abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_52806378
Netjes WZZ1! En ook van Pasmarose, lijkt me toch echt wek een redelijke winkel.
Ik heb nog Lintong gebrand uit Indonesie. Zware aromatische smaak.
Mag je die brander nog steeds lenen van Kaldi?
pi_52806876
ja die heb ik nog steeds maar ben nu zwaar aan het twijfelen tussen een iRoast2 en een Gene Café. Die tweede is wel veel duurder maar heeft meer capaciteit en is een stuk stiller dan de iR2 hoor ik overal... Hoe denk jij over de duurzaamheid van jouw apparaat (hoe lang verwacht je dat 'ie meegaat)?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52813800
Ik kreeg net een mail van ongebrand dat ze de Gene Roaster op voorraad hebben. Als ik jou was zou ik een keertje naar ongebrand bellen voor een afspraak en een demonstratie. Ze hebben beide machines op voorraad en je kunt dan dus gelijk je keuze maken. Gelijk een kilootje of wat bonen erbij en je kunt los.
pi_52814103
Ik heb toevallig vanochtend gebeld. Ik heb eigenlijk al min of meer besloten voor de Gene Café te gaan, ben het mezelf nu nog aan het verantwoorden Maar een afspraak om hem in het echt te zien is een goed plan, dan ben ik er toch wat geruster op!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52814535
Moet je zeker doen. Ivo en Viana zijn altijd heel aardig en geen moeite is te veel om je vragen te beantwoorden. Bovendien krijg je altijd een espresso'tje uit hun Kees van der Westen Mirage.
Ik denk ook zeker dat je aan de Gene een betere koop doet, maar dan mag ook zeker wel voor dat geld.
Als je ook nog wel eens voor iemand anders zou branden zou ik zeker de Gene nemen want dan is 150 gram van de IR aan de krappe kant.
De afwerking van de Iroast is niet geweldig en hij maakt inderdaad veel herrie maar je leest niet veel dat hij het niet lang zou doen. Bovendien is de garantie wel ok bij Ongebrand. Er zijn ook maar weinig mensen ontevreden over de Iroast omdat het resultaat gewoon goed is.
Als je het geld er echt voor over hebt zou ik de Gene kopen als je dat niet hebt dan doe je aan de Iroast ook een hele goede koop. Ik ben benieuwd!
Trouwens geen plaats om die Cafemino van Toper neer te zetten? Dat is pas een brander
pi_52816078
Nou, ik heb mijn Silvia gekocht . Het gaat om een acht jaar oude, maar ik heb er maar 155 euro voor betaald. Vorig jaar nog een nieuwe boiler ingezet en onderhoudsbeurt gehad, dus het lijkt me een goede koop.

Nu zit ik me eens echt te orienteren voor een maler. Ik zit te twijfelen tussen de Rocky, Macap M4 en de Mazzer mini. De rocky is het goedkoopst (220 euro), de macap en mazzer zijn ongeveer evenduur. Welke van de twee zouden jullie mij aanraden?

Omdat mijn relatief oude silvia (naar zeggen) een slechte termperatuurcontrole heeft, wil ik hem misschien wel gaan PID-en. Zijn er hier mensen die daar ervaring mee hebben? Zo ja, zijn er nog tips&tricks? Of is het eigenlijk gewoon een hype en zinloos....
pi_52816187
PID'en is iig géén zinloze hype. Als je 't doet krijg je dezelfde temp. controlelektronica die in de duurdere apparaten van 1500 euro zit. Ik heb het zelf niet gedaan maar het schijnt echt doodsimpel te zijn, mits je enige affiniteit hebt met de schroevendraaier en draadjes verbinden enzo

Wat betreft de maler: Je kunt een rocky kopen maar dan wil je waarschijnlijk op een gegeven moment toch wat beters. Ik heb nooit met de Macap gewerkt dus daar kan ik niets zinnigs over zeggen maar de Mazzer is een heel fijn apparaat en ik zie mezelf niet gauw een andere maler kopen.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52818066
PID-en lijkt me voor een Silvia ideaal. Dan heb je echt temperatuurstabiliteit. Wat je nodig hebt is een PID een relais en wat draden. Wat je eigenlijk kortgezegd doet is dat je de thermostaat die de machine heeft om de watertemperatuur te bepalen buiten spel zet en daar hang je de PID tussen. Die meet continue heel nauwkeurig de door jou ingestelde temperatuur en houdt die constant op bijvoorbeeld 95. De PID bepaald dus wanneer het warmte element van je machine aan en uitgaat. Ik heb er genoeg over gelezen en het valt volgensmij reuze mee. Als ik een Silvia had deed ik het meteen, maar ik heb een machine met wartewisselaar dus is het minder nodig.
Ik heb zelf een Macap M4 molen en die bevalt prima. Ze zitten toch nog wel redelijk onder de prijs van een Mazzer, vooral de doserless versie die is 329 tegen minimaal 400 voor een Mazzer. Enige nadeel is dat de Mazzer stepless verstelling heeft en de Macap stepped, maar wel met heel veel steps dus of het veel uitmaakt? Ik vond de Macap ook gewoon mooier en de kwaliteit is hoog dat bewijzen alle testen op internet (home-barista) en mijn ervaring tot nu toe.
pi_52818874
Jij bent ook een mooie trouwens, jij ziet mij wel een brander van 2900 ekkies kopen he?

Ik denk dat ik maar gewoon de poeplap trek en voor de gene ga... Is er iemand weleens met het openbaar vervoer naar Lieren gegaan? Heb geen auto namelijk
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52819663
Haha tsja voor je hobby moet je wat over hebben . Je kunt 9292ov.nl eens checken maar ik denk dat het een slechte optie is. Lieren is echt een heel klein plaatsje (om niet te zeggen een gat). Die mensen wonen in een grote boerderij aan de rand van Lieren. Ik ben er twee keer geweest en beide keren met de auto.
Alles is bij hun aan huis dus ze stellen het altijd wel op prjs als je belt voor je komt.
Ik was ff nieuwsgierig en heb 9292 ov gecheckt. Het is ''maar'' een half uur vanaf de bushalte.
pi_52821376
Hah ik check 't nu ook idd... Eerst 3 uur in de trein zitten en dan nog een half uur mogen lopen. Dan maar op goed geluk bestellen, ik ben geen marathonloper!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52889119
En? Staat de Gene in bestelling?
  zondag 2 september 2007 @ 14:15:27 #113
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52889760
ik twijfel ontzettend tussen de I-roast en de Gene Cafe. Ik heb het geld wel, het is alleen de vraag of ik het er allemaal voor over heb. Ik vraag me af hoelang ik kan branden met de Gene Cafe. De I-roast is volgens mij erg vatbaar voor "kapot gaan", als ik reviews en reacties lees mag je blij zijn als hij 2 jaar meegaat. Dat vind ik erg kort, maar als ik de Gene Cafe koop wil ik wel dat hij zo'n 4-5 jaar meegaat.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_52904161
Ik heb inmiddels besloten de GC te nemen. Ik moet 'm nog bestellen overigens. Voor mij zijn de redenen dat ik graag kleine batches van SOs wil branden om te postblenden (dat doet de GC zonder problemen, de iR2 heeft daar meer moeite mee) en dat de GC vrijwel geruisloos is. Toen ik een topic op CoffeeGeek opende raadde iedereen me de Gene Café aan.

Hier nog wat latte art pogingen:

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52904265
Ow faberic, hier is op CG een topic met flink wat posts met meningen over de Gene Café:

http://www.coffeegeek.com/forums/coffee/homeroast/225741
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52905484
Nah, ik heb mijn eerste shots gemaakt met mijn Silvia en preground Illy-bus. Erg weinig crema en hij liep veel te snel door. Maar ja, die bus staat ook al een paar dagen open.... Morgen ben ik een dag thuis en dan ga ik wel even langs bij Kaldi voor wat versgemalen spul.

Wat zou de reden kunnen zijn dat hij te snel doorliep? Te weinig koffie? Te zacht getampt? Brakke koffie?

Ik zit qua maler nog te dubben tussen de Mazzer Mini en de M4, maar ik heb voorlopig toch weinig tijd om er echt aan te gaan zitten, dus ik koop de koffie voorlopig wel bij Kaldi oid, ik kom er toch vaak langs.

Wat is trouwens een goede/niet te dure (volgens mij is het alleen maar looks) tamper of aflopbak, iemand een suggestie?
pi_52909447
Ik denk dat de brakke koffie de hoofdreden is dat je Silvia zo snel doorloopt. Je zegt het zelf al, de bus staat reeds enige dagen open.
De grindenstein afklopbak is niet te duur (ergens in de 20 euro) en werkt goed. Die hebben ze ook bij Kaldi. Daarnaast verkoopt Kaldi goede en niet te dure tampers. Ik vind een btje zware altijd wel fijn, verder zijn de looks bepalend denk ik. Aluminium, RVS of hout of een combi daarvan.
pi_52909870
Over die Grindenstein vind je op coffeegeek een 7(!!!) pagina's lange review. Ik vind het gewoon een goed ding. Mooi, makkelijk schoon, compact en niet duur. Heb ik geen zeven pagina's lange lofzang voor nodig om dat te zeggen. Wat aanstampers betreft is mijn favoriet de de rancilio. Goed zwaar, fijne balans door de houten bovenkant en ligt gewoon lekker in de hand. Mag ook wel voor wat 'ie kost, het isn ook gelijk de duurste die ik heb.

Wat de koffie betreft, het is mijn ervaring dat de Silvia graag een behoorlijk fijne maling blieft. Fijner dan bijvoorbeeld de isomac machines. Is je koffie niet gewoon wat aan de grove kant?
pi_52910586
Ik heb net bij de AP om de hoek AH Excellent Espressomaling gehaald. Zelfde verhaal qua doorlopen. Een dubbele shot loopt in ongeveer 18 seconden door. De crema is wel veel beter en de smaak ook. De kaldi is vanochtend niet open , dus ik ga ertussen de middag wel even langs.

Die Grindenstein ga ik maar gewoon kopen denk ik, en qua tamper kijk ik wel gewoon even bij kaldi.

Wat raden jullie mij aan om bij kaldi te zeggen wbt maling?
pi_52911246
Dat je een Silvia hebt. Dan moeten ze weten wat voor maling je nodig hebt. Zo niet dan zou ik vragen voor een maling die ze ook in hun eigen machine doen (bij de meeste Kaldi's een Kees v/d Westen) En zodra je het kan besteden koop een molen, desnoods een horecamolen van Marktplaats.
pi_52912428
quote:
Op maandag 3 september 2007 10:11 schreef marmhz het volgende:
Dat je een Silvia hebt. Dan moeten ze weten wat voor maling je nodig hebt. Zo niet dan zou ik vragen voor een maling die ze ook in hun eigen machine doen (bij de meeste Kaldi's een Kees v/d Westen) En zodra je het kan besteden koop een molen, desnoods een horecamolen van Marktplaats.
Dankjewel! Ik ga er nu langs, ik hou jullie op de hoogte...

Ik kan prima een molen betalen, ik zit alleen nog te dubben welke. De komende twee weken ben ik weer weg (ben nu ff een dagje thuis) dus het heeft ook niet prioriteit 1.
pi_52917472
Upd: De Kaldi zou om 12 uur open gaan, maar toen ik er om half 1 kwam, kwam er net iemand een bordje ophangen met "Door omstandigheden zijn wij vandaag gesloten". Ik ben toen maar naar Simon Levelt gegaan, maar daar hadden ze geen knockboxes en tampers. Daar heb ik toen 150 gram van hun duurste koffie gekocht ( http://www.simonlevelt.nl/KoffieWinkel/Products.aspx?coi=3021&title=Espresso+del+Barista ), en ze hadden de juisten instellingen voor een rancilio (stand 1.5), dus dat zat goed. Wat me op de terugweg opviel was dat die koffie zo sterk geurde dat ik hem TIJDENS het fietsen nog rook .

Ik heb er net mijn eerste bakjes mee gezet en ook dat tempsurfing eens geprobeerd. Ik had in 26 seconden twee superbakjes koffie. Ik heb het daarna nog een keer geprobeerd, weer met tempsurfing, maar toen ging opeens halverwege het shot de boiler weer aan. Volgens mij had ik iets verkeerd gedaan ofzo, en deze koffie was echt veel slechter.

Al met al zijn de eerste stappen op weg naar een goede kop koffie geslaagd . Bedankt allemaal!

Ik zal zo even een paar plaatjes schieten van mijn volgende creatie.

Plaatjes: (totale extractie 24 seconden, het begon in kopje te stromen na 5 sec). Commentaar?



Je ziet op internet trouwens iedereen altijd het tweepersoons portafilter gebruiken. Is dat omdat deze betere koffie geeft dan het 1persoonsfilter, of gewoon omdat men graag veel koffie lust?

[ Bericht 6% gewijzigd door Mark_V op 03-09-2007 17:37:27 ]
pi_52920968
Leuk dat de resultaten al beter worden. Zo zie je dat versheid en maalgraad grote invloed hebben. Je vraagt commentaar:
Nou door de foto krijg je altijd wat vertekening maar ik vind de koffie veels te blond. De rechtse is zelfs tegen wit aan. Het lijkt een btje op wat een volautomaat maakt.
Dat ligt niet aan jou maar aan Simon Levelt, die gewoon geen koffie heeft die echt dagvers is gebrand. Het enige wat wel invloed kan hebben op het blonden is temperatuur. Dus inderdaad temperatuursurfen maar dat doe je al.
Dat je de koffie van Simon zo ruikt is wel lekker maar eigenlijk natuurlijk niet goed. Je aroma vliegt weg op de fiets
Je moet echt een caramelbruin laagje erop hebben. Als het helemaal goed gaat zie je 2 caramelkleurige stroompjes en pas na 25 sec gaan die dan blonden zoals in jou kopje. Dan moet je de machine uitzetten. Blond is in principe smaakverslechtering.
De reden dat iedereen tweepersoons porta's gebruikt is omdat 1 kops moeilijker te beheersen is. Je zet er met andere woorden met meer moeite een perfect espresso'tje mee. Bij een tweekops loopt alles gelijkmatiger door.
Bovendien heb je als je er twee zet altijd een extra testkopje wat je eventueel gewoon weggooit.
pi_52921152
Gene Café besteld samen met een kilo Cuba en een kilo Indonesian Kalossi... Can't wait!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  maandag 3 september 2007 @ 18:08:17 #125
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_52921328
Ik heb ook de Grindenstein afklopbak, volgens mij is dat de enige in die prijscategorie.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_52922009
@ Marmhz, dankjewel voor het commentaar. De foto is inderdaad wat licht, maar sowieso kwamen de koffies niet in de buurt van die van W1zz op pagina 1.

Hier nog een foto op een krant, misschien geeft dat een betere referentie



Ik had nog wat vraagjes:
1. Ik heb net melk geschuimd, het ging erg goed maar na ongeveer 1seconde na het schuimen zat alle melk aangekoekt op het stoomventiel. Ik heb het er met een schuursponsje af moeten halen. Is daar een handigheidje voor?
2. Mijn apparaat staat nu de hele dag al aan. Ik voelde net in het reservoir en het water dat daarin zit is ongeveer 30 graden. Dat lijkt me niet echt gezond ivm micro-organismen die daarin kunnen gaan feesten. Is daar iets over bekend?
pi_52922029
Ik weet niet of de versheid van de koffie echt dé reden is van de blonde crema marmhz. Deze espresso heb ik net gezet als voorbeeld hiervan:



Dit is een hele slechte kwaliteit koffie die ik voor 7E per kilo bij de XENOS heb gekocht om latte art te oefenen. Is meer dan een jaar geleden gebrand maar levert nog steeds deze crema op. Hij is overigens echt niet te drinken! Ik denk zelf dat de blonde crema en het te volle kopje (een enkele espresso is nauwelijks meer dan een half kopje) toch duidt op dat de koffie nog steeds fijner gemalen moet worden.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52922161
quote:
Op maandag 3 september 2007 18:00 schreef W1ZZ het volgende:
Gene Café besteld samen met een kilo Cuba en een kilo Indonesian Kalossi... Can't wait!
Tof! Ik ben benieuwd naar de resultaten....

Als ik ooit nog echt geld heb, koop ik ook die gene cafe. Eerst maar eens een goede molen kopen.....

@ W1ZZ, ik heb echt van die kleine iniminikopjes. Moeten zelfs die kopjes maar halfvol? Dan zal ik toch harder moeten tampen (of nog fijnere koffie hebben ), anders duurt het weer veel korter dan 25 seconden.....
pi_52922445
quote:
Op maandag 3 september 2007 18:40 schreef Mark_V het volgende:
@ Marmhz, dankjewel voor het commentaar. De foto is inderdaad wat licht, maar sowieso kwamen de koffies niet in de buurt van die van W1zz op pagina 1.

Hier nog een foto op een krant, misschien geeft dat een betere referentie

[[url=http://xs319.xs.to/xs319/07361/IMG_3458.JPG.xs.jpg]afbeelding][/url]

Ik had nog wat vraagjes:
1. Ik heb net melk geschuimd, het ging erg goed maar na ongeveer 1seconde na het schuimen zat alle melk aangekoekt op het stoomventiel. Ik heb het er met een schuursponsje af moeten halen. Is daar een handigheidje voor?
2. Mijn apparaat staat nu de hele dag al aan. Ik voelde net in het reservoir en het water dat daarin zit is ongeveer 30 graden. Dat lijkt me niet echt gezond ivm micro-organismen die daarin kunnen gaan feesten. Is daar iets over bekend?
1. Direct na het stomen met een vochtige doek het pijpje afvegen. En ik denk dat je de melk iets te heet hebt laten worden. Als je het kannetje voelt schudden dan zit je tegen het kookpunt aan. Als het is aangekoekt: gewoon je pijpje in een hoog glas met spa-rood hangen. (of een ander bruisend watertje). Dan kan je binnen de kortste keren de melkrestjes eraf vegen.

2. Ik heb een hele batterei machines dagelijks aanstaan en vul ze regelmatig bij. Eén keer per week gaan de resevoirs eruit en was ik ze af met een beetje afwasmiddel. Maar das alles wat ik verder doe. Het water wordt in de boiler toch wel gepasteuriseerd.
pi_52922446
Ik neem aan dat je een echt espressokopje hebt? Dit is het kopje van de foto erboven met een tamper ernaast zodat je een idee hebt van de grootte:



Ik wil trouwens je enthousiasme niet temperen maar probeer (zoals je zelf geloof ik al aangeeft) één ding tegelijk te doen. Dus probeer eerst een goede espresso te zetten met de koffie die je nu hebt, daarna met je te kopen molen en als je dat onder de knie hebt ga dan thuisbranden. Zo heb je de meeste controle over wat je doet en ook het langst plezier van het leerproces!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52922484
quote:
Op maandag 3 september 2007 19:07 schreef Fixers het volgende:
2. Ik heb een hele batterei machines dagelijks aanstaan en vul ze regelmatig bij. Eén keer per week gaan de resevoirs eruit en was ik ze af met een beetje afwasmiddel. Maar das alles wat ik verder doe. Het water wordt in de boiler toch wel gepasteuriseerd.
Afwasmiddel?? Dat lijkt me niet echt bevorderlijk voor de smaak van het water, toch? Ik spoel het reservoir met heet water en m'n stoomkannetje ook... Nooit met zeep.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52924011
quote:
Op maandag 3 september 2007 19:08 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Afwasmiddel?? Dat lijkt me niet echt bevorderlijk voor de smaak van het water, toch? Ik spoel het reservoir met heet water en m'n stoomkannetje ook... Nooit met zeep.
Tuulk gewoon even onder de kraan met een sponsje (borstels zijn zo onhandig) en warm water met een drupje afwasmiddel. Daarna goed naspoelen en terug de machine in.
pi_52924517
quote:
1. Ik heb net melk geschuimd, het ging erg goed maar na ongeveer 1seconde na het schuimen zat alle melk aangekoekt op het stoomventiel. Ik heb het er met een schuursponsje af moeten halen. Is daar een handigheidje voor?
Was wel benieuwd naar de ervaring van anderen met opschuimen. Welke grootte van het kannetje kunnen jullie aanbevelen voor 1 à 2 kopjes: 0.4, 0.6 of 0.9 liter?
pi_52925034
Volgens mij is de mijne 0.6 liter en dat is ruim voldoende. Met 0.4 liter zou 't ook wel kunnen denk ik...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52932249
Heb je dat kopje echt van die oude koffie gezet WZZ1? Kan het bijna niet geloven, maar goed dan valt er voor Mark dus nog een en ander te verbeteren aan de maalgraad. Ik zou vragen om stand 1 dan bij SL Mark, misschien dat je er dan wel komt. Er staat trouwens een mooie molen te koop op MP nr Advertentienr.:10918001413 volgensmij een fiorentzato molen. Technisch praktisch gelijk aan Mazzer en zitten grote maalschijven in van rond de 60 mm. Staat tot nu toe op 70 euro. Zo'n ding krijg je niet kapot afgezien van de maalschijven maar die kosten niet veel.
Goed dat je de Gene besteld hebt WZZ1, ik ben erg benieuwd. Toevallig gaat iemand in mijn familie er ook eentje kopen dus kan ik ook van dichtbij meemaken hoe die zal presteren.
pi_52932479
Ik heb trouwens wel vernomen dat de Gene tijdens het koelen meer ''nagaart'' dan andere branders. De koeling gaat vrij langzaam. Dit betekent dus dat de kleur die je ziet als je op ''koelen'' drukt niet de kleur is die je krijgt als de machine klaar is. Je moet dus een gevoel ontwikkelen van als íe die kleur heeft dan wordt de kleur straks...enz. Ik heb net ook even nog wat filmpjes gekeken en de folders gezien maar het komt wel over als echt een degelijke machine, in ieder geval een stuk degelijker dan de Iroast.
pi_52932542
Ja, 't is echt van 1 jaar oude bonen. Daar bedoel ik wel mee dat ze een jaar geleden gebrand zijn, ik heb de zak ongeveer twee weken geleden gekocht. Ik denk dat de goede crema ook deels door robusta wordt veroorzaakt, er zit een harde, platte smaak aan de koffie daarom is ie ook niet lekker maar door z'n goede (donkere) crema wel perfect voor latte art.

EDIT: Dat van die Gene las ik inderdaad ook al op SweetMarias... Is iets waar ik aan zal moeten wennen. Aan de andere kant is de koelingstechniek van de Dieckmann die ik nu heb ongetwijfeld slechter.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52961107
Bestelling binnen!! Helaas kan ik vandaag niet branden, heb geen tijd Maar morgenochtend wel, kan niet wachten!

Marmhz staat er op de cubaanse die jij koopt ook cuba altura lavado ipv cuba turquino lavado?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52964838
Dat is volgensmij gewoon hetzelfde. Ze hebben immers maar een Cubaan. Ik ben vandaag in Lieren geweest om mee te gaan kijken naar de Gene. Heel mooi apparaat en heel stil. Hij rookt door de grotere hoeveelheid bonen wel veel meer dan de Iroast. Wel echt bij het raam zetten.
pi_52964946
ik ben dan wel geen volwaardige barista, maar wil toch mn vraag hier stellen. ik gebruik lavazza (ja ik weet het, maar dr is hier erg weinig verkrijgbaar) espresso koffie. het lukt met niet om de koffie zo te tampen dat het zetten van een espresso ongeveer 30 seconde duurt. 10 seconde, dat is het wel zo ongeveer. de crema is ook erg licht. heb ik gewoon betere koffie nodig, om zou ik nog ergens iets kunnen verbeteren?
pi_52973697
Als je deze koffie wilt blijven gebruiken is eigenlijk de enige keuze die ik zie meer koffie gebruiken. Een alternatief is naar bijv. Kaldi gaan. Ook in Eindhoven is een Kaldi: http://www.kaldi.nl/kaldi-eindhoven.html die kunnen je koffie voor je malen op een fijnere stand dan de lavazzakoffie (die eigenlijk voor een mokapotje bedoeld is en dus grover is).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_52975815
quote:
Op woensdag 5 september 2007 15:29 schreef W1ZZ het volgende:
Bestelling binnen!! Helaas kan ik vandaag niet branden, heb geen tijd Maar morgenochtend wel, kan niet wachten!

Marmhz staat er op de cubaanse die jij koopt ook cuba altura lavado ipv cuba turquino lavado?
Ik heb vandaag de zak even gecheckt en er staat inderdaad hetzelfde op.
Ik vond de Gene echt wel een redelijk indrukwekkend apparaatje. Vooral de rust waarmee die brand t.o.v. de Iroast is wel echt een groot verschil.
Dat nagaren vond ik wel meevallen. Het is echt niet zo dat ie nog twee tinten donkerder gaat worden. Hooguit een btje. Toch zou ik mijn Iroast er niet meteen voor inruilen maar als je nu voor het eerst een brander aanschaft en je hebt geen moeite hebt met 300 gram per keer, wat toch redelijk wat is, dan zou ik zeker voor de Gene gaan. Ik was met een familielid en die heeft de Gene gekocht.
Ik heb nog Haiti xxxxx meegenomen en Indonesische Kalossi.
Vorige week had ik Peru Washed, Organic (SKAL) gebrand en die vond ik ook echt erg lekker. Chocolade/nootachtige tonen erin en een heel klein zuurtje wat 'm fris maakt.
En inmiddels de eerste batch gebrand WZZ1?

[ Bericht 2% gewijzigd door marmhz op 06-09-2007 09:54:41 ]
pi_52980174
quote:
Op donderdag 6 september 2007 01:34 schreef W1ZZ het volgende:
Als je deze koffie wilt blijven gebruiken is eigenlijk de enige keuze die ik zie meer koffie gebruiken. Een alternatief is naar bijv. Kaldi gaan. Ook in Eindhoven is een Kaldi: http://www.kaldi.nl/kaldi-eindhoven.html die kunnen je koffie voor je malen op een fijnere stand dan de lavazzakoffie (die eigenlijk voor een mokapotje bedoeld is en dus grover is).
mijn profiel klopt niet helemaal, ik woon het grootste deel vd tijd in jena, duitsland, en hier is zover ik weet geen fatsoenlijke koffie te krijgen. er is een koffiewinkel, maar daar kreeg ik zo'n slechte espresso voor mn neus dat ik me niet voor kan stellen dat ze wel goede koffie verkopen. ik zou eens kunnen kijken bij die kaldi als ik weer eens in eindhoven ben.
pi_52980679
Hoi Byte_me. Ken je het grote Duitse forum kaffeenetz.de? Als je daar je vraag stelt weet ik zeker dat je geholpen kan worden aan een goede koffieleverancier. Als bestellen via de post geen probleem is voor je dan bestel eens koffie bij www.blanchedael.nl of www.gebrand.nl. Van gebrand weet ik bijna 100 procent zeker dat ze naar het buitenland leveren en hun koffie is echt heel vers.
pi_52981241
quote:
Op donderdag 6 september 2007 13:20 schreef marmhz het volgende:
Hoi Byte_me. Ken je het grote Duitse forum kaffeenetz.de? Als je daar je vraag stelt weet ik zeker dat je geholpen kan worden aan een goede koffieleverancier. Als bestellen via de post geen probleem is voor je dan bestel eens koffie bij www.blanchedael.nl of www.gebrand.nl. Van gebrand weet ik bijna 100 procent zeker dat ze naar het buitenland leveren en hun koffie is echt heel vers.
bedankt voor de tips, ik ga eens kijken. het nadeel van bestellen vind ik de verzendkosten, aangezien je beter niet teveel tegelijk besteld, ivm de versheid. maar als de koffie echt goed is heb ik het er wel voor over.
pi_52991655
Dat van de verzendkosten klopt maar als je bijvoorbeeld bij ongebrand.nl espressomelange bestelt ben je 20E voor een kilo dagverse koffie kwijt. Voor een kilo niet zo dagverse maar wel 'premium' koffie ben je bij Kaldi of Simon Levelt ook zo'n 20E kwijt.

marmhz, couldn't be happier! Vandaag bij Kaldi brandsessie gehouden en getest op hun Kees van der Westen. Wat me vooral opvalt is hoe egaal de bonen er uitkomen, ook SO's. Dit is een El Salvador (en ik heb niet de mooiste bonen uitgezocht voor de foto ):



Ik heb een aantal keer gebrand met verschillende hoeveelheden en ik merkte dat er geen noemenswaardig verschil is. De 100gr brazil ging tot full city in 14 mins en de 300gr el salvador in 16 mins. De afkoeltijd is inderdaad wat lang maar 't is echt niet zo dat wanneer je tot city brandt je bonen er als full city uitkomen ofzo...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53000555
Zeg hebben jullie wel eens last van espressoblunders danwel flaters? Ik heb namelijk afgelopen week tot twee keer toe een piston overvuld. Eén keer bij een isomac Venus met het gevolg dat ie enorm begon te lekken en koffiedrap langs de rand sproeide. De tweede was bij een Isomac Tea (met een E-61) met als gevolg dat het piston eruitknalde. In dat laatste ben ik gelukkig niet de enige, dat heeft een collega ook wel eens gehad.

Erg genant als je aan een klant uit aan het leggen bent dat de basis van espressomaken heel niet zo vreselijk moeilijk is.

Iets minder genant, maar nog steeds vervelend: als iemand aan je koffiemolens zit. Op de fijnste stand doet je espressomachine dan niks.
pi_53010748
quote:
Op donderdag 6 september 2007 22:00 schreef W1ZZ het volgende:
Dat van de verzendkosten klopt maar als je bijvoorbeeld bij ongebrand.nl espressomelange bestelt ben je 20E voor een kilo dagverse koffie kwijt. Voor een kilo niet zo dagverse maar wel 'premium' koffie ben je bij Kaldi of Simon Levelt ook zo'n 20E kwijt.

marmhz, couldn't be happier! Vandaag bij Kaldi brandsessie gehouden en getest op hun Kees van der Westen. Wat me vooral opvalt is hoe egaal de bonen er uitkomen, ook SO's. Dit is een El Salvador (en ik heb niet de mooiste bonen uitgezocht voor de foto ):

[[url=http://xs319.xs.to/xs319/07364/DSC01169.jpg.xs.jpg]afbeelding][/url]

Ik heb een aantal keer gebrand met verschillende hoeveelheden en ik merkte dat er geen noemenswaardig verschil is. De 100gr brazil ging tot full city in 14 mins en de 300gr el salvador in 16 mins. De afkoeltijd is inderdaad wat lang maar 't is echt niet zo dat wanneer je tot city brandt je bonen er als full city uitkomen ofzo...
Ziet er netjes uit die boontjes! Grappig dat je bij Kaldi hebt getest. Deden ze de Dieckmann nu de deur uit ? Wel erg relaxte mensen daar in Groningen bij de Kaldi. Hier zijn ze echt zo van 'we krijgen aangeleverd wat we aangeleverd krijgen'' en dat is het dan ook. Zo weinig passie en kennis. Geen wil om nieuwe dingen te ontdekken en daarvoor kom je toch in zo'n winkel. Ik Maastricht verkochten ze wel een brander en dat vertelde ik hier en dan is het antwoord '' dat is niet des Kaldi's'' met andere woorden moet je dus maar die Smit en Dorlas drinken waarvan je niet weet wanneer die gebrand is.
Je kan trouwens met de Gene ook gaan klooien met brandprofielen. Ik kwam gister een stukje tegen op toomuchcoffee, waarbij je begint op 148 voor 5 min dan 230 voor 5 min enz. Het idee is dat je de bonen eerst voorbereid door vrij laag te beginnen en ze dan de echte boost te geven.
pi_53010869
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 11:01 schreef Fixers het volgende:
Zeg hebben jullie wel eens last van espressoblunders danwel flaters? Ik heb namelijk afgelopen week tot twee keer toe een piston overvuld. Eén keer bij een isomac Venus met het gevolg dat ie enorm begon te lekken en koffiedrap langs de rand sproeide. De tweede was bij een Isomac Tea (met een E-61) met als gevolg dat het piston eruitknalde. In dat laatste ben ik gelukkig niet de enige, dat heeft een collega ook wel eens gehad.

Erg genant als je aan een klant uit aan het leggen bent dat de basis van espressomaken heel niet zo vreselijk moeilijk is.

Iets minder genant, maar nog steeds vervelend: als iemand aan je koffiemolens zit. Op de fijnste stand doet je espressomachine dan niks.
Dan heb je ze wel gigantisch vol gedaan. In principe heeft in ieder geval de Tea een over pressure valve (OPV) die teveel druk op de puck wegfiltert en een 3 weg klep die als je de koffiehendel naar beneden drukt het water direct bij de puck weghalen. Je krijgt toch sowieso al bijna het piston er niet in als je de filterbak te vol doet?
pi_53013212
Het mooiste dat ik ooit heb uitgevroten was een squirter van een bottomless portafilter in m'n oog
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53013425
Ik denk dat het met die tea een combi is van te vol en niet ver genoeg aandraaien. Ik had dus al gewoon nattigheid moeten voelen toen het piston er haast niet inging.

De meest genante flater die ik ooit heb gehoord is van een klant met een jura volautomaat die mijn collega belde met een hijdoetutniet vraag. Bleek uiteindelijk dat de watertank niet was gevuld, "want het is toch een volautomaat?"
pi_53022038
Haha, zo heb ik ooit een verhaal gehoord van een bedrijf waar iedereen naar de toilet moest na het drinken van een kopje koffie (ook uit een jura). Monteur maakt de machine open, vol schimmel! Schoonmaakpillen? Nooit van gehoord!
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53024054
quote:
Op vrijdag 7 september 2007 17:45 schreef marmhz het volgende:

[..]

Ziet er netjes uit die boontjes! Grappig dat je bij Kaldi hebt getest. Deden ze de Dieckmann nu de deur uit ? Wel erg relaxte mensen daar in Groningen bij de Kaldi. Hier zijn ze echt zo van 'we krijgen aangeleverd wat we aangeleverd krijgen'' en dat is het dan ook. Zo weinig passie en kennis. Geen wil om nieuwe dingen te ontdekken en daarvoor kom je toch in zo'n winkel. Ik Maastricht verkochten ze wel een brander en dat vertelde ik hier en dan is het antwoord '' dat is niet des Kaldi's'' met andere woorden moet je dus maar die Smit en Dorlas drinken waarvan je niet weet wanneer die gebrand is.
Je kan trouwens met de Gene ook gaan klooien met brandprofielen. Ik kwam gister een stukje tegen op toomuchcoffee, waarbij je begint op 148 voor 5 min dan 230 voor 5 min enz. Het idee is dat je de bonen eerst voorbereid door vrij laag te beginnen en ze dan de echte boost te geven.
De Dieckmann gaat hoogstwaarschijnlijk de deur uit ja Ze zijn altijd bereid dingen voor de klant te doen en dingen te bestellen die ze eigenlijk niet in hun assortiment hebben. Maar niet verder willen kijken dan het eigen assortiment, tja dat is iets dat je overal vindt tegenwoordig. Over die S&D bonen, dat kun je wel weten want de houdbaarheidsdatum is exact twee jaar na de branddatum bij de Kaldi bonen.

Ik gebruik tot nu toe een iets ander profiel dat ik op coffeegeek vond: tot 4 mins op 149, dan tot 10:30 op 234 en dan op max (250) tot ze klaar zijn.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53025072
quote:
Op zaterdag 8 september 2007 09:13 schreef W1ZZ het volgende:
Ik gebruik tot nu toe een iets ander profiel dat ik op coffeegeek vond: tot 4 mins op 149, dan tot 10:30 op 234 en dan op max (250) tot ze klaar zijn.
Een soortgelijk procedé gebruikt een bepaalde koffiebranderij ook. Je kan ook eens proberen om 4 minuten tot 149 te doen, een dag te wachten en dan langzaam afbranden, oftewel doppio tostato Je kan dan iets donkerder branden zonder dat de koffie verbrandt wordt.

Ik lees net dat Illy het ook schijnt te doen (link)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53029475
okee, interessant! Ik ben alleen juist niet van de donkere bonen. Ik brand liever licht en krijg dan toch een krachtige smaak omdat ik alleen ristretto's zet...

Met 'een bepaalde koffiebranderij' bedoel je - zonder namen te noemen - diegene waar jij voor hebt gewerkt?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53029703
ben vandaag trouwens naar Brandmeester's in A'dam gegaan voor een Reg Barber tamper:



Mooi ding hee! Heb een RVS Eurocurve genomen en de short bubinga ball handle (heb nogal kleine handjes). Ik wilde eerst een koperen basis nemen maar daar las ik niet zulke goede verhalen over (te zacht en roest makkelijk). Heb daar ook nog een espresso (Indian Mysore SO) gedronken en die was prima! Stond een jongen achter de bar met aardig wat verstand van zaken.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53029891
Yep, hoe weet je waar ik heb gewerkt???
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53030017
Ik weet niet voor welk bedrijf je hebt gewerkt maar je hebt weleens verteld (in een eerder deel van dit topic) dat je koffie hebt gebrand in series van 100 kilo dus dat lijkt me voor één van de grote Nederlandse koffiebranderijen
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53032543
Hey WZZ1 dat is een toppertje die tamper. Wat kosten die in Nederland? 69 euro ofzo? Zoiets zou je ook ongeveer kwijt zijn als je 'm uit Canada laat komen. Ik wist niet dat ze die bij Brandmeesters verkochten. Wel handig.
Ik heb de haiti xxxxx inmiddels geprobeerd, het is een lekkere chocoladeachtige boon maar wel saai. Hij mist een speciaal iets waardoor je 'm graag zou blijven drinken. Vandaag Kalossi gebrand die ga ik morgen eens proberen.
pi_53032797
Voor dit model exact 69 ja! Je kunt ook nog een kunststof handvat nemen dat is 6E goedkoper of een andere (duurdere) base van messing of koper.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53043073
Ha, dat heb je goed onthouden. Je kan er wel achterkomen als je wat fokt, googlet en van alles combineert
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53049472
Kalossi vind ik echt een toppertje. Echt een crema bom, net of je chocolade smelt. De smaak is best wel complex met spicey, noot en chocoladetonen. Ik had 'm niet te donker gebrand w.w.z. geen olie erop
pi_53051162
Hey mensen, ik heb vandaag een molentje gekocht. Ik zat was op marktplaats te zoeken en daar stond een Gaggia MDF met base erbij voor 30 euro. Die heb ik dus gekocht, maar ik ben zeker nog van plan snel te upgraden. Ik heb even niet zoveel geld, dus ik spaar liever even door voor een mazzer mini ofzo dan dat ik nu een net-niet molen koop.

Aangezien het zondag is, was alleen de AH open. Daar heb ik dus even wat bonen gehaald, maar de espresso die eruit komt (op stand 4 van de 35 ofzo, dan loopt hij in 20 seconden door) smaakt erg goor. Zijn die AH bonen gewoon brak, of is het echt een prul-molen?

Qua textuur lijkt het heel erg op wat ze mij bij simon levelt hebben gegeven.
  zondag 9 september 2007 @ 19:13:52 #164
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53055254
Ik denk dat ik binnenkort ook maar de Gene Café roaster ga aanschaffen. W1ZZ, gaan kleinere hoeveelheden nog steeds gewoon goed? Het lijkt me iig een geweldig apparaat! Ik moet nog wel wat door gaan lezen over koffiebranden want daar weet ik eigenlijk niets van.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
  zondag 9 september 2007 @ 19:16:05 #165
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53055317
quote:
Op zondag 9 september 2007 16:07 schreef Mark_V het volgende:
Hey mensen, ik heb vandaag een molentje gekocht. Ik zat was op marktplaats te zoeken en daar stond een Gaggia MDF met base erbij voor 30 euro. Die heb ik dus gekocht, maar ik ben zeker nog van plan snel te upgraden. Ik heb even niet zoveel geld, dus ik spaar liever even door voor een mazzer mini ofzo dan dat ik nu een net-niet molen koop.

Aangezien het zondag is, was alleen de AH open. Daar heb ik dus even wat bonen gehaald, maar de espresso die eruit komt (op stand 4 van de 35 ofzo, dan loopt hij in 20 seconden door) smaakt erg goor. Zijn die AH bonen gewoon brak, of is het echt een prul-molen?

Qua textuur lijkt het heel erg op wat ze mij bij simon levelt hebben gegeven.
Ik kan van perla bonen wel redelijke espresso zetten (met gaggia mdf molen). Ik krijg nu overigens steeds vaker alleen lekkere koffie als ik de dubbele portafilter gebruik (voor twee kopjes). Als ik de enkele (bottomless) gebruik krijg ik geen lekkere espresso meer, daar baal ik van, en ik heb ook veel last van side channeling. Als ik die brander koop schaf ik misschien ook maar een la marzocco filterbakje aan, dan gaat het wellicht beter.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_53058421
Als je de éénkopsfilter gebruikt moet je fijner malen. Daarnaast moet je distributie echt spot on zijn anders krijg je inderdaad veel sneller channeling. Het is gewoon veeel moeilijker om de single te gebruiken...

Ik heb nog niets proberen te branden onder de 100gr maar 100 gaat echt prima! Het enige nadeel aan 't apparaat dat ik tot nu toe heb kunnen ontdekken is dat het geluid dermate goed geïsoleerd is dat je moeite moet doen de cracks te horen. Eigenlijk hoor je ze alleen echt goed als je met je oor bij het ventilatierooster van de chaff collector gaat hangen... Daarentegen is het in dit apparaat weer heel makkelijk om op kleur te branden.

Tim: Wil je ons eens van je expertise wat betreft een lekkere espressoblend laten meegenieten?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53065041
Haha, dat gaat me een boel geld kosten als ik dat hier neerzet Nee, het is alweer een poos terug en alles werd computergestuurd gemelangeerd... na het branden uiteraard
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_53067844
Een echte espressoblend heb ik wel eens gelezen bestaat uit minstens 50 % van de Braziliaanse Cerrado als basis. De rest bestaat uit een mix van sowieso een klein aandeel uit Afrika en voor de rest zijn midden of zuid amerikaanse danwel bonen uit Azie. Bovendien zit er altijd een paar procent robusta in voor extra crema. De branding is dan donker tegen verbrand aan.
Dit is een blend zoals de Zuid Italianen 'm graag drinken, ik vind daar zelf niet veel aan. Vaak toch een scherpe bittere smaak.
De andere blendtips die ik hoorde is om te proberen 3 continenten te mixen om tot een vrij evenwichtige blend te komen.
Wat ik wel lekker vond als je van een btje stevige smaak houdt is bijvoorbeeld de Cuba Lavado 50% te mengen met Lintong 50% uit Indonesie. Je brand dan de ene net wat donkerder dan de andere waardoor je wat meer smaaknuances krijgt maar wel een goede basis houdt.
Blenden is gewoon best moeilijk maar blenden is natuurlijk ook vooral uitgevonden om de koffiebranders de mogelijkheid te geven om mensen jaar in jaar uit hetzelfde smakende bakkie leut te geven en ook uit kostenoverwegingen. Als je weet dat je met een bepaald soort bonen altijd dezelfde smaak kan maken kan je ze proberen goedkoper in te kopen of af en toe een boontje van net over de grens te nemen als die goedkoper is. De klant kan dat toch niet proeven.
Eigenlijk is het drinken van SO's een grote verrijking omdat je nu pas echt proeft hoe een koffie hoort te smaken. Nu zal de een beter bij je smaakbeeld passen dan de ander maar dat is juist ook de charme van de SO's.
pi_53070550
Ik ben het wel met je eens wat betreft de redenen voor blenden, maar ik denk dat het ook de smaak ten goede kan komen en dan specifiek op het gebied van de verschillende nuances. Ik vind SO's lekker maar ze zijn, voor zover ik tot nu toe heb ontdekt, wel wat eenzijdig qua smaak. Met een blend kun je meerdere smaken in één kop brengen en dat verbetert de complexiteit van de kop wel... Daardoor vind ik 'm ook interessanter worden...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53071784
Zit zeker wat in, maar misschien moet je gewoon door veel proberen tot je eigen goede blend komen. Smaken verschillen en wat iemand een ideale blend vind kan voor de ander niks zijn. Sowieso houd je van de zakken van ongebrand altijd wat over en dan is het wel leuk dat bij elkaar te gooien en te kijken wat het wordt. Ik heb al aardig wat blends gemaakt en ze zijn lekker maar ik mis vaak net iets en het is best moeilijk te omschrijven wat.
Wat voor mij wel ideaal zou zijn is als je de fruitige tonen van de Afrikaanse bonen zou proeven maar niet de zurigheid die ze vaak hebben en de nasmaak mag dan van mij wel lekker puur chocolade/nootachtig zijn. Wie zo'n blend heeft gemaakt mag het zeggen
pi_53072659
quote:
Op zondag 9 september 2007 19:16 schreef faberic het volgende:

[..]

Ik kan van perla bonen wel redelijke espresso zetten (met gaggia mdf molen). Ik krijg nu overigens steeds vaker alleen lekkere koffie als ik de dubbele portafilter gebruik (voor twee kopjes). Als ik de enkele (bottomless) gebruik krijg ik geen lekkere espresso meer, daar baal ik van, en ik heb ook veel last van side channeling. Als ik die brander koop schaf ik misschien ook maar een la marzocco filterbakje aan, dan gaat het wellicht beter.
Gebruik jij die Gaggia MDF als primaire molen? En ben je er tevreden mee? Kan je iets meer vertellen over welke maalstanden je gebruikt en welk apparaat je hebt? En welke koffie bij jou goed werkt? (Liefst van Kaldi of Simon Levelt, die zitten in de buurt).

Alvast bedankt!
  maandag 10 september 2007 @ 17:50:52 #173
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_53076702
quote:
Op maandag 10 september 2007 14:07 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Gebruik jij die Gaggia MDF als primaire molen? En ben je er tevreden mee? Kan je iets meer vertellen over welke maalstanden je gebruikt en welk apparaat je hebt? En welke koffie bij jou goed werkt? (Liefst van Kaldi of Simon Levelt, die zitten in de buurt).

Alvast bedankt!
Ik gebruik kaldi sicilian blend, meestal op stand 4 of 5. Simon Lévelt werkt niet lekker bij mij, Sicilian blend gaat erg goed, dus ik ben best tevreden over die molen.

Het grote nadeel is de Doser die toch echt veel restjes koffie vasthoudt en de grove instellingsmogelijkheden.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_53078038
Heb vandaag voor 't eerst m'n Reg Barber tamper gebruikt. Het is een heerlijk ding om te gebruiken. Dit is ook mijn eerste gecurvede tamper en ik merkte echt het verschil tussen deze en een flat base. De koffie komt veel gelijkmatiger uit de basket stromen dat zie je echt.Ik vind het wel vervelend dat de bovenrand van de tamperbase onder de rand van de basket komt bij mijn dosering, dus ik moet een soort nieuwe tamptechniek aanleren.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53078101
Over de El Salvador als SO:

zeer frisse smaak, met suiker erin is het als het zoetzuur van een Granny Smith. Weinig body (oftewel blijft behoorlijk waterig hoe fijn ik de maling ook afstel) en weinig crema. Crema is vrij licht van kleur met donkere vlekken erin.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53081147
Okee, 3e post in a row Net de Cuban voor het eerst gebrand. Duurde lang, first crack pas na zo'n 14 mins, second crack na +- 17:15, gestopt na 17:45. Wel weer erg mooi egaal. Doet deze er bij jou ook zo lang over marmhz?

"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53081687
Omdat bij onze nieuwe machine geen passende tamper werd geleverd, en de reactie van de verkoper daarop voldoende aanleiding gaf bij deze winkel niet meer te kopen, gecombineerd met het feit dat ik op zondag toch nergens anders een tamper kon kopen heeft me ertoe gezet er zelf een te maken.

In de bakken in de schuur vond ik nog een paar mooie stukken messing en na een uurtje achter de draaibank is dit eruit gekomen.



Hij weeft ruim 1100 gram. Het handvat is ongeveer 11 centimeter hoog. De bodem is gewoon recht.
Messing beschadigd iets sneller dn RVS, maar met deze maten kan ik hem ieder half jaar goed polijsten en over 100 jaar nog voldoende dikte hebben. Dat zit wel goed dus.
pi_53081869
wow, mooi! Daar kun je inderdaad van blijven afschaven de eerstkomende heel veel jaar! Misschien heb ik je eerdere posts gemist maar vertel 'ns iets over je apparaat en hoe 't bevalt? Ik zie op de achtergrond een E61 groep maar die hebben er heel veel...
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53082574
quote:
Op maandag 10 september 2007 21:37 schreef W1ZZ het volgende:
wow, mooi! Daar kun je inderdaad van blijven afschaven de eerstkomende heel veel jaar! Misschien heb ik je eerdere posts gemist maar vertel 'ns iets over je apparaat en hoe 't bevalt? Ik zie op de achtergrond een E61 groep maar die hebben er heel veel...
Ik had er nog niets over geschreven, maar wil wel wat kwijt.

Het apparaat is van Unico Splendor. Het is niet een merk wat je erg veel ziet in Nederland. Het is een machine met een warmtewisselaar en een E-61 groep of een kloon daarvan.

Er zit een voorraadtankje in van 3 liter. Het maximale opgenomen vermogen is 1400 watt en hij weegt 25 kilo. Bovenop is plek voor 4 espresso kopjes en 2 cappuccino bekers die warm gehouden worden. De lekbak is ongeveer 2 liter groot en kan in zijn geheel van het apparaat gepakt worden om te legen.

Verder is er over het apparaat eigenlijk weinig te vinden. De handleiding zegt eigenlijk niets en ook de website van de fabrikant (http://www.unicosplendor.it) geeft weinig info. Eigenlijk maakt het me ook niet zo veel uit. Hij werkt erg goed en zit netjes in elkaar. Eigenlijk is het enige nadeel dat de opening van de watertank onder de warmhoudplaat zit. Je moet dus de plaat met kopjes van het apparaat halen om ater te vullen, maar daar verzin ik nog wel wat op.

Eerlijk gezegd was de machine niet mijn eerste keus. Mijn vrouw was mee, en zij was gek op een FrancisFrancis. Zelf wilde ik iets beter, dus ik had ingezet op een Ranchillio Silvia. Die vond zij weer niets, want niet mooi. Toen kwam deze om de hoek. Deze vond ze wel mooi dus was de koop snel beslist. Eigenlijk staat het apparaat bij ons in de keuken vanwege de plexi zijplaatjes van ik denk 2 euro per stuk. Vrouwenlogica

Nog even een plaatje van het geheel.
pi_53082724
Wat een Italiaanse beauty. Hoe groot is de boilerinhoud?
WZZ1 wat de Cuba betreft die brand ik altijd ongeveer 11 a 12 minuten tot een fullcity plus roast of net iets lichter. Smaakt ie eigenlijk?
  maandag 10 september 2007 @ 22:04:30 #181
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_53082735
Ook zonder plastic is deze mooier dan een Rancilio vind ik
pi_53083029
Ja zeker weten! Mooie aankoop hoor, ik vind die plaatjes ook wel wat hebben! Mag ik vragen hoeveel je ongeveer kwijt was?

Marmhz: kan 't nog niet vertellen, heb net een uur geleden gebrand en laat ze toch even rusten. Bovendien kan ik op dit tijdstip beter thee drinken
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53084126
Ook de Sulawesi Kalossi gebrand. Erg onregelmatig en ik was een beetje bang in 't begin omdat ze na zo'n 5:00 nog nauwelijks verkleurd waren. Is uiteindelijk wel goed gekomen. Ben benieuwd hoe 'ie smaakt!
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53088543
quote:
Op maandag 10 september 2007 22:17 schreef W1ZZ het volgende:
Ja zeker weten! Mooie aankoop hoor, ik vind die plaatjes ook wel wat hebben! Mag ik vragen hoeveel je ongeveer kwijt was?
Dat deze een stuk mooier is dan de Ranchillio is natuurlijk zeker. Ook zonder de plaatjes. Een van de plaatjes was trouwens bekrast. Op een demo model zat wel een goed plaatje. Mijn vrouw wilde die graag gewisseld hebben. De verkoper is bijna drie kwartier bezig geweest om de boel te wisselen. Had hij eindelijk de moertjes weer een beetje vast zegt mijn vrouw: ik wil niet vervelend doen, maar je bent de oude plaat er weer op aan het schroeven Dat gezicht van de verkoper. We waren al bijna 2,5 uur in de winkel namelijk. Mag ook wel voor een bedrag van rond de ¤ 1400,-. Hij was afgeprijsd wegens showmodel, maar op internet is hij voor iets minder te krijgen. Ik wilde hem echter in een winkel in de buurt kopen, aangezien het wat makkelijker is met service. Een apparaat van 25 kilo doe je ook niet even op de post. En ik vind het nog steeds belachelijk dat er voor dat geld geen goede tamper bij gedaan wordt.
pi_53089932
quote:
Op maandag 10 september 2007 17:50 schreef faberic het volgende:

[..]

Ik gebruik kaldi sicilian blend, meestal op stand 4 of 5. Simon Lévelt werkt niet lekker bij mij, Sicilian blend gaat erg goed, dus ik ben best tevreden over die molen.

Het grote nadeel is de Doser die toch echt veel restjes koffie vasthoudt en de grove instellingsmogelijkheden.
Ik zit te overwegen om gewoon die hele doser eraf te zagen ofzo. Ik heb op internet gelezen dat de meesten er erg tevreden over zijn. Qua maalkwaliteit is hij ongeveer gelijk met de rocky, alleen dan met een paar nadelen:
1. Te weinig stappen, maar hij schijnt staploos te maken te zijn
2. Pruldoser
3. Horizontale uitgang van de maalschijven, waardoor er altijd wat gemalen koffie achterblijft die niet in de doser valt.

Als je die doser eraf sloopt, heb je weinig last meer van nadeel 2 en 3. Zonder doser kan je die reeds gemalen koffie er namelijk makkelijk uithalen. Maar die doser zit vast in de constructie, dus het wordt echt zagen.... ik zie het voorlopig nog even aan, want hij irriteert me nu al mateloos.

Het schijnt trouwens ook zo te zijn dat die standen zich totaal niet verhouden van exemplaar tot exemplaar. Je moet dus gewoon zelf proberen....
pi_53090522
Mark ik denk dat er vast wel een site is waar een goede modificatie van die molen beschreven wordt. Tik je trouwens tijdens het mailen meteen door met de doser of laat je 'm vollopen en tik je dan af? Als je meteen doortikt tijdens het malen heft dat het nadeel niet deels op?
WZZ1 wat mij opviel aan de Gene is dat ''ie gewoon heel geleidelijk (bijna traag) gaat. Toen ik bij ongebrand was en de demo bekeek zag je op gegeven moment dat met 3 a 3.5 minuut over de eerste krak nog moest beginnen. Toen dacht ik echt dat gaat ie nooit meer halen maar in die laatste paar minuten vonden toch de 1e en 2 e krak nog plaats. Lijkt me verder niks mis mee het resultaat is gewoon goed en daar gaat het om.
Ik heb net weer Kalossi gedronken en ik vind het echt wel een van de betere tot nu toe. Bij mij was ''ie ook een klein btje onregelmatig maar dat heeft eigenlijk geen invloed op de smaak.
pi_53090801
Heb net vanochtend de Cubaanse gedronken. Wat me meteen opviel is hoe makkelijk het zetten was. Mooie grote cone uit de PF en veel crema. Smaak nog een tikkeltje zurig, hopen dat dit is omdat de bonen nog zo vers zijn. Helaas heb ik de chocolade afdronk nog niet echt kunnen ontdekken, maar ik vond 'm al met al wel érg lekker!

Edit: De GCR is inderdaad erg traag maar ik denk dat dat de branding wel ten goede komt.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53090902
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 09:38 schreef Mark_V het volgende:
3. Horizontale uitgang van de maalschijven, waardoor er altijd wat gemalen koffie achterblijft die niet in de doser valt.
Dit probleem hebben alle malers met platte maalschijven, ook bijvoorbeeld de Mazzer mini. Ik haal altijd met m'n pink het tunneltje leeg waar de koffie door de doser in valt.
quote:
Als je die doser eraf sloopt, heb je weinig last meer van nadeel 2 en 3. Zonder doser kan je die reeds gemalen koffie er namelijk makkelijk uithalen. Maar die doser zit vast in de constructie, dus het wordt echt zagen.... ik zie het voorlopig nog even aan, want hij irriteert me nu al mateloos.
Bedenk wel dat zodra je doserless gaat de koffie er vaak in brokjes uit komt die je weer moet breken om channeling tegen te gaan.
quote:
Het schijnt trouwens ook zo te zijn dat die standen zich totaal niet verhouden van exemplaar tot exemplaar. Je moet dus gewoon zelf proberen....
Dat klopt en ook daar hebben alle malers last van. Mazzer plaatst bijvoorbeeld een sticker op al z'n malers om het startpunt aan te geven. Deze sticker zit dus bij alle molens op een andere plaats.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53091274
Misschien is de Cubaan net iets te licht gebrand dan want zurigheid zit er in principe praktisch niet in. Hij is inderdaad ook nog aan de verse kant nog geen 24 uur gelegen.
Het is inderdaad een makkelijke boon, hij brand mooi egaal en zet een mooie espresso met veel crema en hij blond ook niet te snel.
pi_53098200
Net een 50/50 blend van Cubaan en Kalossi geprobeerd:



In de smaak zelf overheerste voornamelijk de Kalossi maar de nasmaak is zwaarder en nu begint de cacao ook iets door te komen en dat was erg lekker! Ik was wel happy met de pour dus ik dacht ik post de foto ervan even
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53099514
Very nice shot zouden de Amerikanen zeggen Mooie crema goede kleur.
Is het nu zo met de Silvia dat je voor een kopje als deze veel moeite moet doen of krijg je dit wel als een gemiddeld kopje eruit?
pi_53099627
We hebben het hier nooit zo over gehad in dit forum maar misschien is het leuk eens te bespreken hoe de omgeving van de thuisbarista reageert op het feit dat je zo gek op koffie. Mijn omgeving vind het wel leuk en kan het wel waarderen maar ik zie ook wel veel mensen die denken van ''al dat gedoe voor een kopje koffie'' en zetten vervolgens weer lekker hun Senseo aan
Ik snap soms zelf ook niet waarom ik er zo'n passie voor ontwikkeld heb (ik had eerst ook een Senseo) maar ik kan er niet meer omheen dat ik supergoede koffie wil en niet anders meer. Daarnaast is het ook een leuke hobby.
pi_53099858
Ik krijg dit als gemiddeld kopje maar dat betekent niet dat ik er geen moeite voor moet doen. De Silvia is erg kieskeurig vooral wat betreft distributie, dus ik gebruik de WDT en daarnaast moet je temp surfen. Behalve dat is het zoals ieder ander apparaat.

Mijn omgeving is het inmiddels wel gewend maar kijken wel raar op nog af en toe, vooral van hoeveel geld ik er aan uitgeef (naast espressomaak gear verzamel ik ook nog Illy Collection kopjes; de World Cups serie waar het bovenstaande kopje van is heb ik vandaag gekocht). Ze zijn het er allemaal over eens dat mijn koffie beter smaakt maar ze zeggen er ook bij dat ze er zelf nooit zoveel moeite voor zouden doen. En ikzelf vind het leuk om cappuccino's (weinig espresso's) voor ze te zetten, helemaal als de latte art dan ook nog 'ns lukt
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53100532
Leuk topic dit!

Sinds ik een espresso apparaat heb begint dat enthousiasme ook enorm te groeien bij mij. Ik heb pas een paar maanden de Gaggia Classic in huis, maar loop nu al regelmatig een aantal speciaalzaken in om me te vergapen aan de mooie machines. Helaas nog even buiten budget...

Ik snap inderdaad niet dat mensen tevreden kunnen zijn met een Senseo. Zelfs het argument dat het makkelijk is gaat naar mijn idee niet op. Wat ik ook zie bij (een spaanse) vriend van mij is dat hij zo'n bakje onder zijn apparaat zet en hem helemaal laat vollopen (0,5 liter) Echt een slappe bak....

Anyway ik kwam laatst bij de kaldi, en daar hadden ze een molen staan voor 100 euro. Ik ben even de naam en het merk vergeten, maar ik zal dat nog eens opzoeken. Aangezien ik niet helemaal tevreden ben over de smaak van reeds gemalen bonen (Simon Levelt) overweeg ik om deze aan te schaffen. Aangezien 100 euro toch beduidend onder de prijs zit die hier vooral genoemd wordt, vroeg ik mij af of dat verstandig is, of er toch een van rond de 200 euro moet kopen.

Latte art is fantastisch, maar met de Gaggia Classic krijg je de melk volgens mij niet goed geschuimd (tenzij jullie tips hebben natuurlijk!).
  dinsdag 11 september 2007 @ 18:12:57 #195
145090 HenkBenzinetank
Toegevoegde waarde
pi_53101221
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 16:59 schreef marmhz het volgende:
We hebben het hier nooit zo over gehad in dit forum maar misschien is het leuk eens te bespreken hoe de omgeving van de thuisbarista reageert op het feit dat je zo gek op koffie. Mijn omgeving vind het wel leuk en kan het wel waarderen maar ik zie ook wel veel mensen die denken van ''al dat gedoe voor een kopje koffie'' en zetten vervolgens weer lekker hun Senseo aan
Ik snap soms zelf ook niet waarom ik er zo'n passie voor ontwikkeld heb (ik had eerst ook een Senseo) maar ik kan er niet meer omheen dat ik supergoede koffie wil en niet anders meer. Daarnaast is het ook een leuke hobby.
eigenlijk is het gewoon heel simpel; als je eenmaal écht goede koffie hebt geproefd wil je niet anders meer.

Overigens stoei ik zelf op mn werk met 2 (slecht onderhouden en slecht afgestelde) 2 groeps machines (weet het merk ff niet meer) met matige bonen (segafredo & simon lévelt) en een slechte maling + slechte druk..

Hoe dan ook, het is wel de plek waar ik mijn interesse voor koffie heb ontwikkeld (uberhaupt heb ik daar koffie leren drinken) en het is dat ik als student op dit moment nog te weinig verdien om een mooi apparaat aan te schaffen..

Een goed bakkie is voor mij ook echt een hoogtepunt, en dan vooral een goede cappucino.
pi_53102863
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 17:09 schreef W1ZZ het volgende:
Ik krijg dit als gemiddeld kopje maar dat betekent niet dat ik er geen moeite voor moet doen. De Silvia is erg kieskeurig vooral wat betreft distributie, dus ik gebruik de WDT en daarnaast moet je temp surfen. Behalve dat is het zoals ieder ander apparaat.
Heb ik heel geen last van. Behalve de enkele keer dat m'n espressotje mislukt, omdat ik er met mijn hoofd niet bij ben. Maar dat heb ik met alle machines wel eens. Uit de silvia krijg ik toch altijd een op zijn minst redelijk goede espresso. Cappucino is niet mijn sterkste kant, maar met het nylon stoompijpje van de Aquaviva vind ik het gemakkelijkste.

De enige machine die ik echt ronduit vreselijk vind is de Isomac Giada (en daarmee ook de viper) met dat rottige kleine piston waar geen enkele stamper fatsoenlijk inpast. En dat dingetje wat op de machine zit is ook om te huilen. Sommige klanten vinden dat juist makkelijk
pi_53110316
Met alle respect, de Silvia staat bekend als een moeilijk apparaat dat een nagenoeg perfecte maalgraad en perfecte distributie vereist, zoek maar 'ns op de sites (coffeegeek.com, home-barista.com, toomuchcoffee.com) . Misschien ben je een natuurtalent of misschien hebben wij niet dezelfde definitie van een goede espresso.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53110383
quote:
Op dinsdag 11 september 2007 17:41 schreef zatoichi het volgende:
Latte art is fantastisch, maar met de Gaggia Classic krijg je de melk volgens mij niet goed geschuimd (tenzij jullie tips hebben natuurlijk!).
Sloop de plastic froth aider eraf, lees de FROTHING GUIDE van CoffeeGeek en veel oefenen. Dan gaat het vanzelf beter.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_53114652
Met wat oefenen kan je met de Gaggia CC zeker wel mooi melkschuim maken. Het duurt wat langer omdat de boiler van de Gaggia vrij klein is maar het is zeker wel mogelijk. Die paranello die erop zit zorg inderdaad voor luchtbellenschuim en geen microfoam dus die zou ik er inderdaad ook afhalen.
Ik snap niet dat jij de Aquaviva/Quickmill handig vind schuimen Fixers. In mijn ervaring produceert die door het thermoblock stoom met schokken en niet een felle straal en bovendien is de stroom natter dan in andere machines.
pi_53118958
Even een andere vraag. Weet iemand waar je in de buurt van Amsterdam Caffe New York koffie kan kopen?

Ben al langs een aantal winkels geweest, maar geen succes.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')