FOK!forum / Culinesse à gogo / Het pocheren van een ei
Mirjamwoensdag 12 september 2007 @ 22:59
er zijn geloof ik wel 100 manieren om het te doen, hoe doe jij het?
Ik zag net op een site volgens mij dé manier: gewoon het ei openbreken in een goed stuk doorzichtig keukenfolie, folie dichtdraaien, in de pan ermee, en je hebt een prachtig gepocheerd ei

hoelang moet het koken dan trouwens?
Mirjamwoensdag 12 september 2007 @ 23:01
Blueswoensdag 12 september 2007 @ 23:07
Tot het gepocheerd is... dus m.a.w. tot dit topic geladen is?

Leuke foto
Oh en waarom zei je niks op FOK!tv
Leintjeuhwoensdag 12 september 2007 @ 23:07
Creatieve oplossing!
Les_Grandes_Esperanceswoensdag 12 september 2007 @ 23:09
Als je het in folie doet, dan kan de smaak van het pocheervocht niet in het ei doordringen, terwijl dit nou een van de belangrijkste redenen is om te pocheren, die extra smaak.

Als je de smaak niet zo boeit, dan kun je net zo goed de eieren in de eischil 10 minuten op 75 graden garen, dan heb je ook de structuur van een gepocheerd ei.

Alles over het koken van eieren vind je trouwens in het onvolprezen boek "Cook & Chemist.". En dan wil je ook meteen een [url=hhttp://www.conrad.nl/goto/?product=120031]digitale thermometer[/url] kopen.

[ Bericht 43% gewijzigd door Les_Grandes_Esperances op 12-09-2007 23:19:50 ]
MissHobjewoensdag 12 september 2007 @ 23:10
3 minuten zo ongeveer zou mooi zijn
Mirjamwoensdag 12 september 2007 @ 23:12
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:07 schreef Bluezz het volgende:
Tot het gepocheerd is... dus m.a.w. tot dit topic geladen is?

Leuke foto
Oh en waarom zei je niks op FOK!tv
ik sta véél liever achter de camera dan ervoor
als ik niet in beeld was geweest, had het nog mooier geweest
maar je mag me best eens bellen hoor, als je m'n stem wil horen

ohja, dat lachen in het begin, dat ben ik wel
Blueswoensdag 12 september 2007 @ 23:15
Is ie al klaar
Isdatzowoensdag 12 september 2007 @ 23:16
het wátten van een ei?
Mirjamwoensdag 12 september 2007 @ 23:17
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:15 schreef Bluezz het volgende:
Is ie al klaar
geen idee, er zit nog niks in de pan
morgen wel denk ik
#ANONIEMwoensdag 12 september 2007 @ 23:17
quote:
[b]Op woensdag 12 september 2007 23:09
...

Alles over het koken van eieren vind je trouwens in het onvolprezen boek "Cook & Chemist.".
Dat boek is sowieso een aanrader.
quote:
En dan wil je ook meteen een digitale thermometer kopen.
Die link doet het niet
Blueswoensdag 12 september 2007 @ 23:19
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:16 schreef Isdatzo het volgende:
het wátten van een ei?
quote:
Het doel van pocheren is het bereiken van een smaakvol en zacht eindproduct, zonder dat het product uitdroogt. Pocheren is een bereidingsproces waarbij je een garingsvloeistof gebruikt bij een lage bereidings-temperatuur.

Pocheren is net niet hetzelfde als koken. Bij deze techniek draait alles om de beheersing van het veranderingsproces van de eiwitten. De omgevingstemperatuur van het product komt niet boven de 90°C, terwijl de kerntemperatuur van het product varieert tussen de 55-70°C. Door de langzame en gelijkmatige verhitting blijft de structuur van het eindproduct behouden. Pocheren kun je zowel als voorbereidingstechniek of als eindbereidingtechniek toepassen. Je gebruikt deze techniek in de koude en de warme keuken en in de patisserie.
Les_Grandes_Esperanceswoensdag 12 september 2007 @ 23:19
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:17 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Dat boek is sowieso een aanrader.
[..]

Die link doet het niet
Deze dan: http://www.conrad.nl/goto/?product=120031
Isdatzowoensdag 12 september 2007 @ 23:23
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:19 schreef Bluezz het volgende:

[..]


[..]
oh god

kan je niet gewoon dat ei in 't water flikkeren en koken

zo doe ik 't tenminste
Mirjamwoensdag 12 september 2007 @ 23:27
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:23 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

oh god
quote:
Pocheren is net niet hetzelfde als koken.
Blueswoensdag 12 september 2007 @ 23:32
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:23 schreef Isdatzo het volgende:


oh god

kan je niet gewoon dat ei in 't water flikkeren en koken

zo doe ik 't tenminste
Dat doen wij ook hier allemaal, maar soms is het leuk om het anders te doen.

En ja 'zo is het' gewoon
Isdatzowoensdag 12 september 2007 @ 23:33
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:27 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]


[..]

Jaja dat snap ik wel hoor (had ik ook gelezen)

maar wat ik niet lees is of je 't proeft!

Boe-manwoensdag 12 september 2007 @ 23:38
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:19 schreef Bluezz het volgende:

[..]


[..]
Gelukkig is kokend water niet warmer dan 90 graden
NiteSpeedwoensdag 12 september 2007 @ 23:42
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:38 schreef Boe-man het volgende:

[..]

Gelukkig is kokend water niet warmer dan 90 graden [afbeelding]
Ligt eraan hoeveel Bar de omgeving is...
Stakkywoensdag 12 september 2007 @ 23:49
Water op zetten met zout en wat azijn. Zorgen dat het niet kookt. ong. 95 graden.
Dan met een garde een draaiende beweging maken in de pan. Dan het ei precies in het midden van de pan in het centrum van de "draaikolk" laten vallen.

2 minuten op laten staan. Dan er uit en evt op wat keukenrol iets laten drogen dan een beetje zout erop. Na 2 minuten is ie nog zacht van binnen.
Dandelionwoensdag 12 september 2007 @ 23:52
het lijkt er op, aan het plaatje te zien, dat het water veel te heet is...
Boe-mandonderdag 13 september 2007 @ 00:15
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:42 schreef NiteSpeed het volgende:

[..]

Ligt eraan hoeveel Bar de omgeving is...
Ik zet mijn keuken ook altijd onder druk, dat pocheert beter
golferdonderdag 13 september 2007 @ 00:27
Erg he, maar ik vind gepocheerde eieren dus niet lekker.
beelzdonderdag 13 september 2007 @ 00:39
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:49 schreef Stakky het volgende:
Water op zetten met zout en wat azijn. Zorgen dat het niet kookt. ong. 95 graden.
Dan met een garde een draaiende beweging maken in de pan. Dan het ei precies in het midden van de pan in het centrum van de "draaikolk" laten vallen.

2 minuten op laten staan. Dan er uit en evt op wat keukenrol iets laten drogen dan een beetje zout erop. Na 2 minuten is ie nog zacht van binnen.
En dit is de enige juiste manier
Als je het water draaiend hebt en het ei in de draaikolk laat vallen blijft het ei bij elkaar en krijg je een mooi rond resultaat.
Mirjamdonderdag 13 september 2007 @ 01:32
quote:
Op donderdag 13 september 2007 00:27 schreef golfer het volgende:
Erg he, maar ik vind gepocheerde eieren dus niet lekker.
ik heb ze nog nooit gegeten
maar het lijkt me juist wel lekker
SiGNedonderdag 13 september 2007 @ 01:39
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:49 schreef Stakky het volgende:
Water op zetten met zout en wat azijn. Zorgen dat het niet kookt. ong. 95 graden.
Dan met een garde een draaiende beweging maken in de pan. Dan het ei precies in het midden van de pan in het centrum van de "draaikolk" laten vallen.

2 minuten op laten staan. Dan er uit en evt op wat keukenrol iets laten drogen dan een beetje zout erop. Na 2 minuten is ie nog zacht van binnen.
En sliertjes eiwit knip je eraf met een schaar zodat het ei weer mooi rond is
klaaroverdonderdag 13 september 2007 @ 12:23
Bij het pocheren van een supermarkt-ei heb je al snel eiwitrommel en slierten.
Mensen zijn inventief in het bedenken van trucs om dit te voorkomen; dat bewijst de plasticfolie-manier!

