abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_56265628
Speciaal voor DarkElf: een recept voor bietenrisotto. Met foto's, van elk klein ministapje.

Bietenrisotto, voor 2 personen.
Ingrediënten:
250 gram arboriorijst
1 ui
1 glas sherry
350 ml bietensap (ca 4/5 bietjes)
400 ml groentebouillon
50 g versgeraspte parmezaanse kaas
2 klontjes boter
scheut olijfolie
plakjes pancetta


Je snippert een uitje,



Maakt sap van de geschilde bietjes,


En zet een pan met dikke bodem op het vuur met een scheut olie en een klontje boter.


Je weegt vast 250 gram rijst af


En fruit het uitje in de pan.


Als de ui glazig is doe je de rijst erbij en bakt die al omscheppend tot hij licht glazig is en bedekt met een dun laagje vet. Dit duurt ongeveer een minuut.


Je giet er een finke scheut sherry bij (meestal gebruik ik droge witte wijn of vermouth, vandaag een lekkere zoete sherry).


Als de sherry is opgenomen door de rijst, doe je er een soeplepel bouillon bij,


En je roert af en toe totdat het helemaal is opgenomen door de rijst.


Nu is het tijd voor een scheut bietensap.


Het wordt eerst mooi roze. Om de beurt voeg je bietensap en bouillon toe en wacht steeds totdat dat is opgenomen.


Onderwijl rasp je 50 gram parmezaan.


Het lijkt een hele berg, maar dat komt omdat ik een heel fijne rasp heb gebruikt. dan verdeelt het zich straks sneller door de risotto.

Nu ga je proeven: is de rijst romig, maar nog niet helemaal zacht van binnen? Dan moet je het vuur uitzetten.


Je roert er de kaas en een klontje boter doorheen.


Deksel op de pan, een minuutje rusten. Onderwijl bak je plakjes pancetta knapperig.
Je roert de risotto nog een keertje door, en...


Etenstijd
Een risotto met de zoete, aardse smaak van bietjes en een mooie donkerrode kleur.


Zo. Wie heeft er nog meer verrukkelijke risottorecepten?
  donderdag 24 januari 2008 @ 01:01:48 #2
56208 Euc-
Verweg(gistan)
pi_56266368
Een rasechte, onvervalste megadikke TVP.
O_o o_O O_O °_O °_° O_°
pi_56266371
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 00:13 schreef ColdFeet het volgende:


Zo. Wie heeft er nog meer verrukkelijke risottorecepten?
JIJ!!! Heb 3 verschillende risotto's bij je gegeten, dus er is nog veel meer wat je kan posten aan recepten

CF heeft mij risotto-ontmaagd , nu alleen nog zelf een keer maken
pi_56266395
Wij hadden al zelf diverse keren risotto gemaakt en zijn fameus om onze versie met paddenstoelen, maar ik moet toegeven dat die bietenrisotto van CF goddelijk lekker is.
Absolute aanrader.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_56266409

De paddenstoelenrisotto gaan we het weekend even posten hier.
  donderdag 24 januari 2008 @ 01:07:33 #6
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_56266438
Die ziet er wel heel erg lekker uit!
Maar hoe maak je bietensap zonder sapcentrifuge? ik heb alleen een handblender..
pi_56266456
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 01:07 schreef SiGNe het volgende:
Die ziet er wel heel erg lekker uit!
Maar hoe maak je bietensap zonder sapcentrifuge? ik heb alleen een handblender..
pi_56266567
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 01:07 schreef SiGNe het volgende:
Die ziet er wel heel erg lekker uit!
Maar hoe maak je bietensap zonder sapcentrifuge? ik heb alleen een handblender..
Wat Bluezz zegt, of er gewoon 1 aanschaffen...ik ben sinds afgelopen weekend de trotse eigenaresse van een sapcentrifuge (mede door CF ) en de sapjes zijn zoooo erg lekker

Ik heb hem nu al meer gebruikt in een paar dagen tijd, dan degene waar we het ding van hebben gekocht en 'sappie' al een jaar ongebruikt in een keukenkastje had staan

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 24-01-2008 01:18:19 ]
  donderdag 24 januari 2008 @ 01:22:45 #9
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_56266668
Da's natuurlijk ook nog het enthousiasme van een nieuw apparaat, maar je kan er zo te zien behoorlijk wat mee.

Bluezz, bedankt, had ik totaal niet aan gedacht: natuurwinkels
pi_56267677
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 00:13 schreef ColdFeet het volgende:
Speciaal voor DarkElf: een recept voor bietenrisotto. Met foto's, van elk klein ministapje.
*knip*
CF!

We gaan het zeker eens maken!
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  donderdag 24 januari 2008 @ 07:14:43 #11
195404 cul_non_kul
koken? wat is dat?
pi_56267765
Yup, je bietsotto smaakte overheerlijk
Alea jacta est
pi_56267814
Yessssssssssss een risotto-topic

Ik heb laatst de paddo-risotto van Bluezz gemaakt en die was echt zooooooooo lekker! Nu wil ik graag kennismaken met meer varianten, want ik wordt zeker een risottofan! De bieternrisotto ga ik ook nog wel eens proberen...........
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_56268158
Oew! Risotto, lekker!
Goed topic ColdFeet!

Ik ga volgende week ook weer eens risotto maken. Dit weekend ga ik voor de pompoen kikkererwten stoofpot.
pi_56271080
Eén van mijn favorieten is met gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)

Je maakt het ongeveer zoals hierboven, maar dan gebruik je in plaats van bietensap het weekvocht van de paddestoelen. En aan het eind roer je er flink wat verse kruiden door (tijm, peterselie you name it)

Ook lekker om in witte wijn in een andere pan wat gemengde paddestoelen gaar te stoven en die er overheen te strooien als je serveert.

Uiteraard flink wat kaas erover.


Heb ook nog ergens een recept van aardbeienrisotto. Zal ik eens opzoeken.

Risotto...
pi_56271106
De porcini zelf moeten er natuurlijk ook door...
pi_56271823
Hier ook nog een lekker receptje voor zongedroogde tomaatrisotto

Je hebt nodig:
1 bakje kerstomaten (of gesneden gewone tomaten)
1 klein uitje
1 eetlepel Italiaanse kruiden (diepvries)
1 eetlepel olijfolie
zout
zwarte peper

Risotto:
2 x klontje boter
1 middelgrote ui
1 teentje knoflook
40 gram zongedroogde tomaten
200 gram risottorijst
¾ dl. witte wijn
5 dl. hete bouillon
8-10 zwarte olijven zonder pit
1 eetlepel basilicum
2 eetlepels parmezaanse kaas

Tomaatjes:. Oven voorverwarmen op 175 graden. Uitje heel fijn snipperen. Tomaatjes wassen, drogen (gewone tomaten in partjes snijden) en op de bodem van een ovenschaaltje leggen. Uisnippers, zout, zwarte peper en Italiaanse kruiden erover strooien. Olijfolie erover sprenkelen en alles even omscheppen. Schaaltje ca. 30 minuten in de oven zetten.

Risotto:. Week de zongedroogde tomaten ca. 15 minuten in 1 dl. Heet water. Water in die tijd warm houden. Snipper intussen de ui en snij de olijven in plakjes. Haal de tomaten uit het vocht (vocht bewaren), spoel en droog ze af en snij ze in stukjes. Bak de uisnippers aan in een klontje boter in een wijde pan. Voeg de stukjes tomaat toe en pers de knoflook erboven uit. Laat dit ca. 4 minuten zachtjes bakken. Doe de rijst erbij en bak al omscheppend even mee. Voeg 3 eetlepels weekvocht en de wijn toe en laat dit al roerend door de rijst opnemen. Doe dan in delen de bouillon erbij en laat zachtjes koken zonder deksel onder regelmatig roeren, tot het vocht is opgenomen en de risotto gaar is (ca. 20 minuten). Doe er nog een klontje boter bij en schep de plakjes olijf, de basilicum en de parmezaanse kaas erdoor. Tadaaaa
  donderdag 24 januari 2008 @ 11:58:13 #17
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_56272125
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 07:26 schreef Tezz het volgende:
Yessssssssssss een risotto-topic
ja, ik ben helemaal verbaasd dat die er nog niet was!
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  donderdag 24 januari 2008 @ 12:02:23 #18
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_56272247
Risotto met witte wijn, zalm en spinazie is ook erg lekker, als ik weer thuis ben plaats ik het recept.

En nee, dit lijkt van verre niet op een tvp!
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  donderdag 24 januari 2008 @ 12:15:05 #19
119783 JacMar
Marije dus ;-)
pi_56272509
Lekker! (denk ik ) Waar koop je de arboriorijst
die jij gebruikt in dit recept?
Ik heb het eigenlijk nog nooit gemaakt , maar wil dit wel eens proberen!
  donderdag 24 januari 2008 @ 12:16:51 #20
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_56272544
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 12:15 schreef JacMar het volgende:
Lekker! (denk ik ) Waar koop je de arboriorijst
die jij gebruikt in dit recept?
Ik heb het eigenlijk nog nooit gemaakt , maar wil dit wel eens proberen!
gewoon bij de supermarkt
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_56274185
Bietjesrisotto is heerlijk maar ik ben benieuwd waarom je het spek erbij hebt geserveerd en niet er doorheen?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56276341
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 12:15 schreef JacMar het volgende:
Lekker! (denk ik ) Waar koop je de arboriorijst
die jij gebruikt in dit recept?
Ik heb het eigenlijk nog nooit gemaakt , maar wil dit wel eens proberen!
JacMar, ik koop het per kilo bij de turk Maar AH excellent vind ik ook heel goed. Die van Lassie is niet mijn favoriet, lijkt minder goed te lukken.

WiZZ, ik doe het spek erbij omdat ik zo vre-se-lijk dol ben op die knapperige zoute plakjes erbij. Ik maak ook weleens tuinbonenrisotto met pancetta en dan doe ik hem er wel door.
pi_56281882
Ik ben ook van de bospannestoelen risotto met een tic van truffel.
Maar van wijn of vermouth in de risotto zelfs met marsala dat gaat hier meestal mis.
Misschien ligt het er aan dat ik het net als de boullion bijvoeg.
Ook wij halen de rijst(meestal Spaans) bij de Turk bij gebrek aan beter.
pi_56282242
quote:
Op donderdag 24 januari 2008 19:34 schreef Thorical het volgende:
Misschien ligt het er aan dat ik het net als de boullion bijvoeg.
Wel als je daar de hoeveelheid mee bedoelt iig
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56282786
Bluezz, ben ook wel benieuwd naar jouw risotto, heb het nooit echt gegeten. Maar wil het wel proberen, en paddestoelen zijn sowieso
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')