quote:
MVV-TRAINER DOET BOEKJE OPEN OM ILLEGALE GOKPRAKTIJKEN IN PROFVOETBAL TE STOPPEN
’Einde maken aan misstand’
door Bjorn Thimister
MAASTRICHT, vrijdag
MVV-trainer Robert Maaskant treedt naar buiten met z’n onthullende verhaal over illegale gokpraktijken van voetbalprofs, omdat hij deze misstand aan de kaak wil stellen. „Ik vind gewoon dat deze gokpraktijken niet kunnen. Het moet afgelopen zijn. Een topsporter moet zich met dit soort praktijken absoluut niet inlaten. Je krijgt namelijk altijd de schijn tegen dat je ook op eigen wedstrijden wedt.”
„Hoewel het niet volledig te controleren is, weet ik bijna zeker dat mijn spelers bij MVV niet illegaal gokken.
Overigens staat het niet in hun contracten dat het verboden is. Misschien zou dat moeten. Ik heb overigens wel begrepen dat de spelers gezamenlijk geld inzetten in de officiële Belgische lotto. Dat is legaal, dus daar heb ik geen problemen mee”, aldus Maaskant.
Mochten politie en justitie zich bij Maaskant melden voor informatie, dan zal hij alle medewerking verlenen. „Waarom niet? Ik heb toch niks te winnen of verliezen. Ik zal dan precies hetzelfde verhaal vertellen als ik nu heb gedaan.”
Maaskant kreeg niet alleen als trainer van RBC te maken met spelers die illegaal op wedstrijden gokten – onder meer Edwin de Graaf – maar kwam ook in zijn spelerscarrière met dergelijke praktijken in aanraking. Om precies te zijn op 27 maart 1993. Een hoofdrol was daarbij weggelegd voor Telstar-verdediger Jan Mulder, niet te verwarren met de gelijknamige oud-international. Maaskant: „Ik speelde met Zwolle bij Telstar. We stonden al vroeg met 1-0 achter en stonden nog met tien man op het veld. Plotseling maakte Jan Mulder een heel domme handsbal, waardoor wij uit een strafschop 1-1 konden maken. Vlak voor tijd schoot diezelfde Mulder in eigen doel zodat wij met tien man alsnog met 2-1 wonnen van Telstar. Een heel vreemde gang van zaken, kan ik je nu ruim veertien jaar later wel zeggen.”
Na afloop van deze curieus verlopen wedstrijd waren volgens Maaskant in de catacomben de rapen gaar. „Telstarkeeper Jan Nederburgh werd woedend op Mulder, viel hem aan en wilde hem bij zijn strot grijpen. Hij riep: ’Jij hebt verdorie die wedstrijd verkocht!’ Hun trainer Niels Overweg kon er gelukkig tussen springen, anders waren er volgens mij erge dingen gebeurd. Zelf zei ik toen niks. Ik was een broekie en ben gewoon doorgelopen. Achteraf dacht ik: het was duidelijk te zien dat Mulder rare dingen deed met zijn handen in de buurt van de bal.”
Maaskant beweert eveneens dat het niet louter een nationaal probleem is. „Toen ik in Schotland bij Motherwell speelde, stonden de spelers tot tien minuten voor de wedstrijd nog met van die zogenaamde gokboekjes in hun handen. Dan werd er even flink geld ingezet en gingen we het veld op. Je kan er simpelweg niet omheen: het gebeurt gewoon. Door dit soort gebeurtenissen en de dingen die ik weet, ben ik ervan overtuigd dat het betaalde voetbal vol zit met illegale gokkers.”
quote:
JUSTITIE WIL BETALINGSVERKEER WEDKANTOREN BLOKKEREN
Van onze speciale verslaggever
AMSTERDAM, vrijdag
Het ministerie van Justitie wil het betalingsverkeer van wedkantoren, waaronder het in Malta gevestigde bedrijf Unibet, aan banden leggen. Via deze ondernemingen kan in ons land – naast de officiële Lotto en Toto – op wedstrijden uit de Nederlandse competitie gegokt worden. Vanaf dit seizoen kan er zelfs op duels uit de hoofdklasse van het amateurvoetbal ingezet worden.
Ivo Hommes, woordvoerder van het ministerie van Justitie, geeft aan dat alleen Lotto hiervoor een vergunning heeft. ,,Verbieden kunnen we een bedrijf als Unibet echter niet, omdat het op Malta is gevestigd. We kunnen wel proberen om het betalingsverkeer van Unibet, en ook nog een aantal andere wedkantoren, te blokkeren. Hierover zijn we in overleg met de banken.”
Arian van de Vuurst, voorzitter van hoofdklasser IJsselmeervogels, staat achter het standpunt van het ministerie. ,,Wij willen deze gokpraktijken als club sowieso niet hebben. Als er binnen onze club toch spelers zijn die gaan inzetten op wedstrijden van ons of van andere clubs, spelen ze per direct niet meer voor ons. Dit soort dingen stellen we binnen IJsselmeervogels niet op prijs.”
Ruud Verdellen, marketingmanager Nederland van Unibet, was niet bereikbaar voor commentaar.
quote:
De Graaf: ’Heel veel spelers gokken bij Unibet’
Van onze speciale verslaggever
BREDA, vrijdag
Voormalig RBC-speler en huidig NAC’er Edwin de Graaf (27) bevestigt de woorden van zijn oud-trainer Robert Maaskant, dat tijdens diens periode in Roosendaal enkele spelers zich bezighielden met illegale gokpraktijken. „We werden benaderd door iemand van buiten de club, dat klopt. Twee of drie spelers zetten elke week in op een aantal wedstrijden. We deden dat om met meer spanning naar bepaalde wedstrijden te kijken. Of hier veel geld mee gemoeid was?
Nee, want als je op vijf of zes wedstrijden speelde, had je er altijd wel eentje fout”, zegt De Graaf. Na verloop van tijd maakte, volgens de middenvelder, trainer Robert Maaskant een einde aan het gokken in het illegale circuit. „Toen Maaskant erachter kwam, verbood hij het meteen. Het bestuur van RBC wilde dit soort dingen niet hebben.” Volgens De Graaf wordt er tegenwoordig in het betaalde voetbal nog steeds flink gegokt op wedstrijden. „Heel veel spelers gokken bij Unibet, dat is bij mij bekend.”