'Invloed VS op oliebeleid Saoedi-Arabië tanende'
''De tijd is voorbij dat een telefoontje van de president van de Verenigde Staten naar de koning van Saudi-Arabië voldoende is om de Saoedi's de oliekraan verder te doen open draaien''.Productiecapaciteit
Dat zegt de Nederlandse olie-expert Herman Franssen in gesprek met het ANP in Washington. De meeste olieproducerende landen zitten aan het maximum van hun productiecapaciteit, terwijl de olieprijs kortgeleden het record bereikte van meer dan 110 dollar per vat.
Onafhankelijke koers
Alleen Saoedi-Arabië en Koeweit zijn in staat de prijs van olie omlaag te drijven door de oliekraan verder open te draaien.
Maar de Saoedi's varen volgens Franssen een meer onafhankelijke koers dan voorheen als gevolg van de Amerikaanse invasie in Irak, waaruit blijkt hoezeer de invloed van de VS in het Midden-Oosten is gedaald.Productie
Het is dan ook volgens Franssen niet waarschijnlijk dat een pleidooi van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney in Saoedi-Arabië en de Golfstaten tot een grotere productie en daardoor tot een lagere olieprijs zal leiden. De hoge olieprijs is een van de redenen dat Cheney in de afgelopen week een rondreis door het Midden-Oosten heeft gemaakt. Cheney sprak vrijdag met de Saoedische koning Abdullah en vertrekt zaterdag naar Israël.
Franssen is voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs. Hij heeft verder onder meer de regering van Oman geadviseerd en heeft nu een adviesbureau in Washington. Hij is daarnaast oliemedewerker van het Center for Strategic and International Studies, een denktank in Washington.
Iran
De Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten heeft volgens Franssen directe gevolgen voor de prijs van olie. Olieconcerns hebben belang bij stabiliteit en zijn daarom afkerig van het wapengekletter van president Bush. Er is dan ook bezorgdheid in en buiten oliekringen dat het recente ontslag van admiraal Fallon als commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten de weg vrijmaakt voor een Amerikaanse aanval op Iran. Fallon was daar een fel tegenstander van.150 dollar
''Als dat zou gebeuren, dan is een prijs van 150 dollar per vat een koopje'', zegt Franssen. De werkelijke prijs van olie op dit moment is volgens Franssen moeilijk te bepalen omdat er een speculatief element in zit. Volgens zijn schatting ligt de reële marktwaarde in de buurt van 70 dollar per vat (van 159 liter). Wat daar bovenop komt, is het gevolg van speculatie op de beurs, aldus Franssen.
Franssen betoogt al enkele jaren dat de hoge olieprijs niet van tijdelijke aard is. ''Maar het valt niet te voorspellen of we de piek nu bereikt hebben. Bij een wereldwijde recessie mogen we verwachten dat de prijs in het jaar 2008 stabiel zal blijven.'' Hij verwacht geen belangrijke prijsdaling, omdat de oliebehoeften van China en India blijven toenemen.
Energie efficiency
Tot vorig jaar was de hogere olieprijs anders dan in de jaren zeventig vanwege hogere energie efficiency slechts een beperkte rem op de economische groei. ''Maar die tijd is nu voorbij", zegt Franssen. ''Bij een prijs van 20 dollar per vat zouden de andere economische problemen van vandaag de dag makkelijker opgevangen kunnen worden. Bij een prijs van 20 dollar heb je geen probleem met inflatie.''