Handleiding (Engels)Voorbeeld bestandje van resultaatwww.ctan.orghttp://www.latex-project.org/Omdat ik er zelf nog niet mee werk, is het volgende stuk
onder voorbehoud 
.
LaTeX is een methode om documenten een professioneel uiterlijk te geven, zonder dat je daarbij zelf bezig hoeft te zijn met de layout van de tekst. De achterliggende engine, TeX, genereert vanuit een code een document dat er op elke computer en op papier precies hetzelfde uitziet. De engine kan met de meest ingewikkelde tekstopbouw overweg, denk hierbij aan wiskundige vergelijkingen en wetenschappelijke artikelen.
Dit houdt in dat je dus niet in een WYSIWYG tekstverwerker bezig bent (bv MS Word). Wil je bijvoorbeeld een nieuw kopje maken, dan doe je in Word een keertje of 2 Enter, je typt de header en selecteert de boel, drukt op vet, eventueel op onderstrepen en je past de grootte aan. In LaTeX is hier een commando voor, met als argument de titel van je nieuwe kopje. De TeX engine doet, bij het genereren van het document, de rest voor je.
Zo krijg je dus documenten die een strakke, voorgedefinieerde, structuur bevatten. Klinkt saai, zal je zeggen, maar als je verslagen wilt maken die er gewoon goed uitzien en je wilt liever alleen bezig zijn met de inhoud van je verslag, dan zal LaTeX zaken als inhoudsopgave, referenties, kopteksten met de titel van het hoofdstuk desgewenst in je uiteindelijke document opnemen.
Om LaTeX te gebruiken heb je een aantal zaken nodig (voor Windows):
Een editor (Schrijven van de code)
TeX engine (Compilatie van de code naar document)
Viewer (Om te zien wat je hebt gemaakt)
Ghostview en Ghostscript (Om een PDF document ervan te maken)
Uiteraard is LaTeX ook voor andere besturingssystemen beschikbaar.