Column/recensie van het boekquote:Op zaterdag 13 december 2008 13:53 schreef RayMania het volgende:
Iemand al de biografie van Jol uitgelezen? Is het wat?
quote:Dick Jol is boos
Waar Dick Jol is, is ruzie. Maar dat ligt vanzelfsprekend niet aan hem. Samen met Chris Willemsen schreef de voormalige topscheidsrechter zijn autobiografie: ‘Ik, Jol'.
Vol nostalgie vertelt Jol in dit boek over zijn jeugd als straatschoffie in Scheveningen. Hij vulde die jeugdjaren vooral met ‘rottigheid uithalen’. Kleine dingen jatten. Pesterijen. Vechtpartijen. Dick Jol kan zich geen betere jeugd voorstellen. Op deze manier leerde hij tenminste vechten.
Daarna is hij eigenlijk altijd blijven vechten. Letterlijk en figuurlijk. Als speler zag hij een voetbalwedstrijd als een vechtpartij, waarbij toevallig een bal aanwezig was. Dick Jol concludeert, wederom vol nostalgie, dat hij zou willen dat iedereen zo’n winnaarsmentaliteit zou hebben als hijzelf.
Geschorst en geblesseerd
Ik betwijfel echter of dat de voetbalsport ten goede zou komen: Na afloop van elke wedstrijd zou dan immers de ene helft van de voetballers geschorst zijn. En de andere helft geblesseerd, met dank aan de overtredingen waarvoor die ene helft geschorst is.
Onder het motto ‘de beste boswachter is een voormalige stroper’, ging Dick Jol de scheidsrechtersopleiding volgen. En ja, deze voormalige veelpleger van overtredingen, werd inderdaad onbetwistbaar één van de beste bestraffers van diezelfde overtredingen.
Maar ook in zijn gloriejaren als wereldberoemde scheidsrechter moest Jol steeds blijven vechten. Hij werd namelijk telkens omringd door allerlei vijandige oplichters en complotten: De complete KNVB-top. Veel collega-scheidsrechters. Zijn ex-vrouw. Zijn ex-voetbalclubs. De Nederlandse politiek. Enzovoort.
Jol pesten
Ja, in dit boek leren we dat de halve wereldbevolking hele dagen druk bezig is met slechts één doel: Plannen bedenken om Dick Jol te kunnen pesten. Deze biografie bevat dan ook allerlei kopieën van documenten, die volgens Jol en zijn biograaf die vijanden van Dick Jol moeten ontmaskeren.
Waar komt al die paranoia vandaan? De grote tragiek van Jols levensverhaal is, dat hij minstens één keer daadwerkelijk gruwelijk genaaid is door een oplichter. De beroemde gokaffaire: In 1995 werd Jol in de media door een anonieme bron ervan beschuldigd, dat hij weddenschappen zou afsluiten op wedstrijden die hij zelf floot. Als gevolg hiervan werd Dick Jol als scheidsrechter op non-actief gesteld.
Onschuldig
Uiteindelijk bleek hij in deze zaak echter totaal onschuldig. De ‘bron’ zou een rancuneuze voetbalsupporter zijn geweest, wiens club door Jol benadeeld zou zijn. Pas na een zwaar juridisch gevecht mocht Dick Jol zijn scheidsrechterscarrière weer hervatten.
Al lang voor deze pijnlijke affaire, was Jol vaak in gevecht met allerlei ‘vijanden’. Maar sinds die affaire lijkt hij helemaal geen boom of struik meer te kunnen zien, zonder te vermoeden dat daar een vijand van hem, met een valstrik, achter schuil zit.
Merkwaardig
‘Ik, Jol’ is een merkwaardig boek over een merkwaardige man. Saai is zijn levensverhaal allerminst. De meeste pagina’s zijn volgepropt met anekdotes. Zo vertelt Jol hoe hij met zijn botte Haagse humor, tijdens wedstrijden allerlei wereldsterren in het Engels afsnauwde. Maar ook hoe hij tijdens het WK voor clubs, samen met FIFA-collega’s een prostituee een hotel in smokkelde, als verjaardagscadeau voor een collega.
Daarnaast verneemt de lezer dat Dirk Kuijt en Johnny Heitinga ooit de broek van het achterwerk van Jol aftrokken, om daar een foto van te maken.
Ook geeft Dick Jol in zijn autobiografie zijn ongecensureerde mening over bijna iedereen met wie hij ooit heeft samengewerkt. Zoals over zijn voormalige baas bij de KNVB: ‘Ik denk dat Kesler een medisch wonder is. Hij leeft al jaren zonder hart.’
Titel: Ik, Jol. De biografie die alles zegt
Auteur: Chris Willemsen
Pagina’s: 224
Uitgeverij: House of Knowledge
(c)NUsport/Rob de Haan
heb ik hier ook nog liggen....is best de moeite waard inderdaadquote:Op donderdag 11 december 2008 17:27 schreef Breach het volgende:
Ow trouwens Gordon.. Als je meer over buitenlandse derby's wil lezen kun je beter het boek "Voetbal is oorlog, en dat is een bezoekje waard" ergens op de kop zien te tikken. Die gaat wel over derby's als Celtic - Rangers, Fenerbahce - Galatasaray, Slavia - Sparta Praag, Real - Barca enz.
Derby Countyquote:Op dinsdag 20 januari 2009 19:43 schreef Egamer het volgende:
Ik heb een vraagje, ik had een tijdje geleden een artikel over het ontstaan van derby's gelezen en ik weet totaal niet welke VI dat ook alweer was. Of het ging een hele artikel over die derby's, of kreeg het zo'n eigen blokje in de magazine. Weet iemand dat nog?
Of als iemand het niet weet... weet iemand waar ik meer informatie kan vinden over het ontstaan van derby's? Waar het is begonnen en waar de naam vandaan komt et cetera.. Alvast heel erg bedankt.
Ja, dat weet ik jaquote:
http://www.footballderbies.comquote:Op dinsdag 20 januari 2009 22:24 schreef Egamer het volgende:
[..]
Ja, dat weet ik jaMaar in welke VI stond dat? Of zijn er nog wat websites met informatie over het ontstaan van derby's? Ik weet haast zeker dat er een artikel is...
Lees het boek "De derby" van Menno Pot. Staat alles in wat je wil weten. Ook over Derby County.quote:Op dinsdag 20 januari 2009 19:43 schreef Egamer het volgende:
Ik heb een vraagje, ik had een tijdje geleden een artikel over het ontstaan van derby's gelezen en ik weet totaal niet welke VI dat ook alweer was. Of het ging een hele artikel over die derby's, of kreeg het zo'n eigen blokje in de magazine. Weet iemand dat nog?
Of als iemand het niet weet... weet iemand waar ik meer informatie kan vinden over het ontstaan van derby's? Waar het is begonnen en waar de naam vandaan komt et cetera.. Alvast heel erg bedankt.
Heb het gelezen. Ik vind het een beetje tegenvallen. Veels te veel correspondentie en gezeur over de groenteboer etc.quote:Op zaterdag 13 december 2008 13:53 schreef RayMania het volgende:
Iemand al de biografie van Jol uitgelezen? Is het wat?
Ik wist dat jij dit ging postenquote:Op woensdag 21 januari 2009 08:59 schreef MaxPower het volgende:
Lees het boek "De derby" van Menno Pot. Staat alles in wat je wil weten. Ook over Derby County.
Ja, was een mooi inkoppertje deze vraag.quote:Op woensdag 21 januari 2009 13:12 schreef TerroRobbie het volgende:
[..]
Ik wist dat jij dit ging posten![]()
quote:Het geheim van het succes
AMSTERDAM - Het verhaal van de grootste voetbalclub ter wereld begon in 1878 in Noord-Manchester. Dat deel van de stad was indertijd een industriële hel.
De inwoners ademden voortdurend de giftige dampen in, die werden uitgebraakt door een woud van schoorstenen. Overal was herrie en roet. De arbeiders ploeterden van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. De enige troost die zij hadden, kwam uit de fles.
Een aantal bestuurders van een treinenfabriek wilden iets aan deze omstandigheden doen. Zo moesten hun arbeiders een gezondere hobby krijgen dan alcoholisme: Ze besloten om een voetbalclub op te richten.
Beroemdste alcoholist
Die oprichters konden niet vermoeden dat hun anti-alcohol-bezigheidstherapie-clubje negentig jaar later de beste speler ter wereld zou voortbrengen. En al helemaal niet dat die zich vervolgens al snel ontwikkelde tot de beroemdste alcoholist ter wereld: George Best.
Jim White volgt in ‘Manchester United - De biografie’ de ontwikkeling van het armlastige arbeidersclubje, tot een bedrijf met een beurswaarde van meer dan een miljard pond. White is hierbij een geweldige gids, omdat hij zijn bevlogenheid als fan koppelt aan zijn kennis als journalist en aan de schrijfstijl van een geboren verteller.
Oertijd
Hij geeft de lezer weinig kans om zich te vervelen. Zo doorspekt hij de beschrijving van de oertijd van Manchester United met talloze anekdotes. De lezer maakt kennis met de sint-bernard-hond Major, die volgens een hardnekkige mythe een doorslaggevende rol in de geschiedenis van de club speelde. Maar de lezer maakt ook hooliganisme anno 1908 mee, waarbij de cavalerie met getrokken zwaard de menigte te lijf moest gaan.
Dankzij de betrokken schrijfstijl van White leest dit boek als meeslepende roman, met een voetbalclub als hoofdpersoon. Het wanbeleid van het United-bestuur tussen de beide Wereldoorlogen kraakt White met zoveel sarcasme af, dat het lijkt alsof hij zich er tot op de dag van vandaag nog elke dag aan ergert.
Op ontroerende wijze beschrijft hij de vliegtuigramp van 1958 in München. Lyrisch wordt White, als hij schrijft over de heilige drie-eenheid uit de jaren zestig: Bobby Charlton, Dennis Law en George Best.
Commercie
De succesteams van Alex Ferguson heeft White als journalist en fan van heel nabij gevolgd. Dit was ook de periode waarin Manchester United leek te evolueren van een voetbalclub met een kloppend hart, naar een commercieel merk. White heeft hier duidelijk zijn bedenkingen bij. Toch veranderde dit voor hem uiteindelijk niets aan de onweerstaanbare aantrekkingskracht die United heeft. White is nog steeds verliefd op de club. Net zoals tientallen miljoenen supporters overal ter wereld. En net zoals sterspeler Ryan Giggs.
Niet zonder pathetiek schrijft White: ‘Spoedig na zijn sprankelende prestatie in Turijn in 2003 werd Giggs door Juventus een contract aangeboden waar hij zelf zijn salaris mocht noemen. Wat hij maar wilde, beweerden ze. Hij nam het geen seconde in overweging. United stroomde in zijn bloed. Hij was net zo’n grote fan van het instituut als de jongens die de laatste zeventien jaar zijn naam hadden gescandeerd.’
Vakliteratuur
Er is één doelgroep waarvoor dit boek eigenlijk verplichte vakliteratuur is: Voetbalbestuurders. De succesvolle geschiedenis van Manchester United is namelijk een duidelijk manifest tegen opportunistische voetbalbestuurders die vanwege het ’schokeffect’ hun trainer ontslaan.
In de 130 jaar dat de club bestaat, gaf Manchester United driemaal een trainer de kans om jarenlang aan een team te bouwen: Ernest Mangnall, Matt Busby en Alex Ferguson. Dat lijkt het grote geheim van het succes van deze club: Deze drie trainers zijn namelijk gezamenlijk verantwoordelijk voor àlle 17 kampioenschappen die United won, plus alle Europacups.
Titel: Manchester United. De biografie
Auteur: Jim White
Uitgeverij: Thomas Rap
Pagina’s: 456 pagina’s
Kun jij lezen dan? Bovendien is VI niet echt literatuurquote:Op woensdag 11 februari 2009 14:24 schreef jorienvdherik het volgende:
Ik ben lid van VI sinds september, maar moet er nog 6 lezen![]()
Erg leuk blad
Veel leden hier?
Inmiddels? Dat boek is al minstens 12 jaar geleden in het Nederlands uitgegevenquote:Op woensdag 11 februari 2009 13:35 schreef Breach het volgende:
Ow en Fever Pitch van Nick Hornsby (moet elke voetbalfan in zijn leven toch wel eens gelezen hebben) is inmiddels ook in het Nederlands gedrukt. Onder de verrassende titel Voetbalkoorts.
Whehe, nusport had hem pas gerecenseerd, en omdat ik hem in het Engels heb dacht ik dat het een nieuwe Nederlandse uitgave was.quote:Op woensdag 11 februari 2009 15:58 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Inmiddels? Dat boek is al minstens 12 jaar geleden in het Nederlands uitgegeven.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |