Bron http://www.kindjeopkomst.nl/html/redactioneel/ncrv_001.htmquote:Volgens het Nederlandse medische protocol is een kind levensvatbaar vanaf 25 weken zwangerschap. Men gaat ervan uit dat pasgeborenen die jonger zijn dan 25 weken, als ze toch in leven worden gehouden, uiteindelijk geen kwaliteit van leven hebben. Deze kinderen ontwikkelen vaak zeer ernstige handicaps. Kinderen die voor de 25 weken termijn worden geboren, worden niet behandeld en sterven vaak, zo humaan mogelijk, in de verloskamer. In 2005 hebben neonatologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen een protocol opgesteld. Dit vermeldt de zorgvuldigheidseisen waaraan voldaan moet worden in die gevallen waarbij actieve levensbeëindiging bij pasgeborenen overwogen wordt. Alle neonatologie centra in Nederland hebben dit protocol aanvaard.
Hartstikke bedankt!quote:Op maandag 15 oktober 2007 23:56 schreef beefcake het volgende:
Ik heb iets gevonden:
[..]
Bron http://www.kindjeopkomst.nl/html/redactioneel/ncrv_001.htm
De grens is wel verschoven. Ik weet iig dat hij in 2001 nog op 28 weken lag.quote:Op maandag 15 oktober 2007 23:57 schreef Kees22 het volgende:
Zou kunnen, ik meen zoiets ook gelezen te hebben, maar weet niet meer bij welke leeftijd de grens ligt. Volgens mijn zegsvrouwe lag die lager dan de geboortetijd.
Ik hoop eigenlijk, dat er iemand dat protocol heeft. Want tot nog toe heb ik op internet van alles gevonden, vooral Belgisch, maar geen duidelijke info van het Radboud.
Dat is juist het punt: volgens het verhaal zoals ikhet gehoord heb, is er aan de moeder niks uitgelegd of gevraagd. Dat is het botte er aan. Als dat wel gebeurd was, had ze er misschien wel vrede mee gehad en had ze het kind ook anders in de armen gehouden. Of misschien ook niet, maar dan had het ziekenhuis tenminste zijn best gedaan om haar pijn draaglijk te maken. Nu is ze aan haar lot overgelaten.quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 09:11 schreef Pruk het volgende:
Waarom is het een botte en onbeschofte benadering? Ik kan me niet voorstellen wat zoiets met een moeder doet, ik hoop het ook nooit mee te maken want het lijkt me verschrikkelijk, maar ik snap niet waarom het meteen bot is?
(En nee, dit is dus niet bot bedoeld, ik snap het alleen niet. Ik zit zelf ook nog niet op de levensvatbaarheidgrens en ik weet dat mijn kindje het simpelweg niet zou overleven. Dan heb ik liever dat het in mijn armen sterft dan met weet ik hoeveel slangetjes en dingetjes en dangetjes in een couveuse)
Ja, goed idee. Al dat stiekeme gezoek op internet is ook niks. Maar ik hoorde het pas om een uur of 21:00 gisteravond. Dank voor adres en telefoonnummer.quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 05:49 schreef phluphy het volgende:
Je zou het protocol wellicht kunnen krijgen via de Medisch-Ethische Commsie van het UMC St. Radboud, of anders "gewoon" beginnen bij het maatschappelijk werk dat verbonden is aan het ziekenhuis.
UMC St. Radboud - Voorlichtingscentrum:
024 - 3617000
Voorlichting@umcn.nl
Succes!
Dit klinkt vooral naar onduidelijke (of gebrek aan) communicatie.quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 09:51 schreef Kees22 het volgende:
Dat is juist het punt: volgens het verhaal zoals ikhet gehoord heb, is er aan de moeder niks uitgelegd of gevraagd. Dat is het botte er aan. Als dat wel gebeurd was, had ze er misschien wel vrede mee gehad en had ze het kind ook anders in de armen gehouden. Of misschien ook niet, maar dan had het ziekenhuis tenminste zijn best gedaan om haar pijn draaglijk te maken. Nu is ze aan haar lot overgelaten.
Hoef je toch niet voor door het stof, jij hebt het verhaal gewoon in eerste instantie zo begrepen.quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 20:53 schreef Kees22 het volgende:
Ik moet door het stof: ik heb te snel conclusies getrokken uit een half verhaal.![]()
![]()
Mijn zegsvrouwe belde me net: ze heeft met het Radboud gesproken en daar herinnerde men zich deze mevrouw nog wel. Men heeft echt geprobeerd haar te bereiken, maar dat ging niet. Ze wilde niks en was totaal niet aanspreekbaar.
Ik moet dus mijn excuus aanbieden aan de mensen van het Radboud, omdat ik ze onterecht beschuldigd heb van botheid.
Ik zal mijn OP aanpassen, kan een van de moderators de TT aanpassen? Iets toevoegen van: "niks mis mee" of beter nog: "is in orde"
Waarom denk je dat?quote:Op woensdag 17 oktober 2007 00:09 schreef RockabeIIa het volgende:
Ik krijg de indruk dat het per ziekenhuis verschilt met wat men ziet als een redelijke overlevingskans qua aantal weken.
Het ís ook zo dat meisjes een iets grotere overlevingskans hebben, ik heb helaas geen bron (buiten mijn gyn en verloskundige).quote:Op woensdag 17 oktober 2007 00:09 schreef RockabeIIa het volgende:
Men zegt trouwens dat jongetjes vaker de moed laten zakken dan meisjes en dus minder overlevingskansen hebben.
Misschien dat dat ook verwarrend was voor de moeder: ze is verhuisd van het streekziekenhuis hier naar het Radboud met als argument, dat het Radboud beter toegerust was. Dat geeft natuurlijk extra hoop.quote:Op woensdag 17 oktober 2007 18:00 schreef Deepfreeze het volgende:
Het hangt er ook vanaf in welk ziekenhuis je bent. Niet alle ziekenhuis hebben een neonatologie afdeling/expertise waar kindjes van 25wk behandeld kunnen worden.
Meestal proberen ze de zwangere vrouw dan nog te verhuizen voor de bevalling, zodat deze wel in een ziekenhuis is met de expertise voor de bevalling. Maar dat lukt gewoon niet altijd. En dan kan er simpelweg niet behandeld worden bij 25wk..
Ja, maar dat is het hem juist: ik heb te snel te heftige conclusies getrokken uit een half verhaal. Ik vind dat altijd kwalijk als anderen dat doen, en nou betrap ik mezelf er op.quote:Op woensdag 17 oktober 2007 08:44 schreef Brighteyes het volgende:
[..]
Hoef je toch niet voor door het stof, jij hebt het verhaal gewoon in eerste instantie zo begrepen.
Iig is 'fijn' te horen dat het ziekenhuis zijn best gedaan heeft om het de ouders wel uit te leggen. Helaas zijn dit soort dingen zo heftig dat je idd niet altijd helemaal goed doordringt tot de ouders.
Of eens informeren bij het Patiënten Service Bureau Voorlichtingscentrum.quote:Op dinsdag 16 oktober 2007 09:52 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Ja, goed idee. Al dat stiekeme gezoek op internet is ook niks. Maar ik hoorde het pas om een uur of 21:00 gisteravond. Dank voor adres en telefoonnummer.
Sterkte in ieder geval. Protocol of niet, het is niet altijd even eerlijk en makkelijk.quote:Staf Concerncommunicatie/Voorlichtingscentrum
In de hal bij de hoofdingang vindt u het Voorlichtingscentrum. Het centrum is onderdeel van de Staf Concerncommunicatie en houdt zich bezig met patiënten- en publieksvoorlichting.
Vragen
U kunt hier terecht met allerhande vragen. Niet alleen over het UMC St Radboud, maar ook over bijvoorbeeld ziektebeelden, behandelmethoden en patiëntenverenigingen. Het centrum beschikt over voorlichtingsbrochures en kan u aan adressen helpen. Ook kunnen basisschoolleerlingen er een spreekbeurtpakket lenen.
Klachten
Ook met klachten, opmerkingen of problemen kunt u terecht bij de medewerkers van het Voorlichtingscentrum. Zij vertellen u hoe en waar u het best met uw klacht naar toe kunt.
Openingstijden:
werkdagen van 09.00 - 17.00 uur
Telefoon:
024 - 3617000
Voorlichting@umcn.nl
Route:
510
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |