quote:
Wie wordt de Dirk Scheringa van de Haaglanden?
ADO in de etalage
door RIEN MEIJER en HERMAN STAM
DEN HAAG – Te koop: ambitieuze probleemclub met nieuw stadion. Ideale ligging, nabij uitvalswegen. Over de prijs valt te onderhandelen. Het viel supporters en spelersgroep van ADO Den Haag deze maand rouw op hun dak, maar een echte verrassing kan het niet zijn dat hun club in de uitverkoop staat. Met kunst- en vliegwerk balanceert het Haagse voetbalbolwerk op het randje van de financiële afgrond en deze kunstgreep leek onvermijdelijk. Kortom: wie wil de Dirk Scheringa van de Haaglanden worden?
Tot gistermiddag 12.00 uur konden gegadigden een enveloppe met hun bod inleveren op ADO (Alles Door Oefening) Den Haag. Zeker negen personen vroegen het geheime informatiememorandum op. Interim-voorzitter John Arzbach zegt later deze week met ’een aantal serieuze partijen’ om de tafel te gaan zitten, omdat de verschillende biedingen volgens hem ’nogal uiteenlopen’. Wie de potentiële kopers zijn, blijft de grote vraag nu twee belangrijke gegadigden hebben bedankt voor de eer. „Daar kan ik geen mededeling over doen”, aldus Arzbach. Haast is evenwel geboden. „We zitten in zwaar weer, dus er moet wat gebeuren.”
Maar wat koop je precies? Blijkens het memorandum gaat het om de (volgens journalist en ADO-supporter Kees Jansma grotendeels uitgebluste) spelersgroep plus het deel van het stadion dat als bedrijfsruimte uitgebaat kan worden. En dat momenteel goeddeels leegstaat. Verder staat er een schuld uit van ¤6,5 miljoen aan de gemeente Den Haag en ruim ¤2 miljoen aan ingenieursbureau Hebema. Het ’sportieve gedeelte’ van de voetbaltempel aan het Prins Clausplein (tribune, kleedkamer en spelerstunnel) blijft eigendom van de gemeente.
Uit de papieren die deze krant heeft ingezien, kan worden opgemaakt dat de verkopende Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO) rekent op ten minste 10 miljoen euro. Eerder circuleerden in de media echter ook bedragen van 15 tot 17 miljoen euro. „Ik kan me niet voorstellen dat iemand op dit moment dat bedrag wil ophoesten”, zegt Mark van der Kallen, directeur van de Thieme GrafiMedia Groep en de gedoodverfde favoriet om de club te kopen. „De problemen op financieel en managementgebied zijn echt te groot. Maar als het wel gebeurt, kan de vlag uit.”
Volgens Henk Bres, voormalig voorzitter van de supportersvereniging van ADO, zou het zelfs ’een godswonder’ zijn als een geldschieter er nu in zou stappen. „We moeten iemand hebben met hart voor de club. Het type Dé Stoop.”
„Zo’n Van Ringelenstein (oud-voorzitter en tegenwoordig bestuurslid van SSO) redt je uit het water, maar belt vervolgens de ambulance niet”, gaat Bres verder. „Dat is dus geen hulp.” Over één ding is iedereen rond de club het wel eens: het vorige bestuur, onder leiding van John van Ringelenstein en met de bekende spelersmakelaar Rob Jansen als adviseur, heeft een veel te grote broek aangetrokken. Beiden wilden echter geen commentaar geven op de huidige situatie.
„In april was het zeker dat ADO niet meer in de eredivisie zou spelen”, zegt Hagenaar Gerard Slager, oud-voorzitter van werkgeversorganisatie van de profclubs. „Toch ging men ervan uit zeker 50 procent van de businessruimte te verhuren en 50 procent van de tickets in het nieuwe stadion te verkopen. En nu moet men op de blaren zitten.”
Ook Kees Jansma zag de bui aan het begin van dit seizoen al hangen. Naast de ’nogal hoog begrote’ toeschouwersaantallen wijst hij op de te forse salarissen voor ’oude bekende spelers’. „Bij spelers als Rick Hoogendorp en Pascal Bosschaart is de pijp leeg”, stelt hij vast.
Wat betreft de toekomst prediken beide prominente ADO-liefhebbers vooral bescheidenheid. Slager: „Er is een nieuw stadion neergezet vanuit het idee ’derde stad, derde club’. Maar ik ken ook mensen die zeggen ’derde stad, derde divisie’. In het betaald voetbal draait het om volume en kwaliteit. Als dat ontbreekt, vind je ook niet de sponsors die je wilt hebben.” ADO, met zijn imago van probleemclub, trekt volgens hem geen topsponsors aan.
Volgens Jansma moet de residentieclub ’rigoureus terug naar nul’. „Allereerst moeten ze het publiek duidelijk maken dat de tering naar de nering wordt gezet. De dure spelers moeten plaatsmaken voor jongens uit de klei. En je moet de zogeheten harde supporterskern durven weigeren.”
Het memorandum lijkt Jansma’s voorgevoel te bevestigen. Zo gaat ADO uit van promotie in het seizoen 2008/ 2009, handhaving in de drie volgende jaren en spiegelt de club zich aan eredivisieclubs als NAC, NEC en Sparta.
Van der Kallen stopte eind vorig jaar echter reeds acht ton in de club, omdat de salarissen van de spelers en het personeel niet meer betaald konden worden. Toch benadrukt de Rijswijker géén informatiepakket te hebben opgevraagd. Ook de tweede grote gegadigde, afvalkoning en Quote-miljonair Wim Zegwaard (die grond aan ADO verhuurt als parkeerplaats), zegt geen interesse te hebben. „Maar wat vandaag niet is, kan morgen nog komen. Daar heb ik zo’n memorandum niet voor nodig.”
Van der Kallen is slecht te spreken over de verkoopwijze. „Deze methode staat me niet aan. Maar pas op hoe je mij citeert, want voor je het weet denken mensen dat de financiële malaise me koud laat en dat is natuurlijk niet zo”, zegt Van der Kallen, die ’een paar stoelen’ heeft in het stadion.
Hij zou het geen probleem vinden als straks één man het bij ADO voor het zeggen krijgt. „Als het iemands eigen portemonnee is, wordt er beter op de centen gelet. Bij Scheringa zeurt er ook niemand over. En Van den Herik kreeg pas de hoon over zich heen toen de resultaten tegenvielen.” Arzbach sluit dit scenario evenmin uit. Wel zal de ADOvoorzitter in de komende gesprekken vragen naar de toekomstplannen van de kandidaat-kopers. „Het is uiteindelijk aan de nieuwe eigenaar of hij alleen op de troon gaat zitten of een raad van commissarissen aanstelt.”