Ik krijg de indruk dat Lithion aldus geredeneerd meer sociaaldemocraat is (empowerment via bewustwording van het individu, zonder echt einddoel), Boze_Appel is Stalinst (libertarisme op één eiland) en HenriOsewoudt lijkt me eerder Trotskist (overal libertarisme), hoewel ik dat niet zeker weet.quote:Op zondag 30 december 2007 18:56 schreef gelly het volgende:
Het zijn de nieuwe communisten, totaal niet reeel.
Dat de wereld vroeger erg libertarisch was en de mensheid zelf heeft gekozen voor het huidige stelsel komt niet in ze op denk ik.
Waar ie opzich wel een punt in heeft natuurlijk. Als je kijkt naar de tegenstanders, inclusief ikzelf, in dat andere topic wordt het toch wel toegespitst op concrete punten uit de end-state om de theorie onderuit te halen. Het probleem is dat als je dat niet doet, het snel zal vervallen in een algemeen liberalisme-topic.quote:Op zondag 30 december 2007 19:00 schreef Ryan3 het volgende:
Ik ben benieuwd wat Lithion ervan vindt; hij verwijt immers de opponenten van libertarisme ervan dezelfde houding te hanteren als creationisten, die zoals we weten erg dogmatisch zijn.
Zijn verwijt is dat opponenten van libertarisme zich beperken tot de end-state, aantonen dat dit niet werkt (drugs, kinderen en seks) en dus dat de hele theorie niet werkt. Dit zou overeenkomen met hoe creationisten de zwakke puntjes halen uit de evolutietheorie, om vervolgens de hele evolutietheorie omver te knikkeren en meteen maar bewijs te zien dat een God één en ander geschapen moet hebben.
Op verzoek van ryan3. Plus dat een apart meta-topic mensen hopelijk wat makkelijker in een context brengt waarin ze iets afstandelijker naar hun eigen gedachtengoed en redeneerwijzes kunnen kijken, zonder dat het meteen een 'aanval' is.quote:Op zondag 30 december 2007 19:10 schreef Hephaistos. het volgende:
Ik snap trouwens niet waarom meta-discussies niet ook gewoon in dat centrale topic kunnen.
Als je dat niet doet dan verval je in vrijblijvende vergelijkingen met liberalisme en commutarisme, denk ik.quote:Op zondag 30 december 2007 19:10 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
Waar ie opzich wel een punt in heeft natuurlijk. Als je kijkt naar de tegenstanders, inclusief ikzelf, in dat andere topic wordt het toch wel toegespitst op concrete punten uit de end-state om de theorie onderuit te halen. Het probleem is dat als je dat niet doet, het snel zal vervallen in een algemeen liberalisme-topic.
Zie antwoord van gronk.quote:Ik snap trouwens niet waarom meta-discussies niet ook gewoon in dat centrale topic kunnen.
en dat niet alleen iets wordt pas echt beproeft in extreme situaties maar die ontwijken ze constanr door eerst te zeggen dat komt gewoon niet voor en als dat niet lukt te zeggen dat dat komt doordat we het ineens willen implementerenquote:Op zondag 30 december 2007 19:10 schreef Hephaistos. het volgende:
[..]
Waar ie opzich wel een punt in heeft natuurlijk. Als je kijkt naar de tegenstanders, inclusief ikzelf, in dat andere topic wordt het toch wel toegespitst op concrete punten uit de end-state om de theorie onderuit te halen. Het probleem is dat als je dat niet doet, het snel zal vervallen in een algemeen liberalisme-topic.
Ik snap trouwens niet waarom meta-discussies niet ook gewoon in dat centrale topic kunnen.
Dit is ver bezijden de waarheid. Belasting=diefstal wordt helemaal niet sec als argument ter tafel gebracht. Daar ligt een hele gedachtengang aan ten grondslag en het is een gotspe om dat op deze manier terzijde te schuiven. Het geeft dan ook te denken om hier verder op in te gaan, omdat met een dergelijke discussiestart de TS en anderen toch al snel weer zullen vervallen in het oversimplificeren van hetgeen er gesteld wordt, maar soit:quote:BTW, over dat laatste argument: ik vind het een ontzettend zwaktebod dat libertariers denken dat 'belasting=diefstal' een overtuigend argument is. Ik betaal graag belasting, als ik daarvoor 't huidige pakket aan door de overheid verzorgde voorzieningen krijg (wegen, spoorwegen, dijken, politieagenten, uitkeringen..). Dat de libertariers op fok! zich daar zo druk over maken zegt me meer over hun obsessies dan over hun filosofie.
huh?quote:Op zondag 30 december 2007 19:08 schreef Ryan3 het volgende:
Boze_Appel is Stalinst (libertarisme op één eiland)
Nou ja, het behelst wel meer dan alleen bewustwording van het individu; ik heb het juist over empowerment door vrijheid en eigen verantwoordelijkheid voor het inrichten van je leven. Zoals ik eerder ook al zei, er is veel laaghangend fruit waar mensen heel goed zelf over kunnen beslissen wat nu toch door overheden geregeld wordt. Dat soort zaken moet je sowieso terugleggen bij individuen. Ik heb daarnaast gezegd dat er harde noten te kraken zijn, waarvoor ik ook niet direct zou weten hoe je die aan zou moeten pakken, maar dat evenwel de insteek zou moeten zijn dat het individu daar zeggenschap over zou moeten hebben.quote:Op zondag 30 december 2007 19:08 schreef Ryan3 het volgende:
Ik krijg de indruk dat Lithion aldus geredeneerd meer sociaaldemocraat is (empowerment via bewustwording van het individu, zonder echt einddoel)
Het libertarisme is ook een maakbaarheidsgeloof.quote:Op zondag 30 december 2007 18:56 schreef gelly het volgende:
Het zijn de nieuwe communisten, totaal niet reeel.
Dat de wereld vroeger erg libertarisch was en de mensheid zelf heeft gekozen voor het huidige stelsel komt niet in ze op denk ik.
}quote:Op zondag 30 december 2007 19:34 schreef gronk het volgende:
Kijk, dat bedoel ik dus. Waarom die kretologie?
'volslagen irrelevant', 'dat heeft wederom niets met dogmatisch denken te maken','Dit is ver bezijden de waarheid.'
Waarom die extremen?
Hee, nog eentje die totaal geen flauw benul heeft wat maakbaarheid inhoudt. Maakbaarheid is niet iets wat je 1x doet en dan ben je klaar. Maakbaarheid moet je continu bekrachtigen met straffen, wetten en regels. In het andere topic gaf ik als voorbeeld. Je kan een huis niet 1x schoonmaken en vervolgens veronderstellen dat het voor altijd schoon zal blijven, je moet het continu blijven schoonmaken. Je kan niet zeg 'foei geen drugs meer gebruiken heh, 1x iedereen die gebruikt een boete uitdelen en dan maar hopen dat het nooit meer gebeurt. Nee, je moet actief controle uitoefenen zodat het niet meer gebeurt. DAT is maakbaarheid. Libertarisme is NIET maakbaarheid. Het heeft er geen ruk mee te maken.quote:Op zondag 30 december 2007 19:35 schreef Klopkoek het volgende:
Het libertarisme is ook een maakbaarheidsgeloof.
Ik heb aangegeven dat ik een discussie over de discussie wilde, en geen discussie over 'of libertarisme nu wel of niet het ideale bestel is'. Dat doe je maar in een van de andere topics. Dan mag je nu doen alsof je beledigd bent, maar da's ook nog eens onterecht: ik zou mezelf beledigd moeten voelen, omdat je alsnog probeert om een meta-discussie in een gewone discussie om te buigen.quote:Op zondag 30 december 2007 19:36 schreef Lithion het volgende:
Ja als je daar al niet tegen kunt dan is elke discussie zinloos. Beetje flauw om zo over semantiek te vallen terwijl er veel meer uit dat stuk te halen is.
Laat maar, zo heb ik er helemaal geen zin meer in. Ik dacht dat je van goede zin was, maar blijkbaar wil je alleen een beetje lopen zieken. Jammer.
Het is meer een evolutiegeloof. De inrichting van een libertaire maatschappij is immers compleet afhankelijk van de evolutie van de maatschappelijke moraal; in een libertaire maatschappij worden niet a priori morale kaders aangebracht waarnaar de maatschappij gevormd moet worden, zoals dat bij bijvoorbeeld christelijke of socialistische filosofieën wel het geval is.quote:Op zondag 30 december 2007 19:35 schreef Klopkoek het volgende:
Het libertarisme is ook een maakbaarheidsgeloof.
Sorry, maar jij snapt er weinig van denk ik.quote:Op zondag 30 december 2007 19:40 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Hee, nog eentje die totaal geen flauw benul heeft wat maakbaarheid inhoudt. Maakbaarheid is niet iets wat je 1x doet en dan ben je klaar. Maakbaarheid moet je continu bekrachtigen met straffen, wetten en regels. In het andere topic gaf ik als voorbeeld. Je kan een huis niet 1x schoonmaken en vervolgens veronderstellen dat het voor altijd schoon zal blijven, je moet het continu blijven schoonmaken. Je kan niet zeg 'foei geen drugs meer gebruiken heh, 1x iedereen die gebruikt een boete uitdelen en dan maar hopen dat het nooit meer gebeurt. Nee, je moet actief controle uitoefenen zodat het niet meer gebeurt. DAT is maakbaarheid. Libertarisme is NIET maakbaarheid. Het heeft er geen ruk mee te maken.
Ik voer ook helemaal geen betoog over óf het het ideale bestel is. Ik leg alleen uit waarom het geen dogmatisme is.quote:Op zondag 30 december 2007 19:41 schreef gronk het volgende:
Ik heb aangegeven dat ik een discussie over de discussie wilde, en geen discussie over 'of libertarisme nu wel of niet het ideale bestel is'.
Ok, tof, leg mij dan eens uit wat libertarisme precies met het maakbaarheidsgeloof te maken heeft. We willen zelf bepalen wat we van ons leven maken, maar dat bedoel je denk ik nietquote:Op zondag 30 december 2007 19:43 schreef Klopkoek het volgende:
Sorry, maar jij snapt er weinig van denk ik.
Het gaat er van uit dat mensen zich beter en efficiënter gaan gedragen zonder hierarchische structuren. Als dat geen maakbaarheid is dan weet ik het ook niet meer.quote:Op zondag 30 december 2007 19:45 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ok, tof, leg mij dan eens uit wat libertarisme precies met het maakbaarheidsgeloof te maken heeft. We willen zelf bepalen wat we van ons leven maken, maar dat bedoel je denk ik niet
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |