Geez man, dat zuigt bizar hard. Ik heb er net wat over zitten lezen op Wikipedia en dat is niet grappig. Ik dacht altijd, niet kunnen ruiken, so what, maar het heeft impact op zoveel dingen...quote:Op zaterdag 5 januari 2008 18:17 schreef Byte_Me het volgende:
sinds deze kerst ben ik mijn reukvermogen kwijtgeraakt door een val van de trap. mijn barista aspiraties zijn wreed de kop in gedrukt, want een espresso proeven zonder te kunnen ruiken is knap waardeloos. smaakt naar heet water met wat bitter en wat zoet
Koop een goede tamper in plaats van het prulding wat erbij zit. Je hoeft er echt niet de hoofdprijs voor te betalen, maar een tamper van 30 euro is echt een nuttige aankoop.quote:Op zondag 6 januari 2008 00:59 schreef Underdoggy het volgende:
Impulsief een Rancillio Silvia gekocht. Morgen eens ophalen. Iemand nog specifieke tips voor de beginnende barista? Maler komt uiteraard zsm
het kan vanzelf genezen, en het kan permanent zijn. er is niks over te zeggen en niks aan te doen. en het zuigt inderdaad bizar hard. eten, drinken, het doet me niets meer, terwijl ik enigszins fijnproever ben. verder kan het gevaarlijk zijn omdat je ook geen rook ruikt oid. ik werk op een chemisch lab, als iemand daar met oplosmiddelen staat te prutsen heb ik niks in de gaten. eindeloze klotezooi. ik zal misschien nooit meer een vrouw ruikenquote:Op zondag 6 januari 2008 19:11 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Geez man, dat zuigt bizar hard. Ik heb er net wat over zitten lezen op Wikipedia en dat is niet grappig. Ik dacht altijd, niet kunnen ruiken, so what, maar het heeft impact op zoveel dingen...
Sinds dit weekend weet ik precies waar je het over hebt, ik heb een zware verkoudheid/griep met koorts en een compleet verstopte neus. Mijn espresso vanochtend smaakte naar niets, hij was alleen erg bitter en goor.
Maar veel sterkte de komende tijd! Is er al bekend of het misschien weer over gaat?
quote:Op vrijdag 4 januari 2008 16:33 schreef Mark_V het volgende:
Grrr, net mijn getikte verhaaltje weg.
Ik ben vandaag weer aan het klussen aan mijn Cimbali. Grofweg zijn er drie dingen waar ik mee zit. Allereerst doet de vacuumbreaker het niet, ten tweede kan je de heetwater niet ZACHTJES aanzetten en ten derde heb ik mijn twijfels over de druk van mijn Cimbali.
Vacuumbreaker
Ik ben er dus achter dat het onderdeel dat los in het apparaat lag, toen ik hem kocht, de vacuumbreaker was. Op de plek van de vac zat een afsluitdop. Op zich heb ik dus geluk gehad dat de boiler niet is geimplodeerd bij afkoeling, maar dat hij toch een ingang voor lucht heeft weten te vinden. Ik zie nu ook waarom ze de vacbreaker eraf hebben gehaald, hij lekt. Bij een druk boven de 1 bar komt er eerst stoom uit, en als de druk iets hoger wordt, klapt hij dicht, zoals de bedoeling. Op werkdruk is hij echter niet helemaal gasdicht, er komt een klein beetje sissend stoom uit. Op zich absoluut niet hinderlijk, de boiler blijft gewoon nog prima op temp. De cycles worden wel 1-2 seconden korter, ook niet schokkend dus. Nou is mijn vraag aan mensen met een HX, is het de bedoeling dat een vacbreaker helemaal luchtdicht is, of is een beetje ontnappend stoom niet te voorkomen. De o-ring ziet er op zich niet geweldig meer uit, maar zou zo weinig overdruk nog wel moeten kunnen doorstaan.
Heet-waterknop
Het is dus niet mogelijk om zachtjes heet water te tappen. Hij gaat van niks naar een spuitende alles affikkende stoomstraal. Waarschijnlijk is de o-ring dus versleten, maar waar kan ik deze kopen en welke o-ring heb je nodig?
Apparaat-druk
Mijn apparaat staat op een 2.1 bar atmosferische druk (dus 1.1 bar overdruk). Volgens mijn zelfgefixte manometer (die drukken tussen 4 en boven de max aangaf voordat ik hem fixte) zit hij dus bijna in het rood, wat bij ong 2 bar begint. Normaal gesproken wordt aangeraden een druk tussen de 1 en 1.2 bar te hebben in de boiler. Ik heb altijd aangenomen dat dit overdruk is, dus ik zit precies goed. Als ik hem echter op 1.2bar overdruk zet, zit mijn meter wel in het rood. Hoort die manometer dan overdruk aan te geven? Dus dat je pas in het rood komt bij 3.1 bar atmosferisch?
Dank! Waar vind je dit soort adressen? En is er ook wat in de buurt van Rotterdam? Ik ben tegenwoordig niet vaak meer in Leeuwarden....(en het is ook nog eens 125 kilometer van Leeuwarden... viel mij ook tegen...)quote:Op maandag 7 januari 2008 13:06 schreef marmhz het volgende:
De onderdelen kan je het snelste krijgen via een horeca service organistaie, die hebben dat vaak zo liggen. In de buurt van Leeuwarden zou je kunnen gaan naar Ticino: Kummel 7
7892 AC Klazienaveen 0591-391206 www.ticino.nl Die onderhouden ook Cimbali.
Ook als het apparaat op druk is komt er nog een ietsiepietsie stoom uit; ik kan het niet ZIEN maar wel HOREN. Was dat bij jouw Cimbali ook zo of was hij echt helemaal dicht?quote:De vac breaker is volgensmij gewoon dicht. Hij laat lucht ontsnappen tot de ketel op druk is en dan moet ie dicht gaan.
True, maar ik heb zelf aan mijn manometer zitten prutsen omdat die helemaal kapot was. Ik heb hem zo geijkt dat hij bij omgevingsdruk op 1 bar staat. Hoe zat dat bij jouw Cimbali? Ging die terug naar 0 bar als hij uitstond of bleef hij op 1 staan? Maw, is de Cimbali manometer standaard een overdrukmanometer of een atmosferische?quote:Dat drukprobleem is niet normaal. Bij mijn Cimbali stond de keteldruk op rond de 1.1 a 1.2. De jouwe staat op 2 dat is veel te hoog. Ik denk dat de pressostaat kapot is die regelt de druk. Die zit (als je voor de machine staat) de rechter zijkap eraf haalt vlakbij de boiler. Een rechthoekige blauwe doos. Daar zit een schroefje in waarmee je 'm kan regelen (kan een geel stopje voor zitten) Als je 'm niet meer naar beneden kan bijstellen dan is ie stuk. Succes met klussen!
Ha zo moeilijk is het niet hoor! (en nog best wel boeiend voor je begrip van HX-machines). Deze lijn geeft aan wat de druk is die heerst in een afgesloten tank met alleen water (dus geen lucht!) bij een bepaalde temperatuur.quote:Op maandag 7 januari 2008 15:42 schreef W1ZZ het volgende:
Hehe misschien moet je met je grafiekjes naar home-barista, daar krijgen ze er nogal een harde plasser van (sorry kan je hier echt niet mee helpen...)
Wat doet dat mandheling voor de smaak?quote:Op maandag 7 januari 2008 16:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik drink trouwens op 't moment een blend van 40% brazil, 15% yrgacheffe, 15% harrar, 10% yemen, 10% malabar en 10% mandheling. Gewoon bij elkaar gedonderd, gebrand en bevalt prima. Alleen m'n Gene kon de lading van 300gr groen for some reason niet goed aan, de temp bleef hangen op zo'n 220 Celsius terwijl ie normaal zonder problemen naar z'n maximum van 250 doorstoomt. Hoop niet dat dit de voorbode van problemen is!
Mjah, de rancilio-bakjes worden niet zo blij van overdoseren (omdat de douche vrij diep in de portafilter komt). Maar 14 gram moet er altijd wel in te krijgen zijn, op dat plaatje lijkt het me wat weinig. Er wordt altijd gezegd dat er eigenlijk geen afdruk van de schroef van de douche in de puck te zien mag zijn, maar bij een Silvia is dat nauwelijks mogelijk. Wat W1ZZ al zei, de Synesso-bakjes die we in de states hebben gekocht, zijn net wat groter en werken perfect. Je moet deze alleen wel met wat mensen tegelijk bestellen, anders zijn de verzendkosten te hoog (ong 40 euro, en dat voor een bakje van 5 euro).quote:Op maandag 7 januari 2008 18:17 schreef Underdoggy het volgende:
Hoeveel koffie gebruik je per shot. Ik heb een 7 gram schepje gekocht dus voor een dubbele zou ik 2 schepjes willen gebruiken maar als ik dat in mijn portefilter stop is hij simpelweg te vol. Hij past dan niet meer onder het grouphead. Is dat normaal?
Na wat zoeken op internet kwam ik dit plaatje tegen [ afbeelding ] is dat een normale hoeveelheid?
Verder loopt de espresso te snel door. In 15/20 seconden toch echt wel de hoeveelheid die gewenst is bereikt. Ik heb bij de Simon Levelt (kon niet wachten op internet bonen) bonen gekocht die ze daar, aangezien ik nog geen maler heb, gemalen hebben. Zouden ze hem te grof gemalen hebben, of doe ik iets fout?
Dankjewel, dan klopt het bij mij gewoon! Ik heb hem dan anders geijkt, maar dat overleef ik wel (helemaal naar nul frutten was echt onmogelijk zonder een ontzettend verloop te creëren).quote:Op maandag 7 januari 2008 19:39 schreef marmhz het volgende:
Mark: de druk stond bij mij ''koud'' altijd op 0 inderdaad en niet op 1. De meter geeft de druk IN de ketel aan.
Wat betreft die horecaservice adressen. Die zoek je gewoon via google op. Ik heb zelf ook zo'n adresje bij mij in de buurt. Gewoon handig voor onderdelen bijvoorbeeld een pistonring van een E61 groep moet je bij Kaldi of Levelt niet om vragen, dat hebben ze niet op voorraad. Zo'n horecaservice heeft vaak alles.
In de buurt van Rotterdam:
De Vrij Espresso & Horeca Service
Verbreepark 8d
2731 BR Benthuizen Nederland
+31(0) 79 - 750 33 46
En anders ESW in Den Haag (is wel een goede) www.esw.nl
Wellicht willen ze ook wel wat voor je opsturen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |