abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 25 november 2007 @ 09:36:38 #1
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_54819131
quote:
Kenniscolumnist Maarten Keulemans sloot woensdagavond het Volkskrant KennisCafé van november ('Is uitsterven erg?') met een tegendraads betoog. Uitsterven, zei hij, is altijd ook een kans voor vernieuwing.


Keulemans: ‘Of ik als afsluiting van de avond niet nog even een aardig voordachtje kon geven over uitsterven, vroeg de meneer van De Volkskrant. Iets aardigs zeggen over uitsterven. Hoe doet een mens dat? Het is bijna zoiets als dat ze je vragen om een leuke rondleiding te geven door kamp Westerbork.

Uitsterven is helemaal niet aardig. Er is welbeschouwd geen bal aan. Uitsterven is de meest vernederende manier om te gaan, de ultieme belediging van de natuur. Er wordt dan iets onderbroken, afgehakt. De natuur gaat verder, maar zonder jou. Vandaar dat we onszelf doodschamen dat we de dodo’s en de mammoeten hebben opgegeten en dat we schande spreken van lieden die de laatste chimpansees uit de boom plukken of vissers die de zee leegvissen.

Toch moet je de zaak ook weer niet overdrijven. In de geschiedenis van onze planeet is uitsterven nu eenmaal de gewoonste zaak van de wereld. We leven nu eenmaal op een snertplaneet: nu weer is de zuurstof op, dan weer ploft er een reuzenmeteoriet neer, splijt er opeens een supervulkaan open of breekt er een ijstijd uit. De natuur is wel wat gewend.

Sterker nog, voor het leven is een apocalypsje op zijn tijd heel gezond. Vanuit het oogpunt van de natuur is het niet meer dan heilzaam als een wereld zo nu en dan eens flink wordt vernietigd. Af en toe houdt de natuur wat je zou kunnen noemen grote opruiming. Ze schudt het bed op, drukt op het reset-knopje, formatteert haar harde schijven. Na het einde der tijden begint er gewoon weer een nieuwe tijd, met nieuwe soorten, een nieuwe natuur. De ruggengraat van het leven – de eencelligen, de korstmossen, de varens, de schimmels, de insecten – richt zich heus wel weer op.

Af en toe denk ik wel eens dat de natuur goedkeurend zou toekijken bij wat we onze planeet aandoen. Het is nogal ketters om te zeggen, maar de slopende menselijke hand kon uiteindelijk ook wel eens heel goed zijn voor de biodiversiteit.

Zoals ik het zie, zijn er vanaf hier twee mogelijkheden.

Een mooi voorbeeld van de eerste mogelijkheid vindt u buiten op straat. Al die hondenrassen die u daar ziet rondscharrelen, die bestonden 20.000 jaar geleden nog niet. Ze zijn gemaakt door de mens. Hetzelfde geldt voor allerlei andere huisdieren, maar ook voor graansoorten, vissensoorten, koeiensoorten, geitensoorten, gistsoorten, bacteriesoorten. Ook onder het dwingende juk van de mensheid blijft de natuur zich diversificeren. De evolutie laat zich echt niet uit het veld slaan door een stelletje luidruchtige bio-hooligans. Zelfs niet als het er zesenhalf miljard zijn.

En er is meer. Als je omhoog kijkt, kun je zien hoe er rond de aarde een container cirkelt vol aapachtige wezens en andere levensvormen zoals planten en bacteriën. Op de maan staan instrumenten waarop bacillen zich proberen te handhaven en weer andere bacteriën zijn op weg naar verre bestemmingen als Venus en Pluto. Dankzij de mens krijgt de aardse biosfeer, waarschijnlijk voor de allereerste keer, de unieke kans om zich uit te breiden over het heelal.

En misschien is dat nog maar een vluchtige eerste aanzet voor wat komen gaat. We staan aan de vooravond van een ongekende biologische revolutie – die van de doorbraak van de biotechnologie. Momenteel zijn we druk bezig genen los te wrikken uit de soorten waarin ze de afgelopen drie miljard jaar zaten opgesloten. Een ‘bevrijding van de genen’, zoals de Amerikaanse natuurkundige Freeman Dyson het onlangs noemde in het blad Natuurwetenschap & Techniek. Volgens het geruchtencircuit is Craig Venter er zelfs in geslaagd om voor het eerst een bacterie te maken vanuit het niets, door stukjes DNA in het laboratorium aan elkaar te rijgen.

Je hebt niet veel fantasie nodig om te bedenken waar dat toe kan leiden. In de prehistorie volgde op elke uitsterfgolf een levensgolf – een periode waarin de evolutie een enorme sprong voorwaarts nam. En iets zegt mij dat die sprong voorwaarts ditmaal duizelingwekkender en grootser zal zijn dan de aarde ooit heeft meegemaakt. Dankzij de mens en zijn biotechnologie.

De tweede mogelijkheid is dat ik ongelijk heb, met mijn biorevolutie. En dat de pessimisten gelijk hebben. Dat we inderdaad ons eigen graf graven, de hand die ons voedt kannibaliseren en straks allemaal naar de gossiemijne gaan.

Ook dan is er niets aan de hand. Dat wordt het beste uitgedrukt door een mop van Doris Lessing, die onlangs nog de Nobelprijs voor de Literatuur won, die ik u niet wil onthouden.

Twee planeten komen elkaar tegen in het heelal. “Tijd niet gezien”, zegt de ene. “Hoe is het met je?”

– “Nou, niet zo goed eigenlijk”, zegt de andere planeet. “Ik voel me niet zo lekker. Ik geloof dat ik humanitis heb.”

Zegt de eerste planeet: “Ach, maak je geen zorgen. Dat gaat vanzelf wel weer over.”
Uitsterven is leuk!

Bron

[ Bericht 0% gewijzigd door Papierversnipperaar op 25-11-2007 09:58:07 ]
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_54830717
Ik snap sowieso niet zo goed waarom mensen altijd zo'n ophef maken over het idee dat de soort, of whatever, moet voortbestaan. So what dat de mensheid uitsterft? Ik slaap er geen nacht minder om. In dit licht is het onlangs verschenen boek van Bas Haring ook interessant.
  zondag 25 november 2007 @ 19:53:25 #3
34614 jogy
Hersenflatulent
pi_54832488
Toevallig vandaag een oude aflevering van the daily show gezien. Daar was een persoon die op een wetenschappelijke manier heeft neergezet wat er zou gebeuren als morgen de mens opeens helemaal verdwenen zou zijn. THe world without us Lijkt me wel een leuke om een keer te lezen .

En inderdaad, niks mis met uitsterven. Kosmisch gezien dan .
Iedereen is de hoofdrolspeler van zijn eigen komedie.
Vrijheid
pi_54834516
Het uitsterven van een diersoort vind ik ook niet erg.
Er sterft zoveel uit op deze aarde.
De dinosauriers zijn ook uitgestorven en wie je er ook over spreekt, niemand zit er mee.
pi_54838762
99.9% van alle soorten die er zijn zijn uitgestorven. Dus na verloop van tijd zal elke soort uitsterven. Dit zal dus ook gelden voor de mens. Ooit zal het ras homo sapiens uitsterven. Misschien, laat de mensheid nog wel een nieuwe soort na maar misschien ook niet. Niemand weet het. Eigenlijk kan het me ook geen bal schelen. Ik kan er toch weinig aan veranderen.
Science is a philosophy of discovery, intelligent design/God did it is a philosophy of ignorance.
Neil deGrasse Tyson
pi_54839445
Ach ja als de reuzenpanda of de blauwgevlekte dodo uitsterft is de wereld te klein en is het een ramp, maar de strontvlieg mag van iedereen de tering krijgen, daarvan is het niet erg als ie verdwijnt. De mens met haar waandenkbeeld dat ze de hoeder van de wereld zou zijn mag wel eens een keer uitsterven, that'll teach them.
  maandag 26 november 2007 @ 01:02:40 #7
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_54839727
Ja howhow, een beetje nuance en relativering is goed, maar het aantal dieren wat tegenwoordig uitsterft staat in geen enkele proportie met het verleden. Het feit dat er altijd al dieren uitstorven mag geen excuus zijn om de complete zee leeg te vissen.
Overigens kan van het geld wat jaarlijks aan de reuzenpanda uitgegeven wordt tientallen andere dieren van uitsterven worden gered. Is aaibaarheid de sleutel tot evolutie cq natuurlijke selectie in de 21e eeuw?
pi_54840143
topic opgeruimd, een beetje humaan reageren is niet veel gevraagd lijkt me.

[ Bericht 8% gewijzigd door #ANONIEM op 27-11-2007 00:52:45 ]
pi_54861635
tvp
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_54861727
quote:
Op maandag 26 november 2007 00:38 schreef Farenji het volgende:
Ach ja als de reuzenpanda of de blauwgevlekte dodo uitsterft is de wereld te klein en is het een ramp, maar de strontvlieg mag van iedereen de tering krijgen, daarvan is het niet erg als ie verdwijnt. De mens met haar waandenkbeeld dat ze de hoeder van de wereld zou zijn mag wel eens een keer uitsterven, that'll teach them.
jaja

Ik denk zelf dat het uitsterven van een vlieg of ander klein kutbeest, om het maar even zo te noemen, een wat grotere impact heeft op ons dagelijks leven dan het uitsterven van een pandabeer. Dus ja, hier al een iemand die die opvatting niet deelt, alhoewel vliegen heel mateloos irritant zijn.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')