Mirjam | maandag 16 juli 2007 @ 00:34 |
Ik zie het overal langskomen. wat het is weet ik wel, het is een smaak(sensatie), net zoals zuur, bitter en zoet. maar wát is het precies? want dat snap ik niet zo goed.. ![]() wat is nu typisch umami, en hoe herken je het? in welke producten zit het? *gewoon nieuwsgierig* | |
Anne | maandag 16 juli 2007 @ 00:38 |
http://www.cbc.ca/news/background/senses/umami.html | |
Biancavia | maandag 16 juli 2007 @ 00:39 |
http://www.overkoken.eu/content/voedingsstoffen/umami.html Het blijft wel vaag. | |
Mirjam | maandag 16 juli 2007 @ 00:41 |
quote:precies, ik wil er meer van begrijpen ![]() | |
Biancavia | maandag 16 juli 2007 @ 00:50 |
http://www.liwwadders.nl/data/nieuws/items/EEVZVklZElxxqjUUTx.php Hier staat nog wat meer uitleg. | |
Stereotomy | maandag 16 juli 2007 @ 04:52 |
Koop een potje ve-tsin bij de AH, proef daarvan een klein beetje op je tong, en je weet het. ![]() | |
klaarover | maandag 16 juli 2007 @ 10:10 |
Het voornaamste wat je proeft aan umami is: Ha, lekker hartig! Verder proef je het niet echt als smaak: absoluut vaag dus. Ik merk trouwens wel als een product veel ve-tsin bevat. Dan heb ik een halfuur na nuttiging nog steeds een trekkerige bek met kwijlneiging. Dat gevoel haat ik, dus neem ik nu geen Cup-a-Soup en wilde-smaken-chips meer. | |
Leef | maandag 16 juli 2007 @ 12:28 |
Umami is de naam voor de smaak van e621 Ajinomoto MSG (mono sodium glutamate) mononatriumglutaminaat natrium (2S)-2-amino-5-hydroxy-5-oxo-pentanoaat C5H8NNaO4 Ve-tsin Of hoe je het verder ook maar wilt noemen.. Hier zijn al zoveel topics over, en al zoveel religieuze CUL oorlogen over gevochten.. gaap.. [ Bericht 9% gewijzigd door Leef op 16-07-2007 13:55:59 ] | |
ColdFeet | maandag 16 juli 2007 @ 13:28 |
Ho even Leef, er zijn nog andere glutamaten met hetzelfde effect hoor, het is niet alleen de mononatriumvariant die dat doet! | |
Leef | maandag 16 juli 2007 @ 13:55 |
ja maar welke dan? | |
GreatWhiteSilence | maandag 16 juli 2007 @ 13:57 |
Umami is voor de westerse mens redelijk moeilijk te herkennen omdat ze het niet gewend zijn, een aziaat kan er veel beter mee uit de voeten, heb ik begrepen. | |
Leef | maandag 16 juli 2007 @ 14:04 |
ja hoor ![]() Ik dacht dat we in het westen ook echt wel genoeg umami proeven | |
GreatWhiteSilence | maandag 16 juli 2007 @ 14:07 |
quote:Proeven is één ding, nuanceverschillen in smaak aan kunnen geven is een tweede... | |
Leef | maandag 16 juli 2007 @ 14:33 |
once and for all: "umami" is echt geen Aziatisch ding. Het is een universeel natuurlijk ding over de hele wereld. E621 zit nota bene van nature in moedermelk dus voor bijna elk mens in de wereld is umami 1 van de eerste smaken die hij geproeft heeft in z'n leven. Hoezo "nuanceverschillen herkennen" ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door Leef op 16-07-2007 18:06:03 ] | |
GreatWhiteSilence | maandag 16 juli 2007 @ 14:40 |
quote:Bron? Mijn bron: Proeven van succes (sensorisch onderzoek: technieken procedures en toepassingen) van Joep Brinkman. | |
Leef | maandag 16 juli 2007 @ 15:16 |
ik heb geeneens zin om een bron te geven, omdat ik het te infantiel vind om "www.google.nl" in te typen.. type in msg en vind talloze wetenschappelijke/niet-wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp. Jouw "bron" kan ik niks mee, het is geeneens een link.. | |
Pietverdriet | maandag 16 juli 2007 @ 17:51 |
Umami, de vijfde smaak En wat onderzoeken http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=8282275 http://www.foodstandards.(...)chnical%20Report.pdf http://www.ific.org/publi(...)sodium-Glutamate.pdf | |
Pietverdriet | maandag 16 juli 2007 @ 17:53 |
quote:LOL Sorry, maar daar kan ik alleen maar over lachen. | |
Stereotomy | maandag 16 juli 2007 @ 17:54 |
In Azie weet ieder kind hoe Umami smaakt. De smaak is veel meer in de cultuur verweven, zoals zoet/bitter/zuur/zout hier is. Hier denken de meeste volwassenen over Umami zelfs: ![]() Beetje kortzichtig weer van je, Leef. | |
IHVK | maandag 16 juli 2007 @ 17:55 |
soja-achtig Ik heb het geproefd. | |
Pietverdriet | maandag 16 juli 2007 @ 18:00 |
quote:Dat weet ook iedere westerling, hoe het smaakt, alleen weet ie niet dat die smaak umami heet omdat het nooit gezegt is. Als je iemand verteld dat het de volle smaak is van gedroogde tomaten en rijpe salami, van oude kaas en bouillion zoals oma hem maakte begrijpt ie het gelijk. | |
Leef | maandag 16 juli 2007 @ 18:04 |
quote:ik liet me bijna verleiden tot flamewar achtige uitspraken, maar daar ben ik toch echt te oud voor nu. Wat hierover gezegd moest worden is gezegd.. | |
Pietverdriet | maandag 16 juli 2007 @ 18:12 |
quote:Als je zelfs daaraan twijfelt ben je niet gekwalificeerd om uitspraken te doen over Umami, lees je eens in zou ik zeggen | |
GreatWhiteSilence | maandag 16 juli 2007 @ 19:50 |
quote:Ik twijfel niet aan mijn bronnen, maar aan zijn bronnen... Internet is voor mij als bron nog altijd minder waard dan boekwerken. | |
Pietverdriet | maandag 16 juli 2007 @ 20:04 |
quote:Twijfel je aan de mijne? | |
gerron23 | maandag 16 juli 2007 @ 20:09 |
quote:wat een leuke nieuwe avatar heb je, piet. ![]() | |
Leef | maandag 16 juli 2007 @ 20:22 |
avatar ga ik ook niet te gek op, maar laten we ot blijven. | |
Curiosity | maandag 16 juli 2007 @ 21:17 |
Ik heb het al eens eerder in CUL gezegd, umami zit ook in moedermelk, dus wie borstvoeding heeft gehad, heeft de smaak umami ervaren. | |
donleo | zondag 22 juli 2007 @ 22:51 |
het komt echt over de hele wereld voor. Vooral in kaas is het duidelijk zichtbaar. Parmezaan zie je vaak je van die witte puntjes zitten... in gedroogde ham (pata negra, iberco belotta etc..) | |
Stereotomy | zondag 22 juli 2007 @ 23:01 |
quote: ![]() ![]() Je denkt toch niet dat dat mononatriumglutamaatkristallen zijn? ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zondag 22 juli 2007 @ 23:10 |
quote:Het is calcium phosfaat volgen sommigen, volgens anderen zijn het glutamaten, weer anderen zeggen dat het zouten zijn en nog weer anderen zeggen dat het caseine kristallen zijn. Maar neemt niet weg dat oude harde kaas wel veel glutamaten bevat, door het afbreken van de eiwitten ontstaat dat van nature en geeft de kaas zijn smaak. | |
phileine | zondag 22 juli 2007 @ 23:47 |
Het wordt vaak wel omschreven als de smaak van het vruchtvlees van een tomaat, maar dan moet je wel een hele goede tomaat hebben, niet die Nederlandse waterbommen. En de typische smaak van de meeste paddenstoelen wordt ook veroozaakt door die "umami-kwaliteit". En parmenzaanse kaas dus. | |
Stereotomy | zondag 22 juli 2007 @ 23:55 |
Ik zou willen zeggen, wil je voor eens en altijd goed de pure smaak van Umami proeven, ga morgen naar de AH, koop een potje vetsin, strooi een beetje op je handpalm en lik het op. Pure mononatriumglutamaat, pure umami. Als je de smaak puur hebt geproefd, en ook weet dat het umami is, weet je het ook beter te extraheren uit ander voedsel. | |
Schnabbeltje | maandag 23 juli 2007 @ 00:16 |
Persoonlijk zal ik het omschrijven als "versheid". De smaaksensatie van een volle smaak, wat je dus bij verse producten hebt. Het is naar mijn mening geen wonder dat die japanner dmv het proeven van zeewier daar achter is gekomen. Lees dit topic nog maar eens door, er staan met name producten bij waarbij de puurste vorm van smaak naar voren moet komen, daarbij proef je pas wat umami is. Ik bedoel dus niet dat een product per se vers moet zijn, maar het gaat er om dat je de meest volle/echte/pure smaak moet hebben, alsware het vers is. | |
Leef | maandag 23 juli 2007 @ 00:42 |
warrig verhaal zeg. | |
Pietverdriet | maandag 23 juli 2007 @ 06:38 |
quote:Gedroogde tomaten is een goeie om te proberen. | |
donleo | maandag 23 juli 2007 @ 08:36 |
Ik heb vetsin wel eens opgelost geproefd in water, leek echt net op bouillon... Toen wist ik niet wat ik kreeg..en vond het toen een wazig verhaal.. Er zijn al heel wat verhalen over dit onderwerp... ![]() Mochten jullie zin hebben om een artikeltje hier over te lezen..kan dat http://www.koksforum.nl/artikel/umani.html Wij hebben al wat discussie er over gehad. Blijft een apart verhaal. Als je opgaat letten, kom je het steeds vaker tegen! |