abonnement Unibet Coolblue
pi_55860237
Inderdaad Mark, ik heb iig ook weinig tijd gehad... Veel bij m'n ouders gezeten met de kerst enzo dus überhaupt weinig espresso gedronken... En nu zit ik hele dagen in de bieb dus ik heb m'n ochtendcappa en na 't ontbijt nog een espresso en dat is 't wel (als ik 's avonds wanneer ik uit de bieb terugkom er nog een neem dan stuiter ik de hele nacht door op weg naar een slaapgebrek).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  dinsdag 8 januari 2008 @ 12:01:55 #277
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55869567
Ik ga deze bonen bestellen:
-Kilo Santo Domingo
-Kilo Harrar
-Kilo Sulawesi Kalossi
-Kilo Peru
-Kilo Monsooned Malabar

Sulawesi vind ik erg lekker, Harrar lijkt mij wel goed als koffie uit afrika, Peru is een mooie zachte zoete (lijkt mij wel lekker in een espresso), en ik MOET natuurlijk de malabar proberen. Santo domingo koop ik omdat ik er geweest ben .
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55874282
Eerlijk gezegd zou ik als ik moest kiezen je de yrgacheffe aanraden ipv de harrar. Die is net wat meer uitgesproken fris en bloemig, ook als je die tot flink donker brandt komt dat nog terug door de zoetigheid van de donkere roast heen. Als je niet van fris en fruitig houdt dan nevermind...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55874756
quote:
Op maandag 7 januari 2008 21:18 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Mjah, de rancilio-bakjes worden niet zo blij van overdoseren (omdat de douche vrij diep in de portafilter komt). Maar 14 gram moet er altijd wel in te krijgen zijn, op dat plaatje lijkt het me wat weinig. Er wordt altijd gezegd dat er eigenlijk geen afdruk van de schroef van de douche in de puck te zien mag zijn, maar bij een Silvia is dat nauwelijks mogelijk. Wat W1ZZ al zei, de Synesso-bakjes die we in de states hebben gekocht, zijn net wat groter en werken perfect. Je moet deze alleen wel met wat mensen tegelijk bestellen, anders zijn de verzendkosten te hoog (ong 40 euro, en dat voor een bakje van 5 euro).

Ik heb mijn eerste shots ook met levelt-koffie gemaakt, en ja, op stand 1 (geloof ik, standaard "espresso" is stand 2 dacht ik en "turkse koffie" is 0) liep hij bij mij in 15 sec door. Verder nooit meer iets gekocht, maar de bevinding kan dus kloppen. Op zich was de koffie niet onaardig, ondanks de relatief korte doorlooptijd.
Thanks voor je reactie, klinkt aannemelijk beide. Zal het eens met andere koffie proberen.
quote:
Offtopic: zijn die harige armen van jou?
Hehe, gelukkig niet, heb het plaatje van de geniale pagina cheating Miss Silvia gehaald.
pi_55874956
ESW heeft ook een winkel in Den Haag waar ze machines verkopen. Aan de Loonduinseweg. Wel leuk om eens te gaan kijken ze hebben echt alle toppertjes staan waaronder de LM GS3 en ook machines van Kees van der Westen. Ze doen inderdaad onderhoud voor de horeca, ze rijden met busjes de hele regio af voor reparaties en onderhoud. Ik weet eigenlijk wel 100 procent zeker dat die de onderdelen voor je Cimbali hebben.
Wat betreft de bonen ik heb gisteren weer eens Yrgacheffe gebrand om zo puur te drinken en toch kan ik niet helemaal aan die smaak wennen, waar het precies aan ligt weet ik niet maar schijnbaar ben ik toch meer van de stevige smaken dan dat zurige bloemige. Als ik dan weer Malabar drink dan denk ik dat is de smaak die ik echt lekker vind, geeft ook zo´n mooi resultaat, prachtige donkerbruine crema.
Blenden blijft veel werk met m´n Iroast omdat ik iedere keer maar 150 gram kan branden. Soms geeft het wel lekkere resultaten, maar meestal mis ik net iets. Harrar vind ik het altijd wel goed doen in n blend.
Gisteren m´n machine ontkalkt, wat een pokkewerk! Je hebt dubbel werk omdat je zowel de HX als de boiler moet ontkalken. Gelukkig kan ie er weer een tijdje tegen nu. Ik gebruik trouwens citroenzuur daarvoor en dat werkt prima. In Duitsland kan je dat in pakken kopen bij de drogist en het kost bijna niks.
pi_55874959
Mark als jij een testosterongebrek hebt moet je niet doen alsof mannen met een fatsoenlijke hoeveelheid haar overbehaard zijn.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55879844
Nou over haar gesproken. Als je wel eens kijkt naar die testfilmpjes op home-barista, dat zijn echt wel vaak van die beren van mannen. Btje gezet flinke baard.
  woensdag 9 januari 2008 @ 16:36:51 #283
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55900812
Ik heb net een nieuw roast profile ingesteld op mijn iroast 2, en nu lijkt het goed te gaan qua temperatuur. Ik zag voor het eerst temperaturen boven de 200 graden (215, en toen heb ik hem stilgezet).
Ik had echt na 10 minuten glanzende bonen, een dark roast dus. Lijkt me wel redelijk normaal, Peru produceerde veel chaff dus dat speelt vast ook mee.

Hoe zal ik de rest branden? Wanneer vinden jullie Malabar het lekkerst? Tot waar branden jullie überhaupt meestal (voor espresso)?
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55900940
Ik brand zelf zelden tot ver in 2nd crack. Als ik stop glanzen de bonen meestal nog niet. De Malabar zou ik de eerste keer stoppen als je de eerste pops van 2nd crack hebt gehoord. 't Is een boon die nogal snel doorschiet. Voordeel van Malabar donkerder branden is wel weer dattie zo'n beetje meteen drinkbaar is (ipv de paar dagen verplichte wachttijd voor veel bonen).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 9 januari 2008 @ 18:11:16 #285
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55902920
Peru is trouwens wel lekker, het mist alleen een krachtig aroma, maar dat wist ik wel. Superzacht en lekker zoet. Goede blender in elk geval, geen aanrader voor na de maaltijd (dan moet je toch iets krachtigers hebben).

Als je bezoek hebt dat moeite heeft met espresso (te sterk of te bitter of dat soort onzin) dan is het ook een prima koffie.

Vrijdag zal ik deze wel op hebben, dan brand ik Monsooned Malabar.

En O wat ben ik blij dat ik eindelijk hoge temperaturen heb gezien. In het begin stelde ik hem in op 250 en hij kwam niet hoger dan 171. Nu stel ik hem stapsgewijs hoger in en op het moment dat hij 208 graden moet zijn geeft hij 215 graden aan. Ff wennen wel dus, maar hij werkt iig goed. Ik heb het nog even opgezocht en 9-10 minuten voor een roast is redelijk normaal met hot-air, en ook wel fijn want dan duurt het met coolen en schoonmaken maar een kwartiertje.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55904451
quote:
Op woensdag 9 januari 2008 18:11 schreef faberic het volgende:
Als je bezoek hebt dat moeite heeft met espresso (te sterk of te bitter of dat soort onzin) dan is het ook een prima koffie.
Bijna iedereen die 'moeite' heeft met espresso heeft dat omdat ze alleen de smerige espresso uit de horeca gewend zijn. Sinds ik thuisbarista'tje speel en zeker sinds ik zelf brand heb ik iedereen kunnen overtuigen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 9 januari 2008 @ 19:56:20 #287
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55905666
quote:
Op woensdag 9 januari 2008 19:12 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Bijna iedereen die 'moeite' heeft met espresso heeft dat omdat ze alleen de smerige espresso uit de horeca gewend zijn. Sinds ik thuisbarista'tje speel en zeker sinds ik zelf brand heb ik iedereen kunnen overtuigen
da's ook waar natuurlijk.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55928780
Je moet toch altijd vechten tegen de vooroordelen. Espresso is sterk en espresso is bitter. Van espresso begin je te stuiteren (er zit minder caffeine in dan gewone koffie). Het zijn maar enkele cliche dingen die ik vaak hoor.
Mooi dat het nu werkt met de stapsgewijze aanpak Fabeic en inderdaad dan ben je redelijk snel klaar. Peru is n lekker boontje!
pi_55933170
Ik probeer het altijd door te zeggen dat ik een espresso voor ze maak en dat ik als die dan niet bevalt alsnog een cappuccino voor ze zal maken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_55934777
Vandaag nieuwe gemalen bonen bij simon levelt gehaald. Kerel die er vandaag werkte zei dat ik inderdaad beter iets fijner kon laten malen. Shots gaan nu prima!
pi_55954305
Nog even een korte reactie op de Synesso bestelling. Bakjes bevallen goed , heb alleen moeite met de afstelling machine- molen, kan aan tweedehands machine en aan de tweedehands molen liggen, ben er nog niet helemaal uit.
Tamp momenteel met 57 mm tamper, deze is duidelijk te klein, 58mm is zo in de winkel te koop en past redelijk. Ben aan het twijfelen, er is namelijk ook 58+. Is er iemand die met een 58+ in de synesso bakjes tampt, zo ja welk merk? (heb deze maat tot nu toe alleen bij Torr (Pasmarose) gezien en heb in Groningen geen winkel die de 58+ heeft.

p.s. mark V :
Als je echte Cimbali merk onderdelen nodig hebt is Ticino goed, is trouwens wel vrij prijzig.
Espressoxxl.de heeft ook veel merkloze onderdelen en is vaak goedkoper, heeft ook machine-plattegronden, mijn bestelling was binnen 1 dag binnen vanuit Duitsland (paypal betaling)
Probeer ook eens http://www.coffeeparts.com/cim/cim1.html voor onderdeelinfo.

