Proeven is één ding, nuanceverschillen in smaak aan kunnen geven is een tweede...quote:Op maandag 16 juli 2007 14:04 schreef Leef het volgende:
ja hoore621 zit in negen van de tien dingen die je kan kopen in de supermarkt.
Ik dacht dat we in het westen ook echt wel genoeg umami proeven
Bron?quote:Op maandag 16 juli 2007 14:33 schreef Leef het volgende:
once and for all: "umami" is echt geen Aziatisch ding. Het is een universeel natuurlijk ding over de hele wereld. E621 zit nota bene van nature in moedermelk dus voor bijna elk mens in de wereld is umami 1 van de eerste smaken die hij geproefd heeft in z'n leven.
Hoezo "nuanceverschillen herkennen"kom op zeg
LOLquote:Op maandag 16 juli 2007 13:57 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Umami is voor de westerse mens redelijk moeilijk te herkennen omdat ze het niet gewend zijn, een aziaat kan er veel beter mee uit de voeten, heb ik begrepen.
Dat weet ook iedere westerling, hoe het smaakt, alleen weet ie niet dat die smaak umami heet omdat het nooit gezegt is. Als je iemand verteld dat het de volle smaak is van gedroogde tomaten en rijpe salami, van oude kaas en bouillion zoals oma hem maakte begrijpt ie het gelijk.quote:Op maandag 16 juli 2007 17:54 schreef Stereotomy het volgende:
In Azie weet ieder kind hoe Umami smaakt. De smaak is veel meer in de cultuur verweven, zoals zoet/bitter/zuur/zout hier is. Hier denken de meeste volwassenen over Umami zelfs:
Beetje kortzichtig weer van je, Leef.
ik liet me bijna verleiden tot flamewar achtige uitspraken, maar daar ben ik toch echt te oud voor nu.quote:Op maandag 16 juli 2007 17:54 schreef Stereotomy het volgende:
Beetje kortzichtig weer van je, Leef.
Als je zelfs daaraan twijfelt ben je niet gekwalificeerd om uitspraken te doen over Umami, lees je eens in zou ik zeggenquote:
Ik twijfel niet aan mijn bronnen, maar aan zijn bronnen... Internet is voor mij als bron nog altijd minder waard dan boekwerken.quote:Op maandag 16 juli 2007 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je zelfs daaraan twijfelt ben je niet gekwalificeerd om uitspraken te doen over Umami, lees je eens in zou ik zeggen
Twijfel je aan de mijne?quote:Op maandag 16 juli 2007 19:50 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Ik twijfel niet aan mijn bronnen, maar aan zijn bronnen... Internet is voor mij als bron nog altijd minder waard dan boekwerken.
wat een leuke nieuwe avatar heb je, piet.quote:Op maandag 16 juli 2007 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Umami, de vijfde smaak
En wat onderzoeken
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=8282275
http://www.foodstandards.(...)chnical%20Report.pdf
http://www.ific.org/publi(...)sodium-Glutamate.pdf
quote:Op zondag 22 juli 2007 22:51 schreef donleo het volgende:
het komt echt over de hele wereld voor.
Vooral in kaas is het duidelijk zichtbaar.
Parmezaan zie je vaak je van die witte puntjes zitten...
in gedroogde ham (pata negra, iberco belotta etc..)
Het is calcium phosfaat volgen sommigen, volgens anderen zijn het glutamaten, weer anderen zeggen dat het zouten zijn en nog weer anderen zeggen dat het caseine kristallen zijn.quote:Op zondag 22 juli 2007 23:01 schreef Stereotomy het volgende:
[..]![]()
Je denkt toch niet dat dat mononatriumglutamaatkristallen zijn?Kijk eens naar andere droge kazen, ook witte puntjes. Mooi he.
![]()
Gedroogde tomaten is een goeie om te proberen.quote:Op zondag 22 juli 2007 23:47 schreef phileine het volgende:
Het wordt vaak wel omschreven als de smaak van het vruchtvlees van een tomaat, maar dan moet je wel een hele goede tomaat hebben, niet die Nederlandse waterbommen. En de typische smaak van de meeste paddenstoelen wordt ook veroozaakt door die "umami-kwaliteit". En parmenzaanse kaas dus.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |