quote:
Als ik hem al in 8 seconden kan vinden....Alle verhalen staan bij Editorials blijkbaar
quote:
Een gids voor het nieuwe seizoen
02-11-2007
In het komende seizoen starten we met de nieuwe match engine en het nieuwe trainingsysteem dat we al hebben aangekondigd in eerdere achtergrondverhalen.
In dit achtergrondverhaal vatten we de komende veranderingen samen en zullen we, waar nodig, ook iets gedetailleerder aangeven hoe die veranderingen in elkaar steken.
In principe gaan alle updates in dit achtergrondverhaal direct in. De aangepaste match engine wordt komend seizoen echter alleen in vriendschappelijke wedstrijden gebruikt. Dat geldt voor alle teams, ook voor nationale elftallen.
Dit testseizoen geeft je de kans om de dynamiek van de nieuwe match engine te doorgronden en je team hierop aan te passen. Vanaf het seizoen dat begin 2008 start, wordt de nieuwe match engine voor alle wedstrijden in Hattrick gebruikt.
Het nieuwe trainingssysteem start direct. Hieronder geven we aan wanneer veranderingen effectief worden en we geven, waar nodig, voorbeelden van hoe de nieuwe onderdelen werken.
Match engine
1. De invloed van vaardigheden, en hoeveel effect deze hebben op de posities op het veld, is aanzienlijk veranderd. Meer spelers zullen een beroep moeten doen op een tweede of derde vaardigheid. Een gedetailleerde uitleg hierover lees je in het vorige achtergrondverhaal. Lees dit dus nog eens na, of verdiep je in de bijgewerkte spelregels.
2. Conditie is nu van belang voor alle spelers. Aan het begin van een wedstrijd zijn ze allemaal uitgerust en spelen ze naar hun beste kunnen. Gedurende de wedstrijd kunnen spelers echter moe worden. Hoe hoger het conditieniveau, hoe langer het duurt voordat een speler moe wordt. Vanaf het moment dat de vermoeidheid een rol gaat spelen, verloopt het verlies lineair. Een vermoeide speler boet dus evenveel in aan vaardigheden tussen de 65e en 70e minuut als tussen de 85e en 90e minuut. In de pauze en voor een verlenging krijgen spelers even de tijd om uit te rusten en worden ze weer wat fitter. Na de wedstrijd kun je de effecten van het conditieniveau bestuderen in het sterrenoverzicht. Meer hierover lees je hieronder.
3. Sterrenwaardering. Een van de consequenties van de veranderingen is dat de sterrenwaardering van je spelers verandert. Deze waardering is immers een indicatie van de kracht van een speler en de tactiek. Omdat veel van de positieve veranderingen in de match engine samenhangen met combinaties van vaardigheden die vaak nog niet als zodanig zijn getraind door managers, zal je teamwaardering waarschijnlijk eerst een beetje gaan dalen. Tegelijkertijd geeft dit je volop kansen om die waardering te verbeteren, als je tenminste de juiste training kiest. De sterrenwaardering toont nu ook iets andere informatie dan voorheen. Omdat de prestaties van je spelers niet meer statisch zijn gedurende een wedstrijd, zal de sterrenwaardering het gemiddelde niveau weergeven. Dit leidt tot een lager aantal sterren dan in het oude systeem, waar de prestatie van de speler de hele wedstrijd hetzelfde was. In aanvulling hierop zal de sterrenwaardering ook laten zien hoe goed je speler presteerde aan het eind van de wedstrijd. Dit wordt getoond door een gedeelte van de sterren grijs weer te geven.
Voorbeeld: Een speler krijgt vijf sterren in het spelersrapport: de eerste drie geel en de laatste twee grijs. Dit betekent dat de gemiddelde bijdrage van de speler tijdens de wedstrijd vijf sterren was, maar dat hij aan het eind van de wedstrijd nog maar drie sterren waard was. De speler zou gemiddeld beter gepresteerd hebben wanneer hij een hoger conditieniveau had gehad. Hij zou ook zijn gemiddelde prestatie hebben verbeterd wanneer hij minder lang zou hebben gespeeld, aangezien hij dan minder tijd had gehad om moe te worden.
Probeer manieren te vinden om het meeste uit je spelers te halen, maar onthoud dat het voor de meeste spelers normaal is om aan het eind van de wedstrijd een beetje moe te zijn.
Tot slot hebben we de veranderingen aangegrepen om een aantal foutjes in de sterrenberekening weg te werken. Zo kregen gerepositioneerde spelers meer sterren dan ze eigenlijk verdienden. Ook kwam op sommige veldposities de bijdrage van secundaire vaardigheden niet voldoende tot uiting in de waardering. We hebben ervoor gekozen deze oplossingen niet tot in detail te beschrijven omdat ze wellicht wat te verwarrend zijn. Het belangrijkste is dat de nieuwe waarderingen je een beter beeld geven van hoe belangrijk de spelers op het veld zijn.
Training en de ontwikkeling van vaardigheden
We hebben een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop vaardigheden worden getraind en in hoe spelers hun vaardigheden in de tijd verliezen. We zullen deze veranderingen hier uitleggen, maar je vindt ze in meer detail in de regels. Onthoud echter dat het één samenhangend systeem is hoe spelers hun vaardigheid in de tijd ontwikkelen, uitgaande van hun leeftijd, training en het vaardigheidsniveau.
Tot dusver werden vaardigheden altijd met dezelfde snelheid getraind, onafhankelijk van hoe hoog of laag die vaardigheid was. De enige factoren die je training beïnvloedden, waren de leeftijd van de speler en de vaardigheid die getraind werd. Dit had tot gevolg dat veel managers een speler maar één type training gaven. Op het moment dat deze ene vaardigheid optimaal was, werd de speler vaak als te oud beschouwd om hem nog een secundaire vaardigheid aan te leren. Omdat spelers al op relatief jonge leeftijd als ‘compleet’ werden beschouwd, leidde dit tot een overaanbod van gekwalificeerde spelers. Met het nieuwe systeem willen we dit patroon doorbreken en willen we managers stimuleren om méér tijd te besteden aan het trainen van mínder spelers.
Het nieuwe systeem gaat uit van drie factoren: type training, leeftijd en huidig vaardigheidsniveau. Simpel gezegd zal training minder afhankelijk zijn van leeftijd dan tevoren, maar zal het vaardigheidsniveau wel invloed op de snelheid krijgen. De belangrijkste effecten van deze hervorming zijn:
• Alle spelers zullen lage vaardigheidsniveaus VEEL sneller trainen dan op dit moment. Naarmate het niveau stijgt, daalt de trainingssnelheid voor die vaardigheid. Op de hoogste vaardigheidsniveaus zullen alle spelers langzamer trainen dan nu.
• Spelers die in vergelijking met hun leeftijdsgenoten erg hoge vaardigheden hebben - bijvoorbeeld zeer goede jeugdspelers - zullen wat minder snel trainen dan tevoren.
• Oudere spelers die in vergelijking met de beste van hun leeftijdsgenoten lage vaardigheden hebben, zullen juist wat sneller trainen.
• De meerderheid van de spelers zal sneller kunnen trainen dan nu - tenzij ze één vaardigheid tot erg hoge niveaus trainen.
Een voorbeeld: Een 17-jarige keeper die hoog in de vaardigheid 'goed' zit, zal er langer over gaan doen om tot het niveau 'goddelijk' te komen (en hetzelfde geldt voor een getalenteerde 17-jarige verdediger, middenvelder, vleugelspeler, etc.).
Daarentegen zal een 24-jarige speler die formidabel is in scoren (of verdedigen, of positiespel, etc.) sneller trainen dan nu. Dit geldt voor alle vaardigheden, behalve spelhervatten. Bij lage vaardigheden zal training veel zichtbaarder worden, omdat een middenvelder met wereldklasse positiespel maar laag passen opeens veel sneller kan stijgen in passen.
Tot slot hebben we ook wijzigingen aangebracht in het vaardigheidsverlies. Voorheen was dit willekeurig en gebaseerd op leeftijd. Een speler kreeg, naarmate hij ouder werd, een steeds grotere kans op vaardigheidsverlies - in sommige gevallen meerdere niveaus tegelijk. Het nieuwe systeem zal niet langer willekeurig zijn, maar meer een geleidelijk en voorspelbaar 'verouderingsproces'. Van belang zijn de leeftijd van de speler en het niveau van iedere vaardigheid: hogere vaardigheden dalen sneller en lagere vaardigheden juist langzamer dan nu.
Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling van spelers meer individueel bepaald is. Voorheen verloren spelers nooit vaardigheden voor ze 26 waren. Dat zal nog steeds weinig voorkomen, maar de precieze leeftijd dat het vaardigheidsverlies begint, kan van speler tot speler verschillen, afhankelijk van de hoogte van zijn vaardigheden.
We verwachten dat dit nieuwe systeem een aantal interessante effecten heeft. Het trainen van een tweede vaardigheid gaat sneller (omdat het vaak op een lager niveau begint dan de eerste vaardigheid). Omdat hogere vaardigheden sneller dalen dan lagere vaardigheden, kan een speler met meerdere vaardigheden ook tot op hogere leeftijd van waarde zijn voor je team.
Spelers met extreem hoge vaardigheden zullen hun vaardigheden het snelst verliezen. Sommige uitzonderlijke spelers kunnen zelfs binnen één seizoen een behoorlijk vaardigheidsverlies te verwerken krijgen.
Let op: tijdens het komende seizoen zullen vaardigheidsverlies en training op verschillende dagen gemeld worden, zoals dat tot nu toe ook het geval was. Vanaf het seizoen daarna zullen we deze zaken combineren op de dag van de training.
Achtergrondtraining (klaverjassen)
Tot nu toe was er een klein trainingseffect voor ALLE spelers in een team, of ze nu een wedstrijd op een trainingspositie hadden gespeeld of niet. In het nieuwe systeem zal deze 'klaverjas'-training alleen nog gegeven worden aan spelers die in de week een wedstrijd hebben gespeeld. Zonder deze wijziging zou deze training anders te goed worden.
Controlerend spel
Het trainingstype 'controlerend spel' zal nu ook keepers de verdedigingsvaardigheid bijbrengen.
Spelhervatten
Het trainen van spelhervatten zal niet langer voor het gehele team van nut zijn, maar slechts voor spelers die in die week een wedstrijd hebben gespeeld. De spelhervatter en de keeper ontvangen 25% extra Spelhervatten-training. Op die wijzigingen na zal deze trainingsvorm niet veranderen - het vaardigheidsniveau is niet van belang voor de trainingssnelheid of voor het vaardigheidsverlies. Deze uitzondering maken we omdat we van plan zijn wijzigingen aan te brengen in hoe spelhervatten wordt gebruikt in de wedstrijd. Dit willen we eerst afronden voordat we wijzigingen aanbrengen in hoe spelhervatten wordt getraind. Ook het moment dat spelhervatten mee gaat spelen in de spelerssalarissen is uitgesteld. Meer informatie over de veranderingen m.b.t. spelhervatten volgt gedurende het komende seizoen.