abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_57578789
Conservatisme, een gevaar voor de voetballerij?

De laatste jaren zijn er al veel topics voorbij gekomen en vaak komen er stellingen voorbij met een betekenis van: ’Nu wordt het toch echt eens tijd dat er zaken gaan veranderen binnen het voetbal, dit kan zo niet langer!’ of ‘Kom op zeg, dat is toch de charme van het voetbal?!’

Pfaf kwam op het goede idee om een centraal topic te openen over alle zaken die gaan over (mogelijke) veranderingen in de voetballerij. Wat vooral opvalt is dat veel voetballiefhebbers bij het ene onderwerp een heel conservatief standpunt innemen en bij een ander onderwerp weer streven naar vooruitgang en verbetering. Geef hier je mening en visie over de conservatisme in de voetballerij. Wat zou er volgens jou verbeterd/ veranderd moeten worden en wat zou vooral niet mogen veranderen? Het zou voor de discussie goed zijn als je ook argumenten geeft.

Elektronische hulpmiddelen

29 april 2007, een mooie lentedag die bij alle voetballiefhebbers jarenlang in het geheugen gegrift zal staan. De commentator op de radio schreeuwde na ruim 90 sensationele minuten dat PSV uit Eindhoven opnieuw kampioen van Nederland is geworden en dat de beslissing pas op de laatste speelronde is gevallen. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij, is de beslissing wel daadwerkelijk gevallen op 29 april 2007? Is PSV eigenlijk wel de terechte kampioen?

Iedere week is het weer een gespreksonderwerp, de schandalige dwalingen van de scheidsrechters. Vooral bij een dubieuze nederlaag van een topclub kun je er de klok op gelijk zetten dat de media er direct bovenop duikt en alle aandacht besteedt aan de fouten van de scheidsrechters. ‘Het is een schande!’, ‘Hoe heeft hij dat niet kunnen zien?!’, ‘Iedereen weet dat die gozer altijd naar de grond duikt’ en ‘Die bal was wel een meter over de lijn!’ Dit zijn zo maar een paar veel gehoorde uitspraken als het gaat om beslissingen van de arbiters en assistent scheidsrechters. Wat veel mensen lijken te vergeten is dat scheidsrechters ook ‘gewoon’ mensen zijn, iedere mens maakt fouten en zeker bij een sport waarbij alles verschrikkelijk snel gaat is het onmogelijk om niet iedere wedstrijd regelmatig een beslissende fout te maken.

Om even terug te komen op de vragen die ik eerder stelde. Is de beslissing wel daadwerkelijk gevallen op 29 april 2007? Is PSV eigenlijk wel de terechte kampioen? Als je een seizoen lang gaat analyseren dan kom je misschien wel tot de conclusie dat er in augustus, oktober en november 2006 een aantal doelpunten van Ajax totaal onterecht zijn afgekeurd. De daadwerkelijke beslissing van de titel lag dan in 2006 en niet op 29 april 2007. Het zou betekenen dat Ajax een rechtstreekse ticket voor de Champions League en zo’n 25 miljoen euro door de neus is geboord, puur omdat de beslissingsheren in de voetballerij totaal niet progressief zijn. Ajax zou dan veel rijker zijn en PSV zou door eventuele mislukte kwalificatie 15 miljoen mislopen, er is dus een klimaat in de voetballerij dat neigt naar oneerlijkheid.

Is het niet schandalig dat er bij een sport waarbij zoveel miljoenen in omloop zijn, zoveel mensen betrokken zijn en er verschrikkelijk veel agressie ontstaat bij supporters vanwege dubieuze beslissingen van de arbiters er zo’n amateuristisch en conservatief gehandeld wordt? Een paar camera’s op de doellijn kunnen de sport zoveel eerlijker maken. Niet alleen de sport wordt eerlijker, ook beschermd het de positie van de scheidsrechters. Als je goed nadenkt dan zou je namelijk kunnen zeggen dat de doodsbedreigingen de scheidsrechters veroorzaakt worden door de keuzeheren van de FIFA/ UEFA, met een aantal elektronische hulpmiddelen kunnen situaties namelijk veel eerlijker en beter beoordeeld worden.

Kunstgras

Vorige week dacht ik dat we in Doetinchem de slechtste mat van Nederland hadden gezien, maar wat ik in Tilburg zag leek ook weer helemaal nergens op.

Zo goed als iedereen in Nederland zit te zeuren dat het nivo van de competitie niet goed is momenteel, maar er liggen ook velden in Nederland waarop goed voetbal gewoon onmogelijk is. Levert dit geen thuisvoordeel op voor de clubs waarbij het vertrouwen ver te zoeken is? Die clubs kunnen op zulke velden lekker alle ballen naar voren trappen om er vervolgens een fysieke strijd van te maken terwijl de tegenstander die alles voetballend probeert op te lossen door het veld gewoon geen hoog tempo kan creëren om de tegenstander kapot te spelen.

Een paar polletjes op het veld kan gebeuren, maar een veld dat meer op een weiland dan op een voetbalveld lijkt en ook een wedstrijd beslist is toch zeker een net zo grote schande als het kunstgras bij de meeste BVO‘s? In een sport waarbij er zulke grote belangen en bedragen op het spel staan is het minste wat je mag verwachten toch een goede grasmat? Hoe is het mogelijk dat profclubs waarbij alleen de 1e teams 1 keer in de 2 weken op het hoofdveld voetballen niet in staat zijn om een goede grasmat te prepareren? Waarom wordt kunstgras wel getest op stuiterhoogte en rolsnelheid en een natuurlijk grasmat niet? Je kunt je namelijk afvragen of een aantal velden met ‘normaal‘ gras wel door die keuring zouden komen. Dit is toch hetzelfde als de manier van fluiten van de arbiters, namelijk inconsequent?

Is het niet frappant dat een overgroot deel van diezelfde personen het geweldig vind dat een bal niet over de doellijn gaat door een plas water of dat een keeper totaal naast de bal trapt vanwege een polletje? Dit wordt dan 'de charme van het voetbal' genoemd. Waarom wordt er dan gesproken over een schande gesproken wanneer een scheidsrechter een paar keer een verkeerde beoordeling maakt bij een moeilijke beslissing? Waarom zijn de doelpalen niet meer vierkant en van hout? Waarom speelt niet iedereen meer op zwarte kicksen en waarom spelen we niet meer met een voetbal met draden? Dat zijn toch ook allemaal zaken die aangeduid kunnen worden als ‘de charme van het voetbal?’

Andere sporten

Waarom worden bijna alle lange baan schaats- en ijshockeywedstrijdentegenwoordig niet meer op natuurijs met kraken en gaten erin maar op kunstijs? Waarom spreekt iedereen van een schande wanneer er in de Tour de France onderuit gaat door een slecht wegdek? Waarom vind Hockey tegenwoordig plaats op kunstgras? Waarom worden gravelbanen bij tennis om de X aantal games weer egaal geveegd en gebruikt men het 'hawkeye'? Dat zijn allemaal factoren die heel normaal gevonden worden en leiden tot een verbetering van de kwaliteit van de sport. Waarom reageert een groot deel van de voetballiefhebbers dan alsof het kunstgras een product is dat het voetbal kapot maakt? Ik wist dat de voetbalwereld terughoudend en vreemd in elkaar steekt, maar wordt de mening van velen niet heel erg beïnvloed door de media en door anderen? Het grootste deel heeft namelijk zelf nog nooit ervaren hoe het is om op het kunstgrasveld van een BVO te spelen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Blawh op 09-06-2008 12:00:22 ]
pi_57578832
Je moet voetbal niet vergelijken met andere sporten. Kijk gewoon per punt of het nuttig is of niet om te veranderen.
pi_57578871
quote:
Op maandag 24 maart 2008 14:28 schreef De_Ananas het volgende:
Je moet voetbal niet vergelijken met andere sporten. Kijk gewoon per punt of het nuttig is of niet om te veranderen.
Hij vergelijkt voetbal helemaal niet met andere sporten. Alleen de houding van de beleidmakers van verschillende sporten.
There's a monkey in the jungle watching a vapour trail. Caught up in the conflict between his brain and his tail.
Winnaar Voetbalfoto-onderschriftcompetitie 2006-II, 2008-I.
The Terrifying Snoman | De Wageningse Berg
pi_57578883
quote:
Op maandag 24 maart 2008 14:31 schreef EnGCatjuh het volgende:

[..]

Hij vergelijkt voetbal helemaal niet met andere sporten. Alleen de houding van de beleidmakers van verschillende sporten.
''Je'' in het algemeen. Ging dus over zijn laatste alinea
pi_57578893
quote:
Op maandag 24 maart 2008 14:28 schreef De_Ananas het volgende:
Je moet voetbal niet vergelijken met andere sporten. Kijk gewoon per punt of het nuttig is of niet om te veranderen.
Het gaat niet alleen om de vergelijking met andere sporten. De vraag waarom het gaat is of bij een sport waarbij zoveel geld op het spel staat niet gestreefd moet worden naar verbetering van de sport en een eerlijker verloop van wedstrijden.
pi_57578941
quote:
Op maandag 24 maart 2008 14:32 schreef Blawh het volgende:

[..]

Het gaat niet alleen om de vergelijking met andere sporten. De vraag waarom het gaat is of bij een sport waarbij zoveel geld op het spel staat niet gestreefd moet worden naar verbetering van de sport en een eerlijker verloop van wedstrijden.
Ik was te snel, sorry

Voor de één verbetering, voor de ander achteruitgang .
pi_57579018
Ik ga hier nog een keer wat uitgebreider op reageren.

Vind zelf een buitenspeldoelpunt bijvoorbeeld wel bij de 'charme' horen
FOK!sport Sfeerverslagen Contest (Part II)
Winnaar Voetbalfoto Onderschriftcompetitie 2008 II
Ergens in 1972 schreef Keith Richards het volgende:
Ain't it good to be alive
  maandag 24 maart 2008 @ 14:41:55 #8
205868 DeSnelkiezer
Snelkeuze Toets!
pi_57579031
het is een goed streven om te proberen de sport eerlijker te krijgen.
echter als jij stelt dat de de doodsbedreigingen aan het adres van een arbiter misschien wel de schuld zijn van de heren van de FIFA/UEFA dan ga je echt te ver wat mij betreft.
Dat soort gestoorde personen zullen ook bij elecktronische arbitrage wel weer wat anders vinden om te gaan lopen zieken en rellen.
dat is net zoals mensen die zeggen bij suportersrellen 'afschaffen dat voetbal', dat helpt niet die lui duiken dan wel weer ergens anders op.
Kapitein van de keuze en meester van de mogelijkheid.
pi_57579538
quote:
Op maandag 24 maart 2008 14:41 schreef DeSnelkiezer het volgende:
het is een goed streven om te proberen de sport eerlijker te krijgen.
echter als jij stelt dat de de doodsbedreigingen aan het adres van een arbiter misschien wel de schuld zijn van de heren van de FIFA/UEFA dan ga je echt te ver wat mij betreft.
Dat soort gestoorde personen zullen ook bij elecktronische arbitrage wel weer wat anders vinden om te gaan lopen zieken en rellen.
dat is net zoals mensen die zeggen bij suportersrellen 'afschaffen dat voetbal', dat helpt niet die lui duiken dan wel weer ergens anders op.
Onrecht is vaak wel een oorzaak van de frustratie. Ik ben het met je eens dat je hulp nodig hebt als je de frustratie niet kunt beheersen, maar vaak is de frustratie te voorkomen door een simpele camera op de doellijn.
pi_57580455
Voor mij gaat her vooral om in hoeverre er ook nadelen zitten aan eventuele veranderingen. Camera's op de doellijn vind ik bijvoorbeeld een uitstekend idee. Het spel hoeft er nauwelijks voor stil te liggen en het is geen kwestie van interpretatie. Dat zou bijvoorbeeld wel het geval zijn als het ook voor overtredingen gebruikt wordt, dat zie ik dus liever niet.
Kunstgras is moeilijk oordelen voor ons denk ik. Je hoort regelmatig voetballers die er liever niet op spelen, maar het is de vraag of dat misschien met de behaalde resultaten te maken heeft in plaats van de kwaliteit van het veld. Ik heb er geen bezwaar tegen als kunstgras velden echt van goede kwaliteit zijn, maar daarvan ben ik nog niet overtuigd.
AFC Ajax - Manchester United FC - Tottenham Hotspur FC - Roberto Baggio
pi_57580696
quote:
Op maandag 24 maart 2008 15:53 schreef DemonCleaner het volgende:
Ik heb er geen bezwaar tegen als kunstgras velden echt van goede kwaliteit zijn, maar daarvan ben ik nog niet overtuigd.
Ik ben het met je standpunt over de camera's eens, maar de zoals laatst bij NEC (nu nieuwe mat), Excelsior, De Graafschap, Willem II en misschien nog wel meer clubs, wat vind je daarvan?

Dit moment kan bijvoorbeeld voor Excelsior fatale gevolgen hebben. Ook VVV, De Graafschap, Heracles en AZ komen hierdoor meer in de problemen. Vind je niet dat er of strakker opgetreden moet worden tegen dit soort velden?
pi_57581043
quote:
Op maandag 24 maart 2008 16:05 schreef Blawh het volgende:

[..]

Ik ben het met je standpunt over de camera's eens, maar de zoals laatst bij NEC (nu nieuwe mat), Excelsior, De Graafschap, Willem II en misschien nog wel meer clubs, wat vind je daarvan?

Dit moment kan bijvoorbeeld voor Excelsior fatale gevolgen hebben. Ook VVV, De Graafschap, Heracles en AZ komen hierdoor meer in de problemen. Vind je niet dat er of strakker opgetreden moet worden tegen dit soort velden?
Je hebt zeker een punt. Ik denk alleen dat het heel moeilijk is om hier wat tegen te doen. Kijk naar Ajax, de Arena is al bij grasmat ik weet niet hoeveel, maar het lijkt niet te helpen. Zo'n polletje als in het filmpje kan denk ik (ik heb niet bepaald groene vingers, maar ik kan het me zo indenken als iemand in de grond schiet of iets dergelijks) zelfs ontstaan tijdens een wedstrijd op gras waar op zich niet zo veel aan mankeerde. Als een club echt maanden lang een baggerveld heeft en daar niks aan doet mag dat best consequenties hebben, maar het lijkt me erg moeilijk door te voeren.
AFC Ajax - Manchester United FC - Tottenham Hotspur FC - Roberto Baggio
pi_57585447
quote:
Op maandag 24 maart 2008 14:26 schreef Blawh het volgende:
Andere sporten

Waarom worden bijna alle lange baan schaats- en ijshockeywedstrijdentegenwoordig niet meer op natuurijs met kraken en gaten erin maar op kunstijs?
Om niet afhankelijk te zijn van de grillen van de natuur. Iets waar Voetbal, door de winterstop, nauwelijks last van heeft.
quote:
Waarom spreekt iedereen van een schande wanneer er in de Tour de France onderuit gaat door een slecht wegdek?
"Iedereen" is wel erg generaliserend. Maar vooral omdat daarbij de veiligheid van de rijders in gevaar komt. Iets waar Voetbal geen last van heeft.
quote:
Waarom vinden mensen alle technische vernieuwingen in de Formule 1 die tot snellere tijden leiden?
Zoals Launch Control en Traction Control bedoel je? Die dingen die sinds 2 weken weer verboden zijn op Formule 1 autos? Of bedoel je de ontwikkelingen van de motoren die er voor gezorgd hebben dat ze van 2-liter V10 naar 1.6 liter V8 zijn gegaan?
quote:
Waarom vind Hockey tegenwoordig plaats op kunstgras?
Omdat het dat altijd al gedaan heeft. Sinds de eerste keer dat ik met hockey in aanraking ben gekomen, zo'n 25 jaar geleden.
quote:
Waarom worden gravelbanen bij tennis om de X aantal games weer egaal geveegd?
Mischien moet je je af vragen waarom er nogsteeds top-tier tennis toernooien op gravel, maar ook op gras gespeeld worden. En vraag je dan ook even af waarom de gras banen zoveel verschillen.

Je vergelijkingen gaan stuk voor stuk allemaal krom. Maar de vergelijking met tennis vindt ik in deze nog wel het belangrijkst. Door Voetbal op een gewone grasmat te laten spelen is er tenminste nog enige afwisseling. Natuurlijk kun je regels gaan maken voor de stuiter coëfficient van het voetbal veld. Maar waarom maak je dan niet meteen regels voor de afmetingen van het veld (en dan niet met een marge van een meter of 10, maar gewoon op de millimeter nauwkeurig!) En als je dan toch bezig bent: Maak meteen ook regels voor het elftal wat speelt. De keeper moet bijvoorbeeld 1.85 lang zijn en mag niet meer wegen dan 80 kilo. De rechtsbuiten moet linksbenig zijn en moet een oogafwijking van exact -1.5 hebben. Hij mag geen gekleurde lenzen dragen.

Alles moet maar geregeld worden. Alles moet hetzelfde zijn en alles moet perfect voldoen aan de regeltjes. Tenslotte kunnen we anders veel te makkelijk iemand anders de schuld geven.

Het wordt eens tijd dat mensen gewoon weer eens gaan genieten van een spelletje.....
pi_57585518
Het is goed om dingen uit te proberen en er ook weer op terug te komen als het niet loopt. Zo worden de play offs in Nederland waarschijnlijk binnenkort alweer afgeschaft.

In Leeuwarden zijn ze bijvoorbeeld alweer helemaal klaar met kunstgras en wil de ploeg weer een 'echt' veld.
pi_57586106
quote:
Op maandag 24 maart 2008 20:03 schreef Croga het volgende:

[..]

Om niet afhankelijk te zijn van de grillen van de natuur. Iets waar Voetbal, door de winterstop, nauwelijks last van heeft.
[..]
Er zijn meer dan genoeg plaatsen in de wereld waar van oktober tot en met maart op natuurijs geschaatst kan worden. Maar dit voorbeeld was misschien slecht en ongelukkig, maar het is een feit dat er bij het schaatsen veel vernieuwender wordt gedacht. Klapschaats, optimale luchtstroming in hallen creëren om de weerstand te verminderen, verbeterde dweilmachines.
Om het over het voetbal te hebben, je zegt dat de velden weinig last hebben van de natuur door de natuur? Waarom liggen er veel velden vanaf ongeveer december er gigantisch slecht bij? Volgens mij is dat toch meer dan een halve competitie.
quote:
"Iedereen" is wel erg generaliserend. Maar vooral omdat daarbij de veiligheid van de rijders in gevaar komt. Iets waar Voetbal geen last van heeft.
[..]
De veiligheid van voetballers komt niet in gevaar als er op een spekglad veld gevoetbald wordt? De kans op blessures is niet veel groter op een veld dat erbij ligt als een knollentuin?
quote:
Zoals Launch Control en Traction Control bedoel je? Die dingen die sinds 2 weken weer verboden zijn op Formule 1 autos? Of bedoel je de ontwikkelingen van de motoren die er voor gezorgd hebben dat ze van 2-liter V10 naar 1.6 liter V8 zijn gegaan?
[..]
Bij formule 1 vinden er constant technische veranderingen plaats, of wil je zeggen dat de tijden 15 jaar geleden sneller waren dan tegenwoordig? Als er 1 sport vooruitstrevend is dan is het de Formule 1 wel, daar vinden voortdurend technische veranderingen aan de wagens plaats, dat jij dan aankomt met 2 veranderingen die nu verboden zijn is wel heel makkelijk.
quote:
Omdat het dat altijd al gedaan heeft. Sinds de eerste keer dat ik met hockey in aanraking ben gekomen, zo'n 25 jaar geleden.
[..]
Toen er nog geen kunstgras bestond werd hockey echt op normaal gras gespeeld, maar waarom spelen ze tegenwoordig op kunstgras en niet op kortgemaaid echt gras? Misschien omdat dat het spel ten goede komt omdat de bal niet alle kanten kan opstuiteren?
quote:
Mischien moet je je af vragen waarom er nogsteeds top-tier tennis toernooien op gravel, maar ook op gras gespeeld worden. En vraag je dan ook even af waarom de gras banen zoveel verschillen.
Je zegt dat het voetbal door de winterstop amper last heeft van slechte velden en vervolgens gebruik je het grastennis als argument? Het 'grasseizoen' met tennis duurt maar 3 of 4 weken per jaar. Bovendien worden er op die velden iedere dag een aantal wedstrijden gespeeld en weten ze het wel goed te prepareren, iets waarbij ze bij het voetbal lang niet overal in slagen ondanks dat er maar 1x per 14 dagen op gespeeld wordt.

Maar al die vergelijkingen waren niet de kern van het verhaal.
quote:
Door Voetbal op een gewone grasmat te laten spelen is er tenminste nog enige afwisseling. Natuurlijk kun je regels gaan maken voor de stuiter coëfficient van het voetbal veld. Maar waarom maak je dan niet meteen regels voor de afmetingen van het veld (en dan niet met een marge van een meter of 10, maar gewoon op de millimeter nauwkeurig!) En als je dan toch bezig bent: Maak meteen ook regels voor het elftal wat speelt. De keeper moet bijvoorbeeld 1.85 lang zijn en mag niet meer wegen dan 80 kilo. De rechtsbuiten moet linksbenig zijn en moet een oogafwijking van exact -1.5 hebben. Hij mag geen gekleurde lenzen dragen.

Alles moet maar geregeld worden. Alles moet hetzelfde zijn en alles moet perfect voldoen aan de regeltjes. Tenslotte kunnen we anders veel te makkelijk iemand anders de schuld geven.

Het wordt eens tijd dat mensen gewoon weer eens gaan genieten van een spelletje.....
Dat is meer waar ik de discussie graag over zou voeren.
  maandag 24 maart 2008 @ 20:50:17 #16
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_57586506
Goed topic.
Ik zal nog even m'n vorige reactie posten:
quote:
Op maandag 24 maart 2008 12:52 schreef pfaf het volgende:
Tsja, de conservatieve voetbalwereld noemt dat 'charme'. Daarmee is iedere discussie ook meteen in de kiem gemoord. Of het nu over videobeelden gaat of slechte velden, conservatievelingen als Blatter en Van Hanegem willen maandagochtend tijdens de koffie op het werk wat te klagen hebben. Dat er nu niemand over die geniale actie van ... heeft, maar over de scheidsrechterlijke dwalingen hebben ze niet door. Het duurt nog wel een generatie of wat voordat voetbal een volwassen sport wordt....
Ik erger me erg aan de arrogantie in het voetbal. Ik denk namelijk dat dat de ( of één van de grootste) oorzaak is van het gebrek aan vooruitgang. Omdat het de grootste sport is denkt metn het wiel uitgevonden te hebben. Ondertussen gaan écht oude sporten als Cricket wel met de tijd mee door geluidsensoren bij de wickets te plaatsen. Misschien is het wel de wet van de remmende voorsprong en komt voetbal zichzelf wel weer eens tegen. Ik hoop het in ieder geval om zo de sport weer eerlijk te maken, in plaats van enkel charmant. Voetbal an sich kan namelijk ook leuk en charmant zijn - en vooral erg mooi-. Maar dat willen de conservatievelingen nogal eens vergeten, omdat een scheidsrechterlijke blunder, of een polletje zo leuk kunnen zijn.
Gelukkig was voetbal 60 jaar terug niet zo, want niemand wil tegenwoordig met een bal van 3 kilo met levensgevaarlijke veters erin spelen, terwijl een perfecte voorzet die naast gekopt wordt omdat de bal niet rond is toch ook charmant is en een goed gesprek bij de koffiemachine op de maandagochtend oplevert?
pi_57586565
Kijk, of het spel nou gespeeld wordt op echt gras of kunstgras maakt mij weinig uit.

Ik zou graag zien dat we in het voetbal lekker conservatief bezig gaan wat betreft de transferpolitiek. Dus laat die 6+5 regel maar heel snel komen, en nog lievere een 8+3 regel.
De FIFA en de UEFA laten grote tournooien spelen in k*tlanden om het voetbal een boost te geven (Zuid-Afrika, Oostenrijk, Polen). Het voetbal krijgt vanzelf wel een boost als het gros van de Polen gewoon in Polen speelt en Wisla Kraków in staat is om zowaar de poulefase van de CL te halen.

En: het heet Champions League. Daar doen dus alleen kampioenen mee. Bekerwinnaars dienen hun CupWinnersCup terug te krijgen (raar hè, dat een ploeg als PSV de beker gewoon laat lopen, raar hè, dat in Italië bijna niemand ene reet geeft om de Copa).

Maar ja, men is vrij om te werken waar hij wil, volgens de Europese wetgeving.
pi_57586692
quote:
Op maandag 24 maart 2008 20:50 schreef pfaf het volgende:
Goed topic.
Ik zal nog even m'n vorige reactie posten:
[..]

Ik erger me erg aan de arrogantie in het voetbal. Ik denk namelijk dat dat de ( of één van de grootste) oorzaak is van het gebrek aan vooruitgang. Omdat het de grootste sport is denkt metn het wiel uitgevonden te hebben. Ondertussen gaan écht oude sporten als Cricket wel met de tijd mee door geluidsensoren bij de wickets te plaatsen. Misschien is het wel de wet van de remmende voorsprong en komt voetbal zichzelf wel weer eens tegen. Ik hoop het in ieder geval om zo de sport weer eerlijk te maken, in plaats van enkel charmant. Voetbal an sich kan namelijk ook leuk en charmant zijn - en vooral erg mooi-. Maar dat willen de conservatievelingen nogal eens vergeten, omdat een scheidsrechterlijke blunder, of een polletje zo leuk kunnen zijn.
Gelukkig was voetbal 60 jaar terug niet zo, want niemand wil tegenwoordig met een bal van 3 kilo met levensgevaarlijke veters erin spelen, terwijl een perfecte voorzet die naast gekopt wordt omdat de bal niet rond is toch ook charmant is en een goed gesprek bij de koffiemachine op de maandagochtend oplevert?
Zit wel wat in, maar ik kan me ook wel voorstellen dat mensen huiverig zijn om wat te veranderen als dat het karakter van de sport aantast. Maar er zijn absoluut verbeteringen door te voeren, het is jammer dat sommigen bij voorbaat tegen veranderingen zijn puur omdat er dan wat veranderd. Het moet ook weer niet naar de andere kant doorslaan natuurlijk, verschillende experimenten tegelijk maakt het er voor de kijker ook niet duidelijker op. Een doellijncamera of sensor in de bal is wat mij betreft nu even de prioriteit, onbegrijpelijk dat ze daar nu weer op terugkomen.
AFC Ajax - Manchester United FC - Tottenham Hotspur FC - Roberto Baggio
  maandag 24 maart 2008 @ 21:05:08 #19
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_57586833
quote:
Op maandag 24 maart 2008 20:57 schreef DemonCleaner het volgende:

[..]

Zit wel wat in, maar ik kan me ook wel voorstellen dat mensen huiverig zijn om wat te veranderen als dat het karakter van de sport aantast. Maar er zijn absoluut verbeteringen door te voeren, het is jammer dat sommigen bij voorbaat tegen veranderingen zijn puur omdat er dan wat veranderd. Het moet ook weer niet naar de andere kant doorslaan natuurlijk, verschillende experimenten tegelijk maakt het er voor de kijker ook niet duidelijker op. Een doellijncamera of sensor in de bal is wat mij betreft nu even de prioriteit, onbegrijpelijk dat ze daar nu weer op terugkomen.
Precies, de angst van het veranderen, ómdát het een verandering is, is zo fout. Natuurlijk hoeft niet iedere verandering doorgevoerd te worden, maar ik kan zo 10 dingen noemen aan voetbal die ronduit belachelijk zijn. Van gebrek aan videobeelden tot het kaarten- en schorsingensysteem.
Hoewel ik wel moet opmerken dat er op dat vlak ook nog weer twee verschillende mechanismen zijn te ontdekken. Ik heb namelijk nog nooit iemand gehoord die tegen camera's op de lijnen was, behalve de top van de UEFA en FIFA. Terwijl de angst voor kunstgras vooral bij voetballers ( ook nog eens voornamelijk verliezende) ligt.
  maandag 24 maart 2008 @ 21:08:34 #20
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_57586906
quote:
Op maandag 24 maart 2008 20:52 schreef Vogelverschrikker het volgende:
Ik zou graag zien dat we in het voetbal lekker conservatief bezig gaan wat betreft de transferpolitiek. Dus laat die 6+5 regel maar heel snel komen, en nog lievere een 8+3 regel.
De FIFA en de UEFA laten grote tournooien spelen in k*tlanden om het voetbal een boost te geven (Zuid-Afrika, Oostenrijk, Polen). Het voetbal krijgt vanzelf wel een boost als het gros van de Polen gewoon in Polen speelt en Wisla Kraków in staat is om zowaar de poulefase van de CL te halen.
Ik zie dat niet eens als een conservatieve regeling. Dat het alles behalve liberaal is, wil niet zeggen dat het meteen conservatief is. Een regeling ter bescherming van de kleinere nationale competities juich ik van harte toe. Bij andere sporten zijn zulke regels helemaal niet vreemd. Nu wil ikhelemaal niet dat voetbal wordt als de Amerikaanse of Australische sporten, waar commercie en gelijke kansen boven alles staat, maar een béétje moderner mag best.
pi_57587776
quote:
Op maandag 24 maart 2008 20:32 schreef Blawh het volgende:
Bij formule 1 vinden er constant technische veranderingen plaats, of wil je zeggen dat de tijden 15 jaar geleden sneller waren dan tegenwoordig? Als er 1 sport vooruitstrevend is dan is het de Formule 1 wel, daar vinden voortdurend technische veranderingen aan de wagens plaats, dat jij dan aankomt met 2 veranderingen die nu verboden zijn is wel heel makkelijk.
Hier sla je de plank een beetje mis. Ja er vinden steeds vernieuwingen plaats maar aan de andere kant worden er ook ook genoeg zaken door de FIA verboden om te voorkomen dat de wagen echt vliegende rakketten worden. Denk aan de diffuser en aan bodemplaat met variabele grondspeling.
quote:
Toen er nog geen kunstgras bestond werd hockey echt op normaal gras gespeeld, maar waarom spelen ze tegenwoordig op kunstgras en niet op kortgemaaid echt gras? Misschien omdat dat het spel ten goede komt omdat de bal niet alle kanten kan opstuiteren?
Bij hockey is de bal kleiner en is het dus wel belangrijker dat het gras echt 100% egaal is maar goed er zijn inderdaad velden die te slecht zijn om op te voetballen.
quote:
Het 'grasseizoen' met tennis duurt maar 3 of 4 weken per jaar. Bovendien worden er op die velden iedere dag een aantal wedstrijden gespeeld en weten ze het wel goed te prepareren, iets waarbij ze bij het voetbal lang niet overal in slagen ondanks dat er maar 1x per 14 dagen op gespeeld wordt.
Heb je ooit de baseline bij Wimbledon gezien tijdens de finale?
quote:
Dat is meer waar ik de discussie graag over zou voeren.
Wat mij betreft:

Elke coach mag een wissel inruilen voor een TV-kijk moment van de scheidsrechter. Scheidsrechter, kijkt, beoordeeld en telt (net als bij een wissel) een halve minuut blessuretijd extra. Dan kun je nog verder gaan door te zeggen dat als de coach in gelijk wordt gesteld dat de wissel blijft behouden maar dat is wat lastig omdat je niet voor elk wissewasje een ingreep wil. Ik zie dan ook liever het toevoegen van 1 wissel zodat de coach 4 wissels heeft.
Eerste beste voetbalkenner binnen BoF!
[b]Winnaar van de Band of FOK!kers Michael Rasmussen Award[/b]
Alpe d'Huez (1:16), Col du Telegraphe (0:56) & Col du Galibier (1:20)
pi_57588419
tvp
pi_57592976
quote:
Op maandag 24 maart 2008 20:07 schreef SCH het volgende:
In Leeuwarden zijn ze bijvoorbeeld alweer helemaal klaar met kunstgras en wil de ploeg weer een 'echt' veld.
Maar dat veld scheen ook echt van belabberde kwaliteit te zijn en niet de hoogste beoordeling van de UEFA/FIFA te hebben. Dan kan je er beter mee stoppen voordat je alleen nog maar negatieve publiciteit krijgt.
Kunstgras moet gewoon goed en ver genoeg ontwikkeld zijn voordat erop gespeeld mag worden, daar is denk ik iedereen het wel over eens.
pi_57599085
quote:
Mario van der Ende: Graafschap verdiende penalty.

Gisteren hadden we op deze site al een item over de vermeende penalty waar De Graafschap volgens ons in de 93e minuut recht op had. Van vele kanten kregen we gelijk: ook Mario van der Ende (oud scheidsrechter) geeft in zijn colomn vandaag toe dat Wegereef fout zat.

Op elfvoetbal.nl zegt Mario van der Ende in zijn colomn over de scheidrsrechters die fout zaten:

Tenslotte dit: de in februari beloofde headsets, die de communicatie tussen álle scheidsrechters en hun assistent scheidsrechters moeten gaan verbeteren, blijken nog niet te zijn gearriveerd. Daarom verbaasde ik mij over het feit dat tijdens AZ-De Graafschap in de laatste minuut een communicatiestoornis tussen scheidsrechter Jan Wegereef en assistent Wijnand Rutgers -- beiden wél uitgerust met deze apparatuur -- kon plaatsvinden. Temeer daar dit de uitslag had kunnen beïnvloeden. AZ-verdediger Hector Moreno trok in de slotfase immers De Graafschap-spits Donny de Groot binnen het strafschopgebied naar de grond, waarop de assistent (die de overtreding vanaf zijn positie waar had genomen) zijn vlag met overtuiging de lucht in stak.

Wegereef zélf stond op een meter of 25 van de situatie verwijderd, maar besloot tóch het vlagsignaal van de ijverige assistent te negeren. Ik ben benieuwd wat er op dat moment via de headset werd besproken. Of had Wegereef -- en dat zou nooit mogen (!!!) -- op dat moment al besloten, dat deze wedstrijd gewoon geen winnaar verdiende?

bron: www.elfvoetbal.nl


Even een post van iemand uit het Graafschap topic gepakt. Er is dus toch een begin, headsets bij meer/ alle wedstrijden.

Nu de rest nog....

Het spul wordt te laat aangeleverd. Een wachttijd van ruim een maand op een paar headsets, komop zeg. Dan zet de KNVB er ook niet genoeg druk achter, anders hadden ze die dingen al lang ergens weg kunnen halen.
pi_57810794
quote:
KNVB geeft scheidsrechters headset

De scheidsrechters die de wedstrijden uit de Eredivisie fluiten, hebben met ingang van komend weekeinde de beschikking over een headset. Alle A-scheidsrechters hebben er één gekregen, zo meldt de KNVB vandaag.

Met de headset heeft de scheidsrechter de mogelijkheid om tijdens de wedstrijd op afstand te communiceren met zijn assistenten. In enkele buitenlandse competities wordt het systeem al langer gebruikt.

Voor een aantal scheidsrechters is het nieuws weinig vernieuwend. Jan Wegereef, Eric Braamhaar (foto) en Pieter Vink maken al anderhalf jaar gebruik van de headset. Naar aanleiding van hun positieve commentaar heeft de KNVB besloten om alle scheidsrechters een headset te geven.

www.voetbalprimeur.nl
Eerste stap komt eraan. Volgende svp!

Wel een beetje jammer dat het een half jaar later dan beloofd komt.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')