![]()
Ik hoop dat de moderators zich koest weten te houden, dit bericht kan schokkende informatie bevatten voor voorstanders van de psychiatrie.Hoogleraar psychiatrie Ton van Balkom, verbonden aan het VU Medisch Centrum en voorzitter van de commissie Herziening Angst- en Depressierichtlijn stelt dat het gebruik van het geneesmiddel aan banden moet worden gelegd. Artsen moeten voorzichtiger worden met het voorschrijven van antidepressiva. Alleen zeer ernstig depressieve patiënten moeten nog medicijnen kunnen krijgen.
Hij stelt voor dit op te nemen in de richtlijnen voor huisartsen, psychiaters en psychotherapeuten, die in de loop van 2008 wordt vernieuwd.
Antidepressiva kunnen alleen in zeer zware gevallen helpen, blijkt uit een onderzoek dat de universiteit van Hull gisteren bekend maakte.
Patiënten met een minder erge depressie voelden zich wel beter met de antidepressiva maar degene die een placebo ontvingen voelden zich evenwel beter. "lichte depressies kun je beter helemaal niet met medicatie behandelen. Psychotherapie werkt in de meeste gevallen veel beter" zegt van Balkom. "nu er meer wetenschappelijk onderzoek is gedaan, is het tijd de richtlijnen uit 2005 aan te passen."
Momenteel zijn er in Nederland meer dan 800.000 mensen die antidepressiva slikken en de gevolgen daarvan zijn al zichtbaar in het drinkwater in grote steden dat steeds meer vervuild raakt met het medicijn. De gevolgen daarvan op de lange termijn zijn onbekend.
"Zowel bij psychiaters als bij huisartsen is er sprake van overbehandeling met medicijnen" zegt hoogleraar psychiatrie Willem Nolen verbonden aan de Rijksuniversiteit in Groningen. "Beide hebben te maken met tijdsdruk en agressieve promotie vanuit de farmaceutische industrie. Als arts wil je ook graag iets doen aan de klachten van de patiënt. Soms luidt daarbij het devies: baat het niet dan schaadt het niet". Het veelvuldig voorschijven van antidepressiva is 'erin geslopen' bij huisartsen en psychiaters, denkt Froukje Bos. Ze is beleidsmedewerker bij Pandora, een stichting die zich inzet voor mensen met psychische problemen. "Toen dit geneesmiddel in de jaren tachtig populair werd, dacht iedereen: gelukkig, een makkelijke uitweg voor het probleem. Inmiddels weten we gelukkig dat dit middel niet voor iedereen met een depressie werkt".
Bronnen:
Algemeen Dagblad
http://www.ad.nl/diagnose/article2087155.eceKnack
http://www.knack.be/nieuw(...)5-article13476.htmlDe Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/b(...)g_nut___.html?p=15,2Elsevier
http://www.elsevier.nl/ni(...)l/asp/artnr/194513/RTL Nieuws
http://www.rtl.nl/(/actue(...)ssiva_onderzoek.xmlIn Feite
http://www.infeite.nl/ant(...)lacebo-s.12253.lynkxGezondheidsnet
http://www.gezondheidsnet(...)-bij-zware-depressie