Wat een heerlijk stukje in Elsevier zeg.
quote:
Bron: Elsevier.nl
Voetbal: Zelfbewuste subtoppers
4 augustus 2007
Clubs als FC Groningen en Heerenveen verzetten zich steeds feller tegen het vertrek van hun sterren naar Ajax, PSV en Feyenoord
Door Joost Galema
Dat Ajacieden geen koorknapen zijn, dat wreef voorzitter John Jaakke ons vorig jaar al onder de neus. En het blijkt ook weer eens uit de manier waarop Ajax de Uruguayaanse spits Luis Suárez probeerde los te weken van FC Groningen. De club nam tot enkele malen toe geen genoegen met een 'nee' van de noordelijke eredivisionist, bleef maar faxen sturen en toen Groningen bij zijn weigering bleef om te onderhandelen over een transfer van de spits, zocht Ajax doodgemoedereerd direct contact met het management van de jonge speler. Suárez kondigde vervolgens aan dat hij ontbinding van zijn contract wilde afdwingen bij de arbitragecommissie van de KNVB.
Benieuwd of hij voordien ooit van dat orgaan had gehoord, en nog benieuwder of hij dat woord kan spellen. Duidelijk is wel dat niet de jonge voetballer zelf achter deze 'rechtsgang' zat. Dat gaf hij ook min of meer zelf toe. De eerste verantwoordelijke voor deze onfrisse kwestie is Ajax, dat de zaak op de spits dreef.
Winkelen
Ajax-directeur Martin van Geel zei een paar weken geleden nog dat Europese topclubs 'niet moeten denken dat ze bij ons even kunnen komen winkelen'. Maar blijkbaar hanteert Ajax in Nederland precies deze moraal die de club juist bekritiseert in de buitenlandse concurrentie. Want de Amsterdammers shopten er lustig op los bij subtoppers in de eredivisie. De laatste jaren deden ze verschillende onbehouwen pogingen – waarvan een enkele gelukte – om voetballers los te weken van hun aankomende concurrent AZ, doorgaans tot grote woede van de Alkmaarse club. En de Europese ambities van Heerenveen gingen twee seizoenen geleden bijna in rook op, toen Ajax topscorer Klaas-Jan Huntelaar in de winterstop uit Friesland weghaalde.
Je zou kunnen zeggen dat dit het lot is van subtoppers, die vaak aan hun eigen succes ten onder gaan. Plaatsen ze zich eindelijk eens voor Europees voetbal, dan leidt die prestatie er doorgaans toe dat het elftal in de zomer uiteen valt, omdat Nederlandse topclubs als eerste hun selecties plunderen.
Het FC Twente van vorig seizoen is daarvan een goed voorbeeld. Die club zag gezichtsbepalende voetballers als de gehuurde Otman Bakkal en Ismaďl Aissati terugkeren naar PSV en Kennedy Bakircioglu vertrekken naar Ajax. Ook Sharbel Touma liep transfervrij de deur uit, maar dat had niets te maken met de interesse van een specifieke club. Niettemin betekenen deze mutaties dat coach Fred Rutten voor het nieuwe seizoen veel aanpassingen zal moeten doen.
Dromen
Maar de zaak Suárez wijst erop dat er veranderingen op til zijn in de eredivisie: steeds meer clubs net onder de top zijn niet meer bereid om te berusten in het vertrek van hun sterren naar de gevestigde topclubs Ajax, PSV en Feyenoord. Zij willen geen doorgangshuis meer zijn, maar hun eigen dromen verwezenlijken.
AZ gooide als eerste de deur dicht en weet met zijn ambities voetballers aan zich te binden. Ook Heerenveen wenst zich niet zonder meer te laten uitkleden door de traditionele topdrie. Inmiddels ex-voorzitter Koos Forms-ma liet verschillende keren doorschemeren dat er geen vraagprijs is voor de Braziliaanse topscorer Afonso Alves, omdat de club hem simpelweg niet wil verkopen. En ook die andere noordelijke club, FC Groningen, heeft een financiële huishouding die zo gezond is dat zij sportieve doelen voorop kan stellen. En vandaar dat de club de belangstelling van Ajax voor Suárez simpelweg van de hand wees.
Powerplay
De Amsterdamse club is dat niet gewend en koos voor de weg van intimidatie en powerplay. Niet erg chic, maar blijkbaar vinden directeur Van Geel en voorzitter Jaakke dergelijke cynische 'onderhandelingsmethoden' heel gewoon en gerechtvaardigd. FC Groningen haalde onder dreiging van een arbitragezaak uiteindelijk bakzeil. Met het gesprek op gang besloot Suárez zijn dreigement in te trekken.
Het is te prijzen dat clubs als AZ, Heerenveen en nu dus ook Groningen duidelijk maken dat ze het traditionele rol-patroon in de eredivisie willen doorbreken. Zij wensen geen noodzakelijke programmavulling meer te zijn voor Ajax, PSV en Feyenoord, maar willen juist met die drie clubs de concurrentiestrijd aangaan. Het zou mooi zijn als ze daartoe ook de kans krijgen.
De prachtige prestaties van AZ in Nederland en Europa bewijzen dat er mogelijkheden zijn voor de subtoppers. Als ze dat volhouden, zal een voetballer zich straks in elk geval minder snel kunnen beroepen op het argument van sportieve positieverbetering bij een vertrek naar Ajax, PSV of Feyenoord. Want zou Suárez er in dat opzicht eigenlijk wel op vooruit zijn gegaan als hij als derde linksbuiten van Ajax – achter Leonardo en Nicolae Mitea – een stoel op de reservebank of tribune had mogen warmhouden?