FOK!forum / Culinesse à gogo / Kaasfondue
Curiosityzaterdag 12 januari 2008 @ 18:16
Ik had in mijn kerstpakket een complete fondue set incl kaas.
Dit hebben wij vandaag gegeten, en ach het smaakt, maar ik kan me voorstellen dat zelfgemaakt lekkerder is.
Dus ik zou zeggen kom maar op met die overheerlijke recepten voor kaasfondue.

En wat kan je zoal dippen in de kaas, behalve brood.

Mirjamzaterdag 12 januari 2008 @ 18:17
kaas fondue
kaas

champignons zijn ook lekker om erin te dopen
Curiosityzaterdag 12 januari 2008 @ 18:18
quote:
Op zaterdag 12 januari 2008 18:17 schreef MissyMirjaM het volgende:
kaas fondue
kaas

champignons zijn ook lekker om erin te dopen
Gewoon rauw?
Mirjamzaterdag 12 januari 2008 @ 18:19
quote:
Op zaterdag 12 januari 2008 18:18 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Gewoon rauw?
nee, ff opbakken in de koekenpan
motorbloempjezaterdag 12 januari 2008 @ 18:20
rauwe champignons kunnen ook best
charonzaterdag 12 januari 2008 @ 18:22
Jummie, Chäsefondue!

http://www.foodnews.ch/cooking/20_rezepte/Rezepte_Fondue.html

Appenzell voor mij
garfield_onlinezaterdag 12 januari 2008 @ 18:24
waar blijven die zwitserse recepten?
SiGNezaterdag 12 januari 2008 @ 18:28
Zelf maken is natuurlijk lekkerder maar er zijn ook merken kant-en-klare kaasfondue die heel erg in de buurt komen en erg lekker zijn.
Zelf haal ik tegenwoordig "Tiger" Kaasfondue bij de Jumbo (Rode verpakking, 400gram), die vind ik persoonlijk zelfs nog lekkerder dan die van Gerber die voorheen mijn favoriet was.

Bij de Jumbo hebben ze ook zakken met kaasfondue van 600gram, ik weet niet welk merk dat was, maar die smaakte ook heel erg goed.


Qua dippen kan je ook broccoli of witlof nemen, wortels zal ook wel kunnen, alle groenten die lekekr zijn met kaas in elk geval.
Zelf neem ik altijd gewoon een wit stokbroodje (Deli France, ook van de Jumbo)
simmuzaterdag 12 januari 2008 @ 18:34
zelf crostini's maken om te dippen, ook lekker. (voor de luilakjes onder ons: je kan ook gewoon witbrood beetje met olijfolie & kruiden besmeren en dan in de broodrooster stoppen)
Impala-neukerzaterdag 12 januari 2008 @ 18:37
-edit-

[ Bericht 90% gewijzigd door MissHobje op 12-01-2008 23:45:34 (reageer dan gewoon niet!) ]
charonzaterdag 12 januari 2008 @ 18:53
quote:
Op zaterdag 12 januari 2008 18:24 schreef garfield_online het volgende:
waar blijven die zwitserse recepten?
Ehm.. in de post boven je?
hilliebilliezaterdag 12 januari 2008 @ 19:46
Hier zijn volgens mij al verschillende topics over met wat te dippen en welke kaas het lekkerst is. Tenminste toen ik vorig jaar ging kaasfonduën heb ik daarin ideeën opgedaan.
uniekhoornzaterdag 12 januari 2008 @ 19:49
Nog nooit gedaan, binnenkort maar eens proberen, maar het lijkt me best wel saai??
Tinkepinkzaterdag 12 januari 2008 @ 20:20
Wij dippen meestal:
stukjes appel
stukjes komkommer
stukjes brood
stukjes aardappel
brocolli
andere groente
augurken (meer voor erbij)
ColdFeetzaterdag 12 januari 2008 @ 20:42
Peer en walnoot vind ik echt verrukkelijk Daarnaast in de oven geroosterde sjalotjes stukjes paprika, broccoli, bleekselderij, kleine gehaktballetjes... Vergeet ik nog wat?

Heb laatst brood-vrij gefondued, een van de eters heeft glutenintolerantie. En dat ging echt prima, haske lekker.
MissHobjezaterdag 12 januari 2008 @ 23:51
Poe welke kaas gebruik ik meestal...
Beetje edammer kaas, appenzeller en gewoon wat goede belegen kaas.
Vaak heb ik nog een restje blauwachtige kaas
Uiteraard wat witte wijn en een vers knoflook teentje, scheutje azijn of citroen ( evt. als je ervan houd een beetje room op eind erdoor) en een scheut kirsch.. ( is toch erg lekker) wat peper en wat verse peterselie
Vaak gebruik ik ook wat stukjes kaas die gewoon over zijn..

lekker dippen met verschillende soorten brood, fruitsoorten ala appel,druif,ananas, peer.
Diverse soorten groenten ( eigenlijk kan alles wat je lekker vind wel)
Stukjes aardappel, augurk, van die minimais kolfjes.
Geniet ze
Illyriazondag 13 januari 2008 @ 00:22
Idd, als je alleen met brood dipt kun je net zo goed een kaastosti maken, ben je sneller klaar
Curiosityzondag 13 januari 2008 @ 00:36
We hebben het nu gegeten als makkelijke zaterdag hap, maar wel met een kaas-uien stokbrood en gewoon stokbrood, maar champignons lijken me ook lekker.
DRIZZENzondag 13 januari 2008 @ 08:26
quote:
Op zaterdag 12 januari 2008 18:18 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Gewoon rauw?
Smoren met boter en knoflook en een beetje provencaalse kruiden......

Wij dippen ook wel met balletjes gehakt , ananas

KAASFONDUE
boriszzondag 13 januari 2008 @ 08:32
worteltjes

je kan veel meer dippen dan alleen brood
charonzondag 13 januari 2008 @ 10:07
quote:
Op zondag 13 januari 2008 08:32 schreef borisz het volgende:
worteltjes

je kan veel meer dippen dan alleen brood
Hetgeen echter nogal 'not done' is in Zwitserland. Jammer van de kaas ook.
ColdFeetzondag 13 januari 2008 @ 12:11
quote:
Op zondag 13 januari 2008 08:32 schreef borisz het volgende:
worteltjes

je kan veel meer dippen dan alleen brood
Dat lijkt mij dus echt zo vreselijk vies! Worteltjes en kaas is helemaal geen lekkere combi.
Curiosityzondag 13 januari 2008 @ 12:51
quote:
Op zondag 13 januari 2008 08:26 schreef DRIZZEN het volgende:

[..]

Smoren met boter en knoflook en een beetje provencaalse kruiden......

Wij dippen ook wel met balletjes gehakt , ananas

KAASFONDUE
Dat klinkt goed van die champignons en die gehaktballetjes ook.
motorbloempjezondag 13 januari 2008 @ 12:52
is (rauwe) rode paprika al genoemd?
boriszzondag 13 januari 2008 @ 13:24
quote:
Op zondag 13 januari 2008 12:52 schreef motorbloempje het volgende:
is (rauwe) rode paprika al genoemd?
ook
Krlnzondag 13 januari 2008 @ 14:31
stukjes rookvlees rond je brood draaien en dan dippen is ook lekker!

en lekker royaal met kirch zijn, jum, heb er nu alweer zin in!!!
Mirjamzondag 13 januari 2008 @ 16:09
quote:
Op zondag 13 januari 2008 10:07 schreef charon het volgende:

[..]

Hetgeen echter nogal 'not done' is in Zwitserland. Jammer van de kaas ook.
ik moet zeggen dat ik het juist het lekkerst vind om met lekker brood te dippen
Olezondag 13 januari 2008 @ 17:23
Je kunt die kant en klaar fondue ook opleuken met blauwe kaas, of boursin, of gorgonzola..

altijd goed als basis!
SiGNezondag 13 januari 2008 @ 18:00
quote:
Op zondag 13 januari 2008 14:31 schreef Krln het volgende:
stukjes rookvlees rond je brood draaien en dan dippen is ook lekker!

en lekker royaal met kirch zijn, jum, heb er nu alweer zin in!!!
nu je het zegt, spek of gerookte ham zal ook best lekker zijn erbij..

En een kerk in de fondue is een tikje lastig maar ik ben het met je eens, royaal zijn met Kirsch.
Knoflook en peper ontbreekt bij mij ook nooit.
Chokememaandag 14 januari 2008 @ 02:30
Moet er nou per se witte wijn in of ?? Het lijkt me wel interessant maar ik hou totaal niet van wijn.
Of is het dan niks bijzonders meer maar gewoon een bak gesmolten kaas
SiGNemaandag 14 januari 2008 @ 14:36
Witte wijn geeft een beetje een zuurtje aan de smaak en het hoort er eigenlijk wel in.
Vaak wordt er voor kinderen appelsap ipv. wijn gebruikt (terwijl de alcohol toch vervliegt)
Lindytjemaandag 14 januari 2008 @ 14:42
Altijd standaard met een lekker donkerbruin afbakbrood en rauwe bloemkool!! Eventjes in het pannetje laten staan, die bloemkool, zodat 'ie warm wordt...
Sudderpotmaandag 14 januari 2008 @ 16:29
Wij eten vrijwel altijd de klassieker: emmenthaler en gruyere. En dan met witte wijn en een scheut kirsch en lekker brood: tomatenbroodjes of olijfbroodjes of allebei!
Davidmaandag 14 januari 2008 @ 17:04
quote:
Op maandag 14 januari 2008 02:30 schreef Chokeme het volgende:
Moet er nou per se witte wijn in of ?? Het lijkt me wel interessant maar ik hou totaal niet van wijn.
Of is het dan niks bijzonders meer maar gewoon een bak gesmolten kaas
niks moet, ik denk dat voor de structuur het wel belangrijk is dat er EEN vocht in gaat. Als je absoluut geen wijn wilt kun je het proberen met gewone melk maar dan heb je natuurlijk niet zo'n echte kaasfondue-smaak.
Dandelionmaandag 14 januari 2008 @ 17:08
Ipv wijn heb ik er van het weekend Duvel ingedaan. Prima van smaak!
simmumaandag 14 januari 2008 @ 17:18
zeg, maar even ter afwisseling: wat vinden de mensen hier dan van raclette?
Mirjammaandag 14 januari 2008 @ 17:23
kun je ook rode wijn in je kaasfondue mikken?
Davidmaandag 14 januari 2008 @ 18:26
quote:
Op maandag 14 januari 2008 17:23 schreef MissyMirjaM het volgende:
kun je ook rode wijn in je kaasfondue mikken?
Dat lijkt me erg lekker eerlijk gezegd
Mirjammaandag 14 januari 2008 @ 18:39
ga het gewoon proberen
ik ga strakjes kaasfonduën
heb walnoten gehaald, peer, meergranenstokbrood, en ben nu champignons aan het opbakken, met een teentje knoflook
feest in m'n eentje
Muckmaandag 14 januari 2008 @ 19:10
ik ben alleen bang dat de kleur wat vreemd wordt als je rode wijn gebruikt....
Mirjammaandag 14 januari 2008 @ 19:55
het was een tikje roze fondue
maar lekker
Duderinnetjemaandag 14 januari 2008 @ 20:03
quote:
Op maandag 14 januari 2008 17:18 schreef simmu het volgende:
zeg, maar even ter afwisseling: wat vinden de mensen hier dan van raclette?
Wat is dat eigenlijk precies?
Sannemaandag 14 januari 2008 @ 20:08
quote:
Op maandag 14 januari 2008 17:18 schreef simmu het volgende:
zeg, maar even ter afwisseling: wat vinden de mensen hier dan van raclette?
Heerlijk tijdens wintersport!!

Maar ik zie het thuis niet zo gebeuren, het is nogal groot zo'n halve kaas.

Duderinnetjemaandag 14 januari 2008 @ 20:12
Maar wat doe je daar dan mee Sanne?
Dat schraap je af en eet je met brood of zo?
Sannemaandag 14 januari 2008 @ 20:16
Ik heb het in een restaurant gegeten, er stond een bediende bij die de hele tijd met die kaas in de weer was. Schraapte er gesmolten kaas af, die kregen wij op een bordje. En dan dippen met brood, groente en verrassend lekker: aardappeltjes in hun schil.
Duderinnetjemaandag 14 januari 2008 @ 20:23
quote:
Op maandag 14 januari 2008 20:16 schreef Sanne het volgende:
Ik heb het in een restaurant gegeten, er stond een bediende bij die de hele tijd met die kaas in de weer was. Schraapte er gesmolten kaas af, die kregen wij op een bordje. En dan dippen met brood, groente en verrassend lekker: aardappeltjes in hun schil.
Oeh, klinkt wel lekker
GebakkenEimaandag 14 januari 2008 @ 20:27
Kaasfondue is lekker. Gebakken eieren met kaas zijn ook lekker. Er zijn ook dingen die niet lekker zijn, die noem ik vies. Doperwten bijvoorbeeld.
simmudinsdag 15 januari 2008 @ 09:46
quote:
Op maandag 14 januari 2008 20:08 schreef Sanne het volgende:

[..]

Heerlijk tijdens wintersport!!

Maar ik zie het thuis niet zo gebeuren, het is nogal groot zo'n halve kaas.

[ afbeelding ]
oh, ik heb thuis een raclette achtig ding (het heet raclette). is een soort gourmetding, maar dan met de pannetjes *onder* de gril. bij de kaasboer kan je raclettekaas kopen, en dan kan je dus thuis ook raclette doen

beetje (voorgekookte) aardappelschijfjes in het pannetje, raclettekaas erop, en onder het grilding. augurkjes erbij: jumjum!
Oxyligendinsdag 15 januari 2008 @ 10:39
quote:
Op maandag 14 januari 2008 02:30 schreef Chokeme het volgende:
Moet er nou per se witte wijn in of ?? Het lijkt me wel interessant maar ik hou totaal niet van wijn.
Of is het dan niks bijzonders meer maar gewoon een bak gesmolten kaas
Tomaten-kaas fondue is ook erg lekker. En ik maak het meestal af met cognac.
Reintjedinsdag 15 januari 2008 @ 16:22
Raclette is inderdaad zwáár lekker met een goeie kaas, ik heb het 2 keer in frankrijk gedaan en voor mij is dat ook één van de vakantiecharmes met wintersport.

Qua kaasfondue: Peertjes zijn inderdaad briljant, en inderdaad knoflookbroodjes en gegaarde kleine krieltjes.
octopussydinsdag 15 januari 2008 @ 19:47
Kaasfondue
-met stukjes gerookte kip
-champignons
-ciabatta
-gebakken aardappeltjes
-olijven (al vind ik dat zelf niet zo lekker)
Chokemedinsdag 15 januari 2008 @ 23:46
Van het weekend maar ff uit proberen klinkt wel goed allemaal
hannekethemasterwoensdag 16 januari 2008 @ 00:08
hmm 2 weken terug jaarclubweekend gehad en ook weer eens kaasfondue gegeten, was weer lang geleden. blijft toch enorm lekker vooral met rood wijntje
Lindytjevrijdag 18 januari 2008 @ 17:17
Jaa!! Vanavond kaasfondue!
SiGNevrijdag 18 januari 2008 @ 22:56
Heb vanavond ook Kaasfondue gegeten, erg lekker weer.
Ingrediënten:
Tiger kaasfondue
beetje peper (knoflook per ongeluk vergeten)
Beetje Kirsch
Deli France Grande baguette
en dit keer een roséetje (Zuid-afrikaans, goedgevonden is de naam)

De rosé smaakte er best goed bij, zeker toen ie wat warmer was geworden.
Maar normaal hebben we er een witte Argento bij en die smaakt toch lekkerder erbij.

[ Bericht 4% gewijzigd door SiGNe op 19-01-2008 02:32:22 (Kirsch vergeten) ]
motorbloempjezaterdag 19 januari 2008 @ 01:15
kon 'm helaas niet meenemen, maar nu komt hij 8 februari met mijn moeder en haar auto mijn kant op: een kaasfondue, gehad van mijn tante

dan voor het eerst kaasfonduen ben benieuwd
Lindytjezaterdag 19 januari 2008 @ 01:17
quote:
Op zaterdag 19 januari 2008 01:15 schreef motorbloempje het volgende:
kon 'm helaas niet meenemen, maar nu komt hij 8 februari met mijn moeder en haar auto mijn kant op: een kaasfondue, gehad van mijn tante

dan voor het eerst kaasfonduen ben benieuwd
Oeh!! Jeuj!! En smikkelen zul je!!
SiGNezaterdag 19 januari 2008 @ 02:33
Vergeet de kirsch niet (klein scheutje, eetlepel ofzo)

Overigens is een beetje geraspte nootmuskaat ook erg lekker om er in te doen (was ik ook vergeten om er in te doen)
Pitbullekezaterdag 19 januari 2008 @ 13:42
Jongens, jongens, wat klinkt dit toch allemaal lekker zeg. Leuke dipideetjes: ik ga binnenkort ook maar eens kaasfonduen
GateWayXzaterdag 19 januari 2008 @ 14:13
ook lekker i.p.v. alleen maar brood :
- Ananas
- Kleine tomaatjes
- van die party knakworstjes (kleintjes dus)
MizzEnroemaandag 21 januari 2008 @ 18:41
Volgend recept vind ik erg lekker.

Recept Zwitserse Fondue:
Ingrediënten:
Per persoon ongeveer 200 gr kaas
50 - 70 % Gruyère (liefst rode)
20 - 40 % Appenzeller
5-20 % Emmentaler
1 schijfje raclette-kaas
1 teentje knoflook
3 sharlottes
150 ml droge witte wijn per persoon (appenzeller)
kirschwasser
maïzena
zwarte peper
cayennepeper
nootmuskaat
paprikapoeder
1 dag oud stokbrood

Bereiding:
Wrijf de cacquelon in met het knoflookteentje. Snijd de sharlottes doormidden. Verhit de wijn in de cacquelon, op het fornuis. Snijd het knoflookteentje klein en voeg dit toe aan de wijn. Voeg de sharlottes toe. Rasp de kaas en voeg het beetje bij beetje toe aan de wijn. Zorg ervoor dat de kaas gaat koken. Los wat maïzena op in een beetje wijn en voeg dit toe aan de kaas. Laat de kaas weer koken. Voeg wat cayenne-, zwarte peper, nootmuskaat en een beetje paprikapoeder toe en haal de cacquelon van het fornuis. Voeg wat kirschwasser toe. Eet de kaasfondue bijvoorbeeld met stukjes stokbrood. De sharlottes kunnen op een gegeven moment ook gegeten worden.
zquingzaterdag 1 maart 2008 @ 17:05
ik ga zomenteen voor de eerste keer in mn leven kaasfonduen, hoop dat 't wat wordt
Mirjamzaterdag 1 maart 2008 @ 19:53
quote:
Op zaterdag 1 maart 2008 17:05 schreef zquing het volgende:
ik ga zomenteen voor de eerste keer in mn leven kaasfonduen, hoop dat 't wat wordt
wat heb je allemaal in de kaas gestopt?
Olezaterdag 1 maart 2008 @ 20:43
Voor beginners is het altijd handig om als basis een pak kant en klaar fondue te nemen,
en dan aanvullen met bijvoorbeeld roquefort, of blauwe kaas, of wat je maar in huis hebt. (en wijn natuurlijk, beetje peper, knoflook etc etc)
zquingzaterdag 1 maart 2008 @ 20:50
quote:
Op zaterdag 1 maart 2008 19:53 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

wat heb je allemaal in de kaas gestopt?
gewoon kaas, beetje zout peper en wat petersele. En om te dippen alleen maar brood
Mirjamzaterdag 1 maart 2008 @ 21:10
quote:
Op zaterdag 1 maart 2008 20:50 schreef zquing het volgende:

[..]

gewoon kaas, beetje zout peper en wat petersele. En om te dippen alleen maar brood
ik bedoelde om te dippen ja
en brood is echt het lekkerste vind ik
Lindytjezaterdag 1 maart 2008 @ 22:41
Heb vanavond ook weer kaasfondue gegeten, onder het genot van Idols. Met een lekker donkerbruin stokbrood en stukjes rauwe bloemkool. Blijft toch het lekkerst!