Aventura | zondag 6 januari 2008 @ 14:12 |
Ik citeer:quote: | |
Aventura | zondag 6 januari 2008 @ 14:13 |
Ik heb nu deze aan 't pruttelen (volgens mij komt die uit een van de vorige deeltjes): Boeuf Bourguignon Ingrediënten: 900 g riblappen (of runderlappen) -> Geen magere! 25 g boter 1/2 duobakje magere spekreepjes 1 runderschenkel met been (optioneel) 2 uien, in stukjes 1/2 fles volle rode wijn 1 winterpeen, in kleine blokjes 2 stengels selderij, in stukjes 2 eetlepels bloem 1/2 liter bouillon (ik maak 'm zelf met een blokje) 1 potje zilveruitjes 3 laurierblaadjes 3 theelepels gedroogde tijm (of 5 takjes verse tijm) 5 teentjes knoflook, gepeld en geplet 1-2 gedroogde chilipepertjes 1 bak champignons (250 gram) 1 a 2 ansjovis paar cherrytomaatjes, of grote tomaat, of lepeltje tomatenpuree Voorbereiden (max. 1 dag tevoren): Runderlappen in dobbelstenen snijden. In grote braadpan boter smelten en spekjes krokant bakken. Spekjes met schuimspaan uit pan nemen en in bakvet blokjes rundvlees rondom bruinbakken. Vlees uit pan nemen en in zelfde bakvet ui zachtjes bakken. Bloem erover strooien en even meebakken. Wijn en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Zilveruitjes in vergiet afspoelen met water. Vleesblokjes, spekjes en runderschenkel in pan terugdoen. Zilveruitjes, de in stukjes gesneden winterpeen en selderijstengels erdoor scheppen. Ansjovis en tomaat toevoegen (Dit proef je niet, beiden werken als smaakversterkers!) Laurier en tijm met knoflook in pan doen en chilipepertjes erboven verkruimelen. Pan op zeer laag vuur zetten. Deksel erop leggen en nog minstens 3 uur laten sudderen. Af en toe omscheppen. Bereiden Stoofpot eventueel opnieuw opwarmen. Laatste halfuur champignons meestoven. Knoflook, laurier en kruidentakjes verwijderen. Schenkel uit pan nemen, vlees dat eraan zit in kleine blokjes snijden en terugdoen in pan. | |
AKnynke | zondag 6 januari 2008 @ 15:15 |
Bij mij pruttelt nu mijn favoriet, simpel maar lekker: 600 gram doorregen runderlappen 3 eetlepels olijfolie zout versgemalen peper 50 gram magere spekreepjes 1/2 zakje provencaalse kruidenmix (30g) 1 sinaasappel 1 grote ui 3 tenen knoflook 1 tablet vleesbouillon 750 gram aardappelpartjes 100 gram zwarte olijven (z pit) BereidenVlees in repen van 5cm snijden. In braadpan in olie bakken (ca 5 min) zout en peper toevoegen. spekreepjes erbij en ca. 3 min. meebakken. Ui en knoflook erbij 2 min. zachtjes meebakken. Bouiilon tablet verkruimelen en prov.kruiden erbij. Water langs de rand erbij tot het vlees net onder staat. SInaasappelrasp erbij Deksel erop en op een heel laag pitje (vlamverdeler) 2 1/4 uur gaarstoven Olijven en aardappelpartjes erbij en nog 10 min. meeverwarmen. (serveren met brood) | |
n0a | zondag 6 januari 2008 @ 16:40 |
Van gisteren: Paardenstoofvlees ![]() Halve kilo paardenpoulet 2 tot 3 eetlepels bloem 1 grote ui Theelepel tijm 2 laurierbladeren 4 kruidnagels 5 jeneverbessen Afgestreken eetlepel rietsuiker 2 eetlepels appelstroop (naar smaak) Maïzena om te binden 1 flesje Hertog jan Prestige 1 blokje runderbouillon 1 blokje kippenbouillon 1 glas water Voor dit recept heb ik alles eerst in een anti-aanbak steelpan gebakken. De ui in niet al te kleine stukjes (anders verdwijnt het helemaal) goudgeel aanfruiten in boter. Dit in de stoofpan gooien samen met tijm, laurier, kruidnagel, jeneverbessen, suiker. De bloem over het paardenvlees strooien en in kleine porties aanbraden in de steelpan in olie. Laat het vlees echt bakken en niet stoven. Vlees in de stoofpan gooien. Bouillonblokjes en water in de steelpan en de pan deglaceren. Als alles is opgelost het bier erbij schenken. Als dit een beetje op temperatuur is in de stoofpan gooien. Stoofpan op het vuur zetten. Aan de kook brengen. 1 eetlepel stroop erbij doen en doorroeren, peper en zout erbij. Nu ongeveer 2 uurtjes stoven op een laag vuur met deksel half op de pan, om de zoveel tijd doorroeren. Na deze 2 uur de saus proeven en naar smaak meer stroop toevoegen. Nog een uurtje laten staan. Afmaken met maïzena. Hoeveelheden zijn op het gevoel tot stand gekomen. Zorg er in ieder geval voor dat het vlees onder de vloeistof staat. --------------- Mijn lekkerste stoofvlees tot nu toe. Nooit eerder paardenvlees gebruikt voor een stoofpotje. Ik kan nu zelf lekker friet stoofvlees maken. Hoef niet meer te wachten tot ik weer eens in Maastricht ben. Hou toch meer van vlaamsstoofvlees dan van zoervleis. | |
Muck | zondag 6 januari 2008 @ 16:41 |
kolere wat gaan jullie hard! een deel drie alweer! ![]() ik neem ze mee naar het kookboek jongens ![]() | |
sanger | zondag 6 januari 2008 @ 19:51 |
Sinds kerst beschikken wij over deze:![]() Nu kunnen we oefenen op de door jullie geprezen recepten ![]() | |
Sudderpot | maandag 7 januari 2008 @ 16:38 |
[quote]Op zondag 6 januari 2008 14:13 schreef Aventura het volgende: Ik heb nu deze aan 't pruttelen (volgens mij komt die uit een van de vorige deeltjes): Die is zoooo lekker! Het recept heb ik al verschillende keren uitgedeeld aan eetgasten. ![]() ![]() | |
Quispi | woensdag 9 januari 2008 @ 16:32 |
Een stoofpottentopic ![]() Dit is mijn eindresultaat van gisteren: ![]() Een lekkere zoete stoof met kersen en kriek!! | |
ColdFeet | woensdag 9 januari 2008 @ 16:43 |
En het recept? ![]() | |
Koningin | donderdag 10 januari 2008 @ 13:37 |
He, een nieuw topic! Die laatste ziet er wel lekker uit ja! | |
Quispi | donderdag 10 januari 2008 @ 14:40 |
quote: Vorig jaar heb ik het recept ergens gevonden, maar ik ben het helaas kwijtgeraakt. Ik maak het nu 'op gevoel' dus de precieze hoeveelheden weet ik helaas niet meer... - Een grote verpakking rundlappen - Een grote rode ui (of 2 middelgrote) - 2 laurierblaadjes - 3 kruidnagels - 2 takjes tijm - 2 eetlepels bruine suiker - 2 flesjes Kriek - 2 witte sneetjes zonder korst - franse mosterd - een pot kersen (uitgelekt) Het rundvlees in grote stukken snijden en even aanbakken in de pan. Vervolgens de gesnipperde ui toevoegen en even glazig bakken. Kriek toevoegen evenals de laurier, kruidnagels, tijm en suiker. Vervolgens een paar uur laten sudderen. Na een paar uur kun je de sneetjes brood besmeerd met mosterd toevoegen en vervolgens laat je het geheel nog lekker een paar uur sudderen to het vlees uit elkaar begint te vallen. Op het laatste moment voeg je een pot uitgelekte kersen toe en verwarm je deze nog even mee. Je kunt natuurlijk de hoeveelheid kruiden en suiker naar eigen inzicht aanpassen, maar dit is hoe ik hem maak. Ik hou namelijk wel van zoet!! ![]() | |
Koningin | donderdag 10 januari 2008 @ 15:33 |
Ik denk dat ik die dit weekend ga proberen. | |
cinnamongirl | vrijdag 11 januari 2008 @ 09:21 |
Die Boeuf van Aventura heb ik ooit gepost. Ik heb hem ook aan gasten geserveerd en hij wordt supergoed ontvangen altijd!!! Ik gooi er altijd wijn bij omdat zuur het vlees heel zacht maakt. En tomaat, of tomatenpuree voor de umami! | |
Koningin | vrijdag 11 januari 2008 @ 09:43 |
quote:Nou, mijn man dacht er anders over ![]() Die vind het hele zoete gebeuren niet lekker.... | |
#ANONIEM | vrijdag 11 januari 2008 @ 13:23 |
deeltje 3 alweer ![]() sorry weet even geen betere tvp ![]() | |
MissHobje | vrijdag 11 januari 2008 @ 13:29 |
ik ga vanaaf ook een stoofje pruttelen ![]() Heb anders de komende 4 dagen niets te eten op het werk.. dan is dit wel heel handig voedsel ![]() | |
DarkElf | vrijdag 11 januari 2008 @ 15:04 |
Stoofpot! Goed idee voor binnenkort |