abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 22 juli 2007 @ 19:45:31 #26
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51727206
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Mirabellen misschien?

Hlaf/half is volgens mijn jamboek teveel. En dan is dat dus wel logisch, want in geleisuiker zit pectine, en pectine zorgt ervoor dat de boel stolt.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:47:04 #27
185461 Mingus
hollywood is over
pi_51727247
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:39 schreef Dinus het volgende:

[..]

Oh kijk, hier spreekt een kennert.
Van gewone suiker heb je wel meer nodig om het te laten stollen, maar het conserveert beter.
Nessun dorma. Nessun dorma.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:47:10 #28
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51727249
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mooi Steve, nu wafels bakken he

Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken

Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker ) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:48:29 #29
185461 Mingus
hollywood is over
pi_51727285
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:47 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken

Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker ) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
Nessun dorma. Nessun dorma.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:51:00 #30
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51727357
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?

Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
  zondag 22 juli 2007 @ 19:52:32 #31
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51727403
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:48 schreef Mingus het volgende:

[..]

Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
next time

die stomme boom hangt nog voor 80% vol maar de rest rijpt niet erg hard ...
  zondag 22 juli 2007 @ 19:52:42 #32
185461 Mingus
hollywood is over
pi_51727408
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:51 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?
, !
quote:
Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
Okay, doe maar waar je zelf zin in hebt.
Nessun dorma. Nessun dorma.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:53:38 #33
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51727442
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:52 schreef Mingus het volgende:

[..]

[afbeelding], !
sorry
  dinsdag 24 juli 2007 @ 14:50:49 #34
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_51783775
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...

Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit
I follow you......but not on Twitter
pi_51784134
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...

Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit
Klinkt wel aannemelijk, maar mn moeder had toch wel veel meer potten jam met schimmel als ze de potten niet schoonkookte vantevoren. Ik denk dat de schimmels en bacterien niet instant dood gaan, maar de hoge temperatuur voor langere tijd nodig hebben om buiten werken te worden gesteld. En door het koude glas en de omgeving is de buitenste laag jam natuurlijk al heel snel een stukje koeler geworden.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_51784989
Hoelang is zelfgemaakte jam op deze manier eigenlijk houdbaar? Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder en oma vroeger heel erg veel jam zelf maakten en daar at je dan nog héél lang van. Ik weigerde altijd iets te eten wat al 2 jaar zo in de kast stond
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 24 juli 2007 @ 16:04:51 #37
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_51786046
In een gesloten pot, zeker 2 jaar. Daarna wordt de smaak en de struktuur snel minder. HEt bederft niet ofzo. Je zal het tot het einde der tijden kunnen blijven eten.
I follow you......but not on Twitter
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 24 juli 2007 @ 17:43:03 #38
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51788978
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Volgens mijn jamboek is het verstandig om ze even in kokend water te leggen, of ze af te wassen in de vaatwasser.

Het op z'n kop zetten is ervoor om het nog beter luchtdicht af te sluiten. De jam helpt dan met het afsluiten tijdens het vacuum worden (ofzo.. En wat maakt het uit, ze staan zo op z'n kop)
pi_51929635
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 23:51 schreef qltel het volgende:

[..]


Vandaag heb ik (als ik de naam goed uitgezocht heb) Warwickshire Drooper (oftewel grote rood/gele (sommige lijken wel oranje) pruimen) verwerkt, en daarvan kreeg ik maar 1 pit kapot (na 4 ben ik dan ook gestopt met proberen). Die ene heb ik er dan wel even in gehangen, we zullen wel zien hoe het gaat. Pureren doe ik ook niet. De pruimen heb ik kapot gekookt. Dan komen ook de pitten mooi los. Vruchtvlees valt zo ook mooi uit elkaar. de ergste vellen heb ik er uitgeschept met een shuimspaan, de kleinere heb ik gewoon laten zitten.
Wij hebben inmiddels een potje van deze jam hier thuis staan, vanmorgen getest en hij smaakt erg lekker....Ik ga me morgen storten op een chutney van de pruimen. Moet wachten tot morgen omdat ik niet alle ingedienten in huis heb.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 29 juli 2007 @ 10:59:46 #40
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51929749
Ik heb gisteren pruimenjam met vanille en rozijnen gemaakt. We moeten hem nog proberen. Het zijn dezelfde pruimen als die jij gisteren hebt geplukt.
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 29 juli 2007 @ 11:23:47 #41
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_51930029
Gisteren heeft qltel pruimenjam gemaakt met vanillesuiker en rozijnen erdoorheen. We moeten nog proeven maar het ruikt in elk geval heerlijk

Edit: en toen had ik qltels post hierboven dus nog niet gezien - venster stond al een poosje open
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_51930744
Klinkt goed, met rozijnen en vanille....
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 10:40:08 #43
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72087670
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag

Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 22 augustus 2009 @ 11:01:31 #44
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72087936
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 10:40 schreef Ienepien het volgende:
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag

Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
Zijn ze zonder pit gewogen? want dat scheelt nogal in het gewicht. Met 2,5 kilo zonder pitten zou je ongeveer 4 kilo jam krijgen. In een normale jampot gaat 400 a 450 gram dus dat zouden 10 potten zijn. En ik zou er een paar meer schoonmaken. 12 of 13 dus. Ik zorg altijd dat ik ruim potten schoon heb (vooral ook omdat ik allerlei verschillende maten potten gebruik).

Wel een goed idee trouwens, de pruimen zijn nu rijp en we hebben er een aantal bomen van in de tuin staan. Straks maar eens gaan plukken.
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 11:11:04 #45
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72088066
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.

Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 22 augustus 2009 @ 11:19:35 #46
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72088205
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:11 schreef Ienepien het volgende:
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.

Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 11:26:18 #47
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72088348
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:19 schreef qltel het volgende:

[..]

Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
Dat heb ik net dus even nagewogen op mijn keukenweegschaal met 1 pruim. Nu is die weegschaal niet echt heel precies, maar met pit was de pruim ca. 30 gram en zonder pit 25 gram. Nou kan dat meer of minder zijn, maar het gewicht zit dus uiteindelijk toch in het vruchtvlees.

Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 22 augustus 2009 @ 14:06:37 #48
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72091297
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:26 schreef Ienepien het volgende:

[..]
Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
Potten is altijd lastig. Er zijn wat familie en vrienden die geschikte potten voor me bewaren..

Ik heb net ook maar eens pruimen geplukt hier in de tuin. Blijkt het ook precies 2,5 kilo te zijn.. Straks maar eens verwerken.
  maandag 24 augustus 2009 @ 13:53:32 #49
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72110725
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 24 augustus 2009 @ 14:05:03 #50
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72110928
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.

Ik heb ook jam gemaakt, maar die is erg stug geworden.. Maar ff wat vruchten erbij en nog een keertje koken, lijkt me.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')