Sorry ik denk niet dat dat werktquote:Op dinsdag 1 januari 2008 17:02 schreef RemcoDelft het volgende:
Lijkt me niet dat een bedrijf z'n dure CNC-frees snel beschikbaar zal stellen voor je puzzel...
Om je toch op weg te helpen, wat dacht je hiervan?
[ afbeelding ]
Hoeft niet hoor, als je het kanquote:Op dinsdag 1 januari 2008 17:06 schreef vogelhuisje het volgende:
[..]
Sorry ik denk niet dat dat werkt![]()
te onnouwkeurig.
Als je een CNC-freesmachinewerker kent, zou je het via hem of haar kunnen proberen. Anders moet je eens een metaalbewerkingsbedrijf binnen lopen of bellen. Vragen of ze ook particuliere opdrachten doen. Al lijkt het me stervensduur, want zo'n machine kost een fortuin in aanschaf, onderhoud en bediening.quote:Op dinsdag 1 januari 2008 17:06 schreef vogelhuisje het volgende:
[..]
Sorry ik denk niet dat dat werkt![]()
te onnouwkeurig.
Mijn puzzel is 3 dementionaal en dus verschillende hoeken. en alle stukken moeten identiek zijnquote:Op dinsdag 1 januari 2008 17:31 schreef robber57 het volgende:
Te on-nauwkeurig?
Dat vind ik knap want als je nl een puzzel maakt uit 1 plaat hout/kunstof met een figuurzaag (DE methode) dan kun je doen wat je wilt, zo schots en scheef zagen als je wilt, maar de stukjes passen ALTIJD 1:1 perfect in de puzzel.
Enigste min puntje is de dikte van de zaaglijn welke je nog kunt verkleinen door een speciaal extra-dun zaagblaadje te gebruiken.
De al hierboven aangegevn ronde zaagblaadjes zijn in verschillende diktes te krijgen, ik dacht dat de dunste 0.4 mm dik is, dat geeft dus een "kier" tussen je puzzelstukje van zeg 0,5 mm.
Ik woon in de buurt van Arnhem. En ik snap dat 1 zo'n opdrachtje misschien wel beetje weinig is ja..quote:Op dinsdag 1 januari 2008 17:58 schreef Frezer het volgende:
Op zoek gaan naar een machinefabriek, de gouden gids lijkt me een aardig startpunt. Misschien is het ook handig als je aangeef in welke regio je woont, als er hier mensen zijn met connecties bij een machinefabriek.
Vraag me alleen af of ze aan de slag willen voor één zo'n opdrachtje. Nog een optie: onderwijsinstellingen: MTSsen, HTSsen en TU's hebben ook allemaal wel een CNC hoek.
Ja maar zoal ik al zei. Het 3dimensionaal.quote:Op dinsdag 1 januari 2008 18:17 schreef TR08 het volgende:
De truuk van vroegah met puzzels maken was het plaatje gewoon op een vel karton of dun plankje te leggen en die dan in stukken zagen. Op die manier passen de stukken achteraf gegarandeerd perfect in elkaar. Je hebt alleen wel een spleet van ongeveer 1 mm tussen de stukken.
vergeet het programma maken niet.quote:Op dinsdag 1 januari 2008 18:17 schreef TR08 het volgende:
CNC frezen kost je ongeveer 150 euro/uur met waarschijnlijk een starttarief van plm 100 euro (voor inspannen en opruimen achteraf). Afhankelijk van je complexiteit kost het frezen zelf ook wel een uurtje en dan kom je op plm 250 euro minimaal.
De truuk van vroegah met puzzels maken was het plaatje gewoon op een vel karton of dun plankje te leggen en die dan in stukken zagen. Op die manier passen de stukken achteraf gegarandeerd perfect in elkaar. Je hebt alleen wel een spleet van ongeveer 1 mm tussen de stukken.
3 dement? Het zijn geen bejaarden!quote:Op dinsdag 1 januari 2008 18:23 schreef vogelhuisje het volgende:
[..]
Ja maar zoal ik al zei. Het 3dementionaal.
En het is ook niet een standaart puzzel-met-plaatje-in-stukken-gezaagt puzzel
Ja ik wil hem soieso in hout maken. en heb er al 1 in karton.quote:Op dinsdag 1 januari 2008 23:19 schreef Frezer het volgende:
Als het een prototype is: hout een optie? Daar kun je heel wat makkelijker mee doehetzelven.
Als je het getekend hebt in autocad of md (of een ander CAD programma, wellicht is dat ook een stuk makkelijker voor de CNC-boer) zou je het ook nog kunnen printen en met knip en plakwerk kijken of je idee klopt, voordat je jezelf op hoge kosten jaagt. Wat TR08 zegt dus.
Vind die tip van die onderwijsinstellingen wel een goed idee! Stap eens naar een ROC ofzo.quote:Op dinsdag 1 januari 2008 17:58 schreef Frezer het volgende:
Op zoek gaan naar een machinefabriek, de gouden gids lijkt me een aardig startpunt. Misschien is het ook handig als je aangeef in welke regio je woont, als er hier mensen zijn met connecties bij een machinefabriek.
Vraag me alleen af of ze aan de slag willen voor één zo'n opdrachtje. Nog een optie: onderwijsinstellingen: MTSsen, HTSsen en TU's hebben ook allemaal wel een CNC hoek.
Hehe ook dat nog inderdaad. En als de puzzel 3D is kost dat ook honderden euro's.quote:Op dinsdag 1 januari 2008 18:27 schreef rulerofdeath het volgende:
[..]
vergeet het programma maken niet.
maar verder zit jij in de buurt van de kosten. en een bedrijf wil dat vast wel maken, maar houd er rekening mee dat ze momenteel vrij druk zijn in deze sector
Heb je hem ook in de computer? Je zult voor 3D toch wel met een IGES bestand, of iets in die geest aan moeten komen. Zonder dat wordt 3D programmeren echt heel duur (zo niet onmogelijk afhankelijk van wat jij wilt)quote:Op woensdag 2 januari 2008 00:39 schreef vogelhuisje het volgende:
[..]
Ja ik wil hem soieso in hout maken. en heb er al 1 in karton.
Ja ik heb hem in Blender3d ggemaakt helemaal. Maar er zou dan nog wel iets aan moeten veranderen om hem te laten frezen zoals ik dat wilquote:Op woensdag 2 januari 2008 09:28 schreef TR08 het volgende:
[..]
Heb je hem ook in de computer? Je zult voor 3D toch wel met een IGES bestand, of iets in die geest aan moeten komen. Zonder dat wordt 3D programmeren echt heel duur (zo niet onmogelijk afhankelijk van wat jij wilt)
daar werk ikquote:Op woensdag 2 januari 2008 09:26 schreef TR08 het volgende:
[..]
Hehe ook dat nog inderdaad. En als de puzzel 3D is kost dat ook honderden euro's.
"Vrij druk" is verder nogal een understatement. Er zijn er die gewoon zeggen: "Het geeft niet hoeveel u ons wilt betalen, we kunnen nu gewoon niet".
In Goor zit hoogstens nog Ten Tije industriele automatisering, die is net opgestart en lijkt het niet zo druk te hebben. Dat is een bedrijf dat (denk ik) draait op 1 man en daar besteed je in eerste instantie niet zo graag uit als je bang bent voor ziekte. Zodra die man ziek is ligt het bedrijf namelijk plat. Maar voor jou is dat waarschijnlijk geen punt.
triogen, volgens mij is die naam wel eens gevallen. ik ben zelf niet zo heel bekend in Goor. Ik kom uit de hoeve.quote:Op woensdag 2 januari 2008 22:40 schreef TR08 het volgende:
Ah ok, ik loop er in mijn pauzes een paar keer per week langs en het leek er steeds op dat er maar 1 man achter de machines stond. Ook was er vaak maar 1 auto, vandaar dat ik dacht dat er maar 1 man zit.
Ik werk zelf bij Triogen, wij zijn dochter van aan de Stegge en zitten ook in hun pand
Hoeveel mensen zitten daar eigenlijk? Wij hebben denk ik binnenkort wel wat werk uit te besteden
Is blender niet net zo erg als 3ds max en bestaat de data niet alleen uit driehoeken en heb je er weinig aan om vloeiende vlakken te maken.quote:Op woensdag 2 januari 2008 17:26 schreef TR08 het volgende:
En heb je hem in de computer zo ver klaar dat de puzzelstukjes er ook in zitten? En kun je exporteren naar IGES vanuit Blender? (dacht het wel uit mijn hoofd maar check ff).
Uhm ja sorry ik bedoel hoeveel mensen werken bij slachthuisquote:Op woensdag 2 januari 2008 23:13 schreef rulerofdeath het volgende:
[..]
triogen, volgens mij is die naam wel eens gevallen. ik ben zelf niet zo heel bekend in Goor. Ik kom uit de hoeve.
maar in het pand zitten twee bedrijven. in het midden zit slaghuis TD met freesmachines en een draaibank. en daaromheen zit tentije.
bij tentije werken nu 2 fulltime (incl eigenaar) en 3 parttime (waaronder ik). maar volgens mij is de baas op zoek naar nog een werknemer
Ik zelf werk veel met ontwerpen en programeer prototypes ook. (chocolaatjes ontwerpen als je op de droste site kijkt komen alle ontwerpen van ons af, verder is 95% export wat we maken, we maken dus uiteindelijk de vormen om chocolade te produceren, maar eerste moeten prototypes door ons gemaakt worden). Dat is ook een reden dat is zoveel op fok kom als de computer aan het rekenen is op freesbanen wil hij niets anders nog opstarten dan explorer.quote:Op donderdag 3 januari 2008 09:18 schreef TR08 het volgende:
@Basp1: Volgens mij maakt Blender inderdaad driehoekjes en rendert deze zelf vloeiend. Een frezer is daar heel snel achter bij het importeren van de geometrie. Zie het als een soort voor-check. Puzzels zijn verder niet mijn business dus ik zal je direct geheimhouding beloven als je daar behoefte aan hebt
Van de andere kant is de nauwkeurigheid van een verspaand deel veel groter dan de nauwkeurigheid van gietstukken. Vooral bij puzzels kan ik me voorstellen dat het wel goed moet passen.quote:Op donderdag 3 januari 2008 12:34 schreef frenkck het volgende:
Als het eindproduct een metaal moet zijn, zou ik sowieso kiezen om het te gaan laten gieten als je een grote oplage wilt gaan produceren. De prijs van een verspanend product kan niet tegen de prijs van gieten op als de oplage groot genoeg is.
Kun je tegenwoordig dan ook 3d waterstraal of lasersnijden. Ik ken die apparaten alleen maar om uit plaat iets te snijden. Maar om een 3d object mee te maken heb ik ze nog niet gezien. DMU heeft wel een bank welke kleine details door middel van laserverspaning maakt maar dit staat nog steeds in de kinderschoenen.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:13 schreef Bertjeee het volgende:
En vooral om een frees gaan vragen, dan gaat het natuurlijk nooit mooi passen. Ik zou gewoon naar een waterstraal of lasersnij bedrijf gaan als ik jou was.
Lijkt me niet dat de tolerantie van de puzzel zo klein is dat het alleen dmv verspaning gedaan kan worden. Kunstof spuitgieten is al zeer exact, legoblokjes passen ook altijd.quote:Op donderdag 3 januari 2008 12:40 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Van de andere kant is de nauwkeurigheid van een verspaand deel veel groter dan de nauwkeurigheid van gietstukken. Vooral bij puzzels kan ik me voorstellen dat het wel goed moet passen.
Als we toch gaan gieten zou ik dan voor een kunststof product gaan, als de oplage maar groot genoeg wordt.
Net zoals er nog genoeg ander toeleveranciers zullen zijn die hem wel kunnen helpen.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:09 schreef jeanm51 het volgende:
Kijk hier even
www.normabv.nl
Denk dat ze jou hier wel kunnen helpen en anders mail jij mij maar van hoe en wat .
Maar dan moet we er ook bij vermelden dat lego jarenlang gewerkt heeft aan de optimalisatie van hun matrijzen. Ze hebben heel lange cyclustijden omdat ze lang en veel nadruk op het polycarbonaat moeten gebruiken.quote:Op donderdag 3 januari 2008 13:23 schreef frenkck het volgende:
[..]
Lijkt me niet dat de tolerantie van de puzzel zo klein is dat het alleen dmv verspaning gedaan kan worden. Kunstof spuitgieten is al zeer exact, legoblokjes passen ook altijd.
Whehe, tof! Ik heb ooit In een serie CAD/CAM colleges op de hts een college over rapid prototyping gehad van iemand van Materialise.quote:Op woensdag 2 januari 2008 21:01 schreef mcDavid het volgende:
http://www.materialise.com
Heb ze zelf ook eens benaderd om wat prototypes te maken... De offerte is uiteindelijk niet doorgegaan maar ik werd er desondanks heel prettig geholpen.
Of laser en acrylglas levert ook hele mooie resultaten op.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 10:41 schreef mcDavid het volgende:
Wat frenkck zegt. Plaatmateriaal en waterjet!
Zulke dikke diameters als ik zie in het voorbeeld plaatje is niet erg makkelijk voor een laser, zeker niet als je qua materiaal gaat afwijken van staal. Als een lasersnijder dit wel kan is het een zeer luxe machine en praat je gelijk weer over vele euro's per uur.quote:Op vrijdag 4 januari 2008 11:03 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Of laser en acrylglas levert ook hele mooie resultaten op.
http://www.benelux.eurolaser.com/
Kijk eens naar de filmpjes, vooral die van de 20 mm voet, dat is wonderbaarlijk om te zien hoe snel het gaat en hoe glad dat product er af komt.
Het voordeel van met een laser snijden is dat er geen krachten optreden en dus het object wel in 1* maal gesneden kan worden, dus heelmala geen nabewerkingen meer nodig.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |