetroffen, het hoofdbestanddeel van krijt, en ook voor een kleiachtige substantie. Op aarde ontstaan klei en de meeste carbonaten alleen in de aanwezigheid van water.

De monsters werden met de robotarm van Phoenix bijeen geschraapt. De aanwezigheid van calciumcarbonaat volgde uit natte chemieproeven en uit de detectie van kooldioxide na verhitting van het monster in het oventje aan boord. ‘Klei’ werd waargenomen met de microscoop aan boord en, indirect, in het oventje.

(nrc)

[ Bericht 77% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 05-10-2008 21:57:39 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62157881
02-10-2008

MAVEN missie moet Mars-atmosfeer gaan onderzoeken



Wetenschappers vermoeden dat Mars ooit een magnetosfeer heeft gehad, die een veel dikkere atmosfeer dan nu beschermde tegen zonnewind. Maar toen die magnetosfeer verdween, zou de zonnewind vrij spel hebben gekregen en sindsdien heeft Mars slechts een ijle atmosfeer over. NASA wil graag weten hoe dat in zijn werk is gegaan. Daarvoor heeft zij een nieuwe missie geselecteerd, de Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN missie (MAVEN).

Met MAVEN hoopt NASA te achterhalen wat er nu precies is gebeurd met de atmosfeer van Mars. MAVEN, een onderdeel van het Mars Scout programma (net als Mars Phoenix), moet eind 2013 gelanceerd gaan worden. Als het in 2014 aan komt, dan zal het een baan beschrijven, die tussen 145 en 6228 kilometer ligt.



De MAVEN satelliet.

Maar hoe onderzoek je iets dat er niet meer is? Allereerst gaat men met MAVEN kijken naar de huidige staat van de bovenste atmosfeer van Mars. MAVEN moet laten zien hoe de zonnewind nu inwerkt op de bovenste lagen van de atmosfeer, hoeveel gassen daar ontsnappen en in welke verhoudingen er stabiele chemische isotopen zijn. "De uitdunning van de atmosfeer van Mars is een nog onopgelost mysterie", zegt Doug McCuistion, directeur van het NASA Mars Exploration Program, "MAVEN zal ons helpen dit op te lossen".



Processen die zich rond Mars afspelen en de instrumenten van MAVEN die dat moeten bestuderen. MAVEN's instrumenten onderzoeken dus niet alleen de Mars-atmosfeer, maar ook hoe de zon er invloed op uitoefent.

MAVEN zal een aantal instrumenten meenemen: een pakket dat de algemene eigenschappen van de bovenste lagen van de atmosfeer in kaart zal brengen, een pakket van zes instrumenten om velden en deeltjes te detecteren, en een Neutral Gas and Ion Mass Spectrometer, dat samenstelling en de isotopen van neutrale en geladen vormen van gassen meet. Tenslotte kan MAVEN ook ingezet worden als communicatierelais om robotmissies te ondersteunen.

MAVEN zal geen missie zijn die mooie plaatjes voort zal brengen, maar hopelijk wel inzicht in de onstaansgeschiedenis van Mars.

Bronnen: Universiteit van Colorado en SpaceDaily.com.

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62158526
03-10-2008

NASA: Trainen voor Marsmissie op de maan

Om ervaring op te doen voor een Marsmissie wil NASA-directeur Michael Griffin een groep astronauten maandenlang naar de maan sturen.


Astronauten hebben te weinig ervaring om een Marsmissie te volbrengen

Dat zegt Griffin op de website Newscientist.com. De directeur presenteerde zijn plannen deze week op het International Astronautical Congress in Glasgow.

Ervaring opdoen
‘We hebben minder dan 27 werkdagen aan ervaring met langdurige ruimtemissies op de maan,’ zegt Griffin. Die ervaring wil de directeur opdoen door een Marsmissie te simuleren op de maan.

‘Als we dit experiment niet kunnen volbrengen zijn we nog niet klaar voor een Marsmissie,’ aldus Griffin.

Bij de missie wordt het internationale ruimtestation ISS gebruikt als 'ruimteschip naar Mars'. De astronauten verblijven er zeven tot acht maanden, net zo lang als een reis naar de rode planeet duurt.

Voorraad
Vervolgens vertrekken ze naar de maan waar ze negen maanden moeten zien te overleven, zonder assistentie en met een voorraad die in één ruimteschip is te vervoeren. Op die manier simuleren ze een verblijf op Mars.

Na de proef gaan de ruimtevaarders terug naar ruimtestation ISS om de terugreis naar de aarde na te bootsen.

Door Luc van Kemenade

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62450128
15-10-2008

Merkwaardige heuvel ontdekt bij noordpool Mars


Met rood stof bedekte ijsheuvel op noordpool Mars.

Op een recent gemaakte opname van de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter is een merkwaardige heuvel te zien, die als een puist op een eroderende helling in het noordpoolgebied van Mars ligt.

De bodem ter plaatse is een opeenstapeling van ijsafzettingen, die bij erosie een duidelijk gelaagde structuur laat zien. Op één plek gaat het erosieproces echter minder snel en daar steekt nu een ongeveer 40 meter hoge heuvel boven de omgeving uit.

Volgens Marsonderzoekers van de Universiteit van Arizona is de heuvel mogelijk het restant van een bedolven inslagkrater, die aan de oppervlakte is gekomen. Om nog onbegrepen redenen is het ijs onder de voormalige inslagplek minder gevoelig voor de erosieprocessen.

Als je de heuvel op de foto van dichtbij bekijkt, blijkt deze uit hoekige ijsblokken van een meter of tien te bestaan. Op een andere recente HiRISE-opname is nog een van de schaarse herkenbare kraters op de noordpoolkap te zien.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_62502502
quote:
Op vrijdag 17 oktober 2008 01:13 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-10-2008

Merkwaardige heuvel ontdekt bij noordpool Mars

[ afbeelding ]
Met rood stof bedekte ijsheuvel op noordpool Mars.

Op een recent gemaakte opname van de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter is een merkwaardige heuvel te zien, die als een puist op een eroderende helling in het noordpoolgebied van Mars ligt.

De bodem ter plaatse is een opeenstapeling van ijsafzettingen, die bij erosie een duidelijk gelaagde structuur laat zien. Op één plek gaat het erosieproces echter minder snel en daar steekt nu een ongeveer 40 meter hoge heuvel boven de omgeving uit.

Volgens Marsonderzoekers van de Universiteit van Arizona is de heuvel mogelijk het restant van een bedolven inslagkrater, die aan de oppervlakte is gekomen. Om nog onbegrepen redenen is het ijs onder de voormalige inslagplek minder gevoelig voor de erosieprocessen.

Als je de heuvel op de foto van dichtbij bekijkt, blijkt deze uit hoekige ijsblokken van een meter of tien te bestaan. Op een andere recente HiRISE-opname is nog een van de schaarse herkenbare kraters op de noordpoolkap te zien.

(allesoversterrenkunde)
Maar het is wel een mooi kunstwerkje


een grotere foto 2048x1536

FOTO: HIRISE
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 19 oktober 2008 @ 14:29:57 #265
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_62503118
Zou ook het resultaat van een oude vulkanische opwelling kunnen zijn. Heeft wel wat weg van een niet uitgebarste cindercone
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  zondag 19 oktober 2008 @ 14:41:57 #266
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_62503391
quote:
Op vrijdag 17 oktober 2008 01:13 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-10-2008

Merkwaardige heuvel ontdekt bij noordpool Mars
http://en.wikipedia.org/wiki/Mission_to_Mars
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_62697175
Phoenix's Telltale.

Credit: NASA/JPL/Caltech/U of AZ

Phoenix Lander May Have Been Blasted by Dust Devil

A series of images put together to form a movie of the Mars Phoenix lander's
telltale instrument show the telltale waving wildly in the Martian wind.
According to Phoenix scientists, movement in one image seemed to be "out-of-phase"
with other images, possibly indicating a dust devil whirled nearby or even over the lander.
Preliminary analysis of the images taken right before and after the passing of this
possible dust devil indicates winds from the west at 7 meters per second.
The image taken during the possible dust devil shows 11 meters per second wind from the south.
Read More......
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_62797265
29-10-2008

Langer water op Mars dan gedacht



Er heeft langer water gevloeid over het oppervlak van Mars dan tot nog toe aangenomen, zo heeft de NASA vandaag mee- gedeeld op basis van metingen met de onbemande sonde Mars Reconnaissance Orbiter. Water heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van het landschap en mogelijk in het herbergen van leven op Mars. Een spectrometer op de MRO heeft gehydrateerde silica, beter bekend als opaal, gevonden op het hemellichaam. Dit soort waterhoudende afzettingen zijn aanwijzingen van waar en wanneer er water stroomde op Mars.

Volgens Scott Murchie van het Labo voor Toegepaste Fysica aan de Johns Hopkins Universiteit in Laurel en hoofdonderzoeker met de bewuste spectrometer, leert de aanwezigheid van deze categorie mineralen dat er nog twee miljard jaar geleden water op Mars is geweest.

Totnogtoe waren nog maar twee grote groepen gehydrateerde mineralen gevonden op Mars, phyllosilicaten en gehydrateerde sulfaten. Kleiachtige phyllosilicaten hebben zich meer dan 3,5 miljard jaar geleden gevormd toen stollingsgesteente over een langere termijn in contact kwam met water. Tijdens de daaropvolgende honderden miljoenen jaren, tot ongeveer drie miljard jaar geleden, heeft zich opaal gevormd tengevolge van de evaporatie van zout- en soms zuurrijk water.

Het nu in de canyon Valles Marineris gevonden opaal is het jongste van de drie types waterhoudende mineralen. Ze vormden zich toen vloeibaar water materialen veranderde die waren gecreëerd door vulkanische activiteit of inslagen van meteorieten. Dezelfde gehydrateerde mineralen zijn ook onlangs gevonden door de Marsjeep Spirit in de Gusevkrater. Zij zijn dus wijdverspreid over Mars en zijn op relatieve jonge terreinen te vinden.

Op sommige plaatsen kwamen gehydrateerde silica samen met ijzersulfaatmineralen voor, zowel in als rond droge rivierbeddingen. Dit wijst erop dat het zuurrijk water een langere periode op Mars voorkwam. Ralph Milliken van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA denkt dat in die gebieden lauw zuurrijk water een rol speelde in de vorming van opaal.

"Belangrijk is dat hoe langer er vloeibaar water was op Mars, hoe langer het 'venster' waarin Mars leven kon herbergen", benadrukt Milliken. "De plaatsen waar gehydrateerde silica zijn gevonden lijken dan ook een goede plek om het potentieel voor de levensvatbaarheid van Mars te onderzoeken".



Bron: Belga/KA

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63122413
10-11-2008

Mars Phoenix missie ten einde



De Mars Phoenix missie is naar alle waarschijnlijkheid ten einde. NASA heeft geen contact weten te leggen met de Mars-lander sinds vorige week zondag. Dit komt overigens niet als een verrassing. De naderende winter op de noordpool van Mars hield in dat de zonnepanelen van Mars Phoenix steeds minder zonlicht zouden opvangen.

Niet alleen in Nederland worden op dit moment de dagen korter, maar ook op de noordpool van Mars, waar NASA's Mars Phoenix op 25 mei dit jaar landde. De kortere dagen en de stoffigere atmosfeer, de grotere aantallen wolken en de lagere temperaturen hebben er allemaal aan bijgedragen dat Mars Phoenix steeds minder zonlicht opving op zijn zonnepanelen, tot hij op 30 oktober in een safe-mode geraakte. En sinds er al een tijd niets meer van Mars Phoenix is gehoord, verklaart NASA de missie ten einde. NASA blijft desondanks nog wel tot 18 november luisteren naar signalen.

De levensduur van Mars Phoenix was aanvankelijk geschat op 2 maanden. De Mars-lander moest op zoek gaan naar water in het de poolgrond en dat werd inderdaad overtuigend aangetoond.

Bron: the Planetary Society blog.

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63149758
11-11-2008

Marswinter sust Marsrobot Phoenix in slaap



De Marsrobot Phoenix heeft de geest gegeven. De robot stuurde op 2 november zijn laatste signalen door. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren bekend. Zo is een eind gekomen aan een missie van vijf maanden.
Het einde werd al verwacht. De winter is hoog in het noorden van Mars ingevallen en nu de zon korter boven de horizon staat, kunnen de zonnepanelen niet genoeg elektriciteit opwekken om de robot aan de praat te houden. Bovendien was het steeds kouder geworden wat het functioneren van de apparatuur bemoeilijkte.

De Marsrobot werd op 4 augustus 2007 gelanceerd en landde op 25 mei 2008 op Mars, noordelijker dan ooit een missie was geweest. De projectleiders noemen de missie succesvol: de robot werkte drie maanden langer dan verwacht en benutte 149 van de 152 dagen dat hij in bedrijf was, met metingen.

De Phoenix, uitgerust met een graafarm en apparatuur om bodemmonsters te analyseren, legde ijsafzettingen in de Marsbodem bloot. De robot ontdekte in de licht basische bodemmonsters sporen van mineralen die op een eerdere aanwezigheid van vloeibaar water duidde. Het weerstation van de Phoenix ontdekte sneeuwvlokken, hoog in de Marsatmosfeer.

(nrc)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63154627
ja ik las het ook in de krant, helaas ze moeten er mee kappen
maar het was wel leuk om te volgen, vooral de eerste 2 weken
gr gr
  † In Memoriam † zaterdag 15 november 2008 @ 08:35:42 #272
21290 NorthernStar
Insurgent
pi_63239159
quote:
Mars Spirit Rover Lives!

NASA had not heard from the 5-year-old Martian rover for four days. Just when engineers feared having to give up the ghost, the aptly named robot radioed back to Earth on Thursday that it survived.

Engineers shouted "she's talking," at NASA's Jet Propulsion Lab in Pasadena, Calif. They were afraid that a dust storm had drained Spirit's solar batteries, triggering it to shut down. Spirit's batteries are low, but working.

Spirit and its twin, Opportunity, are living long past their planned three months on Mars.
Its alive!

De missie zou geslaagd zijn als de rovers de drie maanden zouden volmaken.

Over een paar maanden (op vier januari om precies te zijn) heeft Spirit zijn eerste lustrum. Dan is hij 5 jaar op Mars. Taaie beestjes.
pi_63407181
quote:
Huge glaciers detected under rocky debris on Mars

Thu Nov 20, 2008 5:51pm EST

By Will Dunham

WASHINGTON (Reuters) - A radar instrument aboard a NASA spacecraft has detected large glaciers hidden under rocky debris that may be the vestiges of ice sheets that blanketed parts of Mars in a past ice age, scientists said on Thursday.

The glaciers, the biggest known deposits of water on Mars outside of its poles, could prove useful for future manned missions to the red planet as drinking water or rocket fuel, University of Texas planetary geologist John Holt said.

"If we were to, down the road, establish a base there, you'd want to park near a big source of water because you can do anything with it," Holt said.

The glaciers, perhaps 200 million years old, also may entomb genetic fragments of past microbial life on Mars as well as air bubbles that might reveal the composition of the atmosphere as it was long ago, according to geologist James Head of Brown University in Providence, Rhode Island.

