abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 6 januari 2008 @ 14:12:03 #1
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_55822425
Ik citeer:
quote:
Op dinsdag 26 december 2006 23:14 schreef Duderinnetje het volgende:
Mensen, vrienden, onbekenden,

Wat ziet mijn oog??? Geen stoofpottentopic in CUL?! Schande!
Vandaar nu eentje.

Och stoofpotten... Ik kan er wel om janken zo dol ben ik erop. Het eten ervan, maar ook de bereiding! Die geur die doordringt tot in elke porie van het huis. Het zacht gepruttel op het fornuis. Het Urenlang Roeren in een Grote Zware Pan met Grote Stukken Weerbarstig Vlees en Hompen Ui en Takkenbossen Kruiden. Ik word er zo tja... óér van. Dan wil ik een schort! Pollepels! Kindermonden om te voeden! Een man die houthakt! Mijn haar in een knot en weldadige hangborsten in een boerse blommenjurk!


Zelf heb ik een stoofpottenrepertoire van 1 stuks. Beschamend schamel voor zo\\\'n stoofpotoervrouw als ik, dat realiseer ik mij terdege. Dus: post allen uw recept!

Het mijne:

Veel Vlees (runderlappen od.), in grote stukken
Twee uien, in grote stukken
Twee tenen knoflook, doormidden
1 forse winterwortel
1 courgette
Tijm, selderij, peterselie
Mosterd, een paar eetlepels
Twee flesjes bier (oud bruin, Duvel, wat je wilt)
Suiker, een paar eetlepels
Een scheut azijn
Laurier, acht blaadjes
Kruidnagelen, drie stuks
Paar jeneverbessen
Kleine aardappeltjes
Peper uit de molen
Zout

Vlees kort aanbraden, en voldoende bier toevoegen. Uien, knoflook, alle kruiden, mosterd, suiker en azijn erbij en de boel een uur laten sudderen (op een echte sudderpit/in de oven). Dan de schijven wortel toevoegen en evt. nog wat bier erbij doen. Na weer een uur schijven courgette erbij doen. Ten slotte de aardappeltjes op de stoofpot leggen en het geheel nog twintig minuten tot een half uur door laten garen. Eet smakelijk

Zie ook: Het Grote Stoofpotten Topic
Als je van stoofpotten houdt, lees deel 1 dan zeker even door! Het staat vol met zalige recepten!
  zondag 6 januari 2008 @ 14:13:33 #2
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_55822461
Ik heb nu deze aan 't pruttelen (volgens mij komt die uit een van de vorige deeltjes):

Boeuf Bourguignon

Ingrediënten:

900 g riblappen (of runderlappen) -> Geen magere!
25 g boter
1/2 duobakje magere spekreepjes
1 runderschenkel met been (optioneel)
2 uien, in stukjes
1/2 fles volle rode wijn
1 winterpeen, in kleine blokjes
2 stengels selderij, in stukjes
2 eetlepels bloem
1/2 liter bouillon (ik maak 'm zelf met een blokje)
1 potje zilveruitjes
3 laurierblaadjes
3 theelepels gedroogde tijm (of 5 takjes verse tijm)
5 teentjes knoflook, gepeld en geplet
1-2 gedroogde chilipepertjes
1 bak champignons (250 gram)
1 a 2 ansjovis
paar cherrytomaatjes, of grote tomaat, of lepeltje tomatenpuree

Voorbereiden
(max. 1 dag tevoren): Runderlappen in dobbelstenen snijden. In grote
braadpan boter smelten en spekjes krokant bakken. Spekjes met
schuimspaan uit pan nemen en in bakvet blokjes rundvlees rondom
bruinbakken. Vlees uit pan nemen en in zelfde bakvet ui zachtjes
bakken. Bloem erover strooien en even meebakken. Wijn en bouillon
toevoegen en aan de kook brengen. Zilveruitjes in vergiet afspoelen
met water. Vleesblokjes, spekjes en runderschenkel in pan terugdoen.
Zilveruitjes, de in stukjes gesneden winterpeen en selderijstengels
erdoor scheppen. Ansjovis en tomaat toevoegen (Dit proef je niet,
beiden werken als smaakversterkers!) Laurier en tijm met knoflook in
pan doen en chilipepertjes erboven verkruimelen. Pan op zeer laag vuur
zetten. Deksel erop leggen en nog minstens 3 uur laten sudderen. Af en
toe omscheppen.

Bereiden
Stoofpot eventueel opnieuw opwarmen. Laatste halfuur champignons
meestoven. Knoflook, laurier en kruidentakjes verwijderen. Schenkel
uit pan nemen, vlees dat eraan zit in kleine blokjes snijden en
terugdoen in pan.
  zondag 6 januari 2008 @ 15:15:23 #3
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_55823751
Bij mij pruttelt nu mijn favoriet, simpel maar lekker:
600 gram doorregen runderlappen
3 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen peper
50 gram magere spekreepjes
1/2 zakje provencaalse kruidenmix (30g)
1 sinaasappel
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 tablet vleesbouillon
750 gram aardappelpartjes
100 gram zwarte olijven (z pit)
BereidenVlees in repen van 5cm snijden. In braadpan in olie bakken (ca 5 min) zout en peper toevoegen. spekreepjes erbij en ca. 3 min. meebakken.

Ui en knoflook erbij 2 min. zachtjes meebakken.

Bouiilon tablet verkruimelen en prov.kruiden erbij.

Water langs de rand erbij tot het vlees net onder staat.

SInaasappelrasp erbij

Deksel erop en op een heel laag pitje (vlamverdeler)

2 1/4 uur gaarstoven

Olijven en aardappelpartjes erbij en nog 10 min. meeverwarmen.

(serveren met brood)
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_55825806
Van gisteren:

Paardenstoofvlees ala n0a

Halve kilo paardenpoulet
2 tot 3 eetlepels bloem
1 grote ui
Theelepel tijm
2 laurierbladeren
4 kruidnagels
5 jeneverbessen
Afgestreken eetlepel rietsuiker
2 eetlepels appelstroop (naar smaak)
Maïzena om te binden
1 flesje Hertog jan Prestige
1 blokje runderbouillon
1 blokje kippenbouillon
1 glas water

Voor dit recept heb ik alles eerst in een anti-aanbak steelpan gebakken.

De ui in niet al te kleine stukjes (anders verdwijnt het helemaal) goudgeel aanfruiten in boter. Dit in de stoofpan gooien samen met tijm, laurier, kruidnagel, jeneverbessen, suiker.

De bloem over het paardenvlees strooien en in kleine porties aanbraden in de steelpan in olie. Laat het vlees echt bakken en niet stoven. Vlees in de stoofpan gooien.

Bouillonblokjes en water in de steelpan en de pan deglaceren. Als alles is opgelost het bier erbij schenken. Als dit een beetje op temperatuur is in de stoofpan gooien.

Stoofpan op het vuur zetten. Aan de kook brengen. 1 eetlepel stroop erbij doen en doorroeren, peper en zout erbij. Nu ongeveer 2 uurtjes stoven op een laag vuur met deksel half op de pan, om de zoveel tijd doorroeren. Na deze 2 uur de saus proeven en naar smaak meer stroop toevoegen. Nog een uurtje laten staan. Afmaken met maïzena.

Hoeveelheden zijn op het gevoel tot stand gekomen. Zorg er in ieder geval voor dat het vlees onder de vloeistof staat.

---------------

Mijn lekkerste stoofvlees tot nu toe. Nooit eerder paardenvlees gebruikt voor een stoofpotje. Ik kan nu zelf lekker friet stoofvlees maken. Hoef niet meer te wachten tot ik weer eens in Maastricht ben. Hou toch meer van vlaamsstoofvlees dan van zoervleis.
  zondag 6 januari 2008 @ 16:41:13 #5
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_55825833
kolere wat gaan jullie hard! een deel drie alweer!
ik neem ze mee naar het kookboek jongens
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  zondag 6 januari 2008 @ 19:51:11 #6
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_55830388
Sinds kerst beschikken wij over deze:



Nu kunnen we oefenen op de door jullie geprezen recepten
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_55851127
[quote]Op zondag 6 januari 2008 14:13 schreef Aventura het volgende:
Ik heb nu deze aan 't pruttelen (volgens mij komt die uit een van de vorige deeltjes):

Die is zoooo lekker! Het recept heb ik al verschillende keren uitgedeeld aan eetgasten.
pi_55900705
Een stoofpottentopic

Dit is mijn eindresultaat van gisteren:



Een lekkere zoete stoof met kersen en kriek!!
pi_55900960
En het recept?
pi_55922098
He, een nieuw topic!
Die laatste ziet er wel lekker uit ja!
pi_55923899
quote:
Op woensdag 9 januari 2008 16:43 schreef ColdFeet het volgende:
En het recept?

Vorig jaar heb ik het recept ergens gevonden, maar ik ben het helaas kwijtgeraakt. Ik maak het nu 'op gevoel' dus de precieze hoeveelheden weet ik helaas niet meer...

- Een grote verpakking rundlappen
- Een grote rode ui (of 2 middelgrote)
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 flesjes Kriek
- 2 witte sneetjes zonder korst
- franse mosterd
- een pot kersen (uitgelekt)

Het rundvlees in grote stukken snijden en even aanbakken in de pan. Vervolgens de gesnipperde ui toevoegen en even glazig bakken. Kriek toevoegen evenals de laurier, kruidnagels, tijm en suiker. Vervolgens een paar uur laten sudderen. Na een paar uur kun je de sneetjes brood besmeerd met mosterd toevoegen en vervolgens laat je het geheel nog lekker een paar uur sudderen to het vlees uit elkaar begint te vallen. Op het laatste moment voeg je een pot uitgelekte kersen toe en verwarm je deze nog even mee.

Je kunt natuurlijk de hoeveelheid kruiden en suiker naar eigen inzicht aanpassen, maar dit is hoe ik hem maak. Ik hou namelijk wel van zoet!!
pi_55925279
Ik denk dat ik die dit weekend ga proberen.
pi_55943651
Die Boeuf van Aventura heb ik ooit gepost. Ik heb hem ook aan gasten geserveerd en hij wordt supergoed ontvangen altijd!!!

Ik gooi er altijd wijn bij omdat zuur het vlees heel zacht maakt. En tomaat, of tomatenpuree voor de umami!
pi_55944008
quote:
Op donderdag 10 januari 2008 15:33 schreef Koningin het volgende:
Ik denk dat ik die dit weekend ga proberen.
Nou, mijn man dacht er anders over
Die vind het hele zoete gebeuren niet lekker....
pi_55949248
deeltje 3 alweer

sorry weet even geen betere tvp
  vrijdag 11 januari 2008 @ 13:29:03 #16
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_55949400
ik ga vanaaf ook een stoofje pruttelen
Heb anders de komende 4 dagen niets te eten op het werk.. dan is dit wel heel handig voedsel
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_55951880
Stoofpot! Goed idee voor binnenkort
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')