Maar het gaat er natuurlijk om dat de heren hypotheekadviseurs met 5 keer het jaarinkomen aan komen zetten (zouden ze gewoon wat getallen in de PC gooien en het antwoord voorlezen aan de klant?!). Vergeet trouwens niet dat een significant deel van onze samenleving bestaat uit zelfstandig ondernemers deze situatie lijkt mij dus helemaal niet zo uniek.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 10:36 schreef Scorpie het volgende:
@ Bolkesteijn; nu heb je natuurlijk ook wel een redelijk unieke situatie gevonden waarin je de berekeningen loslaat. Denk niet dat je deze mensen als maatstaf kan pakken voor de hele Nederlandse Maatschappij.
Mwah: http://www.zzp-nederland.(...)andige%20ondernemersquote:Op dinsdag 25 maart 2008 12:36 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Maar het gaat er natuurlijk om dat de heren hypotheekadviseurs met 5 keer het jaarinkomen aan komen zetten (zouden ze gewoon wat getallen in de PC gooien en het antwoord voorlezen aan de klant?!). Vergeet trouwens niet dat een significant deel van onze samenleving bestaat uit zelfstandig ondernemers deze situatie lijkt mij dus helemaal niet zo uniek.
Dat is dus niet 'redelijk uniek'. Bovendien snap ik niet waarom je gegevens van enkel ZZP'ers er bij haalt. Maar goed laten we niet over de details gaan praten, maar liever over de vele slechte hypotheekadviezen die tegenwoordig verstrekt worden, de werkelijk absurde huizenprijzen in Nederland (ver boven de kostprijs van een huis plus een gedeelte winstopslag = de normale bedrijfseconomische manier van prijsbepaling), de rol van prijssubsidies als HRA hierin en de piramideconstructies die de zeer hoge hypothecaire leningen tot gevolg hebben.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 12:52 schreef Scorpie het volgende:
Dat is 1/12e deel van het aantal werkenden (6 miljoen?) volgens mij?
In mijn ogen is dat totaal onbegrijpelijk, maar ik ben dan ook een jihadistische liberaal.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 08:45 schreef Klopkoek het volgende:
Dat is toch terecht? Of begrijpelijk? Je moet wel een heel jihadistische liberaal zijn als je dat niet in ziet.
Als het aan mij ligt nationaliseer je gewoon het bankenwezen. Er zijn gewoon teveel mensen van afhankelijk. Die bankdirecteuren weten dat: ze weten dat ze er een wanboel van kunnen maken en dat hun bank te belangrijk is om falliet te laten gaan.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 16:09 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
In mijn ogen is dat totaal onbegrijpelijk, maar ik ben dan ook een jihadistische liberaal.Waarom moet de overheid weer over de brug komen met geld - dat door de belastingbetaler is opgehoest - als banken kopje onder dreigen te gaan vanwege onverantwoorde leningen? Dat is toch het probleem van die banken zelf? Waarom betalen aandeelhouders anders miljoenen in salaris en bonussen aan de heren en dames directeuren? Blijkbaar zijn die mensen zo briljant dat die vergoeding op z'n plaats is. Nou, laat het dan maar zien.
quote:Teneinde te bereiken dat er in de eerste plaats geproduceerd wordt maatschappelijke behoeften streeft
de PvdA naar:
- het in gemeenschapsbezit brengen van basis-industrieën, banken, pensioenfondsen,
verzekeringsmaatschappijen, de farmaceutische industrie, de wapenindustrie en andere
ondernemingen, voor zover deze laatste de genoemde doelstellingen in de weg staan;
- het door de overheid ontwikkelen of behouden van bedrijven in de produktieve
sfeer in sektoren en streken waar die maatschappelijke behoefte bestaat en de partikuliere
ondernemingen niet of niet meer tot produktie bereid of in staat zijn;
- een samenhangend vestigings-, investerings- en produktiebeleid, gebaseerd op een demokratisch
vastgesteld ontwikkelingsplan;
- een demokratische kontrole op produktie en distributie om het bereiken van de hiertoe gestelde
doeleinden te garanderen;
- het aktief betrekken van de konsument bij het vaststellen van de produktiedoeleinden en het
stimuleren van de konsumentenorganisaties.
Ik wil ook niet over de details praten, maar jij gebruikt die details toch echt om een discussie op gang te brengen. Als ik vervolgens over die details zeg dat het redelijk unieke situatie is (lets face it: 2 zelfstandige ondernemers die samen een behoorlijke luxe leven inclusief vele vakanties en uitjes erop na houden) gaat gebruiken om gelijk maar even alle hypotheekbezitters over een kam te scheren, dan moet je niet raar op gaan kijken als jouw grootste gemene deler klaarblijkelijk niet die grootste gemene deler blijkt te zijn.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 15:56 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat is dus niet 'redelijk uniek'. Bovendien snap ik niet waarom je gegevens van enkel ZZP'ers er bij haalt. Maar goed laten we niet over de details gaan praten.
Dat is natuurlijk subjectief; in hoeverre is een advies 'slecht' ? Wanneer is een advies 'slecht'?quote:maar liever over de vele slechte hypotheekadviezen die tegenwoordig verstrekt worden,
Tja, de markt is nu enorm krap, al dan niet in stand gehouden door de overheid. Ben het wel met je eens dat er wat moet gebeuren, maar zie het Wondermiddel niet verscholen in het afschaffen van de HRA.quote:de werkelijk absurde huizenprijzen in Nederland
Nogmaals; dat is een kwestie van vraag en aanbod. Zolang mensen nog voor die absurde prijzen blijven kopen, is er blijkbaar niemand die de absurditeit ervan inziet.quote:(ver boven de kostprijs van een huis plus een gedeelte winstopslag = de normale bedrijfseconomische manier van prijsbepaling),
Piramideconstructiesquote:de rol van prijssubsidies als HRA hierin en de piramideconstructies die de zeer hoge hypothecaire leningen tot gevolg hebben.
Omdat het zo beroerd is voor de economie als die banken over de kop gaan. Als het er eentje is, geen probleem, maar als het er veel zijn, zijn de gevolgen groot.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 16:09 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
In mijn ogen is dat totaal onbegrijpelijk, maar ik ben dan ook een jihadistische liberaal.Waarom moet de overheid weer over de brug komen met geld - dat door de belastingbetaler is opgehoest - als banken kopje onder dreigen te gaan vanwege onverantwoorde leningen? Dat is toch het probleem van die banken zelf? Waarom betalen aandeelhouders anders miljoenen in salaris en bonussen aan de heren en dames directeuren? Blijkbaar zijn die mensen zo briljant dat die vergoeding op z'n plaats is. Nou, laat het dan maar zien.
Op de korte termijn misschien. Maar op de lange termijn doet zo'n sanering veel goeds. Duurzaam investeren noem ik dat.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 17:25 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Omdat het zo beroerd is voor de economie als die banken over de kop gaan. Als het er eentje is, geen probleem, maar als het er veel zijn, zijn de gevolgen groot.
Sorry, maar jij gaat echt over lijken. Het is een veredelde vorm van genocide als je zoiets doet.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 17:34 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Op de korte termijn misschien. Maar op de lange termijn doet zo'n sanering veel goeds. Duurzaam investeren noem ik dat.
En dit gaat niet gebeuren als je de banken nationaliseert?quote:Op dinsdag 25 maart 2008 16:15 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Als het aan mij ligt nationaliseer je gewoon het bankenwezen. Er zijn gewoon teveel mensen van afhankelijk. Die bankdirecteuren weten dat: ze weten dat ze er een wanboel van kunnen maken en dat hun bank te belangrijk is om falliet te laten gaan.
Heb je ooit met kinderen of studenten gewerkt? Stel duidelijke regels en het zijn schatjes; roep constant pas op want anders, terwijl je niet ingrijpt, en het worden ettertjes.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 17:36 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Sorry, maar jij gaat echt over lijken. Het is een veredelde vorm van genocide als je zoiets doet.
Gewoon strenger op toezien of nationaliseren.
Mmmm, eigenlijk zou je die directeuren strafrechtelijk moeten kunnen vervolgen.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 17:45 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Heb je ooit met kinderen of studenten gewerkt? Stel duidelijke regels en het zijn schatjes; roep constant pas op want anders, terwijl je niet ingrijpt, en het worden ettertjes.
Die banken wisten precies waar ze aan begonnen, maar hadden euro/dollartekens in hun ogen. Ze worden nu niet verantwoordelijk gehouden voor hun daden en weer door de overheid uit de shit gehaald. Denk je dat ze daar ook maar iets van leren?
En elke hardwerkend burger ook. Elke fout moet worden afgestraftquote:Op dinsdag 25 maart 2008 18:17 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Mmmm, eigenlijk zou je die directeuren strafrechtelijk moeten kunnen vervolgen.
Zit wat in, vooral als ze de wet overtreden.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 18:17 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Mmmm, eigenlijk zou je die directeuren strafrechtelijk moeten kunnen vervolgen.
Overheidsambtenaren kunnen nu al in uitzonderlijke gevallen worden vervolgd als ze er een bende van maken. Lijkt me alleszins fair. Ikzelf vind het nogal vreemd dat wel een bedrijf an sich kan worden vervolgd maar niet de individuen. Ja, een bedrijf is een rechtspersoon maar toch klopt het ergens niet. Een 'bedrijf' kan niet handelen, dat doen individuen.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 19:07 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Zit wat in, vooral als ze de wet overtreden.
Het probleem bij die lui is dat ze niet hun eigen geld uitlenen, maar het geld van een ander (mensen met een spaarbankboekje). En die ander met dat spaarbankboekje kan het eigenlijk geen ruk schelen, want de staat verzekert een faillisement van de bank toch wel. Zij staan garant voor je spaargeld. Op die manier draagt niemand enige verantwoordelijkheid en krijg je dit soort excessen. vanRillandBath heeft dat net eigenlijk al uitgelegd.
Omdat zij geen nieuw huis kunnen kopen omdat ze dat niet kunnen betalen.quote:Op zondag 30 maart 2008 00:54 schreef thaleia het volgende:
Ik weet niks van economie, maar vraag me wel 1 ding af: waarom zouden mensen massaal in hun huis blijven zitten als het in waarde daalt?
Dat kan dus alleen als je het huis verkoopt als het nog veel waard is, een jaartje op de hei gaat wonen en dan pas weer een nieuw huis koopt.quote:Als alle huizen in waarde dalen, en je kunt voor een bodemprijs een veel leuker huis kopen dan wat je nu bezit, dan maal je er toch niet om dat je eerdere huis ook wat minder opbrengt? Als je er verhoudingsgewijs nog steeds op vooruit gaat?
Omdat als je een huis koopt van ¤250.000, je meestal een hypotheek hebt van ongeveer ¤ 270.000 (vanwege kosten koper, als je op een vorige woning overwaarde had of eigen geld inbracht, kan je een lagere hypotheek hebben).quote:Op zondag 30 maart 2008 00:54 schreef thaleia het volgende:
Ik weet niks van economie, maar vraag me wel 1 ding af: waarom zouden mensen massaal in hun huis blijven zitten als het in waarde daalt? Als alle huizen in waarde dalen, en je kunt voor een bodemprijs een veel leuker huis kopen dan wat je nu bezit, dan maal je er toch niet om dat je eerdere huis ook wat minder opbrengt? Als je er verhoudingsgewijs nog steeds op vooruit gaat?
Nou is de kans op een beurskrach wel een stuk groter dan een huizenkrach.quote:Op zondag 30 maart 2008 01:36 schreef Bolkesteijn het volgende:
Omdat zij geen nieuw huis kunnen kopen omdat ze dat niet kunnen betalen.Bijna iedereen koopt een huis met geleend geld, een hypotheek. Van dat pakket met geld koop je een huis, als het huis in waarde daalt veranderd dat niks aan de lening, die blijft gewoon even hoog (en dus ook de maandlasten ten gevolge van die lening). Het is in feite gewoon beleggen met geleend geld, alleen is bij aandelen het risico op een prijsdaling groter. Als de onderliggende waarde in waarde daalt verdampt het geld gewoon, de verplichting vanuit een schuld blijft echter bestaan. Daarom is het ook zo kwalijk dat de overheid het aanmoedigd hoge hypotheken af te sluiten.
Het gegeven dat mensen gewoon in hun huis blijven zitten (dus geen doorstroming in de huizenmarkt) is wel leuk en aardig maar dat gaat alleen op zolang mensen hun hypotheek kunnen blijven betalen.quote:Op zondag 30 maart 2008 01:36 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Omdat zij geen nieuw huis kunnen kopen omdat ze dat niet kunnen betalen.Bijna iedereen koopt een huis met geleend geld, een hypotheek. Van dat pakket met geld koop je een huis, als het huis in waarde daalt veranderd dat niks aan de lening, die blijft gewoon even hoog (en dus ook de maandlasten ten gevolge van die lening). Het is in feite gewoon beleggen met geleend geld, alleen is bij aandelen het risico op een prijsdaling groter. Als de onderliggende waarde in waarde daalt verdampt het geld gewoon, de verplichting vanuit een schuld blijft echter bestaan. Daarom is het ook zo kwalijk dat de overheid het aanmoedigd hoge hypotheken af te sluiten.
[..]
Dat kan dus alleen als je het huis verkoopt als het nog veel waard is, een jaartje op de hei gaat wonen en dan pas weer een nieuw huis koopt.
feitelijk zou het niet moeten uitmaken; die 70.000 aan waarde is weg. Als het hypotheekbedrag voor de nieuwe woning te verkijgen valt kan ik me goed voorstellen dat de bank die 70.000 mee zou willen hypotheken. De vraag is enkel in hoeverre je er bij de belastingdienst mee wegkomt.quote:Op zondag 30 maart 2008 07:50 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Omdat als je een huis koopt van ¤250.000, je meestal een hypotheek hebt van ongeveer ¤ 270.000 (vanwege kosten koper, als je op een vorige woning overwaarde had of eigen geld inbracht, kan je een lagere hypotheek hebben).
Die lening van ¤ 270.000 moet je wel terugbetalen. Als je woning in waarde daalt en opeens nog maar ¤200.000 waard is, kun je 'm dus alleen maar verkopen als je ¤ 70.000 op de plank hebt liggen (of al een flink deel hebt afgelost).
Waardoor ze niet representatief zijn en bij commerciële aanbieders de factor 5 ook niet zullen krijgen.quote:Op dinsdag 25 maart 2008 00:37 schreef Bolkesteijn het volgende:
Allereerst is de persoon in kwestie samen met zijn vriendin muzikant, ze zijn dus zelfstandig ondernemer (eenmanszaak) en hebben dus geen zekere inkomsten.
Dan ben je nog steeds niet aan het huren. En feitelijk aflossen is fiscaal gezien niet interessant, dus ik snap de fiscalist in dezen niet.quote:Verder zijn we van het normale bedrijfseconomische principe uitgegaan dat een lening afgelost moet worden (anders ben je gewoon aan het huren)
Met de huidige normen zit je dan ook op 4-4,5x En dat is realistisch.quote:5 keer het jaarinkomen (of meer zelfs) lenen is volgens conservatieve, doch verstandige en realistische berekening (zaken als verwachte waardestijgingen blijven dus achterwege, zeker omdat zij op lucht gebaseerd zijn in dit geval, vergelijk dit met het realisatiebeginsel uit het boekhouden), echt onmogelijk.
Niet van toepassing op de NL situatie. Zeker niet met de nieuwe normen. Die gewoon door het Nibud zijn doorgerekend.quote:
Hoe kom je hier toch bij? Ja, op lokaas websites komt men nog wel eens op dat soort multipliers. Maar de zak geld die je DAADWERKELIJK mee krijgt is veel kleiner.quote:Op zondag 30 maart 2008 13:05 schreef Demophon het volgende:
Echter, tegenwoordig is 6 a 7 keer het jaarsalaris al normaal!
Gisteren een feestje gehad, dus misschien ben ik nog toeter, maar welk probleem zie jij in dezen? Ik geen enkel.quote:Op zondag 30 maart 2008 13:54 schreef Napalm het volgende:
De vraag is enkel in hoeverre je er bij de belastingdienst mee wegkomt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |