Bron.quote:DEN HAAG - Als Soline Weidema met haar zoons onder schooltijd op pad gaat, voelt ze de priemende blik van wildvreemden in haar rug.
Hoofdschuddend wordt de Groningse nagekeken, slechts een enkeling spreekt haar aan. ,,Mag dat wel?'', klinkt het dan.
,,Die kinderen horen toch in de klas te zitten?''
Dat zou inderdaad moeten, ware het niet dat Pim Djuna (11) en zijn broertje Kasim (7) vrijstelling hebben van de leerplicht. Officieel hebben ze die gekregen omdat moeder Soline er een levensovertuiging op na houdt die niet aansluit bij die van scholen in de buurt: holisme, pacifisme en ecologische duurzaamheid. Bovendien is Weidema wars van alles wat met school te maken heeft. Ze wil dat haar kinderen zichzelf ontwikkelen en dat kan volgens haar het beste thuis.
,,Schoolonderwijs is negentiende-eeuws", zegt Weidema stellig. ,,Waarom zouden kinderen per se op hun zevende al moeten kunnen lezen? Niet ieder kind is daar op hetzelfde moment aan toe."
Bij Weidema in de huiskamer zijn geen schoolse leerboekjes te vinden, laat staan schoolmeubilair. Wel staat de kast vol met naslagwerken waarin haar kinderen naar hartelust mogen grasduinen. Om vriendjes te maken hebben haar kinderen geen school nodig, bezweert Weidema. 'Ze spelen gewoon op straat met de buurtkinderen en we gaan regelmatig op stap met andere kinderen die ook thuis les krijgen."
Weidema's belangrijkste stelregel: geen dwang. ,,Ik ben de hele dag bij ze en geef ondersteuning als ze daar om vragen. Je moet kinderen niet voeden met kennis, ze gaan zelf wel op zoek."
In de politiek ligt het thuisonderwijs onder vuur. Want dat 170 kinderen zijn vrijgesteld van de leerplicht zou niet mogen inhouden dat ze helemaal geen onderwijs krijgen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) komt na de zomer met een plan om het toezicht op thuisonderwijs te verbeteren. Door een mogelijke wetswijziging zou de onderwijsinspectie dan ook de lessen in de huiskamers mogen toetsen.
Volgens onderwijssocioloog Wim Meijnen van de Universiteit van Amsterdam is dat nodig. Hij vindt het merkwaardig dat thuisonderwijs in Nederland in de huidige vorm nog wordt getolereerd. ,,Terwijl we op scholen de teugels aanhalen zodat leerlingen beter toegerust zijn op het vervolgonderwijs, is er op de ontwikkeling van déze kinderen geen enkel zicht."
Wat hem betreft gaat Dijksma van de thuisonderwijzers ook eisen dat ze zich houden aan de wettelijke kerndoelen die voor scholen gelden.
Soline Weidema is niet bang dat haar onderwijs als ondermaats wordt beoordeeld, ook al gebruikt ze onrothodxe leermethodes als televisiekijken. ,,De inspecteur is zeker welkom, zolang hij maar niet wekelijks komt."
De ene keer bakken ze koekjes, de andere dag gaan ze de tuin in om insecten te bestuderen. Kale feiten, zoals je op school leert, krijgen daardoor meer betekenis.
De kwaliteit of afwezigheid daarvan vind ik een zaak van de ouder. Niet de overheid.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:11 schreef Xith het volgende:
Zolang de kwaliteit gewaarborgd blijft..
Maar vind je niet dat het kind beschermt moet worden voor zijn ouders? Ieder kind moet recht hebben op goed onderwijs.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:18 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
De kwaliteit of afwezigheid daarvan vind ik een zaak van de ouder. Niet de overheid.
ik ben van mening dat een overheid best mag eisen dat kinderen die daartoe in staat zijn (dus niet ernstig gehandicapt) minstens leren rekenen, schrijven en lezen.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:29 schreef Golradir het volgende:
@Xith
Vind je het niet merkwaardig dat de overheid bepaalt wat kinderen moeten leren (en wat niet)? Je moet als ouder zelf kunnen bepalen wat je je kinderen voorschotelt, daar heeft de overheid niks mee te maken.
Als ik naar het niveau van VMBO-ers en de rekenkunsten van pabo-ers kijk dan doet de overheid weinig goeds om dat 'recht' te beschermen.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:25 schreef Xith het volgende:
Maar vind je niet dat het kind beschermt moet worden voor zijn ouders? Ieder kind moet recht hebben op goed onderwijs.
Omdat kinderen recht hebben op kwaliteit en op onderwijs. Als je als overheid geen enkele eis meer stelt, dan kunnen ouders hun kinderen weer aan het werk zetten net als in de 19e eeuw.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:35 schreef Boze_Appel het volgende:
Je kan nu al allerlei soorten onderwijs kiezen voor je kinderen, waarom zouden ouders niet meer ruimte mogen hebben om dat onderwijs zelf thuis te geven.
Goedkoop populistisch gezeur natuurlijk dit. Ook deze leerlingen hebben gewoon een bepaald minimumniveau. Ondanks alle tekortkomingen is het klassikale onderwijs in Nederland echt niet slecht.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:35 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Als ik naar het niveau van VMBO-ers en de rekenkunsten van pabo-ers kijk dan doet de overheid weinig goeds om dat 'recht' te beschermen.
Er zijn van die iederwijsscholen enzo, dat is toch een soort tussenvorm maar de prestaties zijn erg mager.quote:Je kan nu al allerlei soorten onderwijs kiezen voor je kinderen, waarom zouden ouders niet meer ruimte mogen hebben om dat onderwijs zelf thuis te geven.
Dat is natuurlijk niet waar, iedereen heeft recht op onderwijs volgens het EVRM. De nakoming van verdragen is een verantwoordelijkheid van de staat. Ouders kunnen de vraag of en de manier waarop kinderen onderwijs volgen dus niet volledig zelfstandig invullen.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:29 schreef Golradir het volgende:
@Xith
Vind je het niet merkwaardig dat de overheid bepaalt wat kinderen moeten leren (en wat niet)? Je moet als ouder zelf kunnen bepalen wat je je kinderen voorschotelt, daar heeft de overheid niks mee te maken.
idd om ze maar niet slecht te noemenquote:Op donderdag 12 juli 2007 15:45 schreef du_ke het volgende:
[..]
Goedkoop populistisch gezeur natuurlijk dit. Ook deze leerlingen hebben gewoon een bepaald minimumniveau. Ondanks alle tekortkomingen is het klassikale onderwijs in Nederland echt niet slecht.
[..]
Er zijn van die iederwijsscholen enzo, dat is toch een soort tussenvorm maar de prestaties zijn erg mager.
Ach er zijn natuurlijk altijd mensen die vinden dat hun kinderen niet in het reguliere onderwijs thuis horen. opzich ook niks mis mee zolang hun kinderen er maar niet de dupe van worden. Stuur ze dan naar de vrije school ofzo, ook gezellig zweverig maar de kinderen leren er tenminste wel wat.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:59 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
idd om ze maar niet slecht te noemen![]()
overigens wel weer een geitenwollensokkenfiguur![]()
Kul. Niemand die dat doet. Iedereen wil het beste voor zijn kind, dus iedereen stuurt zijn kind naar school.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:44 schreef ijsbrekertje het volgende:
Als je als overheid geen enkele eis meer stelt, dan kunnen ouders hun kinderen weer aan het werk zetten net als in de 19e eeuw.
van die hippiescholen als iederwijs enzo zijn privescholen dat kan je je met een bijstandsuitkering helemaal niet veroorloven hoorquote:Op donderdag 12 juli 2007 16:01 schreef Fastmatti het volgende:
Thuisonderwijs zou mogelijk moeten zijn. Helaas zijn er momenteel maar twee groepen die dit doen, hippie's en christenfundamentalisten. Vooral in de eerste groep heb ik heel weinig vertrouwen. Die kinderen worden opgeleid tot de bijstand, net als moeder, waarschijnlijk. Dit soort hoeft echt geen recht op thuisonderwijs te hebben.
Was dat maar altijd het gevalquote:Op donderdag 12 juli 2007 16:04 schreef Golradir het volgende:
[..]
Kul. Niemand die dat doet. Iedereen wil het beste voor zijn kind, dus iedereen stuurt zijn kind naar school.
Het idee dat ouders impliciet de toekomst van hun kinderen bepalen ligt me niet zo.quote:Op donderdag 12 juli 2007 16:03 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ach er zijn natuurlijk altijd mensen die vinden dat hun kinderen niet in het reguliere onderwijs thuis horen. opzich ook niks mis mee zolang hun kinderen er maar niet de dupe van worden. Stuur ze dan naar de vrije school ofzo, ook gezellig zweverig maar de kinderen leren er tenminste wel wat.
Precies, je kunt wel het beste voor hebben met je kind maar daarom mag een kind nog wel zelf zijn toekomstperspectief bepalen. Ik moet een beetje denken aan het boek Wonderkinderen van Thea Beckman, waarin de vader van een hoogbegaafde jongen eist dat hij naar de LTS gaat.quote:
Recht op onderwijs staat natuurlijk niet gelijk aan het door de overheid opleggen en controleren wat er geleerd wordt.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:51 schreef Zwaardvisch het volgende:
Dat is natuurlijk niet waar, iedereen heeft recht op onderwijs volgens het EVRM. De nakoming van verdragen is een verantwoordelijkheid van de staat. Ouders kunnen de vraag of en de manier waarop kinderen onderwijs volgen dus niet volledig zelfstandig invullen.
Het hele probleem is natuurlijk dat die kinderen helemaal geen onderwijs hebben. Er zijn in dit geval niet eens schoolboekenquote:Op donderdag 12 juli 2007 16:05 schreef du_ke het volgende:
[..]
van die hippiescholen als iederwijs enzo zijn privescholen dat kan je je met een bijstandsuitkering helemaal niet veroorloven hoor. En thuisonderwijs al helemaal niet dat is namelijk nog veel duurder.
mij ook niet echt maar dat is nu eenmaal zo. Daarom is het Nederlandse schoolsysteem waar iedereen min of meer het zelfde moet leren de eerste 8 jaar ook zo slecht nog niet.quote:Op donderdag 12 juli 2007 16:05 schreef Zwaardvisch het volgende:
[..]
Het idee dat ouders impliciet de toekomst van hun kinderen bepalen ligt me niet zo.
Net als bijvoorbeeld in het wat gereguleerdere iederwijs of democratische scholen of weet ik het. Ik ben ook echt niet voorquote:Op donderdag 12 juli 2007 16:08 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Het hele probleem is natuurlijk dat die kinderen helemaal geen onderwijs hebben. Er zijn in dit geval niet eens schoolboeken![]()
Het gaat mij er ook niet zozeer om of het in de klas lesgeven goed of slecht is. Het gaat mij er meer om dat de ouder volledig zelf moet kunnen bepalen wat en hoe het kind les in krijgt. Bij een HBO is het kind veelal al meerderjarig geworden en kan dan zelf bepalen wat het wil leren en/of worden.quote:Op donderdag 12 juli 2007 15:45 schreef du_ke het volgende:
Goedkoop populistisch gezeur natuurlijk dit. Ook deze leerlingen hebben gewoon een bepaald minimumniveau. Ondanks alle tekortkomingen is het klassikale onderwijs in Nederland echt niet slecht.
Mhhh, nee dat is niet echt een tussenvorm, dat is gewoon hippiegelul. Maar als de ouders willen dat dat hun kind bijgebracht wordt, prima.quote:Er zijn van die iederwijsscholen enzo, dat is toch een soort tussenvorm maar de prestaties zijn erg mager.
Nee, maar de overheid kent wel de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs.quote:Op donderdag 12 juli 2007 16:08 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Recht op onderwijs staat natuurlijk niet gelijk aan het door de overheid opleggen en controleren wat er geleerd wordt.
Een kind dat wel onderwijs heeft maar nooit leert rekenen of schrijven en op die manier dus nooit goed kan functioneren in de maatschappij vind je geen enkel probleem?quote:Op donderdag 12 juli 2007 16:08 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Recht op onderwijs staat natuurlijk niet gelijk aan het door de overheid opleggen en controleren wat er geleerd wordt.
Ik zou niet weten waarom ouders geen rekenen of schrijver zouden bijbrengen. Dat zijn basisfuncties die je nodig hebt om om te gaan met andere mensen.quote:Op donderdag 12 juli 2007 16:12 schreef du_ke het volgende:
Een kind dat wel onderwijs heeft maar nooit leert rekenen of schrijven en op die manier dus nooit goed kan functioneren in de maatschappij vind je geen enkel probleem?
Jij vindt het dus geen enkel probleem als ouders besluiten dat het nergens voor nodig is dat een kind bepaalde vaardigheden als lezen, rekenen, schrijven of de verkeersregels leren? En wie draait er dan voor op als zo'n kind uiteindelijk buiten alles valt?quote:Op donderdag 12 juli 2007 16:11 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Het gaat mij er ook niet zozeer om of het in de klas lesgeven goed of slecht is. Het gaat mij er meer om dat de ouder volledig zelf moet kunnen bepalen wat en hoe het kind les in krijgt. Bij een HBO is het kind veelal al meerderjarig geworden en kan dan zelf bepalen wat het wil leren en/of worden.
[..]
Dat is wel degelijk een tussenvorm waarbij de ouders een flink deel van het onderwijs voor hun rekening nemen. Althans bij de school die ik ken (met wel 2quote:Mhhh, nee dat is niet echt een tussenvorm, dat is gewoon hippiegelul. Maar als de ouders willen dat dat hun kind bijgebracht wordt, prima.
Als ouders dat niet nodig achten voor hun kind dan doen ze het toch lekker niet? Dat soort gevallen ga je zeker krijgen. Daarom moeten er naar mijn idee gewoon minimumeisen gesteld worden.quote:Op donderdag 12 juli 2007 16:15 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ik zou niet weten waarom ouders geen rekenen of schrijver zouden bijbrengen. Dat zijn basisfuncties die je nodig hebt om om te gaan met andere mensen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |