quote:
Rotterdam op kop door meesterzet
Door GUIDO BINDELS
BREST - In Rotterdam weten ze het nu vrijwel zeker: de stad krijgt de Tourstart van 2010. Dat komt omdat Rotterdam, op verzoek van de Tourorganisatie, afziet van een eerste etappe door de eigen regio. In plaats daarvan doet het peloton Zeeland aan.
Dit gebaar heeft voor veel enthousiasme gezorgd bij Tourdirecteur Christian Prudhomme. Rotterdam gaat nu akkoord met een bescheidener pakket: de Tourpresentatie, de proloog op zaterdag en de start van de eerste etappe op zondag richting Antwerpen. Op maandag keert de Ronde terug in Frankrijk.
Van de ene grote havenstad naar de andere en dan ook nog eens door Zeeland rijden; Rotterdam heeft nadrukkelijk gescoord met dit nieuwe plan, dat de werktitel ‘New Energy!’ mee heeft gekregen. Prudhomme wil als opvolger van Jean-Marie Leblanc een frisse wind door de Tour laten waaien. Hij streeft ernaar dat zijn wedstrijd niet alleen op dopinggebied de uitstraling van een ‘schoon’ evenement krijgt. Het klimaat als thema van de Tourstart 2010. ‘Water environment’. Zeeland, waar nog een oude afspraak lag. Perfect! Een ingewijde denkt het zelfs zeker te weten: ,,Juist hierdoor komt de Ronde van Frankrijk naar Rotterdam.’’
Het was eigenlijk voor iedereen een verrassend moment. Zo vertellen Franse bronnen over die zo belangrijke geheime bijeenkomst tussen burgemeester Opstelten, wethouder Bolsius, de ‘commissieleden’ Schuiten, Den Oudendammer, Zoethoutmaar, Hendriks, Van Vliet en Tourdirecteur Prudhomme met zijn kompaan Cyrille Tricart. Tijdens wat zomaar een oriënterend gesprek was, kwam plots de kaart van Zuid-West-Nederland op tafel. En opeens begonnen vooral de Franse ogen te glimmen.
Met name Tricart zag het al helemaal voor zich. Een schitterend decor van water en bruggen! De Rotterdammers taxeerden het enthousiasme en sloegen hun slag. Natuurlijk kon de etappe Rotterdam-Rotterdam worden geschrapt. En de beelden van een fietsend peloton door Zeeland zouden zeker garant staan voor prachtige plaatjes. Al helemaal vanuit de helikopter.
De Tourorganisatie was al onder de indruk van Rotterdam. Men was geïmponeerd door de manier waarop de stad grote evenementen als de Marathon en de Red Bull Airrace kon organiseren.
Prudhomme had zich tijdens een helikoptervlucht boven de Maasstad al vergaapt aan het uitzicht op het havengebied. Als daar nu ook nog eens Zeeland bij kon komen, zo was de gedachte, dan zou dat de kansen van Rotterdam, dat moet concurreren met Utrecht en Düsseldorf, aanzienlijk verhogen.
Zeer waarschijnlijk zal op 22 oktober, wanneer het routeschema van de Tour van 2009 wordt gepresenteerd, officieel worden bekendgemaakt wie de start van de editie van 2010 toegewezen krijgt. In eerste instantie werd zelfs al augustus als datum genoemd.
Twee weken geleden moesten de route-inspecteurs een afspraak met Rotterdam echter onverhoopt afzeggen omdat er zo’n noodweer was geweest in de Pyreneeën en een deel van de Alpen. Ze moesten halsoverkop daarheen om te onderzoeken of er problemen waren voor de Tour 2008, die morgen in Brest van start gaat.
De routeverkenning kan nu pas halverwege augustus plaatsvinden. De omloop voor de proloog, een kleine acht kilometer lang, hebben de Fransen wel al verkend. Mocht het er, zoals het er nu naar uitziet, inderdaad van komen, dan zal het Village Départ op het Binnen Rotteplein zijn. Het vertrek is dan aan de overkant op de Verlengde Willemsbrug. Vervolgens voert het parkoers over liefst zeven bruggen.
quote:
Tourstart: De droom van Opstelten
Door GUIDO BINDELS
BREST - Het begon met een jongensdroom. Van de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten. Verteld aan Wim Hendriks, hoofd Externe Betrekkingen Kabinet van de gemeente. Als kleine Ivo, zo vertelde de op 31 januari 1944 geboren Opstelten, had hij altijd al heel graag eens de Tour de France van dichtbij mee willen maken.
In 2002 was het eindelijk zover. In hun eigen tijd en op eigen kosten, gingen Opstelten en Hendriks naar de tiende etappe Bazas-Pau. Ze werden ontvangen als gasten van de Nederlandse Rabobank-ploeg en door Theo de Rooij voorgesteld aan de toenmalige Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc. ,,We willen graag de Tour naar Rotterdam halen,’’ zei Opstelten zomaar plompverloren. ,,Schrijf maar een mooi briefje,’’ was de reactie van Leblanc.
Opstelten besefte toen nog niet wat hij zich op de hals had gehaald, maar dat mooie briefje kwam er snel. Terug in zijn stad werd aan Rotterdam Topsport gevraagd om een haalbaarheidsonderzoek te doen. Het rapport met alle ins en outs van een Grand Départ in de Maasstad was duidelijk. De eindconclusie: Een Tourstart in Rotterdam kán. Het is een ‘Tour de Force’, maar geen ‘Geforceerde Toer’. Een maand later ging het college van bw akkoord en was de kandidaatstelling een feit.
Wat volgde was een lange lobby. Parijs (2003), Luik (2004), Fromentine (2005), Straatsburg (2006) en Londen (2007): bij elk Grand Départ was Opstelten aanwezig, schudde handen, maakte vrienden.
Anderen van de Rotterdamse ploeg gingen naar de Waalse Pijl, bezochten wereldkampioenschappen. Tussendoor een biertje drinken in Parijs, een Franse afvaardiging ontvangen in Rotterdam; er waren vele momenten van ‘contact’ en elke keer hield Rotterdam een goed gevoel over aan die ontmoetingen.
Dat goede gevoel is wederzijds. Het feit dat de Fransen onlangs nog eens informeerden wanneer Opstelten vertrekt als burgemeester van Rotterdam zegt genoeg. Wat zou er immers leuker zijn dan zijn afscheidsfeest op te kunnen luisteren met de mededeling dat op de valreep nog een mega-evenement is binnengehaald?
De mededeling dat de burgemeester pas in december vertrekt, haalde een streepje door deze mogelijkheid, maar geeft wel aan hoe ‘innig’ het contact in al die jaren is geworden.
Uiteraard is Ivo Opstelten met zijn gevolg deze dagen ook in Bretagne, waar tijdens de start van de Tour 2008 de laatste lobby zal moeten plaatsvinden. Net als andere jaren hanteert Opstelten, die tegenwoordig ook voorzitter van de VVD is, daarbij de intimiteit van de stille diplomatie. Rotterdam wil voor de buitenwereld liever niet weten dat ze er zijn en zwijgt in alle talen. En natuurlijk ontkent ook Tourdirecteur Christian Prudhomme, nu het uur U nadert, vooralsnog in alle toonaarden dat er al een beslissing is genomen.
De ‘lobbyisten’ van Düsseldorf en Utrecht, de twee andere kandidaatsteden, zijn er immers ook nog en het ‘spel’ moet tot het einde toe netjes worden gespeeld. Ook al omdat bijvoorbeeld Utrecht wordt gesteund door de Nederlandse overheid en de Nederlandse wielrenunie (KNWU). Er is in die stad de laatste jaren enige animositeit ontstaan richting de Maasstad en dus ook richting Ivo Opstelten, die voordat hij in februari 1999 burgemeester werd in zijn geboortestad, uitgerekend datzelfde ambt in Utrecht bekleedde.
Tourdirecteur Prudhomme trekt zich daar allemaal niets van aan. Veel belangrijker voor hem zijn de woorden, uitstraling en grandeur. En die heeft Manhattan aan de Maas toch meer dan Utrecht aan de grachten. Het moet dan ook wel heel raar lopen wil, wat ooit met een jongensdroom van de kleine Ivo begon, niet eindigen met een prachtig afscheidscadeau van de burgemeester aan zijn Rotterdam.
[ Bericht 34% gewijzigd door BliksemSchigt op 03-07-2008 23:31:19 ]