Dat beseffen steeds meer mensen en die blijven zitten in 't huis wat ze gekocht hebben in de hoop dat er niets fout gaat en ze hun hypotheek kunnen blijven aflossen elke maand.quote:Op maandag 24 maart 2008 05:44 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik durf eigenlijk geen huis meer te kopen in Nederland.![]()
[/i]
Als niemand meer dan 2x bruto leent zullen de huizenprijzen vanzelf wel dalen naar een niveau waarop van 2x bruto een huis te kopen valt.quote:Op maandag 24 maart 2008 09:28 schreef Silmarwen het volgende:
Als iedereen slechts 2 keer het bedrag mag lenen van zijn jaarinkomen, kan niemand meer een huis kopen. Vijf keer is eigenlijk dood normaal geworden.
50.000 euro per jaar bruto is al een goed bedrag als jaar inkomen. Dat betekent dat iemand, met een bovengemiddeld inkomen dus, slecht een huis kan kopen van een ton? Dat betekent dus een miniscuul flatje ergens, want veel huizen van een ton zijn er niet.
De meeste mensen kunnen hun hypotheek makkelijk betalen ook al lenen ze 5 keer het bedrag.
In het socialisme zul je die bubbels niet tegen komen. Want alles is van de staat en de staat bepaald en betaald.quote:Op maandag 24 maart 2008 09:23 schreef Klopkoek het volgende:
Overigens zijn schuldenbubbels in het kapitalisme heel gewoon. In de jaren '70 was Afrika de pineut, in de jaren '80 Zuid-Amerika, in de jaren '90 Azië en nu wijzelf.
hoe wil je dat gaan doen dan? Een verbod op het kopen van dure huizen? Of verbiedt je het verstrekken van dergelijke hypotheken ? Je creeert zo een nog grotere zwarte markt.quote:Op maandag 24 maart 2008 10:25 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Als niemand meer dan 2x bruto leent zullen de huizenprijzen vanzelf wel dalen naar een niveau waarop van 2x bruto een huis te kopen valt.
Gaat naar iedereen die een huis verkoopt. Misschien wel je ouders.quote:Op maandag 24 maart 2008 10:54 schreef Napalm het volgende:
[..]
..
Verder niet vergeten dat het geld van de hoge huizenprijzen niet zomaar verdwijnt; het gaat naar gemeenten en projectontwikkelaars.
Je ridiculiseert weer.quote:Op maandag 24 maart 2008 10:50 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
In het socialisme zul je die bubbels niet tegen komen. Want alles is van de staat en de staat bepaald en betaald.
Dus dat kapitalisme er bij vermelden is overbodig
Daarom heeft een prijsstijging/daling ook zo weinig invloed; stel dat morgen de huizenprijzen halveren. Je hypotheekaflossing blijft gelijk en als je verhuist wordt het neiuwe huis ook goedkoper. Enkel starters en stoppers worden beinvloedt.quote:Op maandag 24 maart 2008 11:04 schreef Hyperdude het volgende:
[..]
Gaat naar iedereen die een huis verkoopt. Misschien wel je ouders.
Alleen moeten particulieren ook weer ergens anders wonen natuurlijk; en dan vaak weer een duur huis kopen.
vind dat ook laag ik dacht dat 4x aanbevolen werd.quote:Op maandag 24 maart 2008 11:39 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:
Op basis van welke berekening kwam je adviseur tot een verantwoord leenbedrag van 2x je brutojaarsalaris?
Zelfs zonder hra zou een lening van 3x je brutosalaris betaalbaar zijn.quote:Op maandag 24 maart 2008 12:43 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
vind dat ook laag ik dacht dat 4x aanbevolen werd.
Overigens misschien heeft hij al hoge vaste lasten
Kun je weer niet tegen een inhoudelijk opmerking over je post?quote:Op maandag 24 maart 2008 11:08 schreef Klopkoek het volgende:
Je ridiculiseert weer.
Idd, daarnaast vraag ik mij af of TS ook rekening gehouden heeft in zijn berekeningen met allerlij voorzieningen zoals onderhoud enzo. Want als dat verkeerd of ruim berekend wordt kan dat erg duur uitvallenquote:Op maandag 24 maart 2008 13:15 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:
Zelfs zonder hra zou een lening van 3x je brutosalaris betaalbaar zijn.
Kwats. Aflossingscapaciteit zou de enige maatstaf moeten zijn.quote:Op maandag 24 maart 2008 13:22 schreef du_ke het volgende:
Zeker zolang de prijzen niet gek veel schommelen blijft een woning als onderpand genoeg waard om de lening te verantwoorden.
Zou je denken? Wie gaat zijn huis verkopen als het nog maar 40% opbrengt van wat het gekost heeft? Dat doe je alleen als je er uit moet om een of andere reden.quote:Op maandag 24 maart 2008 10:25 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Als niemand meer dan 2x bruto leent zullen de huizenprijzen vanzelf wel dalen naar een niveau waarop van 2x bruto een huis te kopen valt.
Door aflossingsvrij te lenen kan je best in een (te) dure woning leven. Je hebt enkel weinig kapitaalopbouw voor na je pensioennering. Maar dat is via andere constructies best op te vangen.quote:Op maandag 24 maart 2008 13:28 schreef Napalm het volgende:
[..]
Kwats. Aflossingscapaciteit zou de enige maatstaf moeten zijn.
Dan zou je uitgaan van rentebetaalcapaciteit. Dat kan maar met fluctuerende rentes is dat meer koffiedikkijken en zit je nog met het risico van waardevermindering van het originele object. Ik ben, beleidsmatig gezien, geen fan van dergelijke leningen.quote:Op maandag 24 maart 2008 13:38 schreef Rock_de_Braziliaan het volgende:
[..]
Door aflossingsvrij te lenen kan je best in een (te) dure woning leven. Je hebt enkel weinig kapitaalopbouw voor na je pensioennering. Maar dat is via andere constructies best op te vangen.
Je zou bijna gaan denken dat bij zulk onverantwoord consumenten gedrag overheidsmaatregelen nodig zijn, maar de ervaring leert dat diezelfde overheid, ook hier in Nederland, zelf ook medeschuldig is aan de problemen. Ik verbaas me echter los daarvan zeer over de financiele risico's die mensen zoveel nemen, zeker als het om lenen gaat. Waar komt het toch door dat mensen zonder toekomstvisie zoveel geld lenen (iets dat ik bij mijzelf juist totaal niet herken)?quote:Op maandag 24 maart 2008 17:12 schreef Lyrebird het volgende:
Goede analyse Bolkesteijn, je doet je naam eer aan.
De gevolgen van een soortgelijk piramidespel zien we nu in de VS. Consumenten konden bijna onbeperkt lenen, waardoor huizenprijzen binnen een paar jaar verdubbelden en iedereen slapend rijk werd. Nu het sprookje uit is, de huizenprijzen zakken en de banken in paniek zijn, is plotseling niemand verantwoordelijk voor al deze ellende.
Er zijn verhalen van mensen met een sub prime hypotheek, die de sleutels van hun huis naar hun hypotheekverstrekker stuurde met de boodschap: "zoek het maar uit". De huiseigenaren weigerden om een oplossing te zoeken voor hun steeds duurdere hypotheekaflossingen. Hun credit rating is daardoor erg slecht en ze zullen erg veel moeite hebben om nog ooit een hypotheek af te sluiten. Ondertussen schrijven de banken leningen af (prima, eigen schuld dikke bult), maar al die bankbonzen verdienen nog steeds tonnen en kunnen rekenen op dikke bonussen. Waarvoor ook al weer?
Het is een ideaalbeeld, sneakypete. Er lopen nogal wat koppels (ach laten we de koe bij de horens nemen, vrouwen) rond die een eigen huis als droombeeld hebben en er heel wat voor over hebben om die droom te verwerkelijken. De rationaliteit is dan ver te zoeken en wordt vervangen door emotie.quote:Op maandag 24 maart 2008 23:23 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Je zou bijna gaan denken dat bij zulk onverantwoord consumenten gedrag overheidsmaatregelen nodig zijn, maar de ervaring leert dat diezelfde overheid, ook hier in Nederland, zelf ook medeschuldig is aan de problemen. Ik verbaas me echter los daarvan zeer over de financiele risico's die mensen zoveel nemen, zeker als het om lenen gaat. Waar komt het toch door dat mensen zonder toekomstvisie zoveel geld lenen (iets dat ik bij mijzelf juist totaal niet herken)?
Het is gewoon het op een rijtje leggen van een aantal nuchtere economische feiten/wetmatigheden, dat heeft niks met vertellen of licht te maken.quote:Op maandag 24 maart 2008 09:23 schreef Klopkoek het volgende:
Goed zo Bolkestein, dat jij het licht zietMaar wie heeft dit jou vertelt? Kun je daar ietsjes meer over zeggen?
Ja een hele rare situatie. Wie de brokken maakt moet daar ook zelf de hinder van ondervinden. Ik denk overigens dat dit afwentelen vaak het gevolg is van overheidsinterventie. Niemand kan toveren, ook een overheid niet, maar dat vergeten veel mensen nogal eens. Zij eisen dat een overheid hun brokken opruimt, en als die groep maar groot genoeg is gebeurt dat ook, en ja daar draaien de mensen die behoedzaam opereren en zo financiële brokken voorkomen voor op.quote:En wie heeft al die keren de rekening moeten betalen? Je zou denken dat degenen die dat hebben veroorzaakt dat zouden moeten doen. Helaas: al die keren was het de onderklasse waarop het werd afgewenteld.
Lees de OP nog eens, ik maak mij grote zorgen over de huidige situatie. Socialisten zeggen dan dat ik tot de bovenklasse zou behoren en dat ik mij daar geen zorgen over moet maken, maar ik, en vele andere liberalen met mij, maken zich er juist grote zorgen over. Juist vanwege de behoefte om mensen die het minder goed hebben maar wel hun best doen te steunen en echt te helpen. Het is vaak de socialist die de grootste egoist is.quote:Maak jij je dus als upper-class boy maar geen zorgen.
Ik denk dat het uiteindelijk allemaal terug te voeren is op verstoring van de machtsbalans in de economie. De reden dat een vrije markt zo goed werkt is omdat niemand veel macht heeft (een heel mooi voorbeeld vind ik altijd de markt voor PC-hardware). Het zorgt voor reële prijzen, het zorgt er voor dat tekorten en overschotten worden gladgestreken. En als er eens iemand is die het al te bont maakt met stuntprijzen (lees: hypotheken die verkocht werden terwijl eigenlijk al zeker was dat het geld niet terug zou komen) dan gaat die partij failliet, echter de schade is niet groot omdat hij weinig macht heeft en dus ook niet voor een grote verstoring van de machtsbalans zorgt.quote:Op maandag 24 maart 2008 17:12 schreef Lyrebird het volgende:
De gevolgen van een soortgelijk piramidespel zien we nu in de VS. Consumenten konden bijna onbeperkt lenen, waardoor huizenprijzen binnen een paar jaar verdubbelden en iedereen slapend rijk werd. Nu het sprookje uit is, de huizenprijzen zakken en de banken in paniek zijn, is plotseling niemand verantwoordelijk voor al deze ellende.
Er zijn verhalen van mensen met een sub prime hypotheek, die de sleutels van hun huis naar hun hypotheekverstrekker stuurde met de boodschap: "zoek het maar uit". De huiseigenaren weigerden om een oplossing te zoeken voor hun steeds duurdere hypotheekaflossingen. Hun credit rating is daardoor erg slecht en ze zullen erg veel moeite hebben om nog ooit een hypotheek af te sluiten. Ondertussen schrijven de banken leningen af (prima, eigen schuld dikke bult), maar al die bankbonzen verdienen nog steeds tonnen en kunnen rekenen op dikke bonussen. Waarvoor ook al weer?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |