Ik heb in de zoekfunctie gezocht, er zijn vergelijkbare topics maar géén daarvan rept over artikel 15 van de Auteurswet 1912. Terwijl juist die heel belangrijk is in mijn situatie.
- Fotograaf A maakt een foto van een actueel gebeuren en verkoopt dit exclusief aan Nieuwsmedia A (internetpagina landelijke dagblad). Nieuwsmedia A zet een nieuwsbericht en foto op hun website.
- Vervolgens kopieert een vrijwilliger van Nieuwsmedia B het nieuwsbericht met de foto en zet deze als nieuwsbericht op de website van Nieuwsmedia B met als bronvermelding Nieuwsmedia A.
- De naam van Fotograaf A is niet bekend, en wordt ook niet genoemd in het nieuwsartikel van Nieuwsmedia A.
Zelfde dag krijgt Nieuwsmedia B een sommatie van Fotograaf A om een bedrag te betalen omdat Nieuwsmedia B zonder toestemming zijn foto gebruikt zou hebben. Bedrag is opgebouwd uit: gebruik foto + boete.
Nieuwsmedia B twijfelt echter over de geldigheid van de sommatie aangezien artikel 15 van de Auteurswet het volgende zegt:
quote:
quote:
Artikel 15
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk van letterkunde, wetenschap of kunst wordt niet beschouwd het overnemen van nieuwsberichten, gemengde berichten, of artikelen over actuele economische, politieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke onderwerpen alsmede van werken van dezelfde aard die in een dag-, nieuws- of weekblad, tijdschrift, radio- of televisieprogramma of ander medium dat eenzelfde functie vervult, zijn openbaar gemaakt, indien:
° het overnemen geschiedt door een dag-, nieuws- of weekblad of tijdschrift, in een radio- of televisieprogramma of ander medium dat een zelfde functie vervult;
° artikel 25 in acht wordt genomen;
° de bron, waaronder de naam van de maker, op duidelijke wijze wordt vermeld; en
° het auteursrecht niet uitdrukkelijk is voorbehouden.
Ten aanzien van nieuwsberichten en gemengde berichten kan een voorbehoud als bedoeld in het eerste lid, onder 4° niet worden gemaakt.
Dit artikel is mede van toepassing op het overnemen in een andere taal dan de oorspronkelijke.
Voor de volledigheid, artikel 25 zegt:
quote:
quote:
Artikel 25
De maker van een werk heeft, zelfs nadat hij zijn auteursrecht heeft overgedragen, de volgende rechten:
a. het recht zich te verzetten tegen openbaarmaking van het werk zonder vermelding van zijn naam of andere aanduiding als maker, tenzij het verzet zou zijn in strijd met de redelijkheid;
b. het recht zich te verzetten tegen de openbaarmaking van het werk onder een andere naam dan de zijne, alsmede tegen het aanbrengen van enige wijziging in de benaming van het werk of in de aanduiding van de maker, voor zover deze op of in het werk voorkomen, dan wel in verband daarmede zijn openbaar gemaakt;
c. het recht zich te verzetten tegen elke andere wijziging in het werk, tenzij deze wijziging van zodanige aard is, dat het verzet zou zijn in strijd met de redelijkheid;
d. het recht zich te verzetten tegen elke misvorming, verminking of andere aantasting van het werk, welke nadeel zou kunnen toebrengen aan de eer of de naam van de maker of aan zijn waarde in deze hoedanigheid.
Nieuwsmedia B stelt namelijk:
- er is door Nieuwsmedia B voldaan aan de verplichting om de bron te vermelden
- als bron was er enkel Nieuwsmedia A bekend, op de screenshots van het originele nieuwsbericht (van Nieuwsmedia A) staat geen fotograaf naam.
- Nieuwsmedia B is net als Nieuwsmedia A, een medium welke nieuws verspreid, echter veel kleiner.
Heb ik het nou als Nieuwsmedia B, bij het rechte eind en kan Fotograaf A zijn factuur wel vergeten. Of heb ik het nou helemaal mis?