abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 5 februari 2008 @ 19:28:34 #1
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_56547873
Vorige delen:
De zolderstudio (in opdracht)
De zolderstudio (deel 2)

Om te beginnen mijn welgemeende excuses om het trage on-MMache tempo, maar ik heb het heel erg druk en veel stress en werk voor school. Er is ook geen deadline en de eigenaresse vindt het niet erg (ik wel) dat het al zolang duurt. Het voorbije oponthoud was wegens de examenperiode en de blokperiode ervoor.Maar traag gaat het ook wel lukken.
Nu zou het weer even vooruit moeten gaan tot de volgende examenperiode, al zijn er erg veel lessen en loop ik stage bij een staalbedrijf om n machine te ontwerpen tijdens de week.

We zijn gestart met dit:






Alles is intussen geisoleerd in 2 lagen, in totaal meer dan 12cm:
Laag1






Laag 2






Dan was het even tijd om na te denken over wat het moest worden.
Uiteindelijk is het dit geworden (voor andere ontwerpen zie eerdere delen)




Intussen is het alweer veranderd (geen plexiglas rond de trap en een luik) omdat dat goedkoper is en beter is voor geluidsdemping.

De cirkels worden zijdelings verlicht met ccfl's en later voorzien van plexiglas:


Daarna was het tijd om het een en ander te bouwen. te beginnen met het kleine slaapkamertje dat zo is ingedeeld als mij gevraagd is. Onderaan plaats voor een bureau, bovenaan een 1persoonsbed.








































Zijwanden, met gyproc (wat haat ik dat materiaal (te zwak, teveel afwerking, te veel trilling mogelijk in de gyprocmuren,...) , ik ga het in de toekomst ook zo weinig mogelijk gebruiken.











Elektriciteit van boven tot beneden, niets speciaals te melden eigenlijk (was me expliciet opbouw gevraagd).










Dichtmaken van het dak:










En daar zitten we nu dus.
pi_56547914
En hoe is het met Mmach en Leonidas?
  dinsdag 5 februari 2008 @ 19:36:49 #3
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_56547960
En vandaag nog wat verder gedaan aan het frame voor de dakbekleding:






Het ene deel sluit goed aan op het andere (hier te zien vanuit de zijkant. Het lichte deel is uiteraard het deel zonder platen ertegen)


Jammergenoeg heb ik 1 pijnlijke beslissing moeten nemen. De balken in het dak zakken zoveel door dat ik in dit deel van het dak geen rechte plafond zal maken, maar eentje die de scheve balken volgt.

Niet recht omdat de volgende redenen:
-er zit geen dakvenster in, dus voor een ongeoefend oog is het al moeilijk te zien of er al dan niet een glooiing zit in het dak
-had ik gekozen voor een recht plafond (zoals langs de kant met het dakvenster) dan verlies ik teveel ruimte die nu te gebruiken is voor meer bewegingsvrijheid rond het verdiepje waar het bed op moet komen. De ene kant is met gemak 15 cm lager dan de andere (de muurkant, waar de balken dus steunen).
Dat ligt dus aan de verkeerde constructie van het dak zelf. Normaal gezien zal dat niet direct opvallen, tenzij vanuit het bed zelf. Soms moet je al eens offers brengen.

[ Bericht 0% gewijzigd door MMach op 05-02-2008 19:42:56 ]
  dinsdag 5 februari 2008 @ 19:42:23 #4
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_56548019
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 19:32 schreef Leintjeuh het volgende:
En hoe is het met Mmach en Leonidas?
Heel goed (volgens mij toch). Ik probeer toch te zien dat ik eerder mijn werk verwaarloos dan haar
pi_56548136
Wheeehoe Mach is terug
pi_56548230
quote:
Op dinsdag 5 februari 2008 19:42 schreef MMach het volgende:

Heel goed (volgens mij toch). Ik probeer toch te zien dat ik eerder mijn werk verwaarloos dan haar
Goede keus qua prioriteiten stellen
  dinsdag 5 februari 2008 @ 20:34:41 #7
107407 maok
Lizdekd (v)
pi_56548784
Wordt tof, ben benieuwd hoe het verder gaat.
Niet storen, ik ben al gestoord genoeg!
pi_56550052
Leuk dat je verder gaat!
"wat een heerlijke yppiaanse reactie! Vol begrip, nooit veroordelend en zeker niet stekelig! #hulde"
Hoe langer de weg naar de top, hoe mooier het uitzicht!
*OUD heilige*
  dinsdag 5 februari 2008 @ 22:10:00 #9
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_56550375
Hey! Je bent er weer!
***
pi_56553380
Hijs Fijn

Benoit is back, zag je al verdomd weinig op msn dus je zal t logischerwijs erg druk gehad hebben

Laat de klussen maar komen
pffff je huis verbouwen valt (nog) niet mee :P
pi_56555507
Leuk om weer wat van je te lezen MMach, succes met het klussen en je overige druktes zoals school, huis en verkering!
  donderdag 7 februari 2008 @ 20:19:54 #12
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_56589383
Vandaag bijna het moeilijkste stuk kunnen afwerken. De balken zijn daar het scheefst. Maar het is goed gelukt om het plafond evenwijdig te krijgen met het dakvenster (je wilt immers een mooie gelijkmatige rand daarrond) op 0.5cm na ongeveer.
Deze middag:



En tot waar ik geraakt ben vandaag:




onderaan zijn de steunbalkjes er ook al, netjes in 1 vlak dmv de laserlijn

Vrij scheve foto's maar ik hoop dat het een beetje duidelijk is
pi_56598963
hee Mmach is er weer ik midse je topic al , gelijk maar tvp
ik zie zo veel balken jeeeeumig
pi_56609232
en ga je dit stuk ook met mdf bezetten of gewoon gyproc platen
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
  zaterdag 9 februari 2008 @ 12:57:55 #15
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_56621280
quote:
Op vrijdag 8 februari 2008 20:27 schreef densmee het volgende:
en ga je dit stuk ook met mdf bezetten of gewoon gyproc platen
Met MDF, gyproc heeft bij mij officieel afgedaan Tis tenslotte maar een beetje bros gips met papier langs beide kanten. MDF is veel sneller glad te krijgen dan gyproc en is niet eens zoveel duurder. Ok, de grote platen 244*122 zijn nogal onhandig, maar zelfs dat lukt. Ik geloof zelf dat de MDF nog een stuk lichter zal zijn in totaal dan mocht ik gyproc gebruiken, wat altijd handig is bij iets dat hangt.
Als alles dicht is begint de schijterij, namelijk het plamuren van alle naden en alle schroefgaten (wat bij gyproc ook moet natuurlijk). Maar omdat ik mijn platen op een betere methode aaneen doe is dat in 1 keer te plamuren. Daarna wordt alles nog geglasvliesd om kleine cracks te voorkomen.

Zoals je misschien linksboven kan zien op deze foto:

steek ik achter elke MDF plaat nog een stuk dikker MDF op de plaatsen waar die zal aansluiten op een andere MDFplaat. Als je dat stuk dikker MDF schroeft aan de ene MDF plaat, en daarna hang je de volgende MDF plaat ook aan dat stuk dikker MDF, dan weet je dat ze op die plaats perfect in hetzelfde vlak liggen. Dat is veel extra werk, want je moet veel van die plaatjes maken en vastschroeven, maar it's worth it. Op die plaats wordt mogelijke werking van MDF tegenover elkaar vermindert, én omdat ze in hetzelfde vlak liggen zijn ze in 1 beweging te plamuren/voegen.
Vergelijk hoe dat bv is met gyproc.
Daarbij laat je de platen aansluiten op een ligger. In principe zou dat hetzelfde effect moeten hebben als mijn plaatjes, maar in realiteit zijn de gebruikte profielen niet stijf genoeg om de platen in hetzelfde vlak te houden. Het is niet voor niks dat er zo brede voegbanden zijn voorzien. Dat is om te maken dat de platen naadloos in elkaar kunnen overlopen. Bij MDF heb je dus een voeg die perfect in hetzelfde vlak ligt, van misschien max 0.5mm breed, bij gyproc heb je een voeg van meer dan 5-6cm breed en 2mm diep, waar massa's plamuur in gaan en die ook bijna niet in 1 keer te voegen zijn.
Het plaatjessysteem is niet toe te passen bij gyproc omdat het materiaal bijna geen sterkte heeft.

Je zal mij niet horen zeggen dat gyproc slecht af te werken is, in tegendeel, in de bouw wordt het grootschalig gebruikt, precies om de eenvoud en het goed resultaat. Maar ik zoek meer in een muur dan een laagje papier. Ik wil met een vuist in de muur kunnen slaan zonder dat er een gat is, ik wil de muur niet zien bewegen als ik er op duw. Dat is nagenoeg onmogelijk met gyproc, en perfect haalbaar met MDF, zelf de dunste plaat is nog sterk genoeg. Als je frame een beetje goed is dan zal er niks doorbuigen en is het perfect egaal. Kijk maar naar de muur met de bolletjes, op dezelfde manier afgerkt, en al zeg ik het zelf: er is geen enkele naad te bespeuren, en alles is vlak, strak en sterk. Er zullen ook wel mensen zijn die zweren met gyproc omwille van de brandbestendigheid enzo, maar ik ben een MDF-fanboy. Wat ben je met een huis dat afgewerkt is met onbrandbare gyproc en gevuld met meubels/tapijten die zo in de fik kunnen schieten... Het resultaat zal hetzelfde zijn. In een oud huis met houten vloeren, houten trappen, houten dak, daar moet je gewoon voorzichtig zijn. Mocht het daar ooit branden dan zijn er 3 veilige en snelle ontsnaproutes.
Terzijde is het nagenoeg onmogelijk om een zolderverdieping brandbestendig te maken. Hitte gaat naar boven, en bij een woningbrand sneuvelt het dak nagenoeg altijd. Wat wel een prioriteit is, is de bewoners veilig wegkrijgen, en dat is hier mogelijk. Dat is anders bij bijvoorbeeld een kamer op de eerste verdieping. Daar heeft het wel zin om bv een gyproc plafond aan te brengen. Daarbij kan je immers de brand vertragen en de verdieping erboven heeft meer tijd om te evacueren. Maak je geen illusies, ook gyproc kan de brand enkel vertragen,je vloerbalken erboven zullen als de temperatuur hoog genoeg wordt spontaan ontbranden. De meeste doden zijn trouwens door verstikking, daarom zijn rookmelders een must in elk huis.

[ Bericht 4% gewijzigd door MMach op 09-02-2008 13:13:31 ]
pi_56646836
De werkzaamheden zijn weer begonnen
Succes!!!

(tvp)
  zondag 10 februari 2008 @ 18:43:25 #17
159867 becky27
Ik gooi een balletje op
pi_56648730
Daar is ie weer!! ben heel benieuwd hoe het gaat worden
succes!
  maandag 11 februari 2008 @ 00:57:20 #18
9760 zwahiel
keihard de lekkerste
pi_56657578


Had je al gemist Zuiderbuur van me! Ziet er alweer netjes uit, periodes van rust moet je je ook nemen. Hou in je achterhoofd: Je hoeft niet met elk circus mee. Dan komt 't meestal wel ok.

Succes en ik lurk weer lekker mee...

Nog een vraagje, waarom heb je metaal/alu frames voor die gipsplaten gebruikt, waarom niet gewoon Zoals mij vader die erbij zweert) balkjes erachter?
As a teacher I enjoy my holidays! 2010: 8 januari boarden @ Willingen | 23 april boarden @ Val Thorens | juli Spanje | 9-16 aug. Sziget festival | 26, 27, 28, 29 aug. 2010 34e Zomerparkfeest Venlo | december 2010 boarden Swiss
  maandag 11 februari 2008 @ 18:04:36 #19
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_56668651
quote:
Op maandag 11 februari 2008 00:57 schreef zwahiel het volgende:


Had je al gemist Zuiderbuur van me! Ziet er alweer netjes uit, periodes van rust moet je je ook nemen. Hou in je achterhoofd: Je hoeft niet met elk circus mee. Dan komt 't meestal wel ok.

Succes en ik lurk weer lekker mee...

Nog een vraagje, waarom heb je metaal/alu frames voor die gipsplaten gebruikt, waarom niet gewoon Zoals mij vader die erbij zweert) balkjes erachter?
Ik wou dat eens proberen Gemakkelijk geplaatst, bijna eenvoudiger dan een houten raamwerk, maar iets te buigzaam vind ik. Wordt ook erg vaak gebruikt in de bouw, dus ik dacht, I give it a go.

Intussen heb ik al een klein beetje verder gedaan. In afwachting van hulp om te beginnen aan de dakbekleding (platen zijn iets te groot om alleen boven je hoofd te houden), ben ik maar begonnen aan de omkasting van de balken. Dat zal nogal massief ogen omdat de balken scheef zijn en mijn omkasting recht, en ik dus een bredere omkasting nodig heb om dat te compenseren, maar een licht kleurtje en dat zal wel meevallen. Foto's heb je nog te goed
  dinsdag 12 februari 2008 @ 21:25:17 #20
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_56691282
Zoals beloofd, een paar foto's.
Sommigen zullen het jammer vinden, ik helemaal niet. Je hebt dakondersteuningen die juweeltjes zijn, maar dit is er geen. Dus liever een strakke omkisting dan te moeten kijken op lelijke balken die zo scheef zijn als iets.


Het bestaat uit een frame van redelijk dun hout, met daarop 8mm MDF, opgevuld met PU schuim.

Op zich allemaal relatief zwakke materialen, maar samen zijn ze heel stijf, sterk en licht. Ideaal dus voor dit doel. Voor de MDF stukken gebruik ik voorlopig wat restmateriaal dat nog rondslingerde, vandaar de kleine stukken.
Het dak is niet symmetrisch, de omkisting zal dat dus ook niet zijn. Zo zullen de bovenste schuine balken in de top niet op dezelfde hoogte aansluiten op de verticale. Dit omdat het belangrijker is dat de omkisting evenwijdig loopt met de bekleding, dan op de zelfde hoogte uit te komen.


Ter illustratie: zo enorm scheef zijn de bestaande balken dus:



Waarbij het nieuwe hout dus het rechtst is.
pi_56696558
joh - inderdaad schreef , maar heeft ook zijn charme
  woensdag 13 februari 2008 @ 06:46:26 #22
36763 Automatic_Rock
Onaangepast eerlijk..
pi_56696948
Ik had het denk ik toch bij de oude balken gelaten...
Ik ben bang dat het met het MDF er omheen er uiteindelijk uit gaat zien als een groot massief kruis..
Have you ever picked your feet in Poughkeepsie?
  woensdag 13 februari 2008 @ 06:50:21 #23
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_56696955
MMach is weer aan de slag. Hoera, de fans kunnen weer genieten.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  woensdag 13 februari 2008 @ 06:51:10 #24
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_56696958
quote:
Op woensdag 13 februari 2008 06:46 schreef Automatic_Rock het volgende:
Ik had het denk ik toch bij de oude balken gelaten...
Ik ben bang dat het met het MDF er omheen er uiteindelijk uit gaat zien als een groot massief kruis..
Enorme Christus erop schilderen en klaar ben je.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  woensdag 13 februari 2008 @ 12:03:17 #25
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_56700752
quote:
Op woensdag 13 februari 2008 06:51 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Enorme Christus erop schilderen en klaar ben je.
Elk probleem heeft z'n oplossing, zo zie je maar En, idd dat zal lijken op een soort kruis, lijkt me vrij logisch aangezien de oude balken ook een kruis waren
Nuja, het is niet alleen mijn zin, maar die van de eigenaresse ook. Het hout zag er echt niet mooi uit, ook al is dat niet goed te zien op de foto's. Kleurverschillen door vroeger vocht, kleurverschillen door verschillende houtsoorten, dikke krammen die er met geen mogelijkheid zijn uit te halen (of toch niet zonder uit volle macht aan de ondersteuning te trekken, iets wat ik niet zou aanraden). De verticale balken zijn niet eens recht, ze staan niet recht onder elkaar. Is wel te zien in de OP foto's denk ik. Ik ben van oordeel dat je authentieke elementen moet laten als ze een toonbeeld zijn van vakmanschap. De tijd heeft uitgewezen dat de balken te dun zijn gekozen om ver doorbuigen te voorkomen, en dingen die scheef zijn Dat is geen charme, dat is gepruts. Nuja, wij zijn dat gewoon om huizen van rond die tijd te zien (1910-20), dus misschien is dat voor jullie wat anders omdat jullie huizen bijna allemaal later zijn gebouwd (sorry als ik iets te generaliserend wordt, ik ken niet alle plekken in nl). Als ik in nl ben, dan zien de meeste huzien er post 1970 uit. En veelal hetzelfde, huis na huis, na huis (de villawijken daargelaten). Rijhuizen hier zijn veel ouder (vandaar dat de meeste nllers vinden dat België er verwaarloosd uitziet), en er staan zelden 2 dezelfde woningen naast elkaar. Wij zijn dus al jaren 'doodgegooid' met authentieke oude elementen, een oude klassieke kachel/haard/dakondersteuning, doet ons dus niet veel meer. Tenzij ze er op een of andere manier uitspringt van vakmanschap/stijl, in alle andere gevallen: maak dat maar vlak en strak.

Trouwens, je hoeft niet bang te zijn dat een dak met 'dunne' doorbuigende balken zal instuiken. Het is nu eenmaal zo dat de sterke om niet te breken (veel) lager ligt dan de sterkte om niet te buigen. Voetgangersbruggen zijn daar bv een mooi voorbeeld van. Als je eens zou wete hoe dun de stalen liggers van zo'n voetgangersbrug mogen zijn om niet in te storten, je zou verschieten. Maar omdat het voor voetgangers te eng zou zijn om over een voetgangersbrug te lopen die veert/beweegt, kiest men daar dikkere liggers zodat het ook stijf wordt. Er is daar dus een grote veiligheidszone, net zoals bij dit dak, maar omdat scheve doorhangende dakbalken geen vertrouwen inboezemen worden ze hier ook verstopt.

Even een quick 'n dirty photoshop hoe het er voor 80% zal uitzien, dat kruis:



Al moet je dat dan wel zo zien:

dat vind ik toch net iets mooier dan dit:


Met wat schuren krijg je daar wel wat uniformer hout uit, maar echt smakelijk zou het er toch niet komen uit te zien.

[ Bericht 2% gewijzigd door MMach op 13-02-2008 12:47:01 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')