quote:
Op maandag 14 april 2008 12:22 schreef Haijo het volgende:[..]
Yup, 5 euro voor 500 gram is echt belachelijk duur inderdaad. Kan mij niet voorstellen dat het zoveel kost om te maken. Maar het is gewoon té lekker!
Nee, maar waar de prijs hem wel in kan zitten:
"Meer dan de helft van een beker Ben & Jerry’s bestaat uit melk en room, dus het zal niemand verrassen dat het ons wél iets kan schelen waar die vandaan komen. En daarom kennen we onze koeien en boeren bijna persoonlijk dankzij ons duurzaam zuivelprogramma.
Dat betekent dat onze kuddes zo gehouden worden dat zowel de koeien als het milieu optimaal behandeld worden."
"In 2006 brachten we ‘s werelds eerste fairtradevanille-ijs op de markt. Ons vanille-ijs smaakt niet alleen fantastisch, het maakt ook echt een verschil in het leven van de boeren die vanille en suiker produceren in India en Paraguay. Dankzij de extra prijs die wij voor deze ingrediënten betalen, kunnen die boeren belangrijke stappen vooruit zetten en voorzien in de basisbehoeften van hun gezin en hun gemeenschap, zoals gezondheidszorg, onderwijs en veilige huisvesting.
We zijn trots dat we onderdeel uitmaken van een wereldwijde beweging die de markt voor fairtrade-ingrediënten en –producten mee heeft doen groeien. Daarom zijn we een langetermijnpartnerschap aangegaan met de Fairtrade Foundation. Omdat het nog niet mogelijk is al onze smaken een gegarandeerde fairtradestatus te geven, werken we aan die smaken waar we dat wel bij kunnen."
"Onze brownies komen uit bakkerij Greyston in New York, die probeert daklozen op te leiden en te adviseren. [...] Ook onze Stichting heeft een hoge vlucht genomen: momenteel ondersteunen ze de gemeenschap door te zorgen voor kinderopvang, huisvesting, gezondheidszorg, werkopleiding en nog veel meer voor mensen met een laag inkomen in het zuidwesten van Yonkers, New York."
"
ReduceIn 2002 hebben we onszelf op een ecodieet gezet. Onze fabrieken worden continu efficiënter gemaakt, waarbij we gebruik maken van nieuwe technologieën en van de mogelijkheid om onze uitstoot te compenseren.
Twee jaar later werd onze fabriek in Hellendoorn de eerste Nederlandse fabriek die in het productieproces voor 100% van haar gas- en elektriciteitbehoefte omschakelde op 100% hernieuwbare energiebronnen (wind, zon, biomassa of water). We betalen wat meer voor deze energie, maar daarmee helpen we de aarde te redden en dat is het meer dan waard.
Re-useHet is droevig, maar waar: ook bij het maken van ons ijs gaat er wel eens wat verloren, dus begonnen we dat in 1987 te leveren aan een varkensboerderij in Stowe, Vermont. Bij alle smaken knorren de varkens van genot, behalve bij Mint Cookie (eigenlijk zijn ze dol op de koekjes, maar ze houden gewoon niet van de muntsmaak).
Vandaag de dag maken we ook de varkens in de boerderij naast onze Nederlandse fabriek blij met ons ijsafval. Ze hebben de smaak van onze bevroren misbaksels zelfs zo goed te pakken, dat ze niets anders meer willen eten! We zijn nu aan het bekijken hoe we nog meer afvalmazen kunnen dichten door ons ijsafval in energie om te zetten door middel van een vergistingsinstallatie die biogas produceert.
RecycleElk jaar leren we hoe we meer van ons vast afval kunnen recyclen. In 1998 recycleden we 53%, waardoor we $66.000 bespaarden! De groene richtlijnen in onze kantoren bepalen dat we recyclen, spaarlampen inzetten en waar mogelijk 100% hernieuwbare energie gebruiken."
"Bevroren producten zijn moeilijk om te verpakken. Al hebben we onze ijsbekers zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt (ze bestaan voor 90% uit herbruikbaar papier), om ze lekvrij te maken, moeten we ze – helaas maar waar – bedekken met een polyethyleenlaag, waardoor ze moeilijk op de normale manier te recyclen zijn.
Het goede nieuws is dat we constant aan verbeteringen aan onze verpakking werken, zoals de veiligheidssluiting van polyester – een grote verbetering ten opzichte van de pvc’s – en we gebruiken inkt op waterbasis om de ijsbekers te bedrukken.
In onze winkels zijn we daar waar mogelijk overgestapt op drinkbekertjes die voor 100% van maïszetmeel zijn gemaakt en die volledig gecomposteerd kunnen worden in commerciële of industriële installaties."
"angezien ons ijs bivakkeert in diepvriezers die werken op gassen die in belangrijke mate bijdragen aan de afbraak van de ozonlaag, hebben we een campagne opgestart om een alternatief te vinden.
Dus zijn we rond de tafel gaan zitten met professor akoestiek Steven Garrett en onderzoeksassistenten van het Applied Research Laboratory van de Penn State University, waar we mee een project hebben gefinancierd om een milieuvriendelijke en compacte diepvriezer te ontwikkelen die koelt op basis van thermoakoestische technologie. Dat betekent dat de koeling gebeurt door middel van geluidsgolven.
In 2003 slaagde het team erin het eerste prototype koeleenheid te ontwikkelen en hoewel we erg enthousiast zijn over deze vooruitgang, zal het nog wel even duren, voordat zo'n diepvriezer bij jou in de keuken staat."
Ik moet ook zeggen dat ik het anders er nooit voor over had gehad.