abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 27 januari 2008 @ 19:35:52 #76
119783 JacMar
Marije dus ;-)
pi_56346299
Die Pancetta is inderdaad heeeeeerlijk! Ik kon het zomaar bij de Jumbo kopen!
Morgen eet ik het restje risotto (als het nog lekker is.. )
  zondag 27 januari 2008 @ 20:38:15 #77
3869 David
Drum the drums
pi_56347707
Was die citroenrisotto nu lekker, coldfeet?
pi_56348311
quote:
Op zondag 27 januari 2008 20:38 schreef David het volgende:
Was die citroenrisotto nu lekker, coldfeet?
Ja, ik vond het wel lekker. Zeker in combi met knoflook en basilicum. Wel mag de kaasdosering bij deze risotto een flink stuk omlaag, ik vond het net iets te dominant naar voren komen.

Maar citroen en basilicum geven natuurlijk een fijne lichte, frisse smaak aan dit tamelijk machtige gerecht
pi_56348559
Wat een heerlijk topic is dit toch!
En die fotostrips zijn !

Kaas en citroen zijn aan elkaar gewaagd, maar met mate dus.
pi_56357935
Wat een succesverhalen over risotto in dit topic!
Ik gooi het over een andere boeg.
Er kan namelijk van alles misgaan met risotto:

1: De risotto is te gaar. Dat is het ergste en meestvoorkomende. Het gebeurt bij restaurants (ook poenige) en ook bij hobbykoks. Het resultaat is een plakkerige zoute zetmeelbrij zonder weerstand. Totaal eetlustbedervend. Risotto hoort een 'bite' te hebben; een zekere stevigheid van de rijstkorrel.

2: De risotto is te droog. De smaak verstijft, je mond wordt droog. Risotto moet een beetje vloeien, dan proef je het pas.

3: De risotto is een kermis. Ik weet het, zo'n brij nodigt enorm uit tot het toevoegen van van-de-pot-gerukte ingredienten. Maar ik prefereer hem toch zonder fruit, rookworst, ketjap of shoarmavlees.

4: De risotto is koud. Een heerlijke gelukte risotto, op een koud plat bord geserveerd. Die wordt koud, en dat is vies. Serveer het in een warm diep bord of in een warme kom.

Veel succes allemaal!
Mijn risotto (paddestoelen) was gisteren een beetje te 2. Het blijft lastig.
  maandag 28 januari 2008 @ 11:10:11 #81
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_56357990
quote:
Op maandag 28 januari 2008 11:07 schreef klaarover het volgende:
Wat een succesverhalen over risotto in dit topic!
Ik gooi het over een andere boeg.
Er kan namelijk van alles misgaan met risotto:

1: De risotto is te gaar. Dat is het ergste en meestvoorkomende. Het gebeurt bij restaurants (ook poenige) en ook bij hobbykoks. Het resultaat is een plakkerige zoute zetmeelbrij zonder weerstand. Totaal eetlustbedervend. Risotto hoort een 'bite' te hebben; een zekere stevigheid van de rijstkorrel.

2: De risotto is te droog. De smaak verstijft, je mond wordt droog. Risotto moet een beetje vloeien, dan proef je het pas.

3: De risotto is een kermis. Ik weet het, zo'n brij nodigt enorm uit tot het toevoegen van van-de-pot-gerukte ingredienten. Maar ik prefereer hem toch zonder fruit, rookworst, ketjap of shoarmavlees.

4: De risotto is koud. Een heerlijke gelukte risotto, op een koud plat bord geserveerd. Die wordt koud, en dat is vies. Serveer het in een warm diep bord of in een warme kom.

Veel succes allemaal!
Mijn risotto (paddestoelen) was gisteren een beetje te 2. Het blijft lastig.
Bedoel je dat van de 4 punten bij misgaan, of dat dat de problemen zijn?
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
  maandag 28 januari 2008 @ 12:52:46 #82
3869 David
Drum the drums
pi_56360158
Er wordt vaak gezegd dat je de kwaliteit van een kok kan afmeten aan hoe hij een risotto maakt, want hoewel de bereiding op zich heel gemakkelijk lijkt is de 'perfecte' risotto iets wat heel moeilijk te maken is, omdat elke factor perfect moet zijn.
pi_56363040
Mmm, dat is natuurlijk een minder blije benadering

Ik moet zeggen dat ik het, na veel oefening, toch behoorlijk onder de knie heb. Twee dingen die bij mij soms weleens misgaan: inderdaad punt 1. Het gebeurt me zelden meer, maar oh wat is dat vre-se-lijk jammer. 2 Kun je nog proberen te verhelpen, maar bij 1 is het hopeloos.
Daarnaast vergeet ik nog weleens dat de kaasdosering afhangt van de toegevoegde ingredienten. Teveel kaas maakt het machtig en te scherp. Ging gisteren een klein beetje mis, niet te erg gelukkig.

Ik herinner me overigens een keertje toen Mr CF de risotto ging maken... Hij dacht: lekker gaar laten koken Gevolg: een bord met rode rijstepap
Of toen mijn zus het maakte, die had ergens gelezen dat de rijst nog een bite moest hebben en serveerde het toen met halfrauwe rijst Ontzettende buikpijn van gekregen....

@David, om die reden ontkom je er dus niet aan om de bouillon stapje voor stapje toe te voegen... Daarnaast vuur laag, pan met dikke bodem, en bedenken wat de toevoegingen doen met de textuur, etc.
pi_56363204
Ik heb de bietenrisotto gemaakt maar had bietjes gekocht en was vergeten dat we geen sapcentrifuge meer hadden. Uiteindelijk heb ik de bietjes gepureerd, met de bouillon samengevoegd en dat geheel gefiltreerd. Volgende keer koop ik wel bietensap
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56363331
Maar hoe wastie, WiZZ?

Oh ja, nog een heule leuke met wat 'fijnere' risotto's (zonder grote stukken erin, dus): een restje gebruiken om risottoballetjes van te maken. Eventueel kun je er bijv. blokjes mozzarella ofzo doordoen.
Balletjes formaat flinke bitterbal, door de bloem, door het ei, door het paneermeel, en frituren maar (de risotto is, als het goed is, zo stevig dat je je geen zorgen hoeft te maken om barstende hapjes, wat bij kroketten nog wel 's wil gebeuren )

Kruising tussen een nasibal en een bitterbal dus Ik maak meestal de risotto zelf vegetarisch, en dan zijn die balletjes een leuke vego-snack.
pi_56363516
quote:
Op maandag 28 januari 2008 15:29 schreef ColdFeet het volgende:
Maar hoe wastie, WiZZ?
Lekker maar niet helemaal mijn ding. Mijn moeder die erg van bietjes houdt heeft er wel van gesmuld. Ik houd het voorlopig maar weer op saffraanrisotto, de klassieker maar mijn overduidelijke favoriet.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56363933
Over dat te gaar worden, ik maakte het dus zaterdag voor het eerst, dus ik heb steeds geproefd of ik het al "zacht met bite" vond . Telkens een heel klein beetje, en je merkt dan ècht heel goed het verschil tussen risotto-nog-lang-niet-gaar, risotto-bijna-gaar en risotto-yammie-gaar
pi_56388274
Echt, ik MOET vandaag gewoon risotto eten! Ik heb even snel gekeken wat ik nog in de (koel)kast heb liggen, en het wordt er eentje met ui, knoflook, champignons, gegrilde ham en kaas.

Helaas heb ik geen rode ui, geen kastagne champs en geen parmezaan in huis, maar ja, met bovenstaande vervangers moet het vast ook lukken.

Het staat nu te pruttelen dus ik ga weer snel roeren! (en foto's maken)..........Wordt vervolgd!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_56389017
Oke. Ingredienten dus.....(helaas niet wat ik normaal gebruik, maar toch......):


En dan snijden en bouillon maken:


En dan uitje fruiten in roomboter (jammie):


Champs en ham erbij!


En natuurlijk de risotto.....:


Bouillon scheutje voor scheutje:


Mooi he!


En dan roeren totdat je een ons weegt:


Af en toe proeven natuurlijk....:


De finishing touch (roomboter en kaas):


En voila: RISOTTO.....


Alleen met zelfspot kun je overleven...
  dinsdag 29 januari 2008 @ 17:16:43 #90
182728 honda1990
Laat gaan joh is toch heerlijk
pi_56389977
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 16:39 schreef Tezz het volgende:
Oke. Ingredienten dus.....(helaas niet wat ik normaal gebruik, maar toch......):
[ afbeelding ]

En dan snijden en bouillon maken:
[ afbeelding ]

En dan uitje fruiten in roomboter (jammie):
[ afbeelding ]

Champs en ham erbij!
[ afbeelding ]

En natuurlijk de risotto.....:
[ afbeelding ]

Bouillon scheutje voor scheutje:
[ afbeelding ]

Mooi he!
[ afbeelding ]

En dan roeren totdat je een ons weegt:
[ afbeelding ]

Af en toe proeven natuurlijk....:
[ afbeelding ]

De finishing touch (roomboter en kaas):
[ afbeelding ]

En voila: RISOTTO.....
[ afbeelding ]

Ziet er erg lekker uit Foto's doen het erg goed Ik laat zelf de risotto wat meer onder staan met boulon maar probeer ook elke keer wat lekkerder is

Gisteravond nog even risotto gemaakt na het eten zegmaar blijft toch lekker , ik maak trouwens elke keer te veel
Yes, London. You know: fish, chips, cup 'o tea, bad food, worse weather, Mary fucking Poppins... LONDON.
pi_56390266
*Hap* !
Ziet er goed uit Tezzy!
  † In Memoriam † dinsdag 29 januari 2008 @ 17:41:04 #92
43556 miss_dynastie
pi_56390562
Oe, lekker Tezz, eet regelmatig champignons met hamblokjes, maar hier was ik zelf nog niet opgekomen. Ga ik zeker een keer maken
pi_56390655
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 17:41 schreef miss_dynastie het volgende:
Oe, lekker Tezz, eet regelmatig champignons met hamblokjes, maar hier was ik zelf nog niet opgekomen. Ga ik zeker een keer maken
Nou, ik zal je eerlijk bekennen dat ik hem nog nooit met ham erdoor gemaakt had hiervoor en ik weet niet of ik het de volgende keer nog een keer doe! Het smaakte op zich wel goed, maar met een lekker stukje rood vlees erbij (apart) en een salade capresse is het eigenlijk ook erg lekker!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_56390836
Dat is het leuke van risotto, je kan zo heerlijk combineren en uitproberen!
  dinsdag 29 januari 2008 @ 19:42:55 #95
97745 Thorical
finding a way
pi_56393349
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 17:45 schreef Tezz het volgende:

[..]

Nou, ik zal je eerlijk bekennen dat ik hem nog nooit met ham erdoor gemaakt had hiervoor en ik weet niet of ik het de volgende keer nog een keer doe! Het smaakte op zich wel goed, maar met een lekker stukje rood vlees erbij (apart) en een salade capresse is het eigenlijk ook erg lekker!
Tezz waarom doe je de ham er al in voor de rijst?
De ham is al gaar, ik zou die als een van de laatste ingrediënten indoen.
  dinsdag 29 januari 2008 @ 20:36:14 #96
81882 Lips
Een vrouwtje
pi_56394574
Lente ui en sjalotje snijden


Bouillon maken


Uitjes fruiten


Risotto erbij


Beetje bouillon en wat peper en roeren maar


Ondertussen aubergine snijden


En in de grillpan


Ook een 'nep' cordonbleu in de pan en verder alles onder controle


Nog maar een keer roeren


Bijna klaar!


Nog een paar mozzerellabolletjes erbij en eten
Miauw
Op dinsdag 21 juni 2011 21:42 schreef Jajong het volgende: I stand corrected; ik zou nooit vreemdgaan, behalve als mijn vriendin zo dom zou zijn als Lips.
pi_56396708
De risotto inspiratie viert hoogtij op Fok!
Ik heb vandaag een restjes-risotto gemaakt. Restje rijst, restje prei, restje zalm, restje witlof erbij. Het resultaat:

pi_56396932
Razztwizzle, prei? Was je alleen thuis ofzo? Ik liet je ochtendhumeur-dialoogje van een paar dagen geleden toen lezen aan Mr CF, hij moest er ontzettend om lachen

Lips, Tezz, goed bezig! Tezz, lukt dat een beetje in de wok? Ik moet altijd wel echt een pan met dikke bodem gebruiken (maar dat kan natuurlijk ook liggen aan mijn gasstel....).

Lips, super, een lekker & origineel idee, met mozzarella en gegrilde aubergine
Mag ik je een bescheiden tip geven? Peper kun je t best pas op het laatst toevoegen. Omdat je het dan pas op smaak maakt, maar ook omdat peper veel van z'n aroma verliest als je het kookt. Dit geldt overigens niet voor chilipoeder en -vlokken...
pi_56397107
CF, jurylid
Kunnen we er geen masterchef-risottocontest van maken
pi_56402386
quote:
Op dinsdag 29 januari 2008 19:42 schreef Thorical het volgende:

[..]

Tezz waarom doe je de ham er al in voor de rijst?
De ham is al gaar, ik zou die als een van de laatste ingrediënten indoen.
Ja dat weet ik eigenlijk ook niet! Ik was bang dat de ham dan niet zo'n lekkere zachte bouillonsmaak zou krijgen.......Maar in dit geval had het best gekund, want het waren dunne reepjes gegrilde ham inderdaad.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')