Mirabellen misschien?quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Van gewone suiker heb je wel meer nodig om het te laten stollen, maar het conserveert beter.quote:
quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mooi Steve, nu wafels bakken he
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.quote:Op zondag 22 juli 2007 19:47 schreef Steve_I. het volgende:
[..]pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken
Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
next timequote:Op zondag 22 juli 2007 19:48 schreef Mingus het volgende:
[..]
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
quote:Op zondag 22 juli 2007 19:51 schreef Steve_I. het volgende:
[..]
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?
Okay, doe maar waar je zelf zin in hebt.quote:Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
Klinkt wel aannemelijk, maar mn moeder had toch wel veel meer potten jam met schimmel als ze de potten niet schoonkookte vantevoren. Ik denk dat de schimmels en bacterien niet instant dood gaan, maar de hoge temperatuur voor langere tijd nodig hebben om buiten werken te worden gesteld. En door het koude glas en de omgeving is de buitenste laag jam natuurlijk al heel snel een stukje koeler geworden.quote:Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...
Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit![]()
Volgens mijn jamboek is het verstandig om ze even in kokend water te leggen, of ze af te wassen in de vaatwasser.quote:Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Wij hebben inmiddels een potje van deze jam hier thuis staan, vanmorgen getest en hij smaakt erg lekker....Ik ga me morgen storten op een chutney van de pruimen. Moet wachten tot morgen omdat ik niet alle ingedienten in huis heb.quote:Op zaterdag 21 juli 2007 23:51 schreef qltel het volgende:
[..]
Vandaag heb ik (als ik de naam goed uitgezocht heb) Warwickshire Drooper (oftewel grote rood/gele (sommige lijken wel oranje) pruimen) verwerkt, en daarvan kreeg ik maar 1 pit kapot (na 4 ben ik dan ook gestopt met proberen). Die ene heb ik er dan wel even in gehangen, we zullen wel zien hoe het gaat. Pureren doe ik ook niet. De pruimen heb ik kapot gekookt. Dan komen ook de pitten mooi los. Vruchtvlees valt zo ook mooi uit elkaar. de ergste vellen heb ik er uitgeschept met een shuimspaan, de kleinere heb ik gewoon laten zitten.
Zijn ze zonder pit gewogen? want dat scheelt nogal in het gewicht. Met 2,5 kilo zonder pitten zou je ongeveer 4 kilo jam krijgen. In een normale jampot gaat 400 a 450 gram dus dat zouden 10 potten zijn. En ik zou er een paar meer schoonmaken. 12 of 13 dus. Ik zorg altijd dat ik ruim potten schoon heb (vooral ook omdat ik allerlei verschillende maten potten gebruik).quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 10:40 schreef Ienepien het volgende:
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag![]()
Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:11 schreef Ienepien het volgende:
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.
Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
Dat heb ik net dus even nagewogen op mijn keukenweegschaal met 1 pruim. Nu is die weegschaal niet echt heel precies, maar met pit was de pruim ca. 30 gram en zonder pit 25 gram. Nou kan dat meer of minder zijn, maar het gewicht zit dus uiteindelijk toch in het vruchtvlees.quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:19 schreef qltel het volgende:
[..]
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
Potten is altijd lastig. Er zijn wat familie en vrienden die geschikte potten voor me bewaren..quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:26 schreef Ienepien het volgende:
[..]
Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.quote:Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!
[ afbeelding ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |