Isabeau | woensdag 25 juli 2007 @ 10:33 |
Hebben ze in Spanje ook desserts en wat zijn dan typische Spaanse nagerechten of zoete hapjes? Ik heb eigenlijk geen idee en ik wilde iets verzinnen voor na een tapas maaltijd. Ik heb 3 Spaanse kookboekjes en in niet één daarvan staat iets wat je als nagerecht kan serveren. | |
Automatic_Rock | woensdag 25 juli 2007 @ 10:35 |
Spaans?? Hmmm, aan Braziliaanse nagerechten had ik je nog wel kunnen helpen.... | |
Zpottr | woensdag 25 juli 2007 @ 10:42 |
Crema catalana! | |
#ANONIEM | woensdag 25 juli 2007 @ 10:42 |
Isa open eens geen toetjestopic op de vroege ochtend ![]() Maargoed heb vanavond eters en heb nog geen idee wat te maken dus was al even op recepten-sites aan het neuzen dus ook even gezocht op Spaanse desserts: Spaanse perzikbeignets: 2 eieren 1 mespunt zout 60 gram poedersuiker 2 deciliter melk 1 eetlepel olijfolie 175 gram bloem 1 deciliter Spaanse brandy geraspte schil van 1/2 onbehandelde citroen 1 kilogram rijpe perziken frituurolie Voorbereiding Breek de eieren in een kom, voeg een mespunt zout en 1 eetlepel suiker toe. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie. Zeef de bloem in de kom en roer deze met een garde door de eieren, melk en olijfolie. Klop de ingredienten tot een vrij dik glad beslag. Schenk er de brandy bij, en meng deze er goed door. Vervang de Spaanse brandy eventueel door cognac. Roer er dan de geraspte citroenschil door. Dek het beslag af met plastic folie en laat het 1 of 2 uur rusten. De dikte van het beslag Is erg belangrijk voor de kwaliteit van de beignets. Een te dik beslag geeft een zware beignet met weinig vruchtvlees. Een te dun beslag zal de vruchten niet goed bedekken. Als zeer luchtige beignets gewenst zijn, voeg dan aan het beslag 5 gram bakpoeder toe. Bereiding Breng 11/2 liter water aan de kook in een pan. Dompel de perziken 1 minuut in het kokende water, spoel ze onder koud water en pel ze. Snijd de vruchten overlangs door en verwijder de pitten. Snijd erg grote exemplaren nog eens door. Verwarm de frituurolie tot 170°C. Klop het beslag door en schenk er een weinig water bij als het te dik is. Dompel er de stukken perzik in en zorg dat ze helemaal met een laagje beslag bedekt zijn. Bak de perziken 2 minuten in de hete frituurolie. Draai ze om met een schuimspaan en laat ze nog eens 2 minuten bakken. Bak de perziken met kleine hoeveelheden tegelijk, zodat de temperatuur van de frituurolie niet te snel daalt. Neem de gebakken perziken uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Presentatie Leg de perzikbeignets op de serveerschotel en bestrooi ze met de poedersuiker. Dien ze onmiddellijk, dus nog warm, op. Lijkt me erg simpel om voor te bereiden en te maken. | |
Gripper | woensdag 25 juli 2007 @ 10:43 |
Ik ben altijd al tevreden met een cafe solo na het eten. Als ik plek heb voor een toetje na een etentje in Spanje heb ik ergens iets fout gedaan ![]() | |
Isabeau | woensdag 25 juli 2007 @ 10:45 |
quote: ![]() ![]() Maar die perzikbeignets klinken wel heel lekker ![]() | |
Isabeau | woensdag 25 juli 2007 @ 10:45 |
quote:En wat is dat? Of moet ik nu googlen? | |
Zpottr | woensdag 25 juli 2007 @ 10:50 |
quote:Jaaa, googlen! Is een soort van romige custard met gebrande suiker er op. Erg lekker. En een veel gegeten dessert. | |
#ANONIEM | woensdag 25 juli 2007 @ 10:52 |
quote: ![]() Mijn moeder heeft vorige week FOK! gebruikt voor een recept ![]() ![]() Of het traditioneel is weet ik niet, anders die creme catalana? Ik geloof dat ik die perzikbeignets vanaaf ga maken, als ik tenminste zin heb om richting stad te gaan om die spaanse brandy te halen. Is hier geen slijter in de buurt nl ![]() | |
Isabeau | woensdag 25 juli 2007 @ 10:55 |
![]() Creme catalana, doet me denken aan creme brulée ![]() Spaanse crema catalana Dit recept is geschikt voor: 4 personen Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 20 min Maak de crème een dag van tevoren! Ingrediënten: 1 citroen 350 ml slagroom 1 kaneelstokje 4 eieren 60 gram suiker ca. 4 eetlepels donkere basterdsuiker Extra nodig: 4 vuurvaste schaaltjes Bereidingswijze: Was de citroen en schil deze dik. Verwarm de slagroom met de citroenschil en het kaneelstokje en laat de room afkoelen. Verwijder de citroenschil en het kaneelstokje. Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt) en klop de eidooiers met de suiker tot een wit mengsel. Roer het eimengsel door de slagroom. Verwarm al roerend het slagroommengsel tot het iets dikker wordt (mag niet gaan koken!). De crème is op de juiste dikte als het op de achterkant van een houten lepel als een laagje blijft hangen. Verdeel de crème over de bakjes/schaaltjes en laat het in de koelkast minimaal 3 uur opstijven. Verwarm de oven voor op de grillstand. Bestrooi de crème met een dun laagje basterdsuiker en laat dit onder de grill ca. 2 minuten karameliseren. En ik vond direct deze link ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 25 juli 2007 @ 10:58 |
Bij een Spaans dessert speelt inheems fruit de hoofdrol. Dat komt uit het oosten, uit de streek van Murcia, Valencia en heel Andalusië in het algemeen. Maar het dessert waarop de Madrilenen werkelijk verlekkerd zijn, blijft toch ongetwijfeld de tocino de cielo, een vorstelijke flan met caramel. Niet echt typisch voor Madrid, maar niet te versmaden voor zoetekauwen zijn turrones op basis van amandelen, torrijas (wentelteefjes), buñuelos (beignets), rosquillas de anis (gebakjes met anijs) en bartotillos con crema (roomtaartjes). Dus toch wel echt iets Spaans ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 25 juli 2007 @ 11:00 |
Lecche merengada : 15 cl vloeibare room geraspte schil van 1 onbehandelde citroen 1 kaneelstokje 1 soeplepel Spaanse brandy 3 eiwitten gemalen kaneel zout 40 cl volle melk 150 g fijne kristalsuiker Giet de melk, de room, 100 g suiker, de citroenschilletjes en de kaneel in een pan. Roer en breng tot aan het kookpunt. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud 40 minuten rusten. Giet de bereiding door een zeef boven een kom en voeg er de brandy aan toe. Klop de eiwitten tot stevige sneeuw met een snuifje zout en vervolgens de rest van de suiker. Voeg ze voorzichtig onder de geparfumeerde melk en verwerk het mengsel in de ijsmachine. Schep enkele mooie bollen ijs in ijscoupes en bestrooi met een wolkje kaneel. Serveertip Maak van dit typische dessert een blanco y negro door over de lecche merengada geglaceerde koffie te gieten. ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 25-07-2007 11:01:06 ] | |
Viking84 | woensdag 25 juli 2007 @ 11:00 |
![]() ![]() | |
Isabeau | woensdag 25 juli 2007 @ 11:01 |
Een soeplepel drank ![]() ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 25 juli 2007 @ 11:02 |
quote:Jah en zout wordt aangeduid met een snuifje... dat wordt leuk natafelen ![]() | |
Viking84 | woensdag 25 juli 2007 @ 11:08 |
quote: ![]() | |
Zpottr | woensdag 25 juli 2007 @ 11:09 |
quote:Dit lukt alleen als je echt een enorm goeie grill hebt; als je pech hebt gaat de pudding alsnog koken, weg laagje suiker. Een koksbrandertje werkt beter imho. | |
phileine | woensdag 25 juli 2007 @ 11:15 |
Creme catalana, en je hebt ook nog zoiets als flan waar ze zelf erg trots op zijn. Ik ben al niet zo'n toetjesmens, en ik ben hier ook nog niet echt boeiende dingen tegengekomen moet ik eerlijk zeggen. Het leukste wat ik hier zie is een merengue met veel fruit erop, een soort pavlova, maar geen idee of dat typisch Spaans is. Als ik mijn kookboeken weer eens terug heb uit de opslag kan ik wat bladeren, maar dan is het waarschijnlijk al te laat he? | |
Mirjam | woensdag 25 juli 2007 @ 11:51 |
churros! ![]() | |
tonks | woensdag 25 juli 2007 @ 11:52 |
quote:Die zijn pas lekker ![]() | |
Isabeau | woensdag 25 juli 2007 @ 12:50 |
Zijn dat een soort koekjes, die churros? | |
Zpottr | woensdag 25 juli 2007 @ 12:52 |
quote:Oliebolachtig, dacht ik. Om te dippen in chocolademelk toch? | |
Mirjam | woensdag 25 juli 2007 @ 13:09 |
quote:het is zoetig, het is een beslag dat je frituurt, en dan serveert met poedersuiker heeft wel iets oliebolligs ja ![]() lekker ![]() | |
Automatic_Rock | woensdag 25 juli 2007 @ 13:10 |
Oh, ik ben weer te laat zie ik. Maar die dingen hebben ze in Brazilië ook. Het wordt inderdaad gefrituurd. In brazilië worden ze op straat verkocht. Ook een holle versie, zodat je er kan chocola in kan laten spuiten ![]() | |
Mirjam | woensdag 25 juli 2007 @ 13:12 |
quote: ![]() ![]() ![]() ![]() | |
justmattie | woensdag 25 juli 2007 @ 14:39 |
eten ze in spanje niet altijd fruit ofzo na het eten ? ![]() | |
Marloes | woensdag 25 juli 2007 @ 14:39 |
Ik ben vorige week op vakantie geweest naar Spanje en wat ze daar vaak hadden als toetje waren warme vruchten met likeur en opgeklopt eigeel (geloof ik), met ijs ![]() | |
Hik | woensdag 25 juli 2007 @ 14:41 |
Churros is geen toetje, das ontbijt! Wel lekker, wel zoet, wel vet, maar echt ontbijt! ![]() | |
Isabeau | woensdag 25 juli 2007 @ 14:43 |
quote:Klinkt een beetje als de donuts die ik in NY als ontbijt mocht gaan eten ![]() | |
klaarover | woensdag 25 juli 2007 @ 16:02 |
Op de Canarische Eilanden at ik ook eens Bienmesabe. Dat was een soort massa van amandelkruim, cake-kruim en rauwe eieren. Was het Canarisch, Spaans of misschien wel overgewaaid uit Venezuela? Dat weet ik niet. Lekker was het wel. | |
Hik | woensdag 25 juli 2007 @ 16:55 |
quote:Dan was het vast niet overgewaaid uit venezuela... ![]() Venezolanen kunnen lekker dansen, muziek maken en Amerikaanse presidenten beledigen, maar koken kunnen ze niet. ![]() | |
Isabeau | woensdag 25 juli 2007 @ 16:59 |
quote:Nou, ik vond daar de soort wentelteefjes als ontbijt erg lekker ![]() Ik zat er aan te denken om ook een soort tapastoetjes te maken, dus meerdere toetjes voor iedereen. Dat gaat vast lukken ![]() | |
DAMH | woensdag 25 juli 2007 @ 18:44 |
zoals iemand al opmerkte, meestal kan er bij mij niks meer in na de voorgerechten al ![]() | |
phileine | woensdag 25 juli 2007 @ 20:21 |
Churros zijn inderdaad ontbijt, die moet je in je koffie dopen. Smerige vette zooi vind ik het, echt niet aan mij besteed. De uitdrukkingen "ze gaan als warme broodjes over de toonbank" wordt in het Spaans trouwens vertaald als "ze gaan als churros" ![]() tapastoetjes is wel een leuk idee Isa, gewoon van alles wat | |
DAMH | woensdag 25 juli 2007 @ 20:30 |
quote: ![]() | |
phileine | woensdag 25 juli 2007 @ 21:05 |
Oh ja, churros con chocolate, maar dat is helemáál erg als ontbijt. | |
DAMH | woensdag 25 juli 2007 @ 21:10 |
quote:hehe als ik het eet is het net voordat ik naar bed ga ![]() | |
Serendips | woensdag 25 juli 2007 @ 21:24 |
Voila Spaanse nagerechten! Ik heb een tijdje geleden tarta de almendra gemaakt. Erg goed gelukt, alleen heel machtig. Edit: Ik zie dat ik spuit elf ben wat betreft de link, maar ik laat 'm maar staan. Goeie site! | |
Thracier | donderdag 26 juli 2007 @ 00:03 |
quote:True, ik was in Sevilla een tijdje terug en na het uitgaan kun je veel vroege werkvogels aantreffen bij de straattentjes waar churros en chocolademelk worden verkocht. Baggervet, maar nog altijd beter dan de toast met olie en knoflook die sommige Spanjaarden 's ochtends verorberen. | |
Leef | donderdag 26 juli 2007 @ 01:10 |
flanes zijn lekker en dat staat meestal wel op de kaart bij de nagerechten in een Spaans restaurant. Maar een Flan (soortement vanillepuddinkje) is volgens mij van origine niet Spaans maar Engels, of wel? | |
Serendips | donderdag 26 juli 2007 @ 10:16 |
Het lijkt er toch echt op dat flan oorspronkelijk uit de regio Noord-Spanje/ Zuid-Frankrijk komt. Zie Wikipedia. [ Bericht 1% gewijzigd door Serendips op 26-07-2007 10:23:11 ] | |
Hik | donderdag 26 juli 2007 @ 10:20 |
Toen ik dit topic opende dacht ik inderdaad ineens FLAN! Maargoed, inmiddels al genoemd dus. Overigens heb ik in Spanje ook geregeld kaas toe gehad hoor, net als in Frankrijk. | |
Yinny | donderdag 26 juli 2007 @ 10:34 |
Voor tapas-inspiraties en recepten gebruik ik deze site: hier staan ook nagerechten op. http://www.giessenborch.com/nagerechten.htm | |
PeRi | donderdag 26 juli 2007 @ 13:17 |
Ohh die crema catalana ziet er lekker uit, goed spul hier allemaal ![]() |