Omdat ik geen topic over inbakeren kon vinden open ik het bij deze zelf maar.
Inbakeren is het inwikkelen van je baby in speciale doeken. Het zou je kind rust moeten geven en wordt tegenwoordig (al dan niet op advies van het consultatiebureau) weer regelmatig toegepast bij huilbabies.
Het idee erachter is het begrenzen van de ruimte in de grote wijde wereld als je kindje gaat slapen. Met inbakerdoeken worden de armen gestrekt strak langs het lijfje gehouden. Zo kan een baby zichzelf niet wakker maaien en zal -ie zich gemakkelijker overgeven aan de slaap.
Ria Blom *1) bakert een baby inHet inbakeren kan nuttig zijn voor: Baby’s die onregelmatig slapen en drinken, de ene baby kan nu eenmaal beter tegen onregelmatigheid dan de andere; Kinderen die niet uit zichzelf in slaap kunnen komen en/of zichzelf uit de slaap houden of wakker maken door maaiende armpjes;
Baby’s die huilen als gevolg van darmkrampjes, uit ervaring is gebleken dat het inbakeren darmkrampjes kunnen verminderen;
Peuters met inslaapproblemen en peuters die in bed steeds gaan staan (hier zal het maar een week nodig zijn);
En kinderen die voortijdig stoppen met de middagslaap (ook hier zal het maar een week nodig zijn).
Niet al deze baby’s en peuters hebben baat bij het inbakeren, zo mag er niet ingebakerd worden in de volgende situaties:
Verschijnselen bij lichamelijk onderzoek, verdacht van heupdysplasie, waarvoor nog geen aanvullend onderzoek heeft plaatsgevonden.
Aangetoonde of behandelde heupdysplasie.
Koorts.
De eerste 24 uur na D(K)TP en HIB vaccinaties in verband met eventuele koorts als reactie op de vaccinatie.
Ernstige luchtweginfecties (een kind moet goed kunnen hoesten).
Voorkeurshouding: wanneer een kind bij voorkeur één kant opkijkt én er een asymmetrische houding aanwezig is (zgn. kommahouding), bestaat er een beperkte spreidmogelijkheid van de andere heup en is er een zgn. ‘neglect’ (= vergeten) van de andere lichaamshelft. Dit vraagt om stimulatie om te komen tot symmetrie en een spreidstand van de heupen, zodat een normale heupontwikkeling wordt bevorderd.
Bij kinderen met eczeem of neurologische afwijkingen kan inbakeren alleen na overleg met de consultatiebureauarts, huisarts of behandelend specialist plaatsvinden.
(bron: Landelijk Centrum Ouder- en Kindzorg, Werkgroep inbakeren, Februari 2001)______________________________________________________________
Inbakeren kan je doen met speciale
bakerdoeken of, als je dat lastig vindt, met een
goedgekeurd bakerslaapzakje.
![]()
Je kan de doeken als je een beetje handig bent ook zelf maken. (pm maar even als je wil weten hoe)
______________________________________________________________
LET OP: het is verstandig om inbakeren in overleg met je wijkverpleegkundige te doen Het is erg belangrijk dat de doeken op de juiste manier gewikkeld en vastgezet worden, om te voorkomen dat je kindje bijvoorbeeld in de doeken kruipt, ze over het mondje wurmt of last krijgt van hittestuwing.
______________________________________________________________
*1) Ria Blom is een doorgewinterde wijkverpleegkundige, die via een Boliviaanse vrouw kennis maakte met het inbakeren, zich erin verdiepte en er inmiddels een jarenlange succesvolle ervaring mee heeft. Ze schreef het boek
Regelmaat en Inbakeren, waarin ze de ouderwetse Rust en Regelmaat propageert en geeft tegenwoordig les over bakeren aan mensen die beroepsmatig met babies te maken hebben.
![]()
_____________________________________________________
Dan even kort mijn verhaal:
op advies van het consultatiebureau bakeren wij sinds twee dageen onze zoon van vijf weken in. Hij vertoonde de kenmerken van een 'huilbaby'. Hij huilde uren per dag en kwam alleen tot rust in onze armen en zelfs dat lukte niet altijd. Hij kon rustig van voeding tot voeding huilen. Ook 's nachts sliep hij slecht en hij deed veel licht hazenslaapjes waaruit hij zichzelf regelmatig wakker maaide met zijn armpjes.
Gisteren was de eerste bakerdag. We begonnen om 3 uur 's middags en hij heeft vreselijk goed geslapen. Na zich even huilend verzet te hebben tegen de doeken viel hij in een diepe slaap. Ik heb hem gewekt voor zijn voedingen en nadien doezelde hij iedere keer voldaan weer weg. 's Nachts maakt hij zelfs een ruk van 6 uur aaneen. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt.
![]()
![]()
Hoewel ik het soms een beetje zielig vind - ik heb Thomas nu veel minder bij me dan ik gewend was - want volgens de Ria Blom methode mogen jonge kindjes inclusief hun voeding steeds maar een uur op zijn - zetten we door de komende tijd en ben ik benieuwd of Thomas van een 'huilbaby' verandert in een tevreden kindje.
Ik ben ook benieuwd naar jullie ervaringen!
[ Bericht 1% gewijzigd door Webkim op 01-04-2008 23:05:43 ]
Hardloper.
IG @webkim