FOK!forum / General Chat / Fooi geven, oude gewoonte, vreemd gedrag of gewoon netjes?
Laartjezondag 11 november 2007 @ 19:04
Ik heb zelf in de horeca gewerkt... en was altijd erg blij met fooien toen in die periode. Toch is het apart dat het gebruikelijk is in bepaalde gelegenheden. De scheidslijn is soms erg dun.

Bijvoorbeeld is het in een snackbar waar je zittend wat kan eten minder gebruikelijk om fooi te geven dan in een restaurant. En aan de barman/vrouw geef je al helemaal snel wat extra.

Dit terwijl personen in een ander beroep net zo hard kunnen werken voor soms misschien zelfs minder geld.

Wat vinden jullie nou eigenlijk van fooi geven? Is het nog echt nodig? Of heb je nog het idee dat je er betere service door krijgt? Ik persoonlijk vind het meeste horeca personeel namelijk behoorlijk onpersoonlijk de laatse tijd, om van kennis van de kaart maar niet te spreken.
FloggingMollyzondag 11 november 2007 @ 19:06
Idd vooral gewoonte. Ik doe het zelf ook niet zo vaak, met name door de hoge horecaprijzen. Als ik ¤2,20 voor een biertje betaal hoeven ze echt niet op fooi te rekenen.
TNAzondag 11 november 2007 @ 19:06
Sommige mensen verwachten dat je altijd fooi geeft, ik vind dat zelf eigenlijk onzin. Het gaat me niet om het geld maar des te meer om het gebaar - ik geef fooi als iemand me goed en vriendelijk heeft bediend en daar wat moeite voor heeft gedaan.
FloggingMollyzondag 11 november 2007 @ 19:09
Nice Guy Eddie: C'mon, throw in a buck!
Mr. Pink: Uh-uh, I don't tip.
Nice Guy Eddie: You don't tip?
Mr. Pink: Nah, I don't believe in it.
Nice Guy Eddie: You don't believe in tipping?
Mr. Blue: You know what these chicks make? They make shit.
Mr. Pink: Don't give me that. She don't make enough money that she can quit.
Nice Guy Eddie: I don't even know a fucking Jew who'd have the balls to say that. Let me get this straight: you don't ever tip?
Mr. Pink: I don't tip because society says I have to. All right, if someone deserves a tip, if they really put forth an effort, I'll give them something a little something extra. But this tipping automatically, it's for the birds. As far as I'm concerned, they're just doing their job.
Mr. Blue: Hey, our girl was nice.
Mr. Pink: She was okay. She wasn't anything special.
Mr. Blue: What's special? Take you in the back and suck your dick?
Nice Guy Eddie: I'd go over twelve percent for that.
Mikkiezondag 11 november 2007 @ 19:14
- Prive gegevens op verzoek van de poster weggehaald. -

[ Bericht 86% gewijzigd door Sander op 19-05-2011 20:41:23 ]
TNAzondag 11 november 2007 @ 19:16
Jammer dat er geen omgekeerde fooi bestaat; als je slecht wordt bediend betaal je 10% minder

Je kunt natuurlijk ook gewoon zoveel mogelijk suikerzakjes stelen
700MBzondag 11 november 2007 @ 19:39
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:04 schreef Laartje het volgende:
Wat vinden jullie nou eigenlijk van fooi geven? Is het nog echt nodig? Of heb je nog het idee dat je er betere service door krijgt? Ik persoonlijk vind het meeste horeca personeel namelijk behoorlijk onpersoonlijk de laatse tijd, om van kennis van de kaart maar niet te spreken.
Fooi geven is flauwekul. Ik heb een overeenkomst met het bedrijf niet met de werknemer. Als de werknemer zijn werk slecht doet is het bedrijf dan ook het eerste aanspreekpunt, want zij komen hun dienstverlening niet na. In een restaurant ben ik een klant van het bedrijf, niet een gast van de werknemer. Als het bedrijf in zijn rol als werkgever van de werknemer verwacht dat hij de klant wel als zijn gast beschouwd is dat prima, maar elke vorm van dankbaarheid daarover is de klant eventueel aan het bedrijf verschuldigd, niet aan de medewerker. Dan eigenlijk nog steeds niet, want het bedrijf komt enkel de gesloten overeenkomst na.
TNAzondag 11 november 2007 @ 19:43
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:39 schreef 700MB het volgende:

[..]

Fooi geven is flauwekul. Ik heb een overeenkomst met het bedrijf niet met de werknemer. Als de werknemer zijn werk slecht doet is het bedrijf dan ook het eerste aanspreekpunt, want zij komen hun dienstverlening niet na. In een restaurant ben ik een klant van het bedrijf, niet een gast van de werknemer. Als het bedrijf in zijn rol als werkgever van de werknemer verwacht dat hij de klant wel als zijn gast beschouwd is dat prima, maar elke vorm van dankbaarheid daarover is de klant eventueel aan het bedrijf verschuldigd, niet aan de medewerker. Dan eigenlijk nog steeds niet, want het bedrijf komt enkel de gesloten overeenkomst na.
Is er in jou analytische procesmatige wereld nog ruimte voor een woord als "vriendelijkheid" of "iets extra's voor de klant"? Soms merk je dat een serveerster net even harder voor je loopt dan "nodig" zou zijn, dan geef ik graag wat fooi.
700MBzondag 11 november 2007 @ 19:50
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:43 schreef TNA het volgende:
Is er in jou analytische procesmatige wereld nog ruimte voor een woord als "vriendelijkheid" of "iets extra's voor de klant"?
Zeker wel. Als zij lief lacht, dan wil ik best lief teruglachen. En als zij een haar werk goed doet, en haar werkgever vraagt dat, dan wil ik dat ook best melden zodat hij haar extra kan belonen. Het is namelijk zijn taak.
TNAzondag 11 november 2007 @ 19:52
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:50 schreef 700MB het volgende:

[..]

Zeker wel. Als zij lief lacht, dan wil ik best lief teruglachen. En als zij een haar werk goed doet, en haar werkgever vraagt dat, dan wil ik dat ook best melden zodat hij haar extra kan belonen. Het is namelijk zijn taak.
Waarom zou je het niet combineren? Als je haar een fooi geef laat je jou persoonlijke waardering blijken en kan je ook tegen de werkgever zeggen dat ze haar werk goed doet. Ze schiet er weinig mee op als je alleen naar haar werkgever gaat en die er vervolgens niets mee doet.
700MBzondag 11 november 2007 @ 20:01
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:52 schreef TNA het volgende:
Waarom zou je het niet combineren?
Omdat het dankzij haar werkgever is dat we uberhaubt met elkaar in contact gekomen zijn.
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:52 schreef TNA het volgende:
Ze schiet er weinig mee op als je alleen naar haar werkgever gaat en die er vervolgens niets mee doet.
Dat moet ze dan met hem uitvechten.
TNAzondag 11 november 2007 @ 20:04
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:01 schreef 700MB het volgende:

[..]

Omdat het dankzij haar werkgever is dat we uberhaubt met elkaar in contact gekomen zijn.
[..]

Dat moet ze dan met hem uitvechten.
Ik vind het echt verbazingwekkend hoe kil je erover praat. Maar goed, ieder het zijne
Karinazondag 11 november 2007 @ 20:08
Als ik uit eten ga (komt niet zo vaak voor) dan geef ik fooi als de bediening vriendelijk en attent was. Maar als ik pin of met mijn creditcard betaal dan vergeet ik het wel eens.

In een café rond ik meestal wel het bedrag af naar boven, maar dat wordt dan meestal een minifooi.
700MBzondag 11 november 2007 @ 20:10
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:04 schreef TNA het volgende:
Ik vind het echt verbazingwekkend hoe kil je erover praat. Maar goed, ieder het zijne
Wat is dan de andere optie volgens jou? Er maar gewoon aan meedoen omdat iedereen het nu eenmaal doet? Tradities zijn onzin, overbodig en ongewenst als ze niet leuk en/of zinvol zijn. Leuk is het zeker niet, en zinvol al helemaal niet. Op korte termijn lijkt het voor de serveerster misschien zinvol, maar op de lange termijn zorgt het geven van fooi er alleen maar voor een rechtvaardiging dat haar lonen lager blijven. En het is ook nog een onlogische gewoonte, gelet op de selectiefheid waarbij sommige beroepen het wel en niet krijgen.
__Saviour__zondag 11 november 2007 @ 20:12
Ik geef bij voorkeur nooit fooi. Eten in een restaurant is al meer dan duur genoeg en dat personeel doet gewoon wat hun taak is waarvoor ze netjes betaald worden.
Aliceyzondag 11 november 2007 @ 20:16
Ik laat het afhangen van het service niveau. Goede service betekent een redelijke fooi, slechts service betekent een lage fooi of geen fooi.
TNAzondag 11 november 2007 @ 20:22
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:10 schreef 700MB het volgende:

[..]

Wat is dan de andere optie volgens jou? Er maar gewoon aan meedoen omdat iedereen het nu eenmaal doet? Tradities zijn onzin, overbodig en ongewenst als ze niet leuk en/of zinvol zijn. Leuk is het zeker niet, en zinvol al helemaal niet. Op korte termijn lijkt het voor de serveerster misschien zinvol, maar op de lange termijn zorgt het geven van fooi er alleen maar voor een rechtvaardiging dat haar lonen lager blijven. En het is ook nog een onlogische gewoonte, gelet op de selectiefheid waarbij sommige beroepen het wel en niet krijgen.
Ik doe het niet uit traditie, ik doe het als blijk van waardering voor goede service. Ook al krijgt ze al een vast loon.
Rosbiefzondag 11 november 2007 @ 20:26
Echte mannen geven geen fooi, die betalen in natura.
700MBzondag 11 november 2007 @ 20:32
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:22 schreef TNA het volgende:
Ik doe het niet uit traditie, ik doe het als blijk van waardering voor goede service. Ook al krijgt ze al een vast loon.
Waarom de serveerster wel, en mogelijk de krantenjongen ook, maar bij functies als buschauffeur niet? Met de buschauffeur heb je toch ook direct contact, en misschien wil hij ook wel een extra halte inlassen of een overstap regelen als je het hem vraagt. Dat is relatief gezien nog veel meer extra service (vooral het inlassen van de extra halte) vergeleken met wat die serveerster zou kunnen doen, toch krijgt de chauffeur geen fooi.
Het verschil tussen direct contact met een medewerker (zoals serveerster) en een wat indirectere medewerker (zoals de dame die de telefonische reserveringen aanneemt en je ondanks de drukte de beste tafel geeft) kan ik nog begrijpen, maar zowel de serveerster als de buschauffeur hebben direct contact met de uiteindelijk klant.
TNAzondag 11 november 2007 @ 20:40
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:32 schreef 700MB het volgende:

[..]

Waarom de serveerster wel, en mogelijk de krantenjongen ook, maar bij functies als buschauffeur niet? Met de buschauffeur heb je toch ook direct contact, en misschien wil hij ook wel een extra halte inlassen of een overstap regelen als je het hem vraagt. Dat is relatief gezien nog veel meer extra service (vooral het inlassen van de extra halte) vergeleken met wat die serveerster zou kunnen doen, toch krijgt de chauffeur geen fooi.
Het verschil tussen direct contact met een medewerker (zoals serveerster) en een wat indirectere medewerker (zoals de dame die de telefonische reserveringen aanneemt en je ondanks de drukte de beste tafel geeft) kan ik nog begrijpen, maar zowel de serveerster als de buschauffeur hebben direct contact met de uiteindelijk klant.
Een buschauffeur heeft voor mij nog nooit iets persoonlijks extra's gedaan, en als hij het wel zou doen zou ik 'm daar best een fooi voor willen geven. Maar dat de sociale conventies dat min of meer onmogelijk maken kan ik ook niet helpen.
Pinballzondag 11 november 2007 @ 20:57
Ik geef ook niet graag fooi.
Zoals hierboven ook al gezegd wordt is het onzin om iemand die je een koffie of pilsje van een paar euro verkoopt wèl wat extra te geven, en iemand die je een trui van ¤ 80,- verkoopt niet, ook al doet die net zo zijn best als die serveerster.
Daarnaast worden er in de horeca bakken met geld verdiend, laat die eigenaren zèlf maar hun personeel betalen. Fuck it, daar staan altijd kutjes van 18 voor 3,50 per uur, van het geld wat ik op een avond opmaak aan drank kunnen ze die echt wel wat meer betalen zonder dat ik ook nog fooi hoef te geven.


Als ik het wel doe is dat meestal om een bedrag mooi af te ronden, want ik heb een hekel aan muntgeld. Of als iemand echt, ècht het verschil heeft gemaakt op een avond. Dat gaat dus imo wel wat verder dan gewoon of zelfs goed je werk doen, maar dat kom ik dus zelden tegen in de horeca.
Pinballzondag 11 november 2007 @ 21:04
Oh, en dat stomme geleuter over 'persoonlijk contact' en 'extra service' hierboven is natuurlijk gelul. Ik ben in mijn werk ook aardig tegen collega's en klanten. Gewoon omdat ik dat normaal gedrag vind, niet om extra geld te verdienen.
Als je meteen je portemonnee trekt als er een keer iemand vriendelijk tegen je doet spoor je niet. Doe gewoon gewoon aardig terug, daar heeft de wereld veel meer aan.
700MBzondag 11 november 2007 @ 21:04
quote:
Op zondag 11 november 2007 20:40 schreef TNA het volgende:
Maar dat de sociale conventies dat min of meer onmogelijk maken kan ik ook niet helpen.
Dat moet je dan doorbreken. Anders is het alleen maar hypocriet. Je hebt geen enkele verplichting om je aan een sociale conventie te houden, je bent toch zelf wel in staat tot zelfstandig nadenken?
TNAzondag 11 november 2007 @ 21:06
quote:
Op zondag 11 november 2007 21:04 schreef 700MB het volgende:

[..]

Dat moet je dan doorbreken. Anders is het alleen maar hypocriet. Je hebt geen enkele verplichting om je aan een sociale conventie te houden, je bent toch zelf wel in staat tot zelfstandig nadenken?
Ik kan me niet voorstellen dat de chauffeur het zou waarderen. "Eh, thanks voor de extra stop. Nou, hier heb je een euro."
Cracka-asszondag 11 november 2007 @ 21:11
Lekker wijf, ja.
Anders, mits er opvallend veel moeite gedaan wordt.
700MBzondag 11 november 2007 @ 21:16
quote:
Op zondag 11 november 2007 21:06 schreef TNA het volgende:
Ik kan me niet voorstellen dat de chauffeur het zou waarderen.
En waarom de serveerster dan wel?
TNAzondag 11 november 2007 @ 21:18
quote:
Op zondag 11 november 2007 21:16 schreef 700MB het volgende:

[..]

En waarom de serveerster dan wel?
Tsja, conventies dus. Ik kan me daar makkelijk los van maken door de chauffeur een euro te geven, maar dat hij het vermoedelijk niet waardeert omdat het tegen de normen ingaat kan ik niet helpen,
700MBzondag 11 november 2007 @ 21:22
quote:
Op zondag 11 november 2007 21:18 schreef TNA het volgende:
Tsja, conventies dus. Ik kan me daar makkelijk los van maken door de chauffeur een euro te geven, maar dat hij het vermoedelijk niet waardeert omdat het tegen de normen ingaat kan ik niet helpen,
Daarom moet je ze ook doorbreken. Als je ze niet doorbreekt veranderd er helemaal niets.
TheThirdMarkzondag 11 november 2007 @ 21:23
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:06 schreef TNA het volgende:
Sommige mensen verwachten dat je altijd fooi geeft, ik vind dat zelf eigenlijk onzin. Het gaat me niet om het geld maar des te meer om het gebaar - ik geef fooi als iemand me goed en vriendelijk heeft bediend en daar wat moeite voor heeft gedaan.
Helemaal correct. Als ik netjes behandeld ben zal ik sneller een fooi geven.
#ANONIEMzondag 11 november 2007 @ 21:37
In een restaurant meestal wel ja Laatst bij de snackbar, gast vet kwaad omdat ik alleen maar een frietje oorlog bestelde; ¤2,10 gaf 2 keer 2 euro (lekker moeilijk doen )
#ANONIEMzondag 11 november 2007 @ 22:13
In de kroeg waar ik kom, of als ik naar een restaurant ga, vind ik het normaal om een (kleine) fooi te geven. Daar tegenover moet wel staan dat ik netjes ben geholpen
700MBzondag 11 november 2007 @ 22:25
quote:
Op zondag 11 november 2007 22:13 schreef HSG-BOMBER het volgende:
In de kroeg waar ik kom, of als ik naar een restaurant ga, vind ik het normaal om een (kleine) fooi te geven. Daar tegenover moet wel staan dat ik netjes ben geholpen
Als het een vanzelfsprekendheid is (die enkel afgestraft kan worden) is de hele functie (een beloning voor presteren boven verwachting) alweer verdwenen.
countergirlzondag 11 november 2007 @ 22:29
Ik geef niet altijd een fooi maar als degene die achter de tap staat of mij geholpen heeft aardig was wil ik wel eens een fooi geven aan het eind van de avond. Maar dat doe ik niet altijd, het ligt er echt aan hoe de houding van die persoon is en in welke tent of kroeg ik ben, de ene is gewoon schrikbarend met de drankjes!!!! En natuurlijk in welke bui ik ben.....
4EverBlackEyedzondag 11 november 2007 @ 23:46
In amerika is het personeel toch deels afhankelijk van de fooi?
reemmaandag 12 november 2007 @ 00:05
In Nederland gaf ik eigenlijk nooit fooi, totdat ik in de Horeca ging werken... die paar eurocentjes extra op een biertje maken ook weinig uit. Of dat eurootje op een rekening van ¤20 in een restaurant...

Hier in Argentinië rond ik vaak naar boven op, omdat ik dan mn kleingeld kan houden, daar is hier namelijk een chronisch tekort aan..
Purevilmaandag 12 november 2007 @ 00:11
Ik rond in restaurants meestal wel af op n rond bedrag
Maar verder doe ik het eigenlijk vrij weinig
miliamaandag 12 november 2007 @ 00:13
Het ligt inderdaad aan de omstandigheden, maar aan de andere kant..........ik doe ook mijn best, maar er is niemand die mij fooi geeft (onzichtbaar, zeg maar) Laatst in een restaurant konden ze me niet vertellen welke wijn prima paste bij dat ene gerecht omdat de wijnen geleverd werden dankzij zijn contract met een dealer. Dan weet je dus niet waar je mee bezig bent: geen fooi dus hé!
Dirkmaatmaandag 12 november 2007 @ 00:21
Meestal geef ik het meteen weer terug aan mezelf omdat ik zo aardig ben geweest om 2,20 voor een pisbiertje te betalen.

Als iemand heel erg zijn best doet krijgt hij fooi. Hetgeen ik grappig vind is dat de meest lullige baantjes fooi verkrijgen terwijl je geen dokter o.i.d. met een fooienpotje zult zien.
Chinlessmaandag 12 november 2007 @ 00:23
Fooi geven geef ik alleen als het van toepassing is. In een Restaurant geef ik alleen fooi als het eten smakelijk is en de ober ook goed zijn best heeft gedaan. Soms laat ik bedragen afronden bij bijv. de friettent /mac ofzo.
700MBmaandag 12 november 2007 @ 08:47
quote:
Op zondag 11 november 2007 23:46 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
In amerika is het personeel toch deels afhankelijk van de fooi?
Dat is het niet probleem van de bezoeker.
Laartjemaandag 12 november 2007 @ 09:07
Het kan ook de verhouding redelijk krom trekken.

Een goed opgeleid persoon met een aantal jaar werkervaring komt al snel met dik 2000 euro netto thuis per maand.

In de horeca(uiteraard geheel afhankelijk van waar je werkt) verdien je met een full-time job misschien 1200+ per maand en haal je 800 fooi op per maand.

En dan kan je zeggen dat horeca harder werken is... maar ik heb beide gedaan en het is verschillend, maar uiteindelijk toch beide zwaar op zijn eigen manier.

Die tip is eigenlijk in bovenstaand voorbeeld niet echt nodig en het trekt de verhouding tussen relatief ongeschoold werk en een goede opleiding met werkervaring scheef. Hier ga ik even uit van de massa hoor, er zijn genoeg hotelscholen enz.. en goed opgeleid horecapersoneel..
700MBmaandag 12 november 2007 @ 10:05
quote:
Op maandag 12 november 2007 09:07 schreef Laartje het volgende:
En dan kan je zeggen dat horeca harder werken is... maar ik heb beide gedaan en het is verschillend, maar uiteindelijk toch beide zwaar op zijn eigen manier.
Hoe hard het werken is heb ik in mijn rol van bezoeker van de eetgelegenheid helemaal niets te maken. Dat is een kwestie tussen werkgever en werknemer. Die hebben samen een afspraak gemaakt over de inhoud van de werkzaamheden. Voor de bezoeker/klant is de medewerker enkel een stuk gereedschap dat de ondernemer gebruikt om zijn overeenkomst met mij na te komen. Of dat nu door die medewerker gebeurd of door een andere, of desnoods door de ondernemer zelf, daar heb ik geen enkele boodschap aan, als de afspraak maar wordt nagekomen. Wat ik in andere rollen, zoals bekende van de betreffende medewerker, ervan vind is op het moment dat ik als bezoeker in het restaurant bent totaal niet relevant.
DSS24maandag 12 november 2007 @ 10:19
Prijzen voor eten en drinken in een restaurant vind ik zo geprijsd, dat naar mijn mening daar de fooi al in zit.

Biertje thuis is ongeveer 60 cent.
In een restaurant is het 2,20. Dat is voor hen winst en ook een salaris voor de werknemers.

Ik haat fooi geven. Ik zou het ook haten om fooi te krijgen. Echt zo een gevoel van " hier brave knul, je heb goed je best gedaan ga maar af in je mand"
Cuegirlliemaandag 12 november 2007 @ 10:27
In de kroeg waar ik altijd geef ik wel fooi, je weet dat ze het waarderen en ze verdienen het ook Geven een erg goede service, zijn altijd vriendelijk en zorgen voor een goede sfeer
In restaurants geef ik niet altijd een fooi, ligt eraan of het makkelijk af te ronden is
Laartjemaandag 12 november 2007 @ 11:16
quote:
Op maandag 12 november 2007 10:27 schreef Cuegirllie het volgende:
In de kroeg waar ik altijd geef ik wel fooi, je weet dat ze het waarderen en ze verdienen het ook Geven een erg goede service, zijn altijd vriendelijk en zorgen voor een goede sfeer
Dus als iemand in een kroeg zorgt voor een goede sfeer moet je de desbetreffende barman/vrouw daarvoor extra belonen? Is het niet de eigenaar die normaal zijn personeel daarvoor moet belonen, net zoals de manager op kantoor de werkenemers die extra hen best doen zal belonen door sneller te kunnen doorgroeien ofzo?

Als de sfeer klote is... dan ga je de volgende keer gewoon naar een ander cafe of restaurant, los van de tip gezien.

Zelfde als ik in een winkel slecht behandeld wordt, dan ga ik ook liever de volgende keer ergens anders heen, ook al heeft die vakkenvuller extra zijn best gedaan om de producten die ik kies recht in het vak te zetten.

Ik blijft het een raar gebruik vinden... en al helemaal voor die grote idioten die voor een disco staan te wachten. 'Hey, ik hou een deur voor je open, geef mij eens een euro!'. Als ze nu nog een kunstje doen, dan wil ik er best voor betalen
Tuvai.netmaandag 12 november 2007 @ 11:22
Ik geef altijd fooi, hoeveel is afhankelijk van het te betalen bedrag en of ik tevreden ben met de service en het eten/drinken. Alleen als ik echt behoorlijk ontevreden ben over de betreffende tent dan geef ik niks, maar dat komt gelukkig maar zelden voor. Ik heb gister gewokt met m'n vriendin en moest 42,60 betalen, ik betaal op zo'n moment dan gewoon met ¤ 45.

Ik heb zelf een paar jaren geleden ook in de horeca gewerkt en dan hielpen alle kleine beetjes. Ik had op sommige dagen vaak meer fooi dan wat ik netto verdiende qua loon.
KaiNmaandag 12 november 2007 @ 11:50
Kroeg naast mijn huis waar ik vaker kom met mijn vriendin geef ik bijna altijd fooi. Ik krijg van hun stempels. Met 10 stempels kan ik gratis bier halen. Daarnaast hebben we weleens speciale bier glazen gehad die ze over hadden. (Het is namelijk een bier kroeg met 100+ verschillende bieren).
Ook kreeg mijn vriendin vorige maand toen ze jarig was een bier pakket van ze =)

Dus ik denk dat je ook wel weer waardering terug krijgt. Zo niet, dan verdienen ze ook geen fooi.
mcDavidmaandag 12 november 2007 @ 11:57
Als het 10 cent wisselgeld betreft doe ik over het algemeen niet zo moeilijk. Voor de rest geef ik alleen fooi als de bediening het verdient.

Maar vaak als je met een groepje bent, is het gewoon praktisch een beetje fooi te geven om een beetje een rond bedrag te maken, zodat niet iedereen erg moeilijk hoeft te doen om te betalen.
Dr_Flashmaandag 12 november 2007 @ 12:07
quote:
Op maandag 12 november 2007 11:57 schreef mcDavid het volgende:
Als het 10 cent wisselgeld betreft doe ik over het algemeen niet zo moeilijk. Voor de rest geef ik alleen fooi als de bediening het verdient.

Maar vaak als je met een groepje bent, is het gewoon praktisch een beetje fooi te geven om een beetje een rond bedrag te maken, zodat niet iedereen erg moeilijk hoeft te doen om te betalen.
Ja precies. Wat dan weer wel irritant is, bijvoorbeeld bij taxi's, als je 18,50 moet betalen en je geeft 20, dat zo'n gast je dan raar aan staat te gapen als je op wisselgeld wacht. Mensen die maar standaard een fooi verwachten
TheThirdMarkmaandag 12 november 2007 @ 12:12
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:07 schreef Dr_Flash het volgende:

[..]

Ja precies. Wat dan weer wel irritant is, bijvoorbeeld bij taxi's, als je 18,50 moet betalen en je geeft 20, dat zo'n gast je dan raar aan staat te gapen als je op wisselgeld wacht. Mensen die maar standaard een fooi verwachten
Mensen die standaard een fooi verwachten kunnen het wel meteen vergeten bij mij.

In Nederland zijn de lonen niet gebaseerd op fooien.

Wat iemand anders zei over de VS: in sommige staten daar dus wél weer.
Maar dat weet iedereen, en iedereen houdt zich er ook aan.
Minimaal 20% fooi om ervoor te zorgen dat het bedienend personeel aan een minimaal inkomen komt.

Lijkt veel, maar de prijzen zijn er daar ook naar. Dus allemaal relatief.
mcDavidmaandag 12 november 2007 @ 12:19
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:07 schreef Dr_Flash het volgende:

[..]

Ja precies. Wat dan weer wel irritant is, bijvoorbeeld bij taxi's, als je 18,50 moet betalen en je geeft 20, dat zo'n gast je dan raar aan staat te gapen als je op wisselgeld wacht. Mensen die maar standaard een fooi verwachten [afbeelding]
Ja of van die bodyguards die de halve uitgang versperren als je naar buiten wilt, en dan met zo'n handje staan. Ik zeg ze altijd vriendelijk goedenavond en daar mogen ze het mee doen.
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:12 schreef TheThirdMark het volgende:

Lijkt veel, maar de prijzen zijn er daar ook naar. Dus allemaal relatief.
Idd. Betaal je fucing ¤2,20 voor een biertje, gewoon aan de bar, moet je nog fooi gaan geven ook zeker
Bij de Koornbeurs (een open jongerenvereniging) betaal je 80 cent voor een biertje, dan ben ik al veel eerder geneigd wat fooi te geven. Maar daar gaat fooi ook naar de vereniging, de tappers zijn vrijwilligers!
frame-sawmaandag 12 november 2007 @ 12:23
In Amerika staat toch ook op het bonnetje het fooi? Of heb ik dat verkeerd.

iig, in sommige landen is het zo dat de fooi bij de prijs is inbegrepen.
TNAmaandag 12 november 2007 @ 12:23
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:23 schreef frame-saw het volgende:
In Amerika staat toch ook op het bonnetje het fooi? Of heb ik dat verkeerd.

iig, in sommige landen is het zo dat de fooi bij de prijs is inbegrepen.
Zoals voor het "bestek" betalen in Italië
steegmaandag 12 november 2007 @ 12:25
vergeet niet dat je niet moet fucken met mensen die je eten bereiden, ze onthouden je. Ik geef graag fooi om te voorkomen dat ik iemands snot als saus krijg.
Dr_Flashmaandag 12 november 2007 @ 12:26
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:19 schreef mcDavid het volgende:
Ja of van die bodyguards die de halve uitgang versperren als je naar buiten wilt, en dan met zo'n handje staan. Ik zeg ze altijd vriendelijk goedenavond en daar mogen ze het mee doen.
Zo'n tent zou ik dus niet meer heen gaan dan
Dr_Flashmaandag 12 november 2007 @ 12:27
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:25 schreef steeg het volgende:
vergeet niet dat je niet moet fucken met mensen die je eten bereiden, ze onthouden je. Ik geef graag fooi om te voorkomen dat ik iemands snot als saus krijg.
Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop

Ik financier ook graag de Taliban om te voorkomen dat ik platgeschoten word Zo lust ik er nog wel een paar ja
kaspermaandag 12 november 2007 @ 12:27
Sommige mensen schijnen zelfs bij de kapper een fooi te geven.
DSS24maandag 12 november 2007 @ 12:28
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:25 schreef steeg het volgende:
vergeet niet dat je niet moet fucken met mensen die je eten bereiden, ze onthouden je. Ik geef graag fooi om te voorkomen dat ik iemands snot als saus krijg.
Als dat de reden is ben je best een sukkel.
Geef je zeker ook fooi bij de Mcdonalds en Burger King.
mcDavidmaandag 12 november 2007 @ 12:30
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:25 schreef steeg het volgende:
vergeet niet dat je niet moet fucken met mensen die je eten bereiden, ze onthouden je. Ik geef graag fooi om te voorkomen dat ik iemands snot als saus krijg.
De kok ziet weinig van die fooi hoor! Die gaat naar de ober!
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:27 schreef kasper het volgende:
Sommige mensen schijnen zelfs bij de kapper een fooi te geven. [afbeelding]
Opzich, als je erg tevreden bent met je kapsel, waarom niet?
frame-sawmaandag 12 november 2007 @ 12:31
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:23 schreef TNA het volgende:

[..]

Zoals voor het "bestek" betalen in Italië
Serious? Mag je het dan ook meenemen?
TNAmaandag 12 november 2007 @ 12:32
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:31 schreef frame-saw het volgende:

[..]

Serious? Mag je het dan ook meenemen?
Dat is nooit in me opgekomen
Dandelionmaandag 12 november 2007 @ 12:33
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:30 schreef mcDavid het volgende:

[..]

De kok ziet weinig van die fooi hoor! Die gaat naar de ober!
[..]
in eenn fatsoenlijke tent wordt die gewoon gesplit tussen AL het personeel.
Yestuuurmaandag 12 november 2007 @ 12:34
ik heb 1 keer flinke fooi gegeven. 2 engelsen hadden grote pints besteld maar geen geld bij. toen mocht ik dat heerlijke jupiler bier opdrinken. Anders zou ze het weggooien zei ze. Zoiets vind ik wel een flinke fooi waard. ( 4 euro ofzo) verder nooit fooi gegeven.
mcDavidmaandag 12 november 2007 @ 12:44
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:34 schreef Yestuuur het volgende:
ik heb 1 keer flinke fooi gegeven. 2 engelsen hadden grote pints besteld maar geen geld bij. toen mocht ik dat heerlijke jupiler bier opdrinken. Anders zou ze het weggooien zei ze. Zoiets vind ik wel een flinke fooi waard. ( 4 euro ofzo) verder nooit fooi gegeven.
Na het zweefvliegen gaan we geregeld met een groepje mensen eten bij de chinees in de buurt. Koffie en thee staat (bij ons) nooit op de rekening, en ze blijven geregeld langer open omdat wij nog bezig zijn met eten. Die lui kunnen ook altijd een fatsoenlijke fooi van mij verwachten.
4EverBlackEyedmaandag 12 november 2007 @ 12:55
quote:
Op maandag 12 november 2007 08:47 schreef 700MB het volgende:

[..]

Dat is het niet probleem van de bezoeker.
Eigenlijk niet, maar het is toch te belachelijk voor woorden dat er zo'n situatie is.

Ik zou me verplicht voelen om een fooi te geven, terwijl fooi toch eigenlijk iets vrijwilligs is.
NEDmaandag 12 november 2007 @ 13:05
Ik geef nergens fooi. Mij komt het geld ook niet aanwaaien als ik alleen maar aardig en attent ben
MrDicemaandag 12 november 2007 @ 13:17
In mijn stamkroeg geef ik eigenlijk altijd aan het einde van de avond bij het afrekenen meerdere euro's fooi. Ik kom daar nu al heel erg lang met veel plezier. Betalen doe ik voor de drank, de fooi is voor het zorgen voor een zeer gezellige avond en een goed gevoel wanneer ik weer naar huis ga.

Neemt niet weg dat ik mensen wel snap hoor. ieder zn ding...
Cuegirlliemaandag 12 november 2007 @ 18:43
quote:
Op maandag 12 november 2007 11:16 schreef Laartje het volgende:

[..]

Dus als iemand in een kroeg zorgt voor een goede sfeer moet je de desbetreffende barman/vrouw daarvoor extra belonen? Is het niet de eigenaar die normaal zijn personeel daarvoor moet belonen, net zoals de manager op kantoor de werkenemers die extra hen best doen zal belonen door sneller te kunnen doorgroeien ofzo?

Als de sfeer klote is... dan ga je de volgende keer gewoon naar een ander cafe of restaurant, los van de tip gezien.
Tis niet zo dat ik het overal doe.. zeker niet.. alleen daar
Ben niet zo van de fooien.. ben namelijk van mening dat ze het geld van de eigenaar moeten krijgen als loon.. en niet afhaneklijk moeten zijn van fooien.
Eva4Evahmaandag 12 november 2007 @ 19:20
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:12 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

Mensen die standaard een fooi verwachten kunnen het wel meteen vergeten bij mij.

In Nederland zijn de lonen niet gebaseerd op fooien.

Wat iemand anders zei over de VS: in sommige staten daar dus wél weer.
Maar dat weet iedereen, en iedereen houdt zich er ook aan.
Minimaal 20% fooi om ervoor te zorgen dat het bedienend personeel aan een minimaal inkomen komt.

Lijkt veel, maar de prijzen zijn er daar ook naar. Dus allemaal relatief.
Minimaal 20%? Ik dacht 10%? Maarja ik weet het niet hoor, ben nooit in de VS geweest.

Btw wel een interessante discussie, ik vind fooi geven eigenlijk wel vanzelfsprekend, maar als je erover na gaat denken zitten er toch 2 kanten aan.. naja ik weet niet, TVP.
mcDavidmaandag 12 november 2007 @ 20:05
Als je ziet hoe asociaal veel geld mijn broertje binnenhaalt met een avondje pizza's bezorgen, dan weet je dat die jochies echt niet zielig zijn als je een keer overslaat.
700MBdinsdag 13 november 2007 @ 00:31
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:55 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Eigenlijk niet, maar het is toch te belachelijk voor woorden dat er zo'n situatie is.

Ik zou me verplicht voelen om een fooi te geven, terwijl fooi toch eigenlijk iets vrijwilligs is.
Door op een dergelijk moment toch een fooi te geven hou je de situatie juist in stand.
4EverBlackEyeddinsdag 13 november 2007 @ 00:36
quote:
Op dinsdag 13 november 2007 00:31 schreef 700MB het volgende:

[..]

Door op een dergelijk moment toch een fooi te geven hou je de situatie juist in stand.
Ja dat is zo.

Maar of er echt iets zal veranderen.

Ik denk dat die werkgevers het wel makkelijk vinden.
LeeHarveyOswalddinsdag 13 november 2007 @ 00:47
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:04 schreef Laartje het volgende:
Ik heb zelf in de horeca gewerkt... en was altijd erg blij met fooien toen in die periode. Toch is het apart dat het gebruikelijk is in bepaalde gelegenheden. De scheidslijn is soms erg dun.

Bijvoorbeeld is het in een snackbar waar je zittend wat kan eten minder gebruikelijk om fooi te geven dan in een restaurant. En aan de barman/vrouw geef je al helemaal snel wat extra.

Dit terwijl personen in een ander beroep net zo hard kunnen werken voor soms misschien zelfs minder geld.

Wat vinden jullie nou eigenlijk van fooi geven? Is het nog echt nodig? Of heb je nog het idee dat je er betere service door krijgt? Ik persoonlijk vind het meeste horeca personeel namelijk behoorlijk onpersoonlijk de laatse tijd, om van kennis van de kaart maar niet te spreken.
In nederland zijn fooien bullshit. Alleen in een goed restaurant waar de bediening goed was, ok. Maar voor de rest

Van die gnomen die een fooi geven aan al het normale personeel met minimumloon of meer We zitten hier niet in de VS of een ander derdewereld land waar een bediende het moet doen met 1 dollar 10 per uur.
LeeHarveyOswalddinsdag 13 november 2007 @ 00:47
quote:
Op zondag 11 november 2007 19:06 schreef TNA het volgende:
Sommige mensen verwachten dat je altijd fooi geeft, ik vind dat zelf eigenlijk onzin. Het gaat me niet om het geld maar des te meer om het gebaar - ik geef fooi als iemand me goed en vriendelijk heeft bediend en daar wat moeite voor heeft gedaan.
Precies.
LeeHarveyOswalddinsdag 13 november 2007 @ 00:51
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:23 schreef frame-saw het volgende:
In Amerika staat toch ook op het bonnetje het fooi? Of heb ik dat verkeerd.

iig, in sommige landen is het zo dat de fooi bij de prijs is inbegrepen.
De fooi. En niet altijd. Toen ik in New York was 1x gezien, en daar was de bediening ook nog erg kut.
LeeHarveyOswalddinsdag 13 november 2007 @ 00:51
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:27 schreef Dr_Flash het volgende:

[..]

Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop

Ik financier ook graag de Taliban om te voorkomen dat ik platgeschoten word Zo lust ik er nog wel een paar ja
Dat hebben de amerikanen anders een aardige tijd volgehouden
gekkehoedenmakerdinsdag 13 november 2007 @ 01:04
Voor mij is het gewoonte. Maar het hangt wel van de situatie af. Als de pizza op tijd is krijgt de bezorger fooi, in een restaurant geeft ik de ober ook altijd fooi, maar als ik bij een club kom waar de uitsmijter al met het handje klaarstaat doe ik het echt niet.

Edit: Ik geef trouwens ook fooi bij de snackbar
700MBdinsdag 13 november 2007 @ 17:09
quote:
Op dinsdag 13 november 2007 00:36 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Ik denk dat die werkgevers het wel makkelijk vinden.
Dan moeten de werknemers maar ruzie gaan maken met de werkgevers.
700MBdinsdag 13 november 2007 @ 17:10
quote:
Op dinsdag 13 november 2007 00:47 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
We zitten hier niet in de VS of een ander derdewereld land waar een bediende het moet doen met 1 dollar 10 per uur.
Ook daar is het geven van fooien flauwekul.
Bakepawoensdag 14 november 2007 @ 00:02
quote:
Op maandag 12 november 2007 12:19 schreef mcDavid het volgende:

[..]

Ja of van die bodyguards die de halve uitgang versperren als je naar buiten wilt, en dan met zo'n handje staan. Ik zeg ze altijd vriendelijk goedenavond en daar mogen ze het mee doen.
[..]
speakers...
Tuvai.netwoensdag 14 november 2007 @ 09:13
Personen die er van tevoren al uitgaan dat ze fooi krijgen krijgen van mij dan ook niks, zoals bijvoorbeeld uitsmijters die al met het handje open klaar staan. Ik geef overigens vrijwel overal fooi, omdat ik het bijvoorbeeld ook lullig vind dat wanneer ik 9,80 moet betalen, ik moet wachten op die 20 cent. Ik weiger principieel fooi te geven als het eten, de bediening of de service slecht is.
LoenaNigrawoensdag 14 november 2007 @ 13:43
In Indonesie was ik in een restaurant en daar hing een bord met de huisregels., zoals 'geen wapens' 'geen drugs' 'geen vechtpartijen' enzo, en dan onderaan 'no tipping'...

Op zich vind ik het wel normaal als de service goed is een fooi te geven, de hoogte hangt af van het bedrag en de kwaliteit. Vaak zit bij horeca personeel al in het salaris meegerekend dat ze ook nog fooi krijgen.
PVwoensdag 14 november 2007 @ 14:51
De ene keer wel, de andere keer niet. Soms vergeet ik het gewoon en soms komt het qua bedrag niet, of juist wel handig uit.

[ Bericht 3% gewijzigd door PV op 14-11-2007 14:58:05 ]
Batsnekvrijdag 16 november 2007 @ 09:37
Ik tip vrijwel nooit.

Maar als de bediening echt goed is, dan kunnen ze de bediendes wel op een extraatje rekenen. Laatst uit eten geweest, en het dochter van een maatje sschreeuwde de hele zaak bij elkaar, en toch waren de serveersters niet te beroerd om even babyvoeding in de magnetron te gooien, en jassen/sjaals te pakken en aan te reiken dat soort dingen. Daarnaast was het eten ook goed, en waren ze heel vriendelijk. Op zo'n moment mogen die ( 2 ) serveersters best iets extra's hebben.

En als ze dat dan niet willen, omdat het gekort wordt op hun loon, het een traditie in stand houd of onevenwichtigheid in de samenleving bied interesseert me dat geen kont. Ik bied ze iets aan, willen ze het niet hebben? Dan niet, vette pech. Maar over het algemeen heb ik nog nooit iemand horen klagen.
Vincenskivrijdag 16 november 2007 @ 10:30
quote:
Op maandag 12 november 2007 20:05 schreef mcDavid het volgende:
Als je ziet hoe asociaal veel geld mijn broertje binnenhaalt met een avondje pizza's bezorgen, dan weet je dat die jochies echt niet zielig zijn als je een keer overslaat.
Hou wel rekening ermee dat dat dus niet overal is. Het restaurant waar ik werk zit in het segment, om het zo maar even te noemen, van 'een wat duurdere prijs voor de gewone burger'. Het is dus geen hele goedkope tent, maar ook weer niet zo duur en luxe dat er hele ladingen rijke lui komen enzo. Hierdoor krijg ik niet vaak veel fooi. Op een rekening van 150 euro meestal maar euro of 2/3 ofzo, het maakt iig niet meer dan 10% van mn gehele loon uit.
Dus om de fooi vetpot hoef ik het daar echt niet te doen hoor

Maar ontopic: Als de bediening goed is of goed zn best doet enzo kan ze wel een flinke fooi verwachten, maar als de bediening bagger is krijgt ze niks.

Dat verwacht ik ook als ik werk: als alles goed gaat en ze hebben een leuke avond gehad, vind ik een fooi altijd wel een leuke blijk van waardering. Als ik geen fooi krijg, even goede vrienden.
Aan de andere kant verwacht ik dan ook geen fooi als het kut gaat of als ik dingen vergeten ben...
Aventuravrijdag 16 november 2007 @ 10:39
Ik was laatst in een kroeg, iets drinken. Moest voor 6 biertjes a 2 cl. per stuk (niet eens een vaasje of fluitje dus) 13,20 betalen. Toen gaf ik een briefje van 20 en een muntje van 20 - en ja, dan wil ik 7 euro's terug hebben..En nee ik schaam me dan niet.

Diezelfde week was ik in een goed restaurant. We werden attent bediend door een jongen die er duidelijk voor opgeleid was. Goede uitleg bij de gerechten en wijnen, vlotte nette bediening. Toen gaven we 10 euro aan fooi.

Het hangt af van mijn stemming en ook of ik het gevoel heb dat de service en prijs opwegen tegen hetgeen ik krijg.
Rosbiefvrijdag 16 november 2007 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 16 november 2007 10:39 schreef Aventura het volgende:
Moest voor 6 biertjes a 2 cl. per stuk (niet eens een vaasje of fluitje dus) 13,20 betalen.
Dat is wel héél weinig bier voor dat geld.
700MBvrijdag 16 november 2007 @ 13:29
quote:
Op vrijdag 16 november 2007 10:30 schreef Vincenski het volgende:
Als ik geen fooi krijg, even goede vrienden.
Probleem is vooral dat dat niet voor iedereen opgaat.
Vincenskizaterdag 17 november 2007 @ 11:22
quote:
Op vrijdag 16 november 2007 13:29 schreef 700MB het volgende:

[..]

Probleem is vooral dat dat niet voor iedereen opgaat.
Ja en dat vind ik dan weer redelijk lomp
Undergodzaterdag 17 november 2007 @ 15:49
Mijn werk is het bezorgen van eten, dus ik heb ook te maken met een fooi situatie.

En geloof me dat het hele bedrijf weet welke klanten fooi geven en welke niet.

'nough said.
Nilithzaterdag 17 november 2007 @ 16:40
Ik vind fooi wel netjes, tenzij je niet goed bent bediend of als een ober er (in)direct naar vraagt.
Vincenskizaterdag 17 november 2007 @ 22:19
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 16:40 schreef Nilith het volgende:
Ik vind fooi wel netjes, tenzij je niet goed bent bediend of als een ober er (in)direct naar vraagt.
Dat heb ik ook wel is gehad jah, werden ongelooflijk slecht bediend in een restaurant. Kregen we de rekening heeft de ober nog het lef te zeggen hoeveel de fooi inhoudt Heb em recht in zn gezich uitgelachen
700MBzaterdag 17 november 2007 @ 23:31
quote:
Op zaterdag 17 november 2007 15:49 schreef Undergod het volgende:
En geloof me dat het hele bedrijf weet welke klanten fooi geven en welke niet.
Als dat invloed heeft op hoe de klanten worden behandeld is het tijd voor ontslag voor de medewerkers die zich van dergelijke praktijken bedienen.
Ringovrijdag 23 november 2007 @ 19:00
In een restaurant geef ik fooi. 5 à 10 procent van de totale rekening, afhankelijk van de service en kwaliteit van eten.
Als ik ergens wat ga drinken en ik word (netjes) bediend, hetzelfde. Aan de bar tip ik nooit, ik loop niet voor niks zelf met mijn glazen naar de tafel.

Een goede taxichauffeur geef ik ook een flinke fooi, maar dat komt ook omdat ik zelf taxi heb gereden. Dat maakt solidair.

In andere situaties tip ik eigenlijk niet. Ik weet dat mijn vader vroeger altijd fooi gaf bij de kapper, hij was daar vaste klant en die kapper vroeg lage prijzen. Als ik nu naar de kapper ga en gewoon het standaardbedrag afreken, voel ik me altijd een beetje schuldig. Wat opvoeding niet met je kan doen.
Topspinvrijdag 23 november 2007 @ 19:14
Aan de bar geef ik meestal het eerste rondje een fooi van rond de 2-3 euro, met de gedachte dat ik dan meer kans maak op 2 vingers schuim en tevens de gedachte dat ik dan even mezelf niet hoef te "schamen" wegens de fooien die ik daarna niet geef, ook makkelijk, eerste keer fooi en dan geen fooi om vervolgens de laatste keer nog wat extra te betalen. Die fooi geef ik dan in een rustige kroeg, zou dat niet doen in een bomvolle kroeg waarbij het personeel toch te druk is om die 2 vingers schuim te hanteren.

Voel me soms verplicht tot het geven van een fooi, zeker wanneer een biertje niet boven de 1,50 euro kost.

Maar nogmaals, het werkt dan van 2 kanten. De ene kant dat ik de barkeeper wat extra gun boven zijn salaris en de andere kant dat ik zelf beter kan worden door een betere service omdat ze in het achterhoofd houden van....." Hee, die gaf een fooi, dus dan doe ik wat meer mijn best".

En het idee dat het netjes is, alsof het sociaal zo hoort. Wie weet ouderwets hoewel ik denk dat fooien geven van alle tijden is.

Als laatste speelt de gedachte nooit in me op dat ze toch genoeg verdienen. Meestal ga ik uit ervan dat iedere fooi welkom is, daarom vaak de fooien-pot.
700MBvrijdag 23 november 2007 @ 23:52
quote:
Op vrijdag 23 november 2007 19:14 schreef Topspin het volgende:
Voel me soms verplicht tot het geven van een fooi, zeker wanneer een biertje niet boven de 1,50 euro kost.
Toch is het niet verplicht. Probeer de volgende keer eens geen fooi te geven en in plaats daarvan een extra biertje te nemen. Daar heb je zelf veel meer aan.
quote:
Op vrijdag 23 november 2007 19:14 schreef Topspin het volgende:
Als laatste speelt de gedachte nooit in me op dat ze toch genoeg verdienen. Meestal ga ik uit ervan dat iedere fooi welkom is, daarom vaak de fooien-pot.
Het salaris dat iemand ontvangt is voor die persoon natuurlijk nooit genoeg, als er een mogelijkheid is om meer te krijgen is het natuurlijk logisch om dat te doen. Het gaat dan ook niet om de welkomheid ervan, het gaat om de terechtheid ervan. En een fooi is nooit terecht.