FOK!forum / Culinesse à gogo / [Wijn] Kurkentrekker
wp160366vrijdag 9 november 2007 @ 20:54
Ik had gedacht om voor de verjaardag van mijn vader, die graag wijn drinkt, een goeie ontkurker te kopen.

Ik vroeg mij echter af als zo'n "dure" ontkurkers zoals bijvoorbeeld deze veel beter zijn, en dus ook de meerprijs waard, dan de traditionele "hefboomontkurkers" zoals deze die hij uiteraard al heeft.
Indien deze niet veel beter zijn, zou ik dus beter naar een ander cadeau op zoek gaan!

Kort samengevat:
Is zo'n kurkentrekker zijn geld waard?
Welke zijn aanraders? Budget: +- ¤ 0-100

Alvast bedankt,

PS: ik heb gezocht naar een Algemeen "Wijn"-topic maar heb geen gevonden, vandaar dus mijn aparte topic.
Trustenvrijdag 9 november 2007 @ 21:43
Het gaat er toch om dat die kurk er uit gaat....daar ga je toch geen 100 euro voor betalen?
Matje-1989vrijdag 9 november 2007 @ 21:47
Zou voor die 100 euro eerder een goede fles wijn kopen...
LasTeRvrijdag 9 november 2007 @ 21:47
Je kan toch wel een fucking kurk uit de fles krijgen...
LasTeRvrijdag 9 november 2007 @ 21:48
Kun je beter telkens een klein chineesje inhuren die het voor je doet...
Adelantevrijdag 9 november 2007 @ 21:49
schroefdopwijn
golfervrijdag 9 november 2007 @ 22:06
Die crewpull is echt geweldig handig, maar wel aan de dure kant voor een kurkentrekker.
LasTeRvrijdag 9 november 2007 @ 22:07
Schroefdopwijn, schroefdopwijn, een hele dure kurkentrekker istoch maar niet zo fijn.
mcwopsvrijdag 9 november 2007 @ 22:07
die 1e is kut, die 2e vind ik wel kek
tim2308zaterdag 10 november 2007 @ 01:57
Gewoon zoeken naar een Bossenbroek Giotto.


Uitstekend kelnersmes met een perfecte prijs/kwaliteitverhouding (bij de slijter zal hij ongeveer 10 euro kosten). Doordat het moment van de hefboom verandert bij het trekken van de kurk, krijg je elke kurk eruit. De verkooppunten kan je hier zoeken. Voor de overige 90 euro koop je maar een paar flessen wijn.

De firma heeft ook andere kelnersmessen, tot meer dan 80 euro aan toe, maar ik zweer bij de GIotto en laat zelfs binnenkort een (bescheiden) partijtje naar Frankrijk komen.
Martijn_77zaterdag 10 november 2007 @ 11:22
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 01:57 schreef tim2308 het volgende:
Gewoon zoeken naar een Bossenbroek Giotto.
[ afbeelding ]

Uitstekend kelnersmes met een perfecte prijs/kwaliteitverhouding (bij de slijter zal hij ongeveer 10 euro kosten). Doordat het moment van de hefboom verandert bij het trekken van de kurk, krijg je elke kurk eruit. De verkooppunten kan je hier zoeken. Voor de overige 90 euro koop je maar een paar flessen wijn.

De firma heeft ook andere kelnersmessen, tot meer dan 80 euro aan toe, maar ik zweer bij de GIotto en laat zelfs binnenkort een (bescheiden) partijtje naar Frankrijk komen.
Idd, kelnersmes werkt perfect. heb alle ander kurkentrekkers het huis uit gegooid
_Henry_zaterdag 10 november 2007 @ 12:01
Ik zou zo'n ding niet kopen, wij hadden zo'n ding maar niemand kon ermee overweg. Toen hebben we hem weggegeven.
ColdFeetzaterdag 10 november 2007 @ 12:09
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 12:01 schreef _Henry_ het volgende:
Ik zou zo'n ding niet kopen, wij hadden zo'n ding maar niemand kon ermee overweg. Toen hebben we hem weggegeven.
Met de screwpull niet? Dat is toch wel het makkelijkst mogelijke.
wij hebben hier een stuk of 5 soorten kurkentrekkers in huis, waaronder een kelnersmes, een screwpull en een paar van die mooie designdingen. Ik moet zeggen, die screwpull is wel erg makkelijk; je hoeft niet zoveel kracht te zetten.
_Henry_zaterdag 10 november 2007 @ 12:12
De makkelijkste is zo'n ding waar je alleen hoeft te draaien imo.
LasTeRzaterdag 10 november 2007 @ 12:13
Gewoon die ene met een T-vorm is goed te gebruiken, zo moeilijk is het ook weer niet.
Troubles.zaterdag 10 november 2007 @ 12:21
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 12:12 schreef _Henry_ het volgende:
De makkelijkste is zo'n ding waar je alleen hoeft te draaien imo.
Er zitten nu steeds vaker kunststof 'kurken' in de fles. En die blijven in een draaikurkentrekker erg vaak vast zitten daarnaast zit er geen mesje op om het beschermkapje mee af te snijden.

De hierboven genoemde kelnerkurkentrekker vind ik ook de beste.
Steven184zaterdag 10 november 2007 @ 12:34
Screwpull werkt gewoonweg het beste vind ik. Deze is nogal aan de dure kant, heb vorig jaar een mooie bij de Lidl vandaan gehaald rond kerst. Mooi dingetje en werkt goed. Uiteraard mindere kwaliteit dan deze, maar hij doet zijn werk.
wp160366zaterdag 10 november 2007 @ 13:07
Bedankt voor de reacties allemaal, dan wordt het een gewoon standaard opener (genre Giotto) en een paar flessen lekkere wijn.

Ik dacht dat het immense prijsverschil op de één of andere manier wel ging gerechtvaardigd zijn, blijkbaar niet dus.
zoalshetiszaterdag 10 november 2007 @ 13:09
hij heeft toch al een trekker? waarom nog een trekker?

investeer liever in wijn uit zijn geboortejaar o.i.d.
Erasmozaterdag 10 november 2007 @ 14:22
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 12:21 schreef Troubles. het volgende:

[..]

Er zitten nu steeds vaker kunststof 'kurken' in de fles. En die blijven in een draaikurkentrekker erg vaak vast zitten daarnaast zit er geen mesje op om het beschermkapje mee af te snijden.

De hierboven genoemde kelnerkurkentrekker vind ik ook de beste.
Daar gebruik je toch gewoon de punt voor?
Fixerszaterdag 10 november 2007 @ 20:32
Gewoon een goed kelnersmes nemen. Die van Pulltap zijn de beste, met een teflon gecoate spiraal. Daar heb ik er wel wat van versleten. 'k Maakte dan ook wel 20-30 flessen per avond open op m'n werk. Die dingen zijn niet het mooiste, de laklaag ligt er na een paar weken al af. Als je echt een mooie wil neem dan een echte handgemaakte Laguiole. (Dat zijn de "Laguiole en Aubrac" de rest is massaproductie rommel of komt uit china.)
zoalshetiszaterdag 10 november 2007 @ 20:55
neem gewoon een l'aigle. prima, en levenslang.
tim2308zondag 11 november 2007 @ 01:46
En dan nog de tip van de dag; Zet de punt in het midden LOODRECHT op de kurk en draai dan de kurkentrekker in de kurk.. Ik maak morgen wel een foto
Troubles.zondag 11 november 2007 @ 02:06
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 14:22 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Daar gebruik je toch gewoon de punt voor?
Ja, jij. Maak vrolijk de trekkerpunt even bot. Daar gebruik je dus een mesje voor.

Al die draaiopenerfans, waarom wordt in de horeca het kelnersmes gebruikt? Die mensen trekken (in principe) per avond veel meer flessen open dan jij thuis. Zou daar niet een gedachte achterzitten?
golferzondag 11 november 2007 @ 02:07
quote:
Op zondag 11 november 2007 02:06 schreef Troubles. het volgende:


Al die draaiopenerfans, waarom wordt in de horeca het kelnersmes gebruikt? Die mensen trekken (in principe) per avond veel meer flessen open dan jij thuis. Zou daar niet een gedachte achterzitten?
Helaas steeds minder tegenwoordig. Steeds meer kelners draaien schroefdoppen open aan tafel.
zoalshetiszondag 11 november 2007 @ 02:10
quote:
Op zondag 11 november 2007 02:07 schreef golfer het volgende:

[..]

Helaas steeds minder tegenwoordig. Steeds meer kelners draaien schroefdoppen open aan tafel.
ja. daar wil ik nog iets over kwijt. de duurste wijnen kan je schroefdoppen, ze doen het alleen niet omdat het er goedkoop uitziet. de wijnkwaliteit is/blijft subliem.

ook freaking handig als je een fles meeneemt om te picknicken en je bent je opener vergeten.
Troubles.zondag 11 november 2007 @ 02:15
quote:
Op zondag 11 november 2007 02:07 schreef golfer het volgende:

[..]

Helaas steeds minder tegenwoordig. Steeds meer kelners draaien schroefdoppen open aan tafel.
Ja, dat klopt wel. Bestel je huiswijn dan komt het uit een twee liter fles.
Je moet echt de wijnkaart hebben en kennis van wijnen hebben en nu ja dat heb ik niet echt. De wijnen die ik echt lekker vind ken ik wel en die worden aan tafel opengemaakt.

Golfer, andere vraag, drink jij witte wijn? De reden dat ik de vraag stel is dat ik door de week slobberwijn drink van huismerk AH en ook Kaapse Pracht van de Aldi. Maar ook bij de duurdere witte droge wijnen proef en ruik ik vanille, het is net alsof het kunstmatig toegevoegd wordt.
Troubles.zondag 11 november 2007 @ 02:20
quote:
Op zondag 11 november 2007 02:10 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

ja. daar wil ik nog iets over kwijt. de duurste wijnen kan je schroefdoppen, ze doen het alleen niet omdat het er goedkoop uitziet. de wijnkwaliteit is/blijft subliem.

ook freaking handig als je een fles meeneemt om te picknicken en je bent je opener vergeten.
Gerijpte oude wijnen zitten nogal tijd in een fles met een echte kurk.
Schroefdoppen en vinyl 'kurken' is echt wel iets van de laatste jaren. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat de wijn uit een schroefdopfles bagger is hoor.

En ik vind de vervangende kurken heel positief. Hoe vaak ik geen miskoop heb gedaan en kurk heb gehad. Dat is echt niet leuk.
zoalshetiszondag 11 november 2007 @ 02:22
quote:
Op zondag 11 november 2007 02:20 schreef Troubles. het volgende:

[..]

Gerijpte oude wijnen zitten nogal tijd in een fles met een echte kurk.
Schroefdoppen en vinyl 'kurken' is echt wel iets van de laatste jaren. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat de wijn uit een schroefdopfles bagger is hoor.

En ik vind de vervangende kurken heel positief. Hoe vaak ik geen miskoop heb gedaan en kurk heb gehad. Dat is echt niet leuk.
schroefdoppen worden ook voor exclusieve wijnen gebruikt straks. want het is beter dan echte kurk. en makkelijker dan nepkurk.
MissHobjezondag 11 november 2007 @ 02:29
Screwpull een geweldig handigheidje!
Ik heb er 1 en wil hem echt niet missen..
Je hebt ook wat goedkopere screwpulls hoor.. moet je even kijken denk ik bij de blokker/marskramer etc.
Ik kreeg 2 jaar terug zo'n duur kreng maar echt.. ik krijg alle flessen weer open
Terwijl je met een kelnersmes bv. toch wat meer kracht moet zetten.. dat kan ik niet meer.
Troubles.zondag 11 november 2007 @ 02:32
quote:
Op zondag 11 november 2007 02:22 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

schroefdoppen worden ook voor exclusieve wijnen gebruikt straks. want het is beter dan echte kurk. en makkelijker dan nepkurk.
Voor de picknick is het perfect. Maar ik denk door het psychologische effect: schroefdop = goedkoop dat de vinyl kurk de kurkkurk bij duurdere wijnen gaat overnemen en dat komt de wijn sowieso ten goede.
Fixerszondag 11 november 2007 @ 09:25
quote:
Op zondag 11 november 2007 02:20 schreef Troubles. het volgende:

[..]

Gerijpte oude wijnen zitten nogal tijd in een fles met een echte kurk.
Schroefdoppen en vinyl 'kurken' is echt wel iets van de laatste jaren. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat de wijn uit een schroefdopfles bagger is hoor.

En ik vind de vervangende kurken heel positief. Hoe vaak ik geen miskoop heb gedaan en kurk heb gehad. Dat is echt niet leuk.
'Oud' is een ruim begrip. Ik heb genoeg gerijpte wijnen opengetrokken waar een kunstof kurk inzat. De oude wereld is conservatiever en loopt nog een beetje achter, maar de nieuwe wereld is al jaren grootverbruiker van vinyl. Maar ondanks het feit dat schroefdoppen het beste zijn: een kurk, echt of plastic staat toch iets leuker bij het openen aan tafel.

Hoegoed een metalen dop is? Champagne maakt haar laatste rijping onder een kroonkurk.
zoalshetiszondag 11 november 2007 @ 11:11
quote:
Op zondag 11 november 2007 09:25 schreef Fixers het volgende:

[..]

'Oud' is een ruim begrip. Ik heb genoeg gerijpte wijnen opengetrokken waar een kunstof kurk inzat. De oude wereld is conservatiever en loopt nog een beetje achter, maar de nieuwe wereld is al jaren grootverbruiker van vinyl. Maar ondanks het feit dat schroefdoppen het beste zijn: een kurk, echt of plastic staat toch iets leuker bij het openen aan tafel.

Hoegoed een metalen dop is? Champagne maakt haar laatste rijping onder een kroonkurk.
daar zit wel een kunsstof kruk of echte kurk onder. metaal komt niet in aanraking met champagne.
Chieluszondag 11 november 2007 @ 12:33
@ topictarter, Ik gebruik al jaren (ook op m'n werk) een 2traps Pulltaps. Makkelijkst handbaar, soepel gebruik en elke fles gaat ermee open. Ook hier heb je wat duurdere uitvoeringen (estetisch wat mooier).
wp160366zondag 11 november 2007 @ 14:22
Ik heb gisteren zo'n 2-traps Pulltap besteld. Laat jullie dan wel eens onze bevindingen weten!
Ben blij jullie mening gevraagd te hebben, anders had ik waarschijnlijk zo'n dure Screwpull gekocht, terwijl die het grote prijsverschil blijkbaar echt niet waard is! Kracht zetten is hier momenteel geen probleem... Het probleem met onze andere, niet 2-traps opener, was dat de kurk soms zou durven afkraken, hopelijk is dat opgelost met het 2-traps systeem.

Eventuele adviezen voor wat lekkere wijntjes zijn ook altijd welkom! Vooral goed qua prijs-kwaliteit dan. Het mag best wat meer kosten, als dat prijsverschil dan ook gerechtvaardigd wordt!
Enkel wit of rood, geen rosé.

Bedankt,
Thracierzondag 11 november 2007 @ 18:10
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 20:32 schreef Fixers het volgende:
Gewoon een goed kelnersmes nemen. Die van Pulltap zijn de beste, met een teflon gecoate spiraal. Daar heb ik er wel wat van versleten. 'k Maakte dan ook wel 20-30 flessen per avond open op m'n werk. Die dingen zijn niet het mooiste, de laklaag ligt er na een paar weken al af. Als je echt een mooie wil neem dan een echte handgemaakte Laguiole. (Dat zijn de "Laguiole en Aubrac" de rest is massaproductie rommel of komt uit china.)
Idd, die van Pulltap's vind ik ook het handigste. Het voordeel t.o.v. een gewoon kelnersmes is dat 'heffen' met de hefboom in twee gedeelten verloopt, wat minder kracht kost als je gevoelige polsen of iets hebt. Bovendien hoef je de spiraal niet helemaal door de kurk heen te draaien waardoor er geen kurkdeeltjes in de wijn kunnen vallen en dat is zo te zien wel het geval bij dat dure ding in de eerste post. En een mesje voor de capsule is een must uiteraard.
Erosjuhhhzondag 11 november 2007 @ 18:46
quote:
Op zaterdag 10 november 2007 20:32 schreef Fixers het volgende:
Gewoon een goed kelnersmes nemen. Die van Pulltap zijn de beste, met een teflon gecoate spiraal. Daar heb ik er wel wat van versleten. 'k Maakte dan ook wel 20-30 flessen per avond open op m'n werk. Die dingen zijn niet het mooiste, de laklaag ligt er na een paar weken al af. Als je echt een mooie wil neem dan een echte handgemaakte Laguiole. (Dat zijn de "Laguiole en Aubrac" de rest is massaproductie rommel of komt uit china.)
hier ben ik het helemaal mee eens, altijd gebruikt en het ook echt verfijnd mee geleerd, geen kurk die kapot gaat
fruityloopwoensdag 12 maart 2008 @ 09:42
quote:
Op zondag 11 november 2007 01:46 schreef tim2308 het volgende:
En dan nog de tip van de dag; Zet de punt in het midden LOODRECHT op de kurk en draai dan de kurkentrekker in de kurk.. Ik maak morgen wel een foto
Het is al even geleden, maar ik ben toch wel benieuwd of je die foto nog hebt, zo'n Pulltap ga ik vanavond bestellen (van mijn el cheapo blokker kurkentrekker is de spiraal nu al krom, pokkeding), maar nu moet ik nog even de fijne kneepjes onder de knie krijgen. Mijn vriendin en ik zijn wat begonnen met het uitproberen van diverse wijnen, dus dan moeten de hulpmiddelen ook ok zijn natuurlijk..
mcwopswoensdag 12 maart 2008 @ 11:35
voor de fun: hier staan een paar leuke trekkers
http://verzamelen.listing(...)ocmdZListingItemList
Mirjamwoensdag 12 maart 2008 @ 11:45
kelnersmes is echt ideaal
wel even oefenen, maar handig ding hoor
fruityloopwoensdag 12 maart 2008 @ 13:45
quote:
Op woensdag 12 maart 2008 11:45 schreef MissyMirjaM het volgende:
kelnersmes is echt ideaal
wel even oefenen, maar handig ding hoor
Dat oefenen zal geen straf zijn .. Nog tips?
Mirjamwoensdag 12 maart 2008 @ 13:56
quote:
Op woensdag 12 maart 2008 13:45 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Dat oefenen zal geen straf zijn .. Nog tips?
tips, euh, geen idee?
ik heb dat mes een aantal jaar geleden met een kerstpakket, eigenlijk altijd links laten liggen, gebruik het pas een paar maanden
fruityloopwoensdag 12 maart 2008 @ 14:34
Ik heb nu zo'n ding van de blokker met van die metalen "vleugels" zogezegd, maar dat ding sloopt een kurk zo ongeveer.. En alleen maar wijnen met schroefdop kopen is ook zowat..
tim2308donderdag 13 maart 2008 @ 01:46
quote:
Op woensdag 12 maart 2008 13:45 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Dat oefenen zal geen straf zijn .. Nog tips?
Zoals gezegd: zet de uiteinde van de spiraal loodrecht op de kurk in het middel van de kurk, even het uiteinde erin drukken en maak dan een beweging zodat de spiraal an sich loodrecht op de kurk staat en draai dan de spiraal erin... (dus niet meteen de spiraal loodrecht op de kurk zetten en dan draaien.)


[ Bericht 7% gewijzigd door tim2308 op 13-03-2008 02:10:04 ]
fruityloopdonderdag 13 maart 2008 @ 08:54
quote:
Op donderdag 13 maart 2008 01:46 schreef tim2308 het volgende:

[..]

Zoals gezegd: zet de uiteinde van de spiraal loodrecht op de kurk in het middel van de kurk, even het uiteinde erin drukken en maak dan een beweging zodat de spiraal an sich loodrecht op de kurk staat en draai dan de spiraal erin... (dus niet meteen de spiraal loodrecht op de kurk zetten en dan draaien.)
[ afbeelding ]
Ah, de truc is dus al draaiend de kurkentrekker loodrecht op de fles manoeuvreren.. Zoiets vermoedde ik al, zal straks even kijken of er hier zo'n pulltap te krijgen is, en dan kunnen we vanavond gaan testen!!

Deze bedoel ik trouwens..
fruityloopvrijdag 14 maart 2008 @ 08:41
Wat een verademing!!! Je zou toch denken dat er niet veel te verbeteren is aan zo'n in beginsel vrij simpel ding, maar je kan toch echt wel merken dat hier serieus over nagedacht is, hij draait er zo in, en dankzij die 2 traps hefboomactie is de kurk er echt zonder moeite uit te trekken! En nog belangrijker, de wijn was heerlijk..