Ging over de "mensen vallen onder levende have", vergat alleen te quoten.quote:Op zondag 14 oktober 2007 23:52 schreef Nachtdier het volgende:
[..]
Ben blij dat je het met jezelf eens bent met je sneue reactie.
Ach, vraag me niet waarom ik het me afvroeg, maar ik vroeg het me dus een keer af.
Mag overigens best naar ander subforum verplaatst worden.
Hierdoor moet ik over iets anders nadenken... wat is er bij doven.. "kapot"? Het verwerken van geluid? Hmm.. zouden ze nog steeds geluiden kunnen aanmaken in hun hoofd zoals 'wij' wel kunne?quote:Op maandag 15 oktober 2007 02:13 schreef FrigginHell het volgende:
Een bekende van mij is doof, en ik heb het gevraagd. Hij zegt in zowel spraak als gebaren te denken en te dromen. Hij is niet 100% doof, maar verstaat geen spraak. Als je schreeuwt verstaat hij meestal niet wat je zegt, hij herkent geen woorden, behalve soms een naam. Als ik vraag wat hij dan 'hoort' in zijn dromen, is het voor hem gewoon de voorstelling van hoe de klanken klinken als hij naar iemand kijkt die spreekt.
Ik studeer Communicatiewetenschapquote:Op maandag 15 oktober 2007 00:11 schreef Nachtdier het volgende:
Maar, wat studeer je eigenlijk?
Nee, niet noodzakelijk. Iemand die doofgeboren is, kan vaak toch nog spreken. Al klinkt het soms een beetje raar, zoals ik eerder al aangaf. De spreektaal in het hoofd komt dus ook overeen, al zullen er lichte afwijkingen in zitten (klinkt "boom" voor hun bijvoorbeeld meer als "bom" of "boem").quote:Op maandag 15 oktober 2007 14:33 schreef Professor_Kuboctaeder het volgende:
Als je denkt dan denk je meestal in je moedertaal. Als je kan horen weet je gewoon hoe je je taal ook spreekt. Maar als je doof geboren bent kun je bijvoorbeeld het woord "boom" lezen, en je weet wat het betekent, maar je hebt geen flauw idee hoe je het uitspreekt. Dus creeren doven dan een soort eigen spreektaal in hun hoofd ofzo?
Natuurlijk wel. Er zijn genoeg doven die dat doenquote:Op maandag 15 oktober 2007 18:01 schreef SlimShady het volgende:
maar als je niks hoort kun je het toch niet uitspreken?
Mensen die op latere leeftijd blind zijn geworden kunnen in hun dromen gewoon zien, ze dromen dus net als anderen. Mensen die vanaf hun geboorte al blind zijn hebben geen voorstelling van 'zien' en zijn in hun dromen ook blind. Stel hij droomt over een taart: dan ziet ie die taart niet, maar ruikt en proeft 'em wel in z'n droom. Dus wat ie normaal ook ervaart als ie taart eet. Een vanaf-geboorte-dove zal dus ook wel niet kunnen horen in z'n dromen, een op-latere-leeftijd-doof-gewordene wel.quote:
Dat is eigenlijk exact dus wat ik me afvroeg. Alleen dan anders omschreven.quote:Op maandag 15 oktober 2007 14:33 schreef Professor_Kuboctaeder het volgende:
Als je denkt dan denk je meestal in je moedertaal. Als je kan horen weet je gewoon hoe je je taal ook spreekt. Maar als je doof geboren bent kun je bijvoorbeeld het woord "boom" lezen, en je weet wat het betekent, maar je hebt geen flauw idee hoe je het uitspreekt. Dus creeren doven dan een soort eigen spreektaal in hun hoofd ofzo?
Juist welquote:Op dinsdag 16 oktober 2007 21:57 schreef Alcarin het volgende:
Introspectie is niet zo'n goede onderzoeksmethode, vrees ik
Het idee is leuk, maar ze hebben later toch wel aangetoond dat mensen gewoon niet weten hoe ze denken, en daar door introspectie ook niet echt achter kunnen komenquote:Op dinsdag 16 oktober 2007 23:10 schreef snadrem het volgende:
Juist welOf het representatief is voor een hele populatie is weer een andere vraag
Je kan juist heel veel te weten komen over de werking van je eigen hersenen door eens heel goed op te letten hoe je nadenkt etc. Ik vind dat zelf razend interessant. Bijvoorbeeld als je zoekt naar een woord, en het ligt op het puntje van je tong, maar je kan er niet op komen. Je wéét dat je het weet, en toch weet je het niet. Dat duidt er op dat je als mens beschikt over metakennis (kennis over kennis) en dat informatie in je hersenen niet altijd netjes geordend is. Met dat stemmetje vind je het terug als het ware. Als je er niet bij stil staat hoor je het niet, het is iets wat net zo automatisch is als je ademhaling. Zodra je er op gaat letten, "hoor" je het wel. Net als dat je merkt dat je hart klopt of dat je adem haalt als je er op gaat letten.
dat magquote:Op woensdag 17 oktober 2007 07:58 schreef Alcarin het volgende:
Ik vind je sig leuk, maar mag er aub 'betekent' staan ipv 'betekend'?![]()
Heb uit onderzoek begrepen dat het wel degelijk metakennis is. Vaak kom je er later ineens op wat het ook al weer was. Zie het maar als een inhoudsopgave waar geen paginanummers bij zijn vermeld: je weet dat het in het beok staat, nu alleen nog vinden waar. Zo legt mijn docent Psycholinguistiek het althans uitquote:Op woensdag 17 oktober 2007 07:58 schreef Alcarin het volgende:
Dat verhaal over metakennis hoeft ook niet te kloppen, tenminste, je kunt het niet bewijzen door introspectie. Misschien heb je helemaal geen metakennis, maar weet je dat je iets weet, omdat je een deel van de informatie over het woord al wel hebt opgehaald.Je kunt het dan niet uitspreken omdat je dat deel nog niet hebt gevonden
Ja, beterquote:
Dat zou best kunnen (ik heb daar trouwens nog niets over gehoord, misschien komt het nog in mijn studie, al zal het dan wel weer een discussie zijn en niet een feit), maar het is dan dus niet aangetoond door introspectie. Het was meer de onderzoeksmethode waar ik het niet mee eens benquote:Heb uit onderzoek begrepen dat het wel degelijk metakennis is. Vaak kom je er later ineens op wat het ook al weer was. Zie het maar als een inhoudsopgave waar geen paginanummers bij zijn vermeld: je weet dat het in het beok staat, nu alleen nog vinden waar. Zo legt mijn docent Psycholinguistiek het althans uit
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |