quote:Oerknal bestaat niet?
Hoe is het universum ontstaan? Juist, door de oerknal, dat is het meest logische antwoord. Maar volgens een Amerikaanse wetenschapper, Martin Bojowald, heeft de oerknal nooit plaatsgevonden. Althans, nooit in de vorm die wetenschappers op aarde tientallen jaren lang verondersteld hebben. Bojowald en enkele andere wetenschappers zijn met de LQG, voluit de Loop Quantum Gravity, tot het moment vóór de oerknal gekomen. Voorheen kwam men nooit verder dan ruim tien seconden na de 'oerknal', maar computersimulaties zijn nu bij het punt t=0 beland. Tot de grens van t=10-45 (ook wel bekend als de kwantumtijd) waar men voorheen telkens belandde, zijn alle natuurwetten volgens de kwantummechanica nog geldig.
Men heeft t=0 nog niet eerder bereikt, omdat je dan belandt bij een oneindig klein volume, met extreem hoge temperaturen en niet voor te stellen grote dichtheden. Maar wat vreemd is, is dat de computersimulaties van Bojowald geen oneindig volume aantonen. De meest logische verklaring zou zijn dat het universum waarin we nu leven één van de vele universa is van een hele reeks universa. Wetenschappers denken nu dus dat er voor het begin van dit universum een ander heelal bestond. Maar als er daadwerkelijk een universum aan het huidige universum is voorafgegaan, zal de informatie uit dit vorige heelal nooit te achterhalen zijn. Of toch wel?
De oerknal heeft dus mogelijk nooit plaatsgevonden als een grote knal. Het vorige universum zou zijn gaan krimpen, ook wel de 'Big Crunch' genoemd, en vervolgens over zijn gaan lopen naar een ander heelal, het heelal waar we ons nu in bevinden. Het is dan geen verkeerde gedachte dat ons universum over een nog onbekende tijd hetzelfde te wachten staat. Ook versterkt dit onderzoek van Bojowald het idee dat er meerdere universa bestaan.
Ligt dat in Friesland ofzo?quote:Maar wat vreemd is, is dat de computer simulaties van Bojowald geen oneindig volume aantonen.
Dat jij een te klein denkraam hebt om dat voor te stellen, wil niet zeggen dat iets niet bestaat.quote:Op donderdag 5 juli 2007 03:02 schreef jaspah het volgende:
iets kan toch niet oneindig zijn..
Waar is dan wel het eindequote:Op donderdag 5 juli 2007 03:02 schreef jaspah het volgende:
iets kan toch niet oneindig zijn..
Het is of dat, of een Mario achtig geheel, dus dat als je aan de ene kant het einde bereikt, je er weer aan het begin uitkomt. Zoiets lijkt me ook niet ondenkbaarquote:Op donderdag 5 juli 2007 03:05 schreef mrbomb het volgende:
[..]
Dat jij een te klein denkraam hebt om dat voor te stellen, wil niet zeggen dat iets niet bestaat.
Dat kan best,maar eerlijk gezegd denk ik dat er wel een barriere is maar het universum expandeert in het "niets".quote:Op donderdag 5 juli 2007 03:17 schreef Fetai het volgende:
[..]
Het is of dat, of een Mario achtig geheel, dus dat als je aan de ene kant het einde bereikt, je er weer aan het begin uitkomt. Zoiets lijkt me ook niet ondenkbaar
Wat bedoelen ze precies hiermee?quote:Bojowald en enkele andere wetenschappers zijn met de LQG, voluit de Loop Quantum Gravity, tot het moment vóór de oerknal gekomen.
Er was geen moment voor de oerknal,tijd is daarna pas ontstaan.quote:
Je leest niet goed wat ik quote. Ik vraag me af wat ze bedoelen met 'tot het moment vóór de oerknal komen'. Hoe doen ze dat? Wat bedoelen ze precies, en hoe weten ze of het klopt?quote:Op donderdag 5 juli 2007 03:24 schreef Double-Helix het volgende:
[..]
Er was geen moment voor de oerknal,tijd is daarna pas ontstaan.
en het is denk ik weer zon wolf in wetenschappers kleren(creatonist) dus
okequote:Op donderdag 5 juli 2007 03:25 schreef Litso het volgende:
[..]
Je leest niet goed wat ik quote. Ik vraag me af wat ze bedoelen met 'tot het moment vóór de oerknal komen'. Hoe doen ze dat? Wat bedoelen ze precies, en hoe weten ze of het klopt?
http://en.wikipedia.org/wiki/Loop_quantum_cosmologyquote:Op donderdag 5 juli 2007 03:08 schreef Megumi het volgende:
Bron?
Volgens mij verschuift ie het probleem alleen maar.quote:Op donderdag 5 juli 2007 09:54 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Martin Bojowald van de staatsuniversiteit van Pennsylvania vertrouwt volledig op de nieuwe methode en hoopt dat het zijn vruchten afwerpt. "Niemand is blij met de oerknal singulariteit."
Dit is al onjuist, voorheen kwam men tot 10-43 seconden.quote:Voorheen kwam men nooit verder dan ruim tien seconden na de 'oerknal'
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |