Speciaal voor DarkElf: een recept voor bietenrisotto. Met foto's, van elk klein ministapje.
Bietenrisotto, voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 gram arboriorijst
1 ui
1 glas sherry
350 ml bietensap (ca 4/5 bietjes)
400 ml groentebouillon
50 g versgeraspte parmezaanse kaas
2 klontjes boter
scheut olijfolie
plakjes pancetta
![]()
Je snippert een uitje,
![]()
![]()
Maakt sap van de geschilde bietjes,
![]()
En zet een pan met dikke bodem op het vuur met een scheut olie en een klontje boter.
![]()
Je weegt vast 250 gram rijst af

![]()
En fruit het uitje in de pan.
![]()
Als de ui glazig is doe je de rijst erbij en bakt die al omscheppend tot hij licht glazig is en bedekt met een dun laagje vet. Dit duurt ongeveer een minuut.
![]()
Je giet er een finke scheut sherry bij (meestal gebruik ik droge witte wijn of vermouth, vandaag een lekkere zoete sherry).
![]()
Als de sherry is opgenomen door de rijst, doe je er een soeplepel bouillon bij,
![]()
En je roert af en toe totdat het helemaal is opgenomen door de rijst.
![]()
Nu is het tijd voor een scheut bietensap.
![]()
Het wordt eerst mooi roze. Om de beurt voeg je bietensap en bouillon toe en wacht steeds totdat dat is opgenomen.
![]()
Onderwijl rasp je 50 gram parmezaan.
![]()
Het lijkt een hele berg, maar dat komt omdat ik een heel fijne rasp heb gebruikt. dan verdeelt het zich straks sneller door de risotto.
Nu ga je proeven: is de rijst romig, maar nog niet helemaal zacht van binnen? Dan moet je het vuur uitzetten.
![]()
Je roert er de kaas en een klontje boter doorheen.
![]()
Deksel op de pan, een minuutje rusten. Onderwijl bak je plakjes pancetta knapperig.
Je roert de risotto nog een keertje door, en...
![]()
Etenstijd
Een risotto met de zoete, aardse smaak van bietjes en een mooie donkerrode kleur.
Zo. Wie heeft er nog meer verrukkelijke risottorecepten?