A ground-penetrating radar instrument aboard the U.S. space agency's Mars Reconnaissance Orbiter collected the data that confirmed the presence of the buried glaciers that extend for dozens of miles (km) from the edges of mountains or cliffs.

These closely resemble glaciers in Antarctica that similarly are covered by rocky debris, Head said.

Scientists previously determined that large deposits of ice exist at the Martian north and south polar regions, but hundreds of these buried glaciers are located at mid-latitudes on the planet.

Head said they can be about half a mile thick. One of them was three times larger than the city of Los Angeles.

The ones described by the researchers in the journal Science were in the Hellas Basin region of the Martian southern hemisphere, but many more are in the northern hemisphere.

Holt said the glaciers may be the vestiges of large ice sheets that once covered parts of Mars in a past ice age. Earth's most recent ice age ended about 12,000 years ago.

"It's dramatic evidence of major climate change on Mars, presumably linked to orbital variations. That's what causes the major glaciations on Earth," Holt said.

The existence of these features -- rounded surfaces sloping gently away from steeper ridges -- has been known for decades but their nature was a matter of dispute. Some scientists had argued they were ice-filled rock piles and not glaciers.

But the radar echoes received by the spacecraft indicated that a thin coating of rocky material at the surface covered thick ice and not rock.

Scientists want to understand the history of water on Mars because water is fundamental to the question of whether the planet has ever harbored microbial or some other life. Liquid water is a necessity for life as we know it. While Mars is now arid and dusty, there is evidence it once was much wetter.

For example, scientists think that long, undulating features seen on the northern plains of Mars may be remnants of shorelines of an ocean that covered a third of the planet's surface at least 2 billion years ago.

The Phoenix Mars Lander, which touched down at the north pole of Mars in May, found definitive proof of water before ending its mission earlier this month.

(Editing by Julie Steenhuysen and Cynthia Osterman)

© Thomson Reuters 2008 All rights reserved
http://www.reuters.com/ar(...)J93P20081120?sp=true
pi_63494514
21-11-2008

Gletsjers op Mars verstopt onder puin



Wetenschappers hebben met NASA's Mars Reconnaissance Orbiter ontdekt dat enorme gletsjers van waterijs op Mars verborgen zijn onder een deken van puin en rotsen. Met het Shallow Radar instrument is aangetoond dat deze gletsjers tientallen kilometers lang kunnen uitstrekken en dat ze veel dichter bij de evenaar van Mars voorkomen, dan het ijs dat tot nu toe op de polen is gevonden. Dit is goed nieuws voor toekomstige bezoekers van Mars.


"Alles bij elkaar vormen deze gletsjers het grootste reservoir van waterijs dat zich niet in de poolkappen bevindt", zegt John W. Holt van de universiteit van Texas in Austin en leider van een rapport in het wetenschappelijk journaal Science hierover. "Een van de gletsjers die we onderzochten, was drie keer groter dan Los Angeles (ofwel de en rond 800 meter dik en er zijn nog veel meer. Naast hun wetenschappelijke waarde kunnen ze een bron van water zijn voor toekomstige reizen naar Mars."



Een impressie van een gletsjer op Mars.

Het begon allemaal met de vondst van zogenaamde "schorten": licht dalende gebieden met rotsachtige afzetting aan de basis van hogere geografische kenmerken. Ze werden voor het eerst gezien door de Viking orbiters in de jaren zeventig en wetenschappers kwamen er niet uit wat deze kenmerken waren.

De theorie was dat deze gesteenteschorten afzettingen van rotspuin waren, vooruitgedreven door een kleine hoeveelheid ijs. De radarmetingen tonen geven nu het aan hoe het zit. "Deze resultaten geven aan dat er vermoedelijk veel water was op deze breedtegraden", zegt Ali Safaeinili. lid van het team dat werkt met het radarinstrument van de Mars Reconnaissance Orbiter op NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasedena, Californië. Het instrument werd geleverd door de Italiaanse ruimteorganisatie ISA.


Een berg in de oostelijke Hellas regio op Mars met een gletsjerschort.

Radarecho's die ontvangen werden door MRO van deze "schorten" van rots en puin reflecteerden vanuit een diepere laag, zonder verlies in sterkte. Als het hele "schort" rotsachtig was, dan zou er veel minder radarreflectie te zien zijn geweest. De snelheid waarmee de radiogolven door de materie gingen is klopt met hoe snel radiogolven door waterijs gaan.


Een gletsjer onder het oppervlak van Mars in het Hellas gebied. In de rechteronderhoek de radarreflecties die gemeten werden over de gestippelde lijn.

Tot nu toe zijn gesteenteschorten op breedtegraden halverwege de zuidpool en de equator onderzocht, maar er zullen in de komende tijd op andere plaatsen onderzocht worden. "Er is een veel groter volume ijs in het noorden", zegt JPL geoloog Jeffrey J. Plaut, die deze resultaten later zal publiceren. "We vinden deze kenmerken tussen 35 en 60 graden op beide halfronden. Dit lijkt klimaatgedreven te zijn geweest." Er blijven nog vragen genoeg over: kennelijk heeft een laag rots en puin het ijs beschermt tegen sublimatie ("verdampen" van vast materiaal). Het ijs is gevonden op breedtegraden waar ijs zonder bescherming zou sublimeren.


Een landing op Mars. Wie weet gaan we het nog meemaken.

Waterijs op Mars biedt ook prachtige kansen: astronauten die Mars gaan verkennen hoeven nu alleen maar water mee te brengen voor de heenreis. En ze hoeven niet persee helemaal naar de noord- of zuidpool om water te halen of zich te beperken tot die gebieden om te landen. Water is bij een bemande missie niet alleen van belang als drinkwater. Uit water kan zuurstof en waterstof gehaald worden. Waterstof zou ik combinatie met het in de atmosfeer aanwezige kooldioxide tot de brandstof methaan gemaakt kunnen worden.


Eerder al werden mineralen gevonden in de Marsbodem die nodig zijn om planten te laten groeien. Ook hierin is weer winst te behalen: laten we zeggen dat er minder zakken potgrond mee hoeven. Alles bij elkaar betekent dit dat een ruimteschip naar Mars een stuk lichter kan zijn en lichter betekent in de ruimtevaart altijd goedkoper. Elke kilogram die naar boven moet kost geld. Maar dat niet alleen: met zoveel "voorzieningen" zou een basis permanent bemand kunnen worden.

Bronnen: The Bad Astronomy Blog, MarsDaily.com

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_63494914
21-11-2008

Mars Express ziet 'poollicht' op rode planeet


Mars Express in een baan rond de rode planeet.

Franse planeetonderzoekers hebben op basis van waarnemingen van de Europese planeetverkenner Mars Express een ruwe kaart gemaakt van de verdeling van 'poollicht' op de rode planeet. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De resultaten zijn enkele maanden geleden al gepubliceerd in Journal of Geophysical Research .

Op aarde ontstaat poollicht wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon in de buurt van de magnetische polen de dampkring binnendringen en daar moleculen tot gloeien brengen. Mars heeft geen eigen magnetisch veld en geen magnetische polen, maar gemagnetiseerd gesteente in de Marskorst produceert plaatselijk zwakke magnetische velden, en waar die velden het sterkst zijn, is ultraviolet 'poollicht' waargenomen dat vermoedelijk veroorzaakt wordt door elektronen uit de zonnewind.

De Mars-aurora's ('poollicht' is natuurlijk eigenlijk een verkeerde term) werden in 2004 voor het eerst waargenomen door het SPICAM-instrument van Mars Express; in samenwerking met andere instrumenten aan boord zijn de onderzoekers er nu in geslaagd een ruwe kaart te maken van de verdeling van de aurora's. Of ze behalve ultraviolette straling ook zichtbaar licht produceren, is niet bekend.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')