Een catwalk in de ArenaAMSTERDAM - Toen Siem de Jong nog niet in het eerste van Ajax speelde, toen hij nog een anonieme Nederlander was, toen hij nog als tiener door het leven ging, toen was hij helemaal niet bezig met uiterlijk vertoon.
![]()
Ajax-vest met klassieke letters uit de oude Meer.
Een trainingspak zat vaak als gegoten, een spijkerbroek ook.
Maar nu Siem de Jong basisspeler bij Ajax is, nu alle voetbalogen op hem gericht zijn, nu zijn anonieme status per direct is opgeheven, nu hij als volwassene door het leven stapt, nu let hij op wat hij draagt. En vooral op wat hij koopt. Hij moet wel.
Iedereen kent hem of wil hem beter leren kennen.
Toch was het even wennen dat het kledingmerk Oger uitgerekend hem uitkoos model te staan voor de nieuwe kledinglijn die sinds kort op de markt is. ,,Ik voel me niet echt thuis op een catwalk,'' glimlacht De Jong als hij het promotiefilmpje ziet waarin hij de hoofdrol speelt. In die reclameproductie maakt de Ajacied de gang van de kleedkamer naar het veld, over een denkbeeldige rode loper. Want hij loopt niet op kicksen, maar op lakschoenen. En hij draagt geen sportbroek, maar een hippe jeans. Om zijn schouders hangt deze keer geen shirt met rugnummer 38, maar een getailleerd colbert met daaronder een fraai overhemd.
,,Het is even wennen,'' zegt De Jong.
Het is meer dan dat.
Het is ook de consequentie van het Ajacied zijn. Een Ajacied is nou eenmaal meer dan voetballer alleen. Tegen een Ajacied wordt opgekeken in alle rangen en standen van de samenleving. Ajacieden zijn interessant voor overheid en zakenwereld, voor lezers van Libelle en Donald Duck, voor sportjournalisten, maar ook voor cultuurverslaggevers, tv-shows en documentairemakers. De wereld pronkt nou eenmaal graag met een geslaagde Ajacied.
Ajacieden moeten dus meer dan winnen, terwijl die opdracht al zwaar genoeg blijkt. Natuurlijk is dat de belangrijkste voorwaarde om Ajacied te worden en vooral te blijven. Maar om te slagen, is meer nodig. Het is vooral een kwestie van sterk in je schoenen staan. Dat begint 's ochtends al, als de kleedkamer wordt betreden. Onderling letten Ajacieden op ieders klederdracht.
,,Als iemand op een dag roze draagt, dan valt al snel de naam van de Pink Panther,'' vertelt Urby Emanuelson, middenvelder van Ajax. ,,En wie plots in een boxershort staat met alle kleuren van de regenboog, kan rekenen op oerwoudgeluiden, uit alle hoeken van de kleedkamer. Er wordt dus op elkaar gelet.''
Oger is al dertien jaar kledingsponsor van Ajax. Oger is een modehuis in Nederland waar de betere Italiaanse merken te koop zijn en waar ambachtelijk Napolitaans maatwerk wordt geleverd. Om de relatie met Ajax een nieuwe dimensie te geven, werd een kledinglijn ontwikkeld die garant moest staan voor Amsterdamse bluf.
Onder de kraag van de colberts staat daarom: 'not for losers'. Losers wonen immers niet in Amsterdam. In Amsterdam mag alleen maar worden gewonnen. Logisch dat daarom wordt gegniffeld. Zo vaak wint Ajax niet meer, de laatste seizoenen. Vooral op beslissende momenten bleken Ajacieden losers.
,,Ach,'' zegt ontwerper Sander Lusink, ,,Amsterdammers blijven bluffen. Dat hoort bij ons. We hebben een sexy jeans ontwikkeld, met op de knopen het logo van Ajax. Getailleerde jasjes maken het perfecte beeld af. Wat Dolce&Gabbana met AC Milan heeft gedaan, doen wij met Ajax.''
John Heitinga, boegbeeld van het huidige Ajax, stond ooit in zijn onderbroek voor Sloggi, een lingeriemerk. Qua bovenkleding heeft hij zijn keuze ook gemaakt, nu hij via Ajax aan Oger heeft geroken. ,,Ik hou van mooie kleding,'' zegt John Heitinga. ,,Ik ga regelmatig met mijn vriendin de stad in om iets nieuws te kopen. Deze nieuwe kledinglijn bevalt me wel, er is duidelijk over nagedacht. Het past bij mij, het past bij Ajax. Ik voel me er goed in.''
Sander Lusink: ,,Voetballers van nu zijn modebewust. Ze zijn zich bewust van hun uitstraling. Kiezen daarom voor een bepaald soort huis en bepalen welke meisjes mooi zijn en welke niet. Over het algemeen weten ze qua kleding ook wat ze willen. Daar zijn wij op ingesprongen. We wilden geen schreeuwerige supporterscollectie, maar een Italiaanse, sexy-outfit, de Ajax Private Collection. Dat is in onze ogen gelukt.''
Of het duur is? Het jasje met brutale kraagtekst kost 398 euro, de spijkerbroek 98. Verder is er een sweatvest voor 68 euro te koop. Daarop staat het klassieke beeldmerk van Stadion De Meer, de oude thuishaven van Ajax.