quote:
Op vrijdag 4 januari 2008 12:53 schreef Basp1 het volgende:[..]
Ik heb hier op mijn buro een een proefstukje van die lasersnijder liggen. Op de afgelopen K2007 stonden ze. Dit stukje heb ik live zien snijden en ik zie hier echt geen in of uitloop van de laser zitten. Maar daarom zei ik ook al het moet wel acrylglas zijn. Ik zag er hier op mijn werk wel een mogelijkhied voor om toe te passen maar je kunt helaas met die machine bijna geen andere kunststof als acrylglas bewerken.
Qau kosten van die lasermachine zal het wel niet veel ontlopen met een watersnijder. En ook qau bewerkingstijd niet.
Qau kleinste freesjes die ik hier heb liggen die hebben een diameter van 0.4 mm, daarmee kom ik niet diep in het matriaal mee. Als het matriaal wat ik moet verspanen maar dun genoeg is zal ik de diameter van die waterstraal wel kunnen benaderen.

Als ze op een beurs dit jaar stonden is dit een vrij nieuwe machine lijkt me, aanschaf kosten zullen dan wel maximaal zijn natuurlijk. Logisch dat de uurprijs dan ook maximaal is. Watersnijden is al een oudere techniek en is al een stuk goedkoper geworden daardoor.
Bewerkingstijd zal zelfs lager liggen bij een lasersnijder (ligt puur aan het materiaal, want hout of andere kunststoffen is gelijk onmogelijk) maar bij een lasersnijder heb je absoluut een maximum aan dikte. Watersnijder kan zelfs door 100mm dik materiaal. Al wordt het dan wel iets minder exact.
Nadeel van een frees 0,4 mm is inderdaad dat je niet diep in het materiaal komt, dan wordt het zo'n "het kan wel maar handig is het niet" verhaal

.