De dollar staat laag. Dus spullen laten overkomen uit de VS is supervoordelig! Veel websites werpen echter barrières op voor klanten uit de EU. Een Nederlandse in Pennsylvania en een postbusfirma in Florida kunnen u wellicht helpen. Maar de douane heeft dat ook door.
Dankzij in Amerika wonende Nederlandse
HIER GOEDKOOP SHOPPEN IN VS
Maar douane volgt postverkeer met argusogen
Ellen den Otter woont nu al acht jaar in Reading, Pennsylvania vanwege het werk van haar man. Ze begon met From Us 2 EU vanuit huis, toen haar drie kinderen nog klein waren. „Bezoek uit Nederland ging altijd terug met koffers vol spullen. Ook toen de dollar nog niet zo laag was.”
Het ging vooral om kleding en gadgets die in Nederland niet verkrijgbaar waren. En Ellen den Otter kreeg in de mail veel verzoekjes voor bv. spelcomputers vanwege de lage prijs. Nu koopt ze voor klanten op internet met haar eigen adres. „Het is superfrustrerend als je iets hebt gezien op een Amerikaanse website en je komt niet door de orderbevestiging.”
Veel internetbedrijven in de VS leveren niet aan klanten in Europa. Dat is onder andere vanwege de zeer lage dollar. Hun spullen ín Europa verkopen levert nu eenmaal meer geld op. Apple verkoopt zijn apparatuur bijvoorbeeld voor veel meer euro’s in Nederland dan in de Verenigde Staten. Een andere reden waarom bedrijven niet naar Europa sturen, is dat ze een afleveradres zo ver weg niet betrouwbaar vinden.
Btw
Om dit probleem op te lossen ’leent’ Ellen den Otter haar adres aan iedereen die via het web wil shoppen in de Verenigde Staten. Als ze de spullen binnenkrijgt, pakt ze ze over in een kleinere verpakking, wat het versturen minder duur maakt. Bovendien kunnen klanten het verschuldigde bedrag op een gewone Postbankrekening storten. Voor haar diensten rekent Den Otter een ’service fee’ van ¤25 en nog vijf procent van de aankoopprijs.
Door de lage dollarkoers van de laatste tijd had ze veel meer aanvragen. Maar het feit dat de douane 19 procent btw rekent, maakt iPods en spelcomputers niet veel goedkoper dan in Nederland, zeker als daarbij nog het honorarium van Ellen den Otter komt.
Bij binnenkomst van een pakketje moet de ontvanger btw betalen en invoerrechten. Voor waarden onder de ¤22 is de btw vrij voor pakjes die van bedrijven komen. Verstuurd van particulier naar particulier, laat de douane waarden onder de ¤45 ongemoeid.
Tot voor kort beschouwde de douane pakketten van Den Otter nog als een particuliere zending, maar ze hoort nu vaak dat haar pakjes er worden uitgepikt. „Het lukt helaas niet meer om pakketten tegen het lage tarief door de douane te loodsen.”
Wat voor haar overblijft, is wat er in Nederland niet te koop is en in de VS wel. Zo heeft ze de afgelopen maanden wel tweehonderd iPhones verstuurd en shopt ze voor klanten bij Polo Ralph Lauren en GAP voor kleding die niet in Nederland is te krijgen.
Ook koopt ze vaak onderdelen voor Nederlanders die een Amerikaanse oldtimer aan het opknappen zijn.
Wie heel veel wil kopen in de VS, kan ook terecht bij een bedrijf dat postbussen verhuurt. Eén ervan is Access USA. Hier kunnen Europeanen een postadres kopen in the States. Een bestelling van een webwinkel gaat gratis naar de postbus in Florida, alwaar die wordt omgepakt en waar de groothandelsprijs op de verzendbon van de douane wordt gezet.
De Nederlandse Ellen den Otter winkelt voor u vanachter haar pc in de Verenigde Staten. Internetdeskundige Henk van Ess van Voelspriet.nl heeft voor ongeveer honderd euro zo’n adres gekocht. „De dozen van Access USA lijken meer op een cadeautje van een rijk familielid dan op de verpakkingen van de webwinkels”, zo schrijft hij op zijn website. Bovendien zetten de mensen van Access USA op de pakketten de groothandelswaarde, waardoor zendingen ook nog eens vaak onder de ¤45 blijven. Zo komt hij goedkoop aan tijdschriftabonnementen, software en andere artikelen die in de VS veel goedkoper zijn dan hier. Hij rekent voor dat je in sommige gevallen inclusief heffingen toch nog goedkoper uit bent. „In Duitsland komt een iPhone op ¤400, wat waarschijnlijk ook de verkoopprijs in Nederland zal worden. Bij Apple in de VS betaal je $400, wat neerkomt op ¤270. Met een heffing van ¤50 ben je dan toch nog 80 euro goedkoper uit.”
Bij de douane zijn bedrijven als wel bekend. Woordvoerder Douane van het ministerie van Financiën, Kees Nanninga: „Net als alle andere ontwikkelingen, zoals de lage dollar, nemen we dit soort informatie mee in onze risicoanalyse. Als blijkt dat een pakket commercieel is verstuurd, in plaats van particulier naar particulier, dan komt er een naheffing.”
Maar vooral met computerprogramma’s kopen en muziek downloaden houdt Van Ess regelmatig euro’s over. Zo kocht een van zijn lezers het programma Indesign van Adobe van ¤1300 voor $699, nog geen ¤500. „Betaal je dus onverhoopt toch nog de volle mep aan btw en invoerrechten, dan kom je hoogstens uit op ¤700.”
De douane met een adres in de VS omzeilen kan ook, door simpelweg te downloaden op het web. Henk van Ess heeft namelijk ook een creditcard laten aanmaken op zijn Amerikaanse adres, zodat hij ook kan winkelen in de digitale muziekwinkel iTunes. Eén nummer kost daar een dollar, dus 69 cent in plaats van een euro. Over bits en bytes op de computer heeft de douane niets te zeggen. „Wij gaan alleen over goederen die de grens overkomen”, zegt Kees Nanninga.
Voor invoerrechten, kijk op
www.douane.nl