FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoelang kun je een fles drank bewaren?
MevrouwHopjes83zondag 18 november 2007 @ 00:00
Misschien een domme vraag maarre ik heb hier een fles drank die al open is geweest en die ook al een tijdje staat, kan je die gewoon drinken?


RoodWitBlauwzondag 18 november 2007 @ 00:12
jahoor.

hier ook flessen drank staan die al jaar geleden zijn geopent. is gewoon prima. ( whiskey)

zuip ze!
MevrouwHopjes83zondag 18 november 2007 @ 00:13
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:12 schreef RoodWitBlauw het volgende:
jahoor.

hier ook flessen drank staan die al jaar geleden zijn geopent. is gewoon prima. ( whiskey)

zuip ze!
Ow okay mooi!

Enne tnx
Edwinusszondag 18 november 2007 @ 00:17
fijne avond dan nog
golferzondag 18 november 2007 @ 00:32
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:00 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:
Misschien een domme vraag maarre ik heb hier een fles drank die al open is geweest en die ook al een tijdje staat, kan je die gewoon drinken?


Inderdaad een domme vraag, want je zou op z'n minst even kunnen vermelden om wat voor drank het gaat.
Frisdrank, wijn, gedestilleerd?
MevrouwHopjes83zondag 18 november 2007 @ 00:43
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:32 schreef golfer het volgende:

[..]

Inderdaad een domme vraag, want je zou op z'n minst even kunnen vermelden om wat voor drank het gaat.
Frisdrank, wijn, gedestilleerd?
Hmm ja klopt is erg dom
Het betreft een fles wodka.
NiteSpeedzondag 18 november 2007 @ 00:45
Sterke drank is vaak enorm lang te bewaren hoor. Er is een reden dat ze liever bier dronken dan water in de middeleeuwen .
golferzondag 18 november 2007 @ 00:45
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:43 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:


Hmm ja klopt is erg dom
Het betreft een fles wodka.
Kan je rustig nog drinken. Bederft niet.
MevrouwHopjes83zondag 18 november 2007 @ 00:51
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:45 schreef golfer het volgende:

[..]

Kan je rustig nog drinken. Bederft niet.
Was ik al mee bezig, dus als het niet zo was had ik me morgen waarschijnlijk niet zo goed gevoeld
Curiosityzondag 18 november 2007 @ 10:16
Hoe hoger het alc% des te langer houdbaar.
Martijn_77zondag 18 november 2007 @ 10:41
quote:
Op zondag 18 november 2007 10:16 schreef Curiosity het volgende:
Hoe hoger het alc% des te langer houdbaar.
Idd, alleen soims wordt de smaak wat minder
Ambrosiuszondag 18 november 2007 @ 10:42
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:51 schreef MevrouwHopjes83 het volgende:

[..]

Was ik al mee bezig, dus als het niet zo was had ik me morgen waarschijnlijk niet zo goed gevoeld
Je wist toen al hoe je je morgen (vandaag) ging voelen
Curiosityzondag 18 november 2007 @ 12:56
quote:
Op zondag 18 november 2007 10:41 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Idd, alleen soims wordt de smaak wat minder
Maar daar wordt je gelukkig niet ziek van
SadKingBillyzondag 18 november 2007 @ 14:19
quote:
Op zondag 18 november 2007 10:16 schreef Curiosity het volgende:
Hoe hoger het alc% des te langer houdbaar.
Niet helemaal. Natuurlijk is whiskey langer houdbaar dan een huiswijntje van de edah, maar:

De houdbaarheid van alcohol is afhankelijk van de zuiverheid van de alcohol (in de praktijk: hoe vaker alcohol gedestilleerd is hoe minder "hoge alcohol" erin zit (en hoe minder bitter het smaakt), hoe langer het houdbaar is. Wodka is eeuwig houdbaar (mits goed afgesloten en koel en donker bewaard!) omdat wodka destilleren een doorlopend proces is (word net zolang gedestilleerd totdat het bijna zuivere alcohol is zonder vervuiling (bijvoorbeeld resten van de vrucht)

Dat is tevens de reden dat je van wodka drinken geen hoofdpijn krijgt of je misselijk voelt; de hogere alcohol is er volledig uit (evenals de smaak). Daarom levert goedkope wijn (hoofdpijnwijn!) dat juist wél op; in goedkope wijn zit nog heel veel hoge alcohol en 'afvalstoffen'..
Curiosityzondag 18 november 2007 @ 15:08
quote:
Op zondag 18 november 2007 14:19 schreef SadKingBilly het volgende:

[..]

Niet helemaal. Natuurlijk is whiskey langer houdbaar dan een huiswijntje van de edah, maar:

De houdbaarheid van alcohol is afhankelijk van de zuiverheid van de alcohol (in de praktijk: hoe vaker alcohol gedestilleerd is hoe minder "hoge alcohol" erin zit (en hoe minder bitter het smaakt), hoe langer het houdbaar is. Wodka is eeuwig houdbaar (mits goed afgesloten en koel en donker bewaard!) omdat wodka destilleren een doorlopend proces is (word net zolang gedestilleerd totdat het bijna zuivere alcohol is zonder vervuiling (bijvoorbeeld resten van de vrucht)

Dat is tevens de reden dat je van wodka drinken geen hoofdpijn krijgt of je misselijk voelt; de hogere alcohol is er volledig uit (evenals de smaak). Daarom levert goedkope wijn (hoofdpijnwijn!) dat juist wél op; in goedkope wijn zit nog heel veel hoge alcohol en 'afvalstoffen'..
Wodka en ander gedistilleerd is niet te vergelijken met wijn, voor alle gedistilleerd wordt in de praktijk de zelfde alcohol gebruikt. Danwel melasse, graan of rietsuiker alcohol.
Sommige producenten filtreren het 10 of meer keer, om het zuiver te krijgen over houtskool.

[ Bericht 3% gewijzigd door Curiosity op 18-11-2007 15:20:15 ]
countergirlzondag 18 november 2007 @ 16:16
Maar hoe zit het dan met Boswandeling?? Ik maak die fles open en probeer die dan zo snel mogenlijk leeg te hebben binnen 1 week.
Curiosityzondag 18 november 2007 @ 16:25
quote:
Op zondag 18 november 2007 16:16 schreef countergirl het volgende:
Maar hoe zit het dan met Boswandeling?? Ik maak die fles open en probeer die dan zo snel mogenlijk leeg te hebben binnen 1 week.
Die is op basis van room, dat is sowieso minder lang houdbaar.
Schlumbergerzondag 18 november 2007 @ 19:12
quote:
Op zondag 18 november 2007 16:25 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Die is op basis van room, dat is sowieso minder lang houdbaar.
Zelfde geldt voor Baileys of iets dergelijks, dat moet je eigenlijk gekoeld bewaren. Maar dan is het nog steeds wel een hele tijd goed hoor
BL_Henkiemaandag 19 november 2007 @ 20:37
Ehm.. de meeste flessen die geopend zijn kan je toch niet voor 100 procent afsluiten?
Alcohol verdampt, dus zijn veel sterke dranken beperkt houdbaar.
Zie bijvoorbeeld veel flessen miniatuurtjes die halfleeg zijn, ook al zijn ze nooit open geweest.
SevenWonderszaterdag 1 december 2007 @ 16:21
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:45 schreef golfer het volgende:

[..]

Kan je rustig nog drinken. Bederft niet.
Nope, hoogstens gaat de smaak achteruit....
KrnKjezaterdag 1 december 2007 @ 21:08
quote:
Op zaterdag 1 december 2007 16:21 schreef SevenWonders het volgende:

[..]

Nope, hoogstens gaat de smaak achteruit....
Voornamelijk bij likeuren kan de kleur en smaak wat achteruit gaan.
De zogenaamde 'on the shelf time' varieert van zo'n 3 maanden tot enkele jaren waarin de smaak en kleur niet achteruit gaat.
Aldus de mensen bij Bols is de aardbeienlikeur de moeilijkste goed te houden met 3 maanden 'garantie'.
dion_bzaterdag 1 december 2007 @ 22:08
Dat geldt ook voor whiskies. Ze gaan niet schimmelen oid, maar de smaak van dit soort compexe dranken bestaat uit veel bestanddelen die soms niet 100% chemisch stabiel zijn en bovendien allemaal andere verdampingseigenschappen hebben. Een gesloten, volle fles whisky is zeer lang houdbaar, maar een restje van misschien 1/10 fles gaat al vrij snel 'plat' smaken. Het is dan ook een goede gewoonte om dergelijke restjes eerder op te drinken als je een redelijke verzameling hebt, anders heb je op gegeven moment alleen maar flessen waarvan de smaak niet meer is wat ze geweest zijn...

Maar goed, als het over vodka gaat, en met name het in het Westen populaire nagenoeg smaakloze, karakterloze vodka (Absolut/Smirnoff/Finlandia, dat soort meuk), dan speelt dit bijna geen rol, omdat die dranken zowat niets anders zijn dan een mix van 40% ethyl alcohol met 60% water. Enige risico die je dan loopt is dat als je maar een bodempje hebt, een significant deel van de alcohol verdampt in de lucht erboven in de bijna lege fles, waardoor het slap wordt.
honda1990zondag 2 december 2007 @ 12:27
quote:
Op zondag 18 november 2007 19:12 schreef Schlumberger het volgende:

[..]

Zelfde geldt voor Baileys of iets dergelijks, dat moet je eigenlijk gekoeld bewaren. Maar dan is het nog steeds wel een hele tijd goed hoor
Hmm ik werk achter een bar in een restaurant, de baileys en nog van die scotsch cream oid bewaren wij gewoon op kamertemperatuur.
Curiosityzondag 2 december 2007 @ 13:18
quote:
Op zaterdag 1 december 2007 21:08 schreef KrnKje het volgende:

[..]

Voornamelijk bij likeuren kan de kleur en smaak wat achteruit gaan.
De zogenaamde 'on the shelf time' varieert van zo'n 3 maanden tot enkele jaren waarin de smaak en kleur niet achteruit gaat.
Aldus de mensen bij Bols is de aardbeienlikeur de moeilijkste goed te houden met 3 maanden 'garantie'.
Staat dat op het etiket ofzo?
KrnKjezondag 2 december 2007 @ 20:26
quote:
Op zondag 2 december 2007 13:18 schreef Curiosity het volgende:

[..]

Staat dat op het etiket ofzo?
Hebben ze me verteld tijdens een cocktailworkshop bij Bols in Amsterdam... Prijs-kwaliteit voor een gratis meegepikte workshop was gigantisch
Curiosityzondag 2 december 2007 @ 20:43
quote:
Op zondag 2 december 2007 20:26 schreef KrnKje het volgende:

[..]

Hebben ze me verteld tijdens een cocktailworkshop bij Bols in Amsterdam... Prijs-kwaliteit voor een gratis meegepikte workshop was gigantisch
Oh daar, ja dat ken ik.
Zonkozaterdag 15 december 2007 @ 13:36
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:45 schreef NiteSpeed het volgende:
Sterke drank is vaak enorm lang te bewaren hoor. Er is een reden dat ze liever bier dronken dan water in de middeleeuwen .
MahirBurekoviczaterdag 15 december 2007 @ 14:06
quote:
Op zaterdag 15 december 2007 13:36 schreef Zonko het volgende:

[..]
Dat er bier werd gedronken heeft niks met alcohol te maken. Er zat toen naar schatting 2% alcohol in bier, en dat doodt geen bacteriën. Maar het water werd gekookt en er zaten extra voedingsstoffen in bier.
Florian_dinsdag 18 december 2007 @ 18:46
Wij hebben thuis ook veel flessen staan (oezo, whiskey, port, cognac etc) en ik kan me van sommigen herinneren dat we ze al minstens een jaar of 5 hebben (soms ook open) Kan dit ook nog dan?

We schenken alleen soms bij verjaardagen sterke drank, voor de rest staat het een beetje stof te happen
MahirBurekoviczaterdag 22 december 2007 @ 21:40
ja waarom zou t niet kunnen? 40% alcohol is genoeg om bacteriën te doden. de drank rot dus niet.
MahirBurekoviczaterdag 22 december 2007 @ 21:40
port niet trouwens. dat is gewoon wijn en als t zo oud en geopend is zal t ook vast al beschimmeld zijn.
strijder84maandag 24 december 2007 @ 22:35
quote:
Op zondag 18 november 2007 00:45 schreef NiteSpeed het volgende:
Sterke drank is vaak enorm lang te bewaren hoor. Er is een reden dat ze liever bier dronken dan water in de middeleeuwen .
Maeghanzaterdag 5 januari 2008 @ 20:09
quote:
Op zaterdag 22 december 2007 21:40 schreef MahirBurekovic het volgende:
port niet trouwens. dat is gewoon wijn en als t zo oud en geopend is zal t ook vast al beschimmeld zijn.
Port is versterkte wijn, en dus ook wat langer houdbaar, ongeveer 1 à 2 weken, afhankelijk van of het Ruby of Tawny is.
Repeatzaterdag 5 januari 2008 @ 20:11
Mn ouders hebben denk ik al een jaar of 15 (als het niet meer is) een fles jenever staan. Is dat echt nog goed?
Maeghanzaterdag 5 januari 2008 @ 20:25
Jenever is toch niet lekker, dus wat maakt het uit? =P
santaxwoensdag 3 september 2008 @ 14:46
Hoe zit het eigenlijk met wijn. Ik heb 2 weken geleden een fles open getrokken, kurk er weer in geprikt. Ik zie dat er wat kristalvorming van de suiker rond de kurk is, maar kan zo niets vreemds zien. Zou deze witte, goedkope Jean Louis Cevene, nog goed zijn?
Maeghanwoensdag 3 september 2008 @ 14:49
Wijn kun je maar een paar dagen open laten staan. Eerlijkgezegd, de tweede dag vind ik wijn meestal al niet meer lekker en na een dag of drie kun je 'm toch echt maar beter door de gootsteen spoelen.
santaxwoensdag 3 september 2008 @ 15:02
quote:
Op woensdag 3 september 2008 14:49 schreef Maeghan het volgende:
Wijn kun je maar een paar dagen open laten staan. Eerlijkgezegd, de tweede dag vind ik wijn meestal al niet meer lekker en na een dag of drie kun je 'm toch echt maar beter door de gootsteen spoelen.
Zou ik er ziek van worden? Want het was toch een fles van 2.23
Maeghanwoensdag 3 september 2008 @ 15:09
quote:
Op woensdag 3 september 2008 15:02 schreef santax het volgende:

[..]

Zou ik er ziek van worden? Want het was toch een fles van 2.23
Lolbroek.
Delicieuxwoensdag 3 september 2008 @ 16:37
quote:
Op woensdag 3 september 2008 15:02 schreef santax het volgende:

Zou ik er ziek van worden? Want het was toch een fles van 2.23
Ja, want de niet-ziek-wordt-grens ligt bij 2,25 Eur, dus je hebt net pech.
Davidwoensdag 3 september 2008 @ 16:46
Je kunt hem misschien als wijnazijn gebruiken
nielsgeodezondag 5 oktober 2008 @ 17:11
Ik heb een dukfles (die ik toch over had ) laten vullen met argon. Als ik een fles wijn open heb spuit ik er argon op zodat ie minder snel kan oxideren. Heel lang houd je het op die manier niet goed maar na een week merk ik weinig verschil. Langer gaat niet goed heb ik getest
nielsgeodezondag 5 oktober 2008 @ 17:14
Hoe zit het met open en gesloten flessen whisky? Bodempjes gaan sneller achteruit, dat weet ik maar een fles die voor 2/3 vol is nog een jaar laten staan, gaat dat goed?
#ANONIEMzondag 5 oktober 2008 @ 17:18
Waarom zou je sowieso een week over een fles wijn doen ? Of 2 dagen wat dat betreft.
nielsgeodezondag 5 oktober 2008 @ 18:46
quote:
Op zondag 5 oktober 2008 17:18 schreef gelly het volgende:
Waarom zou je sowieso een week over een fles wijn doen ? Of 2 dagen wat dat betreft.
Omdat het gewoon teveel is om in 2 dagen op te drinken...
#ANONIEMzondag 5 oktober 2008 @ 18:49
quote:
Op zondag 5 oktober 2008 18:46 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Omdat het gewoon teveel is om in 2 dagen op te drinken...
Da's 5 glazen wijn ?