[ Bericht 29% gewijzigd door rooienar op 11-01-2008 16:47:38 ]
  zaterdag 12 januari 2008 @ 18:35:26 #292
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_55977890
malabar gaf wel weer veel lagere temperaturen en een lichtere roast, maar produceerde ook weer weinig chaff. De cracks hoor ik wel goed dus het zit wel oke denk ik.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_55998898
De Miss Silvia is nu al de beste aankoop van het jaar. Alleen nog 1 vraagje.
In principe ben ik een espresso drinker maar soms als ik 's ochtends brakjes ben heb ik toch wel zin in een capuchino. Het opschuimen van melk kostte wat moeite maar na wat oefening krijg ik toch al redelijk goed microfoam tegenwoordig. Het probleem is alleen als ik in het glas schenk dat het crema van de espresso boven blijft `drijven´ De schuimlaag is erg mooi maar zo bruin van het crema. Is hier een simpele oplossing voor?
  zondag 13 januari 2008 @ 17:27:49 #294
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_56002956
quote:
Op zondag 13 januari 2008 15:15 schreef Underdoggy het volgende:
De Miss Silvia is nu al de beste aankoop van het jaar. Alleen nog 1 vraagje.
In principe ben ik een espresso drinker maar soms als ik 's ochtends brakjes ben heb ik toch wel zin in een capuchino. Het opschuimen van melk kostte wat moeite maar na wat oefening krijg ik toch al redelijk goed microfoam tegenwoordig. Het probleem is alleen als ik in het glas schenk dat het crema van de espresso boven blijft `drijven´ De schuimlaag is erg mooi maar zo bruin van het crema. Is hier een simpele oplossing voor?
Dit is imho precies de bedoeling. De crema van de espresso mengen met het schuim van de cappuccino zorgt ervoor dat dat schuim ook smaak heeft. übercrema ontstaat er dan dus.

Om mooi schuim te krijgen kan je latte-art maken (crema en schuim worden dan nog wel gemengd, alleen bijvoorbeeld in de vorm van een rosetta).

Als je dichtbij de espresso het schuim schenkt dan zal het schuim de cremalaag verdringen. Het omgekeerde gebeurt als je de melkkan hoger houdt, je maakt dan een schuimlaag onder de cremalaag. Voor de smaak is het echter niet geweldig om een knalwitte schuimkraag te hebben.

Latte-art is de mooiste oplossing.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_56003839
Thanks, ik hield de kan inderdaad te hoog, best logisch eigenlijk. Gemengd schuim is goed, alleen bij mij ontstond de schuimkraag onder het crema. Eerst maar eens wat meer oefenen met temp surfen en het creeren van continu dezelfde kwaliteit schuim en koffie, daarna de pro-skills van Latte-art masteren.
pi_56057859
Als je dit http://www.koffiegek.nl/blog/blog.php?blog=67&titel=Handpresso filmpje ziet kan je ook de op de camping of in de vrije natuur van je espresso'tje genieten. Het resultaat is volgensmij wat teleurstellend.
pi_56120685
Geinig, een NL koffietopic. Ook ik speel wel eens met m´n machientjes, nu al zo´n 13 jr. Branders heb ik ook, sinds 5 jr, veel gedoe en weinig koffie. Wel lekker maar weinig tijd.
Stuur een simpele latte op. Wie raad met welke machine ik deze gemaakt hebt krijgt een dikke kus.
Van mijn hond.

Een stukje machine is te zien. Een kenner herkent ´t.

Hopelijk lukt de foto-link. Na de derde poging.


[ Bericht 23% gewijzigd door oxxo op 18-01-2008 09:07:05 ]
pi_56123808
Ik zie het nog even niet. Ik zie in ieder geval zo'n ding waarmee je kan zien dat je waterbak te vol zit, maar er schiet me zo even niet te binnen welke machine dat heeft. Ik ben het alleen tegengekomen op goedkopere machines als Delonghi enz.
pi_56124169
Volgens mij is 't iets als de Ascaso Arc Fun of een apparaat van Kimbo maar zeker weten doe ik 't niet...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_56132199
Ik gok een Solis uit de Master serie aan gezien er Master te lezen valt onderaan de foto.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')