Eiwitrommel en slierten kan je 100% voorkomen door een echt vers ei te gebruiken. Max 4 a 5 dagen oud. Daarvan is het eiwit nog heel stevig en coherent. Zou je zo'n ei breken en op een schoteltje laten glijden, dan blijft het ei netjes als een bol hoopje liggen.
Dan heb je ook geen draaikolk nodig of andere trucs; het pocheren lukt dan altijd.

Helaas zijn alle supermarkt-eieren allang voorbij dat punt als je ze koopt. Als je die breekt en op een schoteltje laat glijden, dan vloeit het uit als een plas.
Muckdonderdag 13 september 2007 @ 12:37
quote:
Op donderdag 13 september 2007 00:27 schreef golfer het volgende:
Erg he, maar ik vind gepocheerde eieren dus niet lekker.
ik ook niet!
minilotjevrijdag 14 september 2007 @ 08:58
Ik heb afgelopen weekend voor het eerst in mijn leven eieren gepocheerd. Wat een lol! En lekker ook. Min of meer een gekookt-ei-smaak op je geroosterde boterhammetje, zonder de ellende van je ei pellen.
Ik heb overigens zowel mét als zonder azijn in het water geprobeerd, en ben tot de conclusie gekomen dat het geen bliksem uitmaakt.
Pietverdrietvrijdag 14 september 2007 @ 09:01
truuk bij het pocheren is dat je het pocheervocht roert, zodat het draait, dan het ei voorzichtig in het midden van de pan leggen. Door het draaien van de vloeistof blijft het ei in het midden en alle eventuele draaden en uitlopers worden om je ei gewikkeld als het waren.
minilotjevrijdag 14 september 2007 @ 09:05
Zo heb ik het ook gedaan, ja. Tenminste, nadat mijn eerste pocheerpoging eindigde in een pan vol met eiwitstukjes. Het leek wel een sneeuwbol.
miliazondag 11 november 2007 @ 22:55
Ik vind hier gelukkig een aantal bruikbare tips! Ik had altijd hetzelfde als minilotje en nu ga ik de Pietverdriet methode maar eens uitproberen
Stereotomyzondag 11 november 2007 @ 22:57




Muckzondag 11 november 2007 @ 23:08
stereo! wat een ouderwetse borden
en ik vind gepocheerde eitjes nog steeds niet lekker
Stereotomyzondag 11 november 2007 @ 23:44
Die heb ik uit het ouderlijk huys meegeomen, vandaar de oudbolligheid.

Lig nu in bed te fokken, is niet goed, dus welterusten
Muckzondag 11 november 2007 @ 23:49
quote:
Op zondag 11 november 2007 23:44 schreef Stereotomy het volgende:
Die heb ik uit het ouderlijk huys meegeomen, vandaar de oudbolligheid.
tof
quote:
Lig nu in bed te fokken, is niet goed, dus welterusten
truste
devvertjezondag 11 november 2007 @ 23:57
quote:
Op woensdag 12 september 2007 23:42 schreef NiteSpeed het volgende:

[..]

Ligt eraan hoeveel Bar de omgeving is...
oa. http://www.phys.unsw.edu.au/~jw/superheating.html ..
-Mellow-dinsdag 13 november 2007 @ 17:43
een heel gekunstel dus, zo'n gepocheerd ei...
-Mellow-dinsdag 13 november 2007 @ 17:46
ik ga het toch maar eens proberen nu, mijn eieren moeten toch op
-Mellow-dinsdag 13 november 2007 @ 17:57
de helft kwam dus niet zo mooi mee in het bolletje, dus dat moest ik weggooien
kabouter.mutsdinsdag 13 november 2007 @ 18:13
quote:
Op dinsdag 13 november 2007 17:46 schreef -Mellow- het volgende:
ik ga het toch maar eens proberen nu, mijn eieren moeten toch op
oude eieren moet je dus nou net niet gebruiken.
zo vers mogelijk.
-Mellow-woensdag 14 november 2007 @ 00:34
quote:
Op dinsdag 13 november 2007 18:13 schreef kabouter.muts het volgende:

[..]

oude eieren moet je dus nou net niet gebruiken.
zo vers mogelijk.
ja ik weet t. maar dat zat er nu net ff niet in. anyway, het was goed binnen te houden