abonnement Unibet Coolblue
pi_52629104
Ik vroeg mij af of er hier mensen zijn die bij strategische consultants werken - denk aan McKinsey, Bain, BCG, ADL, BAH, OC&C en vergelijkbare bedrijven.

Na mijn afstuderen (econometrie) heb ik 2 jaar lang in 3 landen gewoond en gewerkt, maar tijd is gekomen om terug te keren en "echt" aan het werk te gaan. Nu heb ik al een heel aantrekkelijk aanbod binnen in een andere sector (via-via) maar ik zit ook nog te kijken richting de strategische consultants, voornamelijk met het oog op toekomst- en carriere mogelijkheden. Ik weet natuurlijk niet of ik genoeg "kaliber" heb om aangenomen te worden, maar uit gesprekken met recruiters op recruitmentactiviteiten (toen ik nog studeerde) bleek dat ik in ieder geval de "papieren" heb -helemaal na 2 jaar buitenland- om in ieder geval op een eerste gesprek uitgenodigd te worden.

Ik vermoed dat de startsalarissen voor juniors overal wel zo'n beetje gelijk zijn, maar ik vind dat niet zo belangrijk netzomin als veel werken. Het gaat mij meer om de bedrijfscultuur, die aanzienlijk lijkt te verschillen tussen de bedrijven. Ik ben heel erg down to earth, zoals men dat in het Engels zo mooi zegt. Ik waardeer mensen die vooral zichzelf en niet te pretentieus zijn, maar wel over zelfkennis beschikken. Mensen die anderen vooral waarderen op inbreng in plaats van imago. Ik wil me dus op mijn gemak voelen tussen de mensen waar ik eventueel mee zou komen te werken.

Twee studiegenoten van mij werken bij McKinsey Amsterdam; het zijn beide ontzéttend intelligente, sociaal vaardige en aardige jongens, maar komen uit het (semi-)corpsleven en dat is gewoon niet mijn ding; ik heb in Zwitserland een andere kerel leren kennen die bij McKinsey in Zürich werkte, en die was juist weer heel anders. Ik heb twee cases van BCG gedaan, en dat vond ik eigenlijk veel te glad. Een andere kennis (werktuigbouwkunde, geloof ik) werkt nu bij Arthur D Little, en dat zou meer stijl zijn. Maar goed, dat is er óók maar één en daar kun je moeilijk een hele bedrijfscultuur uit afleiden.

Iemand ervaring hiermee die er wat licht op kan schijnen? Bedankt
  Redactie Frontpage donderdag 23 augustus 2007 @ 19:27:59 #2
38148 crew  Innisdemon
pi_52629542
de Boston Consulting Matrix (levenscyclus)
'Me' is géén bezittelijk voornaamwoord
pi_52629677
Ben benieuwd naar de reacties hierop..
  donderdag 23 augustus 2007 @ 20:02:28 #4
128384 mcwops
gat in je glas
pi_52630292
heb maar 1 tip.
met eigen ogen aanschouwen, onderga de cultuur, praat met de medewerkers. En bepaal of jij past bij de cultuur van het bedrijf en of je je ambities kunt waarmaken. een hr-manager heeft daar alle begrip voor (deel van de selectie), bovendien je bent jong en zoekend, dus een jaarcontract is toch geen blok aan je been.
Ja ik kom uit de consultancywereld en werk er nog steeds heel veel mee, maar kan en ga je ook geen namen geven van 'down to earth'bedrijven, want in zekere mate zijn ze dat allemaal (misschien niet alle afdelingen/divisies).
succes!
Niets zo moeilijk als het maken van een goede afspraak, behalve het nakomen
pi_52630732
Blijf in ieder geval weg bij OC&C; heb daar wel 'ns gebabbeld, maar ze vinden zichzelf daar echt geweldig.
Down to earth zijn in ieder geval Bain en Roland Berger; dat waren prettige gesprekken
Werken is voor arbeiders
pi_52631286
Laat ik voorop stellen dat het werk zelf mij enorm aanspreekt, en dat zal ook gelden ook voor de mensen die daar werken. Daar het werk een bepaalde (analytische) capaciteit en daarbij mogelijkheid vereist buiten reeds gevormde kaders te denken, snap ik volledig dat je zegt dat eigenlijk alle bedrijven wel down to earth zijn - buiten gevormde kaders denken is namelijk één van de kenmerken daarvan. Maar toch... ik weet ook wel dat corpsleden ná hun studietijd hele andere mensen worden, maar ik heb er tijdens mijn studietijd een aantal heel goed leren kennen en ik miste gewoon diepte bij hen. Heel intelligent en scherp wanneer het op analyses aankwam maar met verder hele oppervlakkige interesses die voortvloeien uit "de club" of "het dispuut".

Ik zal niet zeggen dat ik er bang voor ben, maar zin om tussen zulke mensen te komen zitten heb ik ook niet. Natuurlijk ga ik me orienteren bij de bedrijven zelf; allemaal hebben ze wel maandelijkse inloop- of kennismakingsdagen en de werkelijke sollicitatieprocedures zijn natuurlijk ook een goede afspiegeling. Maar wat persoonlijke ervaringen ter orientatie kan natuurlijk nooit kwaad.
  donderdag 23 augustus 2007 @ 20:44:33 #7
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_52631436
tvp

(voor later )
Vampire Romance O+
pi_52644559
Aangezien je een econometrist ben, waarom zoek je niet meer in die richting? Vraag zat naar econometristen.
pi_52655395
Heb werkervaring in OR (logistieke planning) en Financiele Econometrie (modellering van aandeelvolatiliteit), en ik ben er achter dat dat werk me totaal niet aanspreekt. In hoofdzaak heb ik daar twee redenen voor.

Ten eerste is typisch econometrisch werk niet echt teamwerk; de kern van het werk is optimalisatie (rekenen), en dat doe je veelal toch individueel - het niet vanuit werkperspectief bezig zijn met mensen ontbeerde mij. Ten tweede spreekt werken strategisch niveau me meer aan: je bent niet bezig het huidige beleid (operationeel) te optimaliseren, maar je bent bezig met het beleid zelf. Bovendien is een operationeel probleem veelal reeds gedefinieerd: dat wil zeggen, we weten wat het probleem is (bijvoorbeeld: we maken teveel kosten in ons productieproces) en nu moet de oplossing er komen (ik zeg niet dat dat makkelijk is!). Een probleem op strategisch niveau is dat heel anders: eenvoudigweg "het gaat niet goed. waarom?" of "we willen uitbreiden, waar kunnen we heen?". Veel generieker; het werkelijke vraagstuk moet nog bepaald worden.

Het andere aanbod dat ik heb is bij een adviesbedrijf voor ondernemers en klein bedrijf, dat tevens aan venture capitalism doet. Vooral generiek- en people management dus. Daar ze in hele diverse sectoren werken, van medisch tot publiciteit tot beveliging tot industrieel spuitwerk, lijkt me dat ook te gek - te meer omdat ik daar een hoop vrijheid krijg. Ik weet alleen niet of de toekomstperspectieven wel zo zeker zijn (maar dat is juist óók weer leuk), en buitenlandmogelijkheden zijn er praktisch ook niet, ook een minpuntje.

Enfin, keuzes, keuzes, keuzes Gelukkig opent het hebben van een universitaire graad in de Econometrie overal deuren, en héb ik überhaupt keuzes - voor een het leeuwendeel van de mensen is dat wel anders...

[ Bericht 4% gewijzigd door Knakker op 24-08-2007 17:47:15 ]
pi_52662850
Het verschilt zo enorm per persoon. Iemand heeft hier blijkbaar slechte ervaringen met OC&C, terwijl ik hen juist geweldig down-to-earth vind. Aan de andere kant heeft McKinsey altijd de schijn tegen, maar over het algemeen nemen ze wel een leuk divers gezelschap aan. Bain is vrij corporaal, da's wel duidelijk (ik heb er genoeg corps vriendjes werken).

Mocht ik die kant op gaan, dan zou ik eerst voor OC&C gaan, daarna McKinsey.

Gelukkig hou ik helemaal niet van consultancy, haha.
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_52664152
Mijn advies aan jou is om je eerst eens te verdiepen in wat het adviesvak in houdt, want je posts geven mij de indruk dat je hier nog geen goed beeld van hebt.

De grote bureaus hebben wat bedrijfscultuur betreft meer met elkaar gemeen dan dat ze van elkaar verschillen, adviseurs wisselen ook regelmatig van kantoor.

Hou er rekening mee dat de consultancy vooral een keiharde wereld is, eentje van hoge uurtarieven, en daardoor een wereld van klanten die hoge eisen stellen aan het advies wat je levert. Ze willen verrast worden door jouw advies, niet iets horen wat ze zelf ook hadden kunnen bedenken.

Het is een wereld waarin je werk binnen moet halen en (wanneer je bent doorgegroeid naar medior/senior) ook nog eens junioren van werk moet voorzien. Je salaris zal voor een deel afhankelijk zijn van de opdrachten die je uitvoert, waardoor het tussen collega's onderling er hard aan toe kan gaan. Dit geldt eigenlijk voor alle grotere kantoren. Bij kleinere bureaus heb je eerder kans dat er een teamgeest is, waarbij je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor de omzet.

Daarnaast vergt het adviesvak een speciale mix van vaardigheden, iets wat je in je studie niet hebt geleerd. Zo kan een goede consultant uitstekend en snel denken in scenario's: van de verschillende opties ze je in gedachten de voor- en nadelen op een rij zetten en kom je op basis daarvan tot een afgewogen oordeel. Direct, meteen, terwijl je met je klant in gesprek bent.

Het feit dat je hier zo twijfelt over de keuzes die je moet maken, roept bij mij de vraag op of je de adviesvaardigheden in je hebt. Een echte consultant verzucht niet "keuzes, keuzes, keuzes", want keuzes maken is iets waar hij bij uitstek goed in is. Een consultant is een oorspronkelijk denker terwijl het mij opvalt dat jij je sterk laat leiden door hoe studievriendjes op je over komen. Niet echt iemand waarvan ik verwacht dat hij een klant verrast met een advies waar nog niemand op was gekomen...

[ Bericht 0% gewijzigd door Les_Grandes_Esperances op 24-08-2007 23:07:06 ]
pi_52670568
quote:
Op vrijdag 24 augustus 2007 22:58 schreef Les_Grandes_Esperances het volgende:
Mijn advies aan jou is om je eerst eens te verdiepen in wat het adviesvak in houdt, want je posts geven mij de indruk dat je hier nog geen goed beeld van hebt.

De grote bureaus hebben wat bedrijfscultuur betreft meer met elkaar gemeen dan dat ze van elkaar verschillen, adviseurs wisselen ook regelmatig van kantoor.

Hou er rekening mee dat de consultancy vooral een keiharde wereld is, eentje van hoge uurtarieven, en daardoor een wereld van klanten die hoge eisen stellen aan het advies wat je levert. Ze willen verrast worden door jouw advies, niet iets horen wat ze zelf ook hadden kunnen bedenken.

Het is een wereld waarin je werk binnen moet halen en (wanneer je bent doorgegroeid naar medior/senior) ook nog eens junioren van werk moet voorzien. Je salaris zal voor een deel afhankelijk zijn van de opdrachten die je uitvoert, waardoor het tussen collega's onderling er hard aan toe kan gaan. Dit geldt eigenlijk voor alle grotere kantoren. Bij kleinere bureaus heb je eerder kans dat er een teamgeest is, waarbij je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor de omzet.

Daarnaast vergt het adviesvak een speciale mix van vaardigheden, iets wat je in je studie niet hebt geleerd. Zo kan een goede consultant uitstekend en snel denken in scenario's: van de verschillende opties ze je in gedachten de voor- en nadelen op een rij zetten en kom je op basis daarvan tot een afgewogen oordeel. Direct, meteen, terwijl je met je klant in gesprek bent.

Het feit dat je hier zo twijfelt over de keuzes die je moet maken, roept bij mij de vraag op of je de adviesvaardigheden in je hebt. Een echte consultant verzucht niet "keuzes, keuzes, keuzes", want keuzes maken is iets waar hij bij uitstek goed in is. Een consultant is een oorspronkelijk denker terwijl het mij opvalt dat jij je sterk laat leiden door hoe studievriendjes op je over komen. Niet echt iemand waarvan ik verwacht dat hij een klant verrast met een advies waar nog niemand op was gekomen...
Spijt me, maar ik neem aan dat je zelf consultant bent? Iets te hoogdravend in mijn mening. Ik werk dagelijk met McK en consorten en zo enorm sharp zijn die jongens ook weer niet, zeker niet als junior/medior. Daarnaast werken er veel vrienden van me, die gelukkig minder hoogdravend over hun kwaliteiten praten. Consultants zijn ook maar mensen en twijfelen ook aan keuzes, wisselen van banen, carrieres, etc... Toevallig afgelopen tijd weer veel met een McK medior aan het werk geweest en ook die jongen zit te denken over een andere carriere (banking) en weet niet direct bij welke werkgever hij nu het beste past. Is hij daarom een slechte consultant?
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
  zaterdag 25 augustus 2007 @ 10:45:17 #13
145172 gronk
adulescentulus carnifex
pi_52670870
quote:
Op vrijdag 24 augustus 2007 22:58 schreef Les_Grandes_Esperances het volgende:
Hou er rekening mee dat de consultancy vooral een keiharde wereld is, eentje van hoge uurtarieven, en daardoor een wereld van klanten die hoge eisen stellen aan het advies wat je levert. Ze willen verrast worden door jouw advies, niet iets horen wat ze zelf ook hadden kunnen bedenken.


D'r zijn nogal wat bedrijven die een consultancybedrijf inhuren om een vervelende boodschap te laten vertellen die ze *zelf* niet uit hun strot krijgen. Kun je als management eerst kijken hoe zoiets valt, en daarna besluiten of je zo'n rapport de prullenbak ingooit of niet.
I'm trying to make the 'net' a kinder, gentler place. One where you could bring the fuckin' children.
pi_52671368
quote:
Op zaterdag 25 augustus 2007 10:15 schreef Drive-r het volgende:
te hoogdravend in mijn mening.
Klopt, ik zet het dik aan, tikkeltje overdreven, maar bij de grote bureaus lopen er nogal wat ego's rond die zichzelf inderdaad briljant vinden. En dat ook verwachten van mensen die er komen solliciteren.
quote:
Toevallig afgelopen tijd weer veel met een McK medior aan het werk geweest en ook die jongen zit te denken over een andere carriere (banking) en weet niet direct bij welke werkgever hij nu het beste past. Is hij daarom een slechte consultant?
Vergelijk het maar met de cultuur in ziekenhuizen. Artsen gaan daar onderling niet altijd even prettig met elkaar om en jonge arts-assistenten worden redelijk uitgebuit door de oudere specialisten met een opgeblazen ego. Ben je dan een slechte arts als je daar niet tussen past? Nee, zeker niet, maar als je overweegt om specialist te worden, dan is het wel goed om te weten waar je aan begint.

Dát is wat ik TS probeer mee te geven. Weet dat het een harde wereld is, waarbij veel van je wordt verwacht. En dat kleinere bureaus misschien geen Grote Naam hebben waarmee je indruk kunt maken op je studievriendjes, maar dat het daar over het algemeen wel prettiger werken is.
pi_52671533
Goed punt, hoewel die harde wereld vaak wel mee valt. Werk zelf iedereen geval op een plek waarvan ook iedereen altijd het idee heeft dat het zo'n sfeer is (of erger) - in de praktijk geen last van.
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_52671737
quote:
Op zaterdag 25 augustus 2007 11:29 schreef Drive-r het volgende:
Goed punt, hoewel die harde wereld vaak wel mee valt. Werk zelf iedereen geval op een plek waarvan ook iedereen altijd het idee heeft dat het zo'n sfeer is (of erger) - in de praktijk geen last van.
Misschien valt het dan niet mee, maar kun jij er gewoon goed tegen. .
pi_52671860
Ik vind Arthur D. Little juist echt een ballentent. Bovendien hadden ze vorig jaar maar 1 vrouw in dienst
pi_52671992
quote:
Op zaterdag 25 augustus 2007 11:42 schreef Les_Grandes_Esperances het volgende:

[..]

Misschien valt het dan niet mee, maar kun jij er gewoon goed tegen. .
Ook waar. Ik denk dat een beetje nuchter persoon die sterk in zijn schoenen staat er weinig problemen mee heeft. Ik bedoel, ik heb een nette baas die verder kijkt dan zijn neus lang is, dus enig 'back-stabbing' helpt je hier toch niet voouit. Beetje goed zijn in je werk helpt wel
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_52672022
Interessant topic voor volgend jaar.. Ik hou het even in de gaten
pi_52672190
Ooh, en TS: til niet te zwaar aan je bul. Iedereen die solliciteert heeft universitaire studie achter de rug. Dus is het vooral belangrijk wat je in die twee jaar na je studie precies hebt uitgespookt. En waarom je dat hebt gedaan.
pi_52692417
@LGE: Dat weet ik wel Mijn bul is niet zo boeiend in vergelijking tot de rest (in vergelijking met medeafgestudeerden, uiteraard). Het merendeel van de punten die als "een pré" bij sollicitatie voor junior-posities genoemd worden bij de strategische consultants zijn op mij van toepassing. Dat zegt natuurlijk niets over het feit of ik ook door zo'n assesment heen kom, dat snap ik ook wel.

Ik sta vrij sterk in mijn schoenen en ben zeker niet "bang" om in zo'n egotripper-bedrijf terecht te komen. Maar dat betekent niet dat het mij niet tegen zal staat - óók de mensen die bij de "grote jongens" werken zijn maar gewoon mensen (maar dan wel hele slimme), en ik werk honderd keer liever met slimme jongens die verder gewoon doen.

En ik ben trouwens ook behoorlijk besluitvaardig, het verschil is alleen dat er hier geen tijdsdruk is (ik ben immers nog niet terug in Nederland) dus dan lijkt het me alleszins juist beter om wat extra informatie en ervaringen in te winnen. Toch?

[ Bericht 1% gewijzigd door Knakker op 26-08-2007 08:04:43 ]
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 26 augustus 2007 @ 08:26:12 #22
78918 SeLang
Black swans matter
pi_52692469
quote:
Op zaterdag 25 augustus 2007 10:45 schreef gronk het volgende:
D'r zijn nogal wat bedrijven die een consultancybedrijf inhuren om een vervelende boodschap te laten vertellen die ze *zelf* niet uit hun strot krijgen.
Ja dat heb ik bij het bedrijf waar ik werke ook weleens meegemaakt. Die hadden voor een paar ton PWC ingehuurd om te adviseren over de organisatie. Die trapten vervolgens met veel geweld een paar open deuren in wat iedereen allang wist . Maar het punt was dat nu PWC het had gezegd en dus kon niemand zich meer verschuilen. Zo kon een aantal koninkrijken binnen de organisatie worden beeindigd.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_52692491
Lijkt me enig werk, open deuren intrappen
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 26 augustus 2007 @ 10:17:05 #24
78918 SeLang
Black swans matter
pi_52692971
quote:
Op zondag 26 augustus 2007 08:40 schreef Knakker het volgende:
Lijkt me enig werk, open deuren intrappen
Tuurlijk, is prachtige business.
Beter dan de halfgeleider industrie
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zondag 26 augustus 2007 @ 11:05:04 #25
179752 TheChemeng
['æbsin&#;] Ikea boy
pi_52693475
quote:
Op zondag 26 augustus 2007 10:17 schreef SeLang het volgende:
Tuurlijk, is prachtige business.
Beter dan de halfgeleider industrie
Daar heb ik me een tijdje prachtig op mijn gemak gevoeld overigens heb ik de laatste tijd ook nog al wat ervaring met consultants opgedaan en daarvan werd toch echt verwacht om met dezelfde conclusies te komen als het management. Het is inderdaad de ideale manier om wat koninkrijkjes om te gooien en de benodigde buy-in voor veranderingen te creëren.
The Dutch are bastards and the French ten times worse.
Quod nihil sit tam infirmum aut instabile quam fama potentiae non sua vi nixa
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')