abonnement Unibet Coolblue
pi_52125617



Transport Tycoon Het beste spel ooit gemaakt

Wat is het?
Transport Tycoon is een Tycoon spel waarin jij de baas van een vervoersbedrijf bent. Je begint in 1950. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen en de concurrentie voor te blijven. In het begin kun je wat ouderwetse vrachtwagens, boten, treinen en een vliegtuig kopen. In de loop van de tijd komen daar steeds nieuwere vervoersmiddelen bij. Eerst kun je bijvoorbeeld alleen een klein vliegveld bouwen maar later ook een grote. De treinen zijn eerst stoomtreinen, daarna diesels en daarna elektrische treinen. In 2000 krijg je de beschikking over Monorail. Dan kan je al je spoor gaan vervangen en met Monorail treinen gaan rijden. Bij de boten krijg je later de beschikking over hovercrafts en bij de vliegtuigen nog een vliegtuig dat veel lijkt op de Concorde. Nog later krijg je er weer een railsoort bij: MagLev. Deze treinen gaan nog veel harder dan monorail.

Transport Tycoon is er in diverse varianten. In den beginne was er Transport Tycoon (original). Later kwam er een tweede versie, Transport Tycoon DeLuxe. Beide versies draaien niet onder Windows XP. Om dit probleem op te lossen zijn diverse programmeurs aan de slag gegaan, met als resultaat twee stromingen. De eerste stroming is TTDPatch, de tweede heet OpenTTD.

Maar wil ik nu OpenTTD of TTDPatch?
Er zijn een aantal verschillen tussen OpenTTD en TTDPatch. Hieronder de belangrijkste vernieuwingen op een rij:

Belangrijkste verbeteringen OpenTTD t.o.v. TTD for Windows:
  • grotere maps
  • meer en grotere vliegvelden
  • beperkte newgrf ondersteuning
  • kanalen
  • elektrisch spoor
  • realistische acceleratie
  • open source (zelf patches programmeren en compilen)
  • mammoet treinen
  • vrij gevormde stations
  • vensters vergroten en verkleinen
  • spelen in een window
  • resolutie aanpassen
  • nieuwe route-vind-algoritmes
  • nieuwe AI (in ontwikkeling)
  • multiplayer via internet
  • nieuwe map-generator met realistische heuvels e.d.
  • mogelijkheid om heightmaps in te laden om zo echte landen zelf na te maken in OpenTTD
  • PBS is nog in ontwikkeling
  • nieuwe map-array in ontwikkeling die seinen op bruggen en in tunnels e.d. mogelijk maakt
  • volledig nieuw gerenderde hi-res sprites in ontwikkeling voor de nieuwe map-array
  • bruggen over schuine sporen en sporen met seinen
  • trams
  • extra zoomlevels
  • 32 bits kleuren versie met verbeterde zoom in ontwikkeling
  • drive-through bushaltes

    Belangrijkste verbeteringen TTDpatch t.o.v. TTD for Windows:
  • goede newgrf ondersteuning
  • pbs (path-based signalling)
  • elektrisch spoor
  • kanalen
  • realistische acceleratie
  • mammoet treinen
  • resolutie aanpassen
  • realistische vliegtuigsnelheid
  • vrij gevormde stations
  • trams

    Waar kan ik het downloaden en hoe installeer ik het?
    Om te beginnen moet je hier Transport Tycoon DeLuxe for Windows downloaden en installeren. Deze versie werkt echter niet onder Windows XP. Hiervoor heb je dus TTDPatch (download hier) of OpenTTD (download hier) nodig.

    Installeren van TTDPatch: Unzip de bestanden in je TTD map. Klik hier voor een FAQ over de installatie. Om het spel te spelen moet je ttdpacthW.exe starten. Om patches te wijzigen moet je ttdpatch.cfg openen in kladblok, je kunt dan wijzigen wat je wil.

    Installeren van OpenTTD: Bij OpenTTD zit gewoon een installatie programma, dit wijst zichzelf. Ook het wijzigen van patches zit in de grafische interface van OpenTTD verwerkt, in het spel zelf.

    Ik snap er helemaal niets van!
    Oke, dan volgt hier een korte tutorial.

    Het doel is geld te verdienen door goederen en passagiers te vervoeren. Passagiers en post willen van de ene naar de andere stad vervoerd worden, goederen van de ene industrie naar de andere. Om uit te vinden wat nou wat produceert en/of accepteert, klik je gewoon op een industrie. Een paar voorbeelden: kolenmijn =>energiecentrale, boerderij =>fabriek, ijzerertsmijn =>hoogoven, oliebron =>raffinaderij. Klik hier voor een cargo-flow tabel. Voor het transport van goederen kunnen bussen/vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen gebruikt worden. Over het algemeen worden treinen gebruikt, in de eerste plaats omdat daar de meeste keus in is, in de tweede plaats omdat dat de meeste winst oplevert, en in de derde plaats omdat een uitdaging is doordat er een complex netwerk van rails en seinen neergelegd moet worden. Treinen kunnen namelijk botsen!

    De basis is voor alle voertuigen hetzelfde. Je hebt minimaal 2 stations/docks/vliegvelden/bushaltes (vanaf nu allemaal stations) nodig. Verder heb je natuurlijk een voertuig nodig, die bouw je in een depot. Je geeft een voertuig een order om naar het ene station te gaan, en een order om naar het andere station te gaan. Als de stations verbonden zijn met elkaar (door respectievelijk rails/water/lucht/weg) kan het voertuig zijn orders gaan uitvoeren. Dit houdt natuurlijk niet gelijk winst in! Hiervoor moeten goederen vervoerd worden. Je zet dus 1 station bij een kolenmijn, een andere bij een energiecentrale, je verbindt ze met elkaar en je laat er vervolgens een trein tussen rijden met orders om van het ene station naar het andere te rijden. Et voila, du profit!

    Ik wil meer winst!
    Dat kan! Laat meer treinen rijden tussen je stations. Hieronder volgen enkele plaatjes om te laten zien hoe dat kan zonder botsingen te krijgen. Om botsingen te voorkomen maak je seinen (signals).


    Dit is de makkelijkste manier om een lijn te bouwen. Gewoon 1 spoortje, met 1 treintje en 2 stations. Alleen niet erg efficiënt bij hoge aantallen goederen of passagiers.


    Je kunt ook 2 lijntjes naast elkaar leggen. Dit geeft al een dubbele capaciteit, maar je hebt ook de dubbele ruimte nodig. Als je veel ruimte hebt, en veel geld en tijd en zin om veel spoor aan te leggen, dan blijft dit een goede manier om opstoppingen te voorkomen bij gebruik van veel treinen. Als iedere trein zijn eigen spoor heeft, ontstaan er natuurlijk nooit opstoppingen. Door fanatieke spelers wordt dit wel als een lelijke oplossing beschouwd. Ook is dit niet realistisch, de NS heeft ook geen 30 rails tussen Amsterdam en Utrecht liggen.


    Oke, wat zien we hier? Weer een dubbele lijn, maar nu met seinen en wissels. Er zijn verschillende soorten seinen in TTD. De belangrijkste zijn: one-way signals, two-way signals, pre-signals en exit-signals. Op de afbeelding kun je zien wat ze doen. One-way signals zorgen ervoor dat treinen op een bepaald stuk spoor maar 1 richting op kunnen rijden. Hierdoor kunnen er meerdere treinen achter elkaar rijden op 1 spoor tussen 2 stations. Op het ene spoor laat je ze de ene kant op rijden, op het andere spoor de andere kant op. De onderlinge afstand tussen de one-way signals bepaalt hoeveel treinen er tussen 2 stations kunnen rijden. Een mooie afstand is bijvoorbeeld om de 4 vakjes een sein. Maar wat is de spaghetti voor een station? Dit is er zo gemaakt dan aankomende treinen naar allebei de sporen kunnen rijden op het station, en tevens kan van ieder stationsspoor de trein naar het "afvoer"-spoor rijden.

    Hoe werkt het dan met die pre- en exit-signals? Die gebruik je bij een station met meerdere sporen. Het laatste sein op het "aanvoer"-spoor maak je een one-way pre-signal. Dit sein heeft een horizontaal geel balkje. Vervolgens bouw je op ieder stationsspoor een two-way exit-signal. Deze hebben een verticaal wit balkje. Het werkt als volgt: als een trein een stationsspoor bezet, wordt het bijbehorende exit-signal rood. Als alle exit-signals rood zijn, wordt het bijbehorende pre-signal ook rood. Duidelijker uitgelegd: een trein rijdt niet verder de wissel op als alle stationssporen bezet zijn. Het nut hiervan is dat het wissel vrij blijft, zodat treinen nog uit het station kunnen rijden. Als je geen pre- en exit-signals zou gebruiken, zou de wachtende trein de wissels oprijden, waarna de treinen op het station niet weg zouden kunnen rijden. Gevolg: algehele opstopping a la NS. Dat kunnen wij natuurlijk beter


    Hoe bouw je de verschillende seinen? Door 1 keer te klikken maak je een two-way. Nog 1 keer klikken op hetzelfde sein een one-way, en nog een keer klikken een one-way de andere kant op. Door ctrl-klikken op een bestaand sein (dus niet ctrl-klikken als er nog geen sein staat!) bouw je een pre-signal. Nog een keer ctrl-klikken: exit signal, en een derde keer ctrl-klikken: een combo-signal (pre- en exit-signal in 1, voor de gevorderden. Dit ga ik hier niet uitleggen).


    Wat is het verschil tussen een one-way en een two-way op een splitsing? Bij een splitsing met one-way signals (onderste situatie) zal een trein de korste route kiezen. De route is in dit geval bezet, voor de trein maakt dit echter niet uit, hij zal net zo lang wachten tot de route vrij is. Bij een two-way signal splitsing zal de trein niet de kortste route pakken, maar de vrije. Zie de bovenste situatie. Dit is ook de reden waarom bij de ingang van een station altijd two-way signals moeten zijn. Op deze manier zal een trein altijd een leeg spoor kiezen, tenzij er geen meer zijn! Als een station one-way signals zou hebben, zou een spoor altijd bezet zijn, en er een file voor dat spoor staan, terwijl er bijvoorbeeld 3 lege sporen zijn! Hieronder zie je een plaatje waarin het verschil tussen pre-signals en gewone signals wordt weergegeven:


    Voor een nog veel uitgebreidere sein-uitleg verwijs ik naar deze site.

    Een station met veel treinen kan natuurlijk veel efficiënter dan bovenstaande voorbeeld met seinen. Dat kan met zogenaamde RoRo-stations. Dit staat voor Roll-on Roll-off.

    Zoals je ziet komen treinen aan de ene kant het station binnen, en gaan er aan de andere kant weer uit. Dit heeft tot gevolg dat binnenkomende treinen de weggaande treinen niet in de weg zitten. Klik hier voor een groter plaatje.


    Zo maak je een kruising van een lijn naar een andere lijn.

    Hieruit kun je ook een soort van klaverblad afleiden:


    Dit is wel ongeveer de basis van het spel, hier kun je een heel eind mee komen. Experimenteer vooral lekker zelf en lekker veel met verschillende stations, sporen en seinen, dit is juist de fun-factor! De kunst is volgens velen om zoveel mogelijk treinen te laten rijden in 1 netwerk zonder dat de boel vastloopt.

    Zijn er nog leuke of interessante downloads beschikbaar?
    Jazeker!
  • Voor OpenTTD is een savegame beschikbaar waarin heel veel kruisingen (junctions) opgenomen zijn als voorbeeld.
  • Hier is een scenario van Nederland te downloaden voor OpenTTD.
  • Er zijn ook nightlies (soort van Beta-versie) te downloaden voor OpenTTD. Deze hebben vaak net iets meer "neat features" dan de officiële versie. Downloaden kan hier
  • Tot slot zijn er ook nieuwe graphics en voertuigen te downloaden voor zowel TTDPatch als OpenTTD. Deze dingen heten newgrf's. Op deze site zijn er een hoop te vinden.

    Handige links
    OpenTTD
  • Officiële website: http://www.openttd.org
  • Laatste versie: http://www.openttd.org/downloads.php
  • SourceForge pagina: http://sourceforge.net/projects/openttd/
  • Nightlies: http://www.openttd.org/nightly.php
  • Server browser: http://servers.openttd.org
  • OpenTTD Wiki (met manual): http://wiki.openttd.org/index.php/Main_Page
  • Lijst met nieuwe features in de nightlies: http://wiki.openttd.org/index.php/Recent_and_Current_Developments

    TTDPatch
  • Officiële website: http://www.ttdpatch.net
  • Development versie (alpha's): http://www.ttdpatch.net/src/

    Informatie
  • Forums voor OpenTTD, TTDPatch, Locomotion en andere: http://www.tt-forums.net
  • Stations, voertuiglijsten, tips en kruispunten: http://www.transporttycoon.net
  • Signal Guide: http://uwe.s2000.ws/ttdx/signal.html

    Vorige delen:
    Transport Tycoon - Deel 13
    Transport Tycoon - Deel 12
    Transport Tycoon deeltje 11
    Transport Tycoon deel 10
    Transport Tycoon Deel 9
    Transport Tycoon Deel 8
    Transport Tycoon Deel 7
    Transport Tycoon Deel 6
    Transport Tycoon Deel 5
    Transport Tycoon Deel 4
    Transport Tycoon Deel 3
    Transport Tycoon Deel 2
    Transport Tycoon

    Deze OP is gemaakt door Merovingian, voor vragen, opmerkingen of tips voor wijzigingen/toevoegingen kunnen jullie bij hem terecht.
  • pi_52125625
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 20:15 schreef Merovingian het volgende:

    [..]

    Inderdaad, op mijn server speelt men meestal redelijk normaal. Als ik wat zie dan is het bij mij ook 1 waarschuwing om het te verhelpen, bij geen reactie is het gewoon kick, bij brutaal gelul kun je gelijk een ban krijgen. Don't fuck with server admins

    Mijn server regels zijn trouwens gewoon de "standaard" multiplayer rules, die je hier kan vinden.
    Je moet eigenlijk niet als Server Admin denken. Je bent gewoon de eigenaar, klaar uit. Je kunt in principe de belachelijkste beslissingen nemen die je maar wilt, want je je hoeft je tegenover niemand te verantwoorden
      zondag 5 augustus 2007 @ 20:37:40 #3
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_52125649
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 20:35 schreef MaxMark het volgende:

    [..]

    Je moet eigenlijk niet als Server Admin denken. Je bent gewoon de eigenaar, klaar uit. Je kunt in principe de belachelijkste beslissingen nemen die je maar wilt, want je je hoeft je tegenover niemand te verantwoorden
    Je kan inderdaad doen wat je wil, maar ik wil graag het imago van een eerlijke admin, iedereen heeft bij mij dezelfde rechten en dezelfde kansen. Lijkt mij als je een eikel bent die mensen voortrekt, je weinig players meer krijgt op je server

    En MaxMark: edit je laatste post in deel 13 anders even met een linkje naar dit topic

    [ Bericht 11% gewijzigd door Bart op 05-08-2007 20:42:52 ]
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
      zondag 5 augustus 2007 @ 20:47:14 #4
    157986 FitzChevalric_Ziener
    Registrated Trademark
    pi_52125888
    Hoe moet ik die pre-signals en exit-signals eigenlijk zien...wanneer zijn ze handig en vooral waar gebruik ik combo signals voor?
    BEAUTY, truth, and rarity,
    Grace in all simplicity,
    Here enclosed in cinders lie.
    pi_52125917
    Klinkt leuk, morgen maar eens mee beginnen!
    Op woensdag 20 april 2011 23:38 schreef luckass het volgende:
    bazen zijn alleen vindbaar voor de chicks.
      zondag 5 augustus 2007 @ 20:50:51 #6
    154952 spoor4
    Spoort niet
    pi_52125990
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 20:47 schreef FitzChevalric_Ziener het volgende:
    Hoe moet ik die pre-signals en exit-signals eigenlijk zien...wanneer zijn ze handig en vooral waar gebruik ik combo signals voor?
    http://wiki.openttd.org/index.php/Advanced_signal_placement
      zondag 5 augustus 2007 @ 20:56:14 #7
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_52126109
    quote:
    Goeie link! Waar heb je die vandaan

    Pre- en exitsignals gebruik je dus voornamelijk voor je stations, om ervoor te zorgen dat je treinen een leeg spoor pakken zodra er eentje vrij komt, in plaats van te wachten op een willekeurig spoor tot deze vrij komt, terwijl er misschien al drie andere vrij zijn. Lees anders de OP eens goed door, daar staat e.e.a. redelijk duidelijk in beschreven, plus dat er wat handige links in staan, zoals bovengenoemde.
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
      zondag 5 augustus 2007 @ 20:56:20 #8
    157986 FitzChevalric_Ziener
    Registrated Trademark
    pi_52126115
    tnx
    BEAUTY, truth, and rarity,
    Grace in all simplicity,
    Here enclosed in cinders lie.
      zondag 5 augustus 2007 @ 20:56:55 #9
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_52126132
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 20:47 schreef yosander het volgende:
    Klinkt leuk, morgen maar eens mee beginnen!
    Vandaag kan ook!
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
    pi_52126331
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 20:56 schreef Merovingian het volgende:

    [..]

    Vandaag kan ook!
    Misschien maar moet Vista nog even "opnieuw installeren".
    http://www.pcmweb.nl/nieuws.jsp?id=1851518
    Op woensdag 20 april 2011 23:38 schreef luckass het volgende:
    bazen zijn alleen vindbaar voor de chicks.
      zondag 5 augustus 2007 @ 21:44:24 #11
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_52127393
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 21:05 schreef yosander het volgende:

    [..]

    Misschien maar moet Vista nog even "opnieuw installeren".
    http://www.pcmweb.nl/nieuws.jsp?id=1851518
    Je hebt toch wel meer dan 1 pc
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
      zondag 5 augustus 2007 @ 21:45:14 #12
    128976 dubidub
    Fritür ist krieg!
    pi_52127427
    Draait dit ook onder vista? Ik ben mss iets te snel door de OP heen gescrolled, maar lijkt me een leuk spelletje
    pi_52127496
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 21:45 schreef dubidub het volgende:
    Draait dit ook onder vista? Ik ben mss iets te snel door de OP heen gescrolled, maar lijkt me een leuk spelletje
    Ja, openttd doet het.
    This message is intended for the addressee shown. It contains information that is confidential and protected from disclosure. The contents of this message do not necessarily represent the views or policies of myself.
      zondag 5 augustus 2007 @ 21:51:22 #14
    128976 dubidub
    Fritür ist krieg!
    pi_52127659
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 21:46 schreef existenz het volgende:

    [..]

    Ja, openttd doet het.
    Goud, na m'n vakantie maar 'es installeren.

    * dubidub blijft dit topic volgen
      zondag 5 augustus 2007 @ 22:13:54 #15
    131729 jna
    Je lul hangt uit je broek
    pi_52128326
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 20:47 schreef yosander het volgende:
    Klinkt leuk, morgen maar eens mee beginnen!
    Same here
    Jawel, je keek.
    pi_52128420
    tvp, morgen maar is installeren
    goede OP.
    Heb ik de systeemeisen gemist of staan die er niet in ?
    You don't have to be CRAZY to be my friend............. But it sure helps!
    Op donderdag 8 december 2011 10:27 schreef MaleDuck het volgende: Ja, je bent een steunpilaar van GRTD :Y
    Ik word altijd dronken van 1 biertje...meestal het 16e
    Ik luister NL-Talig
      zondag 5 augustus 2007 @ 22:22:28 #17
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_52128618
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 22:16 schreef Crazy-M het volgende:
    tvp, morgen maar is installeren
    goede OP.
    Heb ik de systeemeisen gemist of staan die er niet in ?
    Zolang je boven een 486 zit is het speelbaar.
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
    pi_52128627
    quote:
    Op zondag 5 augustus 2007 22:16 schreef Crazy-M het volgende:
    tvp, morgen maar is installeren
    goede OP.
    Heb ik de systeemeisen gemist of staan die er niet in ?
    Systeemeisen komen ongeveer neer op "een computer".
    pi_52128694
    Doet me weer denken aan Rollercoaster , tvp dus.
    pi_52128714
    ok, dan kan ik dus makkelijk op mn laptop installeren ;p
    You don't have to be CRAZY to be my friend............. But it sure helps!
    Op donderdag 8 december 2011 10:27 schreef MaleDuck het volgende: Ja, je bent een steunpilaar van GRTD :Y
    Ik word altijd dronken van 1 biertje...meestal het 16e
    Ik luister NL-Talig
      zondag 5 augustus 2007 @ 22:28:19 #21
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_52128794
    Er moet wel gezegd worden dat als je op de grootste map speelt met zeg maar 500+ treinen op een enorm netwerk, het wat trager gaat lopen en een snelle cpu wel gewenst is. Maar die grenzen zullen de meeste spelers nooit bereiken
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
      zondag 5 augustus 2007 @ 23:00:44 #22
    79665 Gewoonik
    Streng maar rechtvaardig
    pi_52129813
    TeeVeePee
    Met vriendelijke groet,
    Gewoonik
    pi_52130119
    Topspel
    There's a monkey in the jungle watching a vapour trail. Caught up in the conflict between his brain and his tail.
    Winnaar Voetbalfoto-onderschriftcompetitie 2006-II, 2008-I.
    The Terrifying Snoman | De Wageningse Berg
    pi_52130935
    Zodra er een nieuw topic word gemaakt komen er altijd veel nieuwe spelers bij
      zondag 5 augustus 2007 @ 23:43:38 #25
    63307 punkjunk
    Voederbietel
    pi_52131049
    tvp!

    en een vraagje, ik kan niet op maartens server komen omdat het een adere versie is! terwijl ik toch de nieust heb, is de server van maartens een oude versie?
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')