Italiaans herfststoofpotjeMinderMutsigIngrediënten:Gerookte ham in dobbelsteentjes gesneden (net geen mok vol)
500 gr. runderlappen
Flinke theelepel gerookte paprikapoeder
Theelepeltje tomatenzout
Peper naar smaak
Eetlepel bloem
Scheutje cognac
Rode wijn
Sjalotten in vieren gesneden (ongeveer een mok vol)
8 tenen knoflook doormidden gesneden
Blik gepelde tomaten
Eetlepel rozemarijn
Eetlepel tijm
Foelie (2 stukjes)
3 kruidnagels
4 jeneverbessen
1 grote of 2 kleine laurierbladen
Tamme kastanjes (een mok met een dikke kop erop)
Krieltjes (1 mok)
Wortelen, courgette, pastinaak in stukjes gesneden (hoeveelheid naar smaak)
Een berg verse fijngehakte peterselie
Bereidingswijze:Snijd de ham in blokjes en bak even aan in olijfolie.
Snijd intussen de runderlappen in grove brokken en kruid ze met paprikapoeder, tomatenzout en peper.
Schep de ham uit de pan en braad het rundvlees (eventueel in delen) in het vet.
Snijd intussen de sjalotten in vieren en de knoflookteentjes doormidden.
Doe een eetlepel bloem bij het vlees en schep het goed om.
Voeg de sjalotten en de knoflook toe en laat even meebakken.
Afblussen met een scheut cognac terwijl je goed roert om klontjes van de bloem te voorkomen.
Laat even koken om de meeste alcohol te verdampen en voeg de in stukjes gesneden tomaten en het sap toe. Laat weer even flink pruttelen en doe dan de rode wijn erbij tot alles onderstaat.
Doe de foelie, jeneverbessen, kruidnagels, laurierblad, tijm en rozemarijn in een thee-ei en leg dit in de pan.
Deksel erop en ongeveer 3 uur laten sudderen.
Verwarm intussen de oven voor op 250 graden.
Snijd de pastinaak, wortel, courgette en indien nodig de krieltjes in stukken, leg dit op een plaat en besprenkel met een klein beetje olijfolie.
Rooster de groente ongeveer 10 minuten.
Snijd de kastanjes in en pof ze (met een pofpan of 15-20 min. in de oven)
Pel de kastanjes terwijl ze nog warm zijn (anders krijg je de schil er bijna niet meer vanaf!)
Na drie uur even testen of het vlees al zacht is.
Als dat zo is dan kan je de groente, de krieltjes, de kastanjes en de hamblokjes toevoegen.
Deze nog ongeveer 20 minuten mee laten pruttelen en dan kan je eten.
Garneren met peterselie.
Tip: Lekker met ciabattabrood om de saus op te vegen.