FOK!forum / Culinesse à gogo / Wat is het kneuzen van laurierblad?
josvrdonderdag 14 februari 2008 @ 13:19
Hoi,

Voor een marinade moet ik onder andere 'laurierblad kneuzen'. Wat betekent dit?

* Is dit het fijn maken van laurierblad (lijkt mij niet want dan heet het versnipperen)
* Is dit het beschadigen van het laurierblad zodat de smaak beter tot zijn recht komt. Het laurierblad blijft dan heel, en na het trekken van de marinade gaat dit blad er weer uit?

Kan iemand mij helpen? Bedankt!
Lucilledonderdag 14 februari 2008 @ 13:20
Gewoon het blaadje verfrummelen.
DutchErroristdonderdag 14 februari 2008 @ 13:20
Moet je er gewoon wat mongolen bij gooien
Byte_Medonderdag 14 februari 2008 @ 13:21
beschadigen, gewoon opfrommelen of een paar keer vouwen. je kunt het ook in een vijzel een beetje kapot maken, maar het is wel de bedoeling dat het 1 geheel blijft zodat het weer makkelijk verwijderd wordt.
Mirjamdonderdag 14 februari 2008 @ 13:21
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 13:19 schreef josvr het volgende:

* Is dit het beschadigen van het laurierblad zodat de smaak beter tot zijn recht komt.

wat lucille dus ook zegt
shmoopydonderdag 14 februari 2008 @ 13:21
Kneuzen is idd beschadigen, niet in kleine stukjes maar even dubbelvouwen oid.
Na afloop er uithalen, absoluut, dat wil je niet in keel hebben.
josvrdonderdag 14 februari 2008 @ 13:30
bedankt
thinborderfloatdonderdag 14 februari 2008 @ 13:33
Van de trap af laten flikkeren dat blad.
kahaarindonderdag 14 februari 2008 @ 13:36
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 13:30 schreef josvr het volgende:
bedankt
Je kunt de kruiden die je wil laten meetrekken maar niet in je eten wil hebben ook in een thee-ei doen, scheelt opzoeken, dat doe ik ook wel met kruidnagelen en jeneverbessen, die smaak die er van af komt vind ik wel lekker maar ik heb ze liever niet door het eten, iets te overheersend.
mvdejongdonderdag 14 februari 2008 @ 13:43
Overigens heeft het kneuzen van een laurier-blad alleen zin indien het een vers blad is.
De gedroogde versie, die de meeste mensen in huis hebben, is door het droog-proces al voldoende gescheurd.
Appelperenstroopdonderdag 14 februari 2008 @ 13:50
Wat Kahaarin zegt idd!

Je kan ook van die lege theezakjes kopen, of van die kaasnetjes. Makkelijk voor een bouquet garni bijvoorbeeld.
De smaken komen vrij, en je haalt alles er zo weer uit.

Wat voor marinade ga je maken trouwens ?
Appelperenstroopdonderdag 14 februari 2008 @ 13:51
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 13:43 schreef mvdejong het volgende:
Overigens heeft het kneuzen van een laurier-blad alleen zin indien het een vers blad is.
De gedroogde versie, die de meeste mensen in huis hebben, is door het droog-proces al voldoende gescheurd.
Niet gedroogde laurier, waar kom je daaraan dan?

Want ik heb een tijdje geleden de Hanos en diverse toko's afgegaan om die meuk te zoeken, maar niemand heeft het zowat.
The_strangerdonderdag 14 februari 2008 @ 14:15
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 13:19 schreef josvr het volgende:
Voor een marinade moet ik onder andere 'laurierblad kneuzen'. Wat betekent dit?

* Is dit het fijn maken van laurierblad (lijkt mij niet want dan heet het versnipperen)
Hoop dat jij nooit een kneuzing oploopt

Maar goed, het antwoord is al meerdere malen gegevn, eet smakelijk...
Sjeendonderdag 14 februari 2008 @ 14:42
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 13:51 schreef Appelperenstroop het volgende:

[..]

Niet gedroogde laurier, waar kom je daaraan dan?

Want ik heb een tijdje geleden de Hanos en diverse toko's afgegaan om die meuk te zoeken, maar niemand heeft het zowat.
Tuincentrum (serieus!)... Laurier wordt ook veel gebruikt als erfafscheiding.
Appelperenstroopdonderdag 14 februari 2008 @ 15:00
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 14:42 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Tuincentrum (serieus!)... Laurier wordt ook veel gebruikt als erfafscheiding.
Briljant, daar had ik het inderdaad niet snel gezocht!

Overigens heb ik thuis ergens een boek liggen over alternatieve producten als je 1 mist.
Als je geen verse laurier hebt kan je altijd de bladeren van salie gebruiken. Iets scherper maar toch smakelijk!
noveldonderdag 14 februari 2008 @ 16:09
Ik zag ooit eens op de BBC een mevrouw een laulierblad opvouwen (zou dat dan vers geweest zijn?) Droog vouwen lukt niet, dus ik laat het eerst wat zacht worden en verfrommel het dan.
Niet nodig dus?

En dat kneuzen van peperkorrels. Hoe moet dat dan? Lukt me ook nooit omdat ze alleen willen breken.
noveldonderdag 14 februari 2008 @ 16:17
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 14:42 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Tuincentrum (serieus!)... Laurier wordt ook veel gebruikt als erfafscheiding.
Eh, die schijnt niet geschikt te zijn voor consumptie.
mvdejongdonderdag 14 februari 2008 @ 16:21
Voor peperkorrels is het inderdaad voldoende dat je ze kraakt. Ongedroogde peper (dus de eigenlijke besjes) is zelden verkrijgbaar.

In alle gevallen is het de bedoeling van kneuzen dat je het inwendige blootstelt aan het kookvocht, voor een snelle overdracht van de smaak, dus als je kort kookt, of een koude marinade aanlegt.
Als je peper-korrels (gedroogd en vers) of vers laurier-blad in een schotel verwerkt die langere tijd stooft, dan heeft kneuzen geen nut, het kook-proces doet het vocht dan voldoende doordringen in de kruiderij dat alle smaak er wel uitgetrokken is.
Principessa.Farfalladonderdag 14 februari 2008 @ 16:22
er op gaan stampen
Sjeendonderdag 14 februari 2008 @ 16:33
quote:
Op donderdag 14 februari 2008 16:17 schreef novel het volgende:

[..]

Eh, die schijnt niet geschikt te zijn voor consumptie.
Tuincentrum heeft uiteraard ook een hele afdeling met (tuin)kruiden die wel geschikt zijn voor consumptie