Nee, dit kan volgens mij zeker niet zomaar. Een offerte is een formele aanbieding van diensten etc. met duidelijke afspraken en een vervaldatum. Dit kan dus niet zomaar even veranderen, wat voor een waarde heeft deze 'offerte' dan wel niet?quote:Op vrijdag 13 juli 2007 11:54 schreef Here2Stay het volgende:
Beste mensen,
Samenvatting: Drie weken lang heb ik gehoord dat alles in orde was en op de dag dat de stukken bij de notaris moeten zijn, krijg ik een gewijzigde offerte onder mijn neus gedrukt. Kan dat zomaar?
Dank vast!
De geldigheidsdatum, dat wil zeggen tot wanneer de offerte geldig isquote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:03 schreef Keiichi het volgende:
Welke geldigheidsduur staat op de offerte?
Ik geloof niet dat Keichi die uitleg nodig had, maar juist de datum wilde horen.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:04 schreef Arid het volgende:
[..]
De geldigheidsdatum, dat wil zeggen tot wanneer de offerte geldig is
Als ik offertes voor iemand maak die bij mij iets wil kopen (PC'squote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:08 schreef Innisdemon het volgende:
[..]
Ik geloof niet dat Keichi die uitleg nodig had, maar juist de datum wilde horen.
Euh... ja, dan heeft je adviseur mooi zitten suffen! Je bent bijna 3 weken te laat!!!quote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:21 schreef Here2Stay het volgende:
PS geldigheidsdatum was 26 juni, alles was toen binnen op het taxatierapport na, dat kwam 2 dagen later.
quote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:25 schreef jack4ya het volgende:
[..]
Euh... ja, dan heeft je adviseur mooi zitten suffen! Je bent bijna 3 weken te laat!!!
(volgens mij niet meer geldig, bedrag word verstrekt op de dag van overdracht dacht ik)
quote:Op vrijdag 13 juli 2007 13:03 schreef jack4ya het volgende:
Stuur five_horizons eens een bericht. (Of fokt hij niet meer?)
Tsja het is lullig, maar als er ook maar de kleinste afwijking is tov de gegevens die je voor de offerte hebt opgegeven mogen ze de offerte weigeren.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 19:07 schreef Here2Stay het volgende:
even update: Heb de andere offerte getekend, dus tegen 0,2% verhoging. Geen idee of dat verstandig is. Hierbij is nadrukkelijk aangegeven dat ik onder protest teken aangezien mij geen andere weg meer vrij staat wil ik volgende week een huis hebben en dat alle schade die voortvloeit uit het feit dat er misschien volgende week niet opgeleverd zal worden, verhaald zal worden op de hypotheekverstrekker.
Verder is mn rechtsbijstand er mee bezig en ben ik er voor vandaag zo vreselijk ontzettend klaar mee. Een klein persoonlijk wraakje... werk bij een van de grootste bladen van Nederland en we hebben al een invalshoek voor een leuk artikel voor over een paar weken...:) Zo vals zijn we dan ook wel weer als dit niet fatsoenlijk wordt opgelost.
Maar ja, dat is t 'm.... er was helemaal NIETS anders dan opgegeven. Tot op de cent nauwkeurig. Drie weken gehoord: alles ok, bevestigd bij notaris, maar als de stukken aangeleverd moeten worden krijgen we dit. Eerst zou ik ineens niet te financieren zijn (lijkt me handig dat te bedenken voordat je de offerte uitbrengt obv mijn salaris en omstandigheden) en daarna ben ik wel te financieren, maar tegen een hogere rente, want.. ik ben een risico. Sorry, heb van geen van beide ooit nog eerder gehoord.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 19:25 schreef ArnoKlaassen het volgende:
[..]
Tsja het is lullig, maar als er ook maar de kleinste afwijking is tov de gegevens die je voor de offerte hebt opgegeven mogen ze de offerte weigeren.
Huis is 2.500 euro hoger getaxeerd dat ik heb betaald en geschat was in de offerte. Heb gewoon een goede deal omdat het een voormalig huurwoning betreft. Krijg bijna 60 m2 in het centrum van Amsterdam incl parkeergarage voor een heel net prijsje.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 19:30 schreef jack4ya het volgende:
Hoever lag de uiteindelijke waarde van het taxatierapport van de geschatte waarde?
Tsja da's moeilijk te zeggen, maar de adviseurs die ik altijd spreek zeggen dat tot de overdrachtsdatum niks zeker is en de maatschappij zich altijd terug kan trekken. Als ze bv horen dat je je geld verdient met een sexshop trekken ze het net zo hard weer in.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 19:34 schreef Here2Stay het volgende:
[..]
Maar ja, dat is t 'm.... er was helemaal NIETS anders dan opgegeven. Tot op de cent nauwkeurig. Drie weken gehoord: alles ok, bevestigd bij notaris, maar als de stukken aangeleverd moeten worden krijgen we dit. Eerst zou ik ineens niet te financieren zijn (lijkt me handig dat te bedenken voordat je de offerte uitbrengt obv mijn salaris en omstandigheden) en daarna ben ik wel te financieren, maar tegen een hogere rente, want.. ik ben een risico. Sorry, heb van geen van beide ooit nog eerder gehoord.
En dat is nog tot daar aan toe.. de dag voor de deadline vragen ze om extra stukken.. al wat laat.. en de dag van de deadline veranderen ze de hypotheek, want zolang niet alle stukken binnen zijn 'kan dat'.
Ahum... hoe zat het met dat akkoord dat ik dan al had??
Dit klopt zeker. Pas wanneer de hypotheekakte is ingeschreven, is er een hypotheek.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 21:57 schreef ArnoKlaassen het volgende:
[..]
Tsja da's moeilijk te zeggen, maar de adviseurs die ik altijd spreek zeggen dat tot de overdrachtsdatum niks zeker is en de maatschappij zich altijd terug kan trekken. Als ze bv horen dat je je geld verdient met een sexshop trekken ze het net zo hard weer in.
Heel vervelend allemaal maar echt geen idee wat je er aan kan doen. Echt een vraag voor een ervaren hypotheekadviseur. Die kan je zeker verder helpen.
Ik wens de hypotheekadviseurs erg veel succes om hun branche nog 'schoon' te houden, ik denk (zeker nu de rente verder stijgt) dat dit soort verhalen vaker gaan voorkomen. De adviseurs hebben het vervolgens 'altijd' gedaan, en klanten zijn gedupeerd.quote:Tijd rekken
Een hypotheek afsluiten kost tijd. Eerst moeten er offertes worden aangevraagd en vergeleken. Als daaruit een keuze is gemaakt, moet de definitieve hypotheekaanvraag worden gedaan, vergezeld van talloze papieren, zoals het voorlopig koopcontract, inkomensgegevens en een taxatierapport. Voor een levensverzekering moet de toekomstige eigenaar van de woning ook medisch worden gekeurd.
Daarna verdwijnt de aanvraag in de zwarte doos van de afdeling hypotheken van de bank of verzekeraar. Daar kan het dossier opvallend lang blijven liggen. Dit tot ergernis van de koper in spe, die vaak onder tijdsdruk staat, omdat het in het voorlopig koopcontract gemaakte voorbehoud financiering beperkt geldig is (doorgaans vier weken). Banken en verzekeraars claimen dat ze de gegeven tijd hard nodig hebben om weloverwogen een hypotheek te kunnen verstrekken.
Toch is er ook sprake van tactiek. Het komt veelvuldig voor dat een geldverstrekker vlak voor het verstrijken van het voorbehoud financiering zijn fiat geeft aan een lening, maar dan wel met aanvullende voorwaarden. Zoals het volledig meefinancieren van een verbouwing (al heeft de koper eigen geld) of het afsluiten van een extra leningdeel met een hoger rentepercentage ter waarborg van de levensverzekering.
De tijdsdruk zet potentiele kopers voor het blok. Ze kunnen niet anders dan de hypotheek accepteren, anders gaat de koop niet door.
Dat mag prima, maar dan moet je wel rekening houden met twee dingen:quote:Op vrijdag 13 juli 2007 22:57 schreef jack4ya het volgende:
Kan je het dan ook andersom doen, (even de kat op het spek binden hoor)
Je vraagt 2 offertes aan, waarbij je allebei vertrouwen in hevbt, die teken je fijn en je zorgt dat alles verder netjes klopt (alles eerlijk en naar waarheid aangeleverd). Mocht op moment supreme er een verstrekker dwars gaan liggen, dan ga je toch gewoon met de ander verder?
Of mag dit niet? (Hoewel verstrekkers het kennelijk zelf wel mogen)
Dat klopt, maar dat betekent niet dat een hypotheekverstrekker eerder gedane toezeggingen zomaar mag wijzigen omdat ze een dergelijke clausule ergens hebben opgenomen (zie o.a. HR Plas/Valburg omtrent de precontractuele verhouding, zo je hier al kunt spreken van precontractuele verhouding).quote:Op vrijdag 13 juli 2007 21:59 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Dit klopt zeker. Pas wanneer de hypotheekakte is ingeschreven, is er een hypotheek.
Ja, klopt helemaal. Alleen is het meestal wel zo dat de vooraf aangeleverde informatie van klanten gewoonweg niet correct is. Dan kun je moeilijk van een verstrekker eisen dat 'ie gewoon levert.quote:Op zaterdag 14 juli 2007 02:11 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
Dat klopt, maar dat betekent niet dat een hypotheekverstrekker eerder gedane toezeggingen zomaar mag wijzigen omdat ze een dergelijke clausule ergens hebben opgenomen (zie o.a. HR Plas/Valburg omtrent de precontractuele verhouding, zo je hier al kunt spreken van precontractuele verhouding).
TS: dit lijkt me een geval voor een ervaren advocaat, je rechtsbijstandsverzekeraar kan vast ook wel een paar briefjes sturen, maar een advocaat levert door de bank genomen deugdelijker juridisch werk.
Dat is waar, het werkt natuurlijk twee kanten op.quote:Op zaterdag 14 juli 2007 11:35 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Ja, klopt helemaal. Alleen is het meestal wel zo dat de vooraf aangeleverde informatie van klanten gewoonweg niet correct is. Dan kun je moeilijk van een verstrekker eisen dat 'ie gewoon levert.
Het is ronduit slordig maar het kan wel hoor. Een offerte is een aanbieding, gebaseerd op gegevens welke nog wel getoetst moeten worden. Wanneer de gegevens waar de verstrekking op gebaseerd is niet overeen blijken te komen met de toegezonden inkomen/onderpand (taxatierapport) gegevens, kan dit een probleem voor de vertrekking betekenen en zou deze evt. niet door kunnen gaan. Wil de klant dan toch verder gaan, zal de offerte wel aangepast moeten worden.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:03 schreef Arid het volgende:
[..]
Nee, dit kan volgens mij zeker niet zomaar. Een offerte is een formele aanbieding van diensten etc. met duidelijke afspraken en een vervaldatum. Dit kan dus niet zomaar even veranderen, wat voor een waarde heeft deze 'offerte' dan wel niet?![]()
Dit kan in principe makkelijk, al strookt het niet met het eerdere verhaal v/d verstrekker.quote:Op vrijdag 13 juli 2007 12:21 schreef Here2Stay het volgende:
het verhaal wordt nog gekker....
Zojuist gebeld door mijn adviseur. 10 jaar rentevast en de hele verbouwing meegefinancierd kan nu ineens wel, maar dan wel 0,2% hogere rente.
ik: ???
Adviseur: ja, dat heeft te maken met dat je een risico vormt en vanwege de hogere risicofactor een hogere rente.
Kan dat nu ineens zomaar??
PS geldigheidsdatum was 26 juni, alles was toen binnen op het taxatierapport na, dat kwam 2 dagen later.
Wat betreft de toetsrente (heeft betrekking op het inkomen):quote:Op vrijdag 13 juli 2007 11:54 schreef Here2Stay het volgende:
Vreemd.. ik vanmorgen naar de adviseur met de laatste stukken en even praten over dat dat gewijzigd was. Drukt hij me een nieuwe offerte onder mijn neus, niet alleen van 2000 euro minder maar ook de rentevaste periode is gewijzigd van 10 naar 6 jaar. Dat zou te maken hebben met de toetsingsrente en bij 10 jaar vast konden ze mij het bedrag niet verstrekken, maar bij 6 jaar wel omdat de toetsingsrente dan lager zou liggen..?
Het hoeft niet perse om bewust vals opgegeven info te gaan. Iets als een (executie)waarde van een woning weet je gewoon niet altijd van te voren. En wanneer bijvoorbeeld een onregelmatigheidstoeslag toch anders wordt meegenomen waardoor het inkomen wat lager uitvalt is het ook niet altijd volledig aan de klant te wijten.quote:Op zaterdag 14 juli 2007 20:39 schreef Here2Stay het volgende:
Hai KrekKer,
dank je voor je uitleg. Ik word er helaas niet echt geruster op allemaal door die laatste alinea, maar goed.. we zien maandag wel. Ondertussen ben ik toch maar weer aan het hypotheekshoppen geslagen op internet. Vind het inmiddels sowieso niet zo erg om mijn hypotheek elders onder te brengen. Iemand interesse wat leuks voor me uit te zoeken..?![]()
Nogmaals, zou niet weten wat ik aan valse info zou hebben verstrekt. Alleen het tussenvoegsel van mijn naam was weggevallen op de offerte en hebben we handmatig even erbij gezet met een paraafje. Misschien ben ik daardoor een verhoogd risico geworden![]()
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |