Ik pleit zelf voor meedere boeken, zodat je jouw kookboek kan combineren met een historisch standaardwerk, en je niet hoeft te beperken tot een van beide.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:34 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ach, we moeten ook niet een standaardwerk over the Dutch republic op ons nachtkastje hebben liggen, maar een kookboek idd.
Pas met het gas ging het goed..
Wat een dom topicreeksje is dit trouwens.
Joh, om een standaardtaal vast te stellen moet je daar toch wel afspraken over maken? Moet je toch conventies opstellen? Of heb ik dat mis? Tuurlijk had je Vlaanderen dominante dialecten, dat betwist ik niet, het gaat me om de vaststelling van een standaardtaal.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:35 schreef Heero87 het volgende:
[..]
In godsnaam, dus je kan enkel Standaardnederlands leren in Haarlem omdat het Nederlands gesproken door de mensen daar het meest erop lijkt? En de universiteiten in de rest van de Benelux zijn achterstallige instellingen waar men wat in dialect raaskalt? Kom zeg...
Trouwens het is helemaal niet zo dat het Standaardnederlands is Haarlem is ontstaan. Die standaardtaal is ontstaan door een lange evolutie, en heel veel streektalen hebben daar invloed op gehad. Ja, ook Vlaanderen (en geen klein beetje).
En dat heb jij in je boekenkast staan? Nogal omstreden naam.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:39 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
SCHERPENZEEL-HEUSCH, J.L. van, 1842, Een woord over den tegenwoordigen toestand in het hertogdom Limburg, Roermond, 102p.
Mja, een boekje geschreven door een Limburgse separatist die geen banden met Holland meer wilde hebben valt echt te vertrouwen als hij zegt dat Limburg zonder Holland kon.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:44 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
En dat heb jij in je boekenkast staan? Nogal omstreden naam.
Tuurlijk, maar het is niet zo dat men in Haarlem op een dag is gaan zitten en men een hele nieuwe taal heeft gecreëerd. Die standaardtaal die opgesteld is, komt voort uit een ellelange evolutie en invloeden uit het hele taalgebied.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:42 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Joh, om een standaardtaal vast te stellen moet je daar toch wel afspraken over maken? Moet je toch conventies opstellen? Of heb ik dat mis? Tuurlijk had je Vlaanderen dominante dialecten, dat betwist ik niet, het gaat me om de vaststelling van een standaardtaal.
Goed, weten we ook weer wat meer over ultra_ivo's boekenkastquote:Op woensdag 19 december 2007 21:46 schreef Lubricalia het volgende:
[..]
Mja, een boekje geschreven door een Limburgse separatist die geen banden met Holland meer wilde hebben valt echt te vertrouwen als hij zegt dat Limburg zonder Holland kon.
Ik heb een heel ruime keuze in mijn boekenkasten staan. Van standaardwerken als Lijphart tot het meer speciale werk.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:44 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
En dat heb jij in je boekenkast staan? Nogal omstreden naam.
Tijd voor een verbetering van jouw boekenkast dus. Limburg was toen inderdaad deel van de Duitse Bond. Ik heb daar ooit nog eens een paper over geschreven. En dan hoor je ook de werken van de Limburgse afgevaardigden in het desbetreffende parlement te lezen.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:48 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Goed, weten we ook weer wat meer over ultra_ivo's boekenkast![]()
Maar Limburg was toentertijd dacht ik lid van de Duitse Bond maar weet ik niet zeker.
Uiteraard, maar dan ook door migratie he? Zonder migratie krijg je ook geen vervlechting van dialecten lijkt me.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:47 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Tuurlijk, maar het is niet zo dat men in Haarlem op een dag is gaan zitten en men een hele nieuwe taal heeft gecreëerd. Die standaardtaal die opgesteld is, komt voort uit een ellelange evolutie en invloeden uit het hele taalgebied.
Ja oké, je hebt eigenlijk wel gelijk. Ik overdreef het een 'beetje' om argumenten tegen de Calimero's aan te leveren.quote:En sowieso blijf ik het een idiote stelling vinden dat je dan in Haarlem zou moeten zijn om de juiste standaardtaal te leren. Het is een beetje zoals stellen dat je in Arabië moet zijn om goeie algebra te leren, of bij Pytaghoras himself in de leer moet gaan vooraleer je de meetkunde onder de knie hebt...
Migratie, en vooral de handelscontacten uiteraard. Vandaar ook dat de dialecten uit de grote handelsgebieden in hun bloeiperiodes het meest gewogen hebben op die ontwikkeling.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:51 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Uiteraard, maar dan ook door migratie he? Zonder migratie krijg je ook geen vervlechting van dialecten lijkt me.
[..]
Oké dan.quote:Ja oké, je hebt eigenlijk wel gelijk. Ik overdreef het een 'beetje' om argumenten tegen de Calimero's aan te leveren.
Opvallend dat je als historicus ook Lijphart hebt staan.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:48 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
Ik heb een heel ruime keuze in mijn boekenkasten staan. Van standaardwerken als Lijphart tot het meer speciale werk.
Ik heb inderdaad niet zo'n brede boekenkast, ik leen vooral veel.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:50 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
Tijd voor een verbetering van jouw boekenkast dus. Limburg was toen inderdaad deel van de Duitse Bond. Ik heb daar ooit nog eens een paper over geschreven. En dan hoor je ook de werken van de Limburgse afgevaardigden in het desbetreffende parlement te lezen.
Mmm ja, zoiets staat ook wel in dat boek over The Dutch Republic. Voor de rest heb ik niet zoveel gelezen over die tijd, dat boek is iets van 800 pagina's dik ofzo en dan heb je het wel even gehad.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:53 schreef Heero87 het volgende:
[..]
Migratie, en vooral de handelscontacten uiteraard. Vandaar ook dat de dialecten uit de grote handelsgebieden in hun bloeiperiodes het meest gewogen hebben op die ontwikkeling..
Hoe kom je er eigenlijk bij dat Frankrijk regionale tradities heeft uitgeroeid? Jij zegt dat steeds wel zo duidelijk maar in Bretagne heb ik nog steeds gemerkt dat ze een vreemd soort dialect spreken en folklore hebben.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:59 schreef zuiderbuur het volgende:
Bis zur letzten Stunde zal ik me verzetten tegen elke centralistische tendens à la douce France in de Nederlanden.
Ik kom voor mijn werk heel vaak in omgeving vaak in contact met mensen die Nederlands geleerd hebben en dat gaat prima. Die moesten niet eerst een keer langs Haarlem gaan of zo.
Wat een vernedering is dat toch elke keer weer. Misschien moet ik inderdaad maar ook in België gaan studeren... dan leer ik daar nog eens wat.quote:Op woensdag 19 december 2007 22:05 schreef Heero87 het volgende:
Zie ik daar nu net weer geen Vlaming het Groot Dictee winnen... (Oké, ik geef toe, flauw..)
Sorry hoor, maar l'état komt eerst in Frankrijk. Honderd jaar geleden was Bretagne nog een plek waar iedereen een Keltische taal (dat minder met Frans te maken heeft dan Roemeens) sprak, en velen "slecht Frans", nu is Frans er overal en kunnen heel wat mensen het Bretoens niet eens begrijpen.quote:Op woensdag 19 december 2007 22:06 schreef Klopkoek het volgende:
Hoe kom je er eigenlijk bij dat Frankrijk regionale tradities heeft uitgeroeid? Jij zegt dat steeds wel zo duidelijk maar in Bretagne heb ik nog steeds gemerkt dat ze een vreemd soort dialect spreken en folklore hebben.
Als je je niet haast kom je in rompstaat Belgique terecht...quote:Op woensdag 19 december 2007 22:08 schreef Klopkoek het volgende:
Wat een vernedering is dat toch elke keer weer. Misschien moet ik inderdaad maar ook in België gaan studeren... dan leer ik daar nog eens wat.
Ja dat is wat Hobsbawm en co. zeggen maar ik zag toch behoorlijk wat tradities, is dat jou niet opgevallen?quote:Op woensdag 19 december 2007 22:25 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Sorry hoor, maar l'état komt eerst in Frankrijk. Honderd jaar geleden was Bretagne nog een plek waar iedereen een Keltische taal (dat minder met Frans te maken heeft dan Roemeens) sprak, en velen "slecht Frans", nu is Frans er overal en kunnen heel wat mensen het Bretoens niet eens begrijpen.
Maar mijn punt is eigenlijk iets anders : de Franse taal is er niet gekomen op basis van overleg met "de rest" van Frankrijk.
Ik ben politicoloog met forse historische interesse.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:55 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Opvallend dat je als historicus ook Lijphart hebt staan.
Hobsbawm's boek over nationalisme vond ik niet zo overtuigend, erg Engels-centrisch en met veel fouten in het feitenmateriaal. En dat concudeerde ik voordat ik me in een aantal andere gebieden van Europa heb verdiept.quote:Op woensdag 19 december 2007 22:27 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Ja dat is wat Hobsbawm en co. zeggen maar ik zag toch behoorlijk wat tradities, is dat jou niet opgevallen?
Oh ja, en wat te denken van de Amerikaanse look van Rotterdam - vooral als je door de polders erop aan komt rijden. Achja, de Randstad heeft haar charmes, en Amsterdam is een magische stad. Maar ik zou de Randstad zo graag als ook een streek zien, en niet als "het enige echte Nederland". Die mentaliteit, toch echt wel veel gezien bij de Randstedelingen, is eigenlijk behoorlijk wereldvreemd.quote:Op woensdag 19 december 2007 21:39 schreef Klopkoek het volgende:
Stiekem is het nog waar ook: je hoeft maar door Amsterdam of Utrecht te lopen en je bent in 5 minuten van Afrikaanse sferen in een soort New Rabat beland.
![]()
Jawel! Als je een Nederlandstalige opleiding volgt in Belgie krijg je gewoon stufi. Dat zijn van die aangename overblijfselen van de Groot-Nederlandse gedachtequote:Maar studeer je echt vanaf je eerste jaar in Leuven? Dat is wel bijzonder dat je daar zo opgekomen bent, niet veel zullen dat doen (je zult wel geen stufi hebben enzo).
Hoe kun jij zo makkelijk zien of er fouten in het feitenmateriaal aanwezig is? Hoe ontdek jij eigenlijk nieuwe boeken? Daar loop ikzelf altijd achter mee.quote:Op woensdag 19 december 2007 22:35 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
Hobsbawm's boek over nationalisme vond ik niet zo overtuigend, erg Engels-centrisch en met veel fouten in het feitenmateriaal. En dat concudeerde ik voordat ik me in een aantal andere gebieden van Europa heb verdiept.
Nou, dat is mooi dan maar je moet het natuurlijk maar net weten dat je in aanmerking komt voor studiefinanciering.quote:Op woensdag 19 december 2007 22:47 schreef Plaas het volgende:
Jawel! Als je een Nederlandstalige opleiding volgt in Belgie krijg je gewoon stufi. Dat zijn van die aangename overblijfselen van de Groot-Nederlandse gedachteEn met mijn beurs studeer ik hier voor 500 euro per jaar... 't Is bijna schandalig, als ik dat vergelijk met vrienden in Amsterdam.
Ook huisvesting is hier veel gemakkelijker (geen woningnood) en betrekkelijk goedkoop. Leuven is naar Vlaamse begrippen heel duur, maar met 184 euro voor een kamer in het stadshart kom ik denk ik echt niet ver in Amsterdam.
Achja, en Vlaanderen... af en toe is 't wat lastig (tikje achterbaks enzo) maar over het algemeen vermaak ik me hier prima! Leve het Zuiden!
Het betreffende boek van Hobsbawm behandelt heel veel nationale en regionale bewegingen en tendensen in Europa. Van lang niet alle heb ik detailkennis. Maar van een paar wel. En bij die paar (bijv. Vlaanderen en Litouwen) stuitte ik op een aantal feitelijke fouten en een aantal verkeerde aanname's. Helaas is mijn bespreking van dat boek verloren gegaan in de update van tekstverwerkingsprogramma's en opslagmedia. Het moet nog ergens op een 5 1/4 inch floppy staan maar die zijn niet meer leesbaar. WP4.2 ook niet meer echt.quote:Op woensdag 19 december 2007 22:55 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Hoe kun jij zo makkelijk zien of er fouten in het feitenmateriaal aanwezig is? Hoe ontdek jij eigenlijk nieuwe boeken? Daar loop ikzelf altijd achter mee.
Over de nationalistische bewegingen in Vlaanderen is het natuurlijk erg lastig een oordeel te vormen. De beste informatie daarover is uiteraard in het Nederlands (of wat daar op lijkt) geschreven maar ik heb ook weleens een boek opengeslagen waar ik het gevoel had dat iemand dat wilde bagetelliseren. Maar dat krijg je met zulke gevoelige onderwerpen.quote:Op woensdag 19 december 2007 23:38 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
Het betreffende boek van Hobsbawm behandelt heel veel nationale en regionale bewegingen en tendensen in Europa. Van lang niet alle heb ik detailkennis. Maar van een paar wel. En bij die paar (bijv. Vlaanderen en Litouwen) stuitte ik op een aantal feitelijke fouten en een aantal verkeerde aanname's. Helaas is mijn bespreking van dat boek verloren gegaan in de update van tekstverwerkingsprogramma's en opslagmedia. Het moet nog ergens op een 5 1/4 inch floppy staan maar die zijn niet meer leesbaar. WP4.2 ook niet meer echt.
Boeken haal ik veel 2e hands. Dan vindt je nogal wat leuke dingen. En ik reis nogal veel. Plaatselijke boekhandels leveren vaak aardige vondsten op. Een beetje talenkennis is dan overigens niet weg.
Uiteraard maar wat ik wil aangeven is dat landen die over zichzelf oordelen ook niet erg betrouwbaar kan zijnquote:Op donderdag 20 december 2007 17:43 schreef ultra_ivo het volgende:
Dit geldt niet alleen voor Vlaanderen. Van veel gebieden is er in het Engels (of in het Frans of Duits) erg weinig informatie te vinden. En wat er dan in een van de Europese hoofdtalen is geschreven is vaak hetzij oppervlakkig hetzij geschreven vanuit het centrum van het desbetreffende land.
Het is moeilijk om iemand te vinden die de situatie goed kent EN niet met één van beide partijen verbonden. Iemand die het echter probeert is Derk Jan Eppink, die geregeld in Vlaamse media van zich laat horen. Niet lang geleden kruiste hij zelfs de degens met Benno Barnard, die het nodig vond betuttelend en neerbuigend te doen.quote:Op donderdag 20 december 2007 09:02 schreef Klopkoek het volgende:
Over de nationalistische bewegingen in Vlaanderen is het natuurlijk erg lastig een oordeel te vormen. De beste informatie daarover is uiteraard in het Nederlands (of wat daar op lijkt) geschreven maar ik heb ook weleens een boek opengeslagen waar ik het gevoel had dat iemand dat wilde bagetelliseren. Maar dat krijg je met zulke gevoelige onderwerpen.
Waarom schiet je nou meteen weer in de Calimerohouding, is toch nergens voor nodig. Die Vlamingen missen gewoon wat bluf, zelfverzekerdheid en lichte arrogantie, dan laat je je ook minder snel de kaas van het brood eten door losgeslagen reserve-Fransen.quote:Op donderdag 20 december 2007 19:43 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Het is moeilijk om iemand te vinden die de situatie goed kent EN niet met één van beide partijen verbonden. Iemand die het echter probeert is Derk Jan Eppink, die geregeld in Vlaamse media van zich laat horen. Niet lang geleden kruiste hij zelfs de degens met Benno Barnard, die het nodig vond betuttelend en neerbuigend te doen.![]()
Maar als je een andere versie van het verhaal wil, kan je natuurlijk www.carrefour.be of www.fdf.be bezoeken.
Ik een calimerohouding? Ik meende het :daar kun je hun standpunten lezen. Ik geef mijn eigen vlaamsnationalitische, zij hun belgo-staatsnationalistische.quote:Op donderdag 20 december 2007 19:51 schreef Klopkoek het volgende:
Waarom schiet je nou meteen weer in de Calimerohouding, is toch nergens voor nodig. Die Vlamingen missen gewoon wat bluf, zelfverzekerdheid en lichte arrogantie, dan laat je je ook minder snel de kaas van het brood eten door losgeslagen reserve-Fransen.
In de Provence en de kust in het zuiden heb ik niet het gevoel gehad niet in het echte Frankrijk te zijn hoor, in Frans-Vlaanderen was het alleen de naam "Dunkerque" die voor mij een indicatie was. Ik zeg echter niet dat de traditie/folklore weg is, wel dat l'état français in al zijn grandeur is opgedrongen, met taal als belangrijk bindmiddel.quote:Owja, je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op mijn vraag: of je zelf persoonlijk in Frankrijk hebt gezien of daar tradities zijn uitgeroeid. Oké, je moet niet bij de Cote D'Azur kijken ofzo maar ergens anders (vooral Bretagne, Normandië en Zuid-Frankrijk) heb je zeker nog wel tradities.
Nou, in dit geval zou je in principe wat gezegd kunnen hebben over het Vlaams-nationalisme en het taboe daarover zonder in de 'zij zijn groot, ik ben klein' houding te vallen. Alhoewel je inmiddels wel van me weet dat ik die FDF'ers natuurlijk ook verschrikkelijk vindtquote:Op donderdag 20 december 2007 20:37 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Ik een calimerohouding? Ik meende het :daar kun je hun standpunten lezen. Ik geef mijn eigen vlaamsnationalitische, zij hun belgo-staatsnationalistische.
Officieel is er maar één taal, dat is het Frans. Maar onofficieel worden de lokale talen gewoon nog onderwezen op de scholenquote:[..]
In de Provence en de kust in het zuiden heb ik niet het gevoel gehad niet in het echte Frankrijk te zijn hoor, in Frans-Vlaanderen was het alleen de naam "Dunkerque" die voor mij een indicatie was. Ik zeg echter niet dat de traditie/folklore weg is, wel dat l'état français in al zijn grandeur is opgedrongen, met taal als belangrijk bindmiddel.
Ik zie niet in wat ik fout gedaan heb, er werd gesproken over neutrale bronnen, en ik gaf aan dat die er amper zijn, maar wel natuurlijk de eigen sites van de andere kant.quote:Op donderdag 20 december 2007 20:45 schreef Klopkoek het volgende:
Nou, in dit geval zou je in principe wat gezegd kunnen hebben over het Vlaams-nationalisme en het taboe daarover zonder in de 'zij zijn groot, ik ben klein' houding te vallen.
Zij zijn niet separatistisch, wij wel. Wij zijn dus fout. Dat is de übersimplistische logica die bij velen aanslaat.quote:Alhoewel je inmiddels wel van me weet dat ik die FDF'ers natuurlijk ook verschrikkelijk vindt
En eh... hoe worden die scholen betaald?quote:Officieel is er maar één taal, dat is het Frans. Maar onofficieel worden de lokale talen gewoon nog onderwezen op de scholenDat heb ik ook van iemand gehoord die op uitwisseling was, ze praten onderling gewoon soms nog in dialect